istegnuce ligamenata i tetiva , pomoc ???

Karate1.dan

Početnik
Poruka
6
Ovako , zadnje 4 godine sa bavim karateom i taekwondom uporedo , relativno slaba razgibanost (kakva je potrebna za borilachke sportove) zenska cijela spaga , muska oko 70-80% ... sad sam pojachao treninge zbog nekog takmichenja i desilo mi se nekoliko povreda :

okosnica (tetiva) na listu noge , mjesto sa strane gdje se spajaju misic i kost , me bash bash boli
koljeno me uvijek po malo boljelo kad radim spagu ali nista ozbiljno
tetiva zadnje loze ili bolje recheno zila na sredini donje strane butine

znam za konjsku mast , tigrovu mast , ihtiol kamfor , ali je sve ovo pretezno za misice a manje za tetive i ligamente ...

da li znate i mozete da mi preporuchite neku mast ili vjezbu ili nesto sto bi bilo korisno , a znate iz iskustva ?

unaprijed zahvalan !!

Ovako , zadnje 4 godine sa bavim karateom i taekwondom uporedo , relativno slaba razgibanost (kakva je potrebna za borilachke sportove) zenska cijela spaga , muska oko 70-80% ... sad sam pojachao treninge zbog nekog takmichenja i desilo mi se nekoliko povreda :

okosnica (tetiva) na listu noge , mjesto sa strane gdje se spajaju misic i kost , me bash bash boli

znam za konjsku mast , tigrovu mast , ihtiol kamfor , ali je sve ovo pretezno za misice a manje za tetive i ligamente ...

da li znate i mozete da mi preporuchite neku mast ili vjezbu ili nesto sto bi bilo korisno , a znate iz iskustva ?

unaprijed zahvalan !!

Evo, napisacu ti moje iskustvo...kao bivseg takmicara koji je nekada trenirao po 12 puta sedmicno...

Tjelo ti je malo preforsirano...njegovidjelovi po melo iskvrckani i sada se te povrede vuku, cim se malo umire ponovo se obnove.
Ono sto ti je potrebno...je ODMOR i sanacija povreda kroz mirovanje...ali posto to u ovom trenutku nije moguce...ostaje ti da stisnes zube do takmicenja, preguras i onda smanjis intenzitet treninga...da sledeci put udaras i blokiras sa malo vise paznje, da ne bi ponovo obnavljao povrede.

Kad se samo sjetim zglobova na nogama...malo malo pa ga iskrenem na tatamiju...ali sta bi...bandaza i udri...tako je...na zalost...

Pozdrav svima, povredio sam šaku udarcem boksom o zid iz sve snage to se desilo što se vreća koja je samo bila ispravljena sklizla dovoljno da udarim direktno u zid, inače rekretivno sam trenirao kik box posle sam se prisetio da zadam koji udarac vreći koja je stojala samo ispravljena uz zid, pri tom udarcu osetio sam strašan bol to je bilo oko 9 sati posle podne počela je šaka da me trni ali pomislio sam proćice to do sutra, naravno to se nije desilo kako počelo je da me sve više boli primoran sam otići na hitnu oko 5 sati iznutra ruka me je trnela prste sam jedva pomerao strašan osećaj pre nikad tako nesto mi se nije desilo. Stigao sam na Hitnoj dobio sam uput od doktora za pregled ortopeda da ne dužim doktor ortoped me je poslao na rengenski snimak ruke, poneo sam doktoru snimak ustanovio je da nema loma vez da je došlo do povreda tetiva i kako se vec to stručno kaže takva povreda, prste mogu pomerati ali kažiprst ne mogu ispraviti skroz jer osećam strašan bol. Zanima me vaša pomoć dali je neko imao takvu vrstu povrede i zanima me mišljenje doktora dali moze sve da bude kao pre jer posao magacionera je jako težak posao i kad bi mogao početi sa radom koliko traje kompletn oporavak pri takvim povredama sake i kad cu moci vežbati jer volim puno box sparinze i treniranje u vreći pozdrav još jednom...

Tablete ili adekvatne kreme protiv bolova, obavezno hladne obloge na povrijedjeno mjesto, ne naprezati šaku i prste, izbjegavati bilo kakvu aktivnost dok god ne osjetiš neko poboljšanje. Bitno je da šaku ponovo ne povrijediš, da miruješ dok ne bude bolje. 100% oporavak može trajati od 3 mjeseca pa do godine dana, zavisi od tvojih godina, stepena povrede, tretmana i načina imobilizacije šake.. postepeno sa pomjeranjem i nekim vježbama.

Poslednja izmena:
Tablete ili adekvatne kreme protiv bolova, obavezno hladne obloge na povrijedjeno mjesto, ne naprezati šaku i prste, izbjegavati bilo kakvu aktivnost dok god ne osjetiš neko poboljšanje. Bitno je da šaku ponovo ne povrijediš, da miruješ dok ne bude bolje. 100% oporavak može trajati od 3 mjeseca pa do godine dana, zavisi od tvojih godina, stepena povrede, tretmana i načina imobilizacije šake.. postepeno sa pomjeranjem i nekim vježbama.
Hvala vam puno, povreda je istezanje ligamenata prsta ne znam kad mogu da se vratim poslu i treningu imam čudan osećaj blag bol pri pomeranju prsta ne znam sta da radim

Hvala vam puno, povreda je istezanje ligamenata prsta ne znam kad mogu da se vratim poslu i treningu imam čudan osećaj blag bol pri pomeranju prsta ne znam sta da radim
Као што ти је већ речено, мируј са руком барем једно недељу дана а потом почни да радиш лагане вежбе за покретљивост пристију и шаке (лагана померања у крајње позиције - појаве лаганог бола). Масажа ледом (направиш лед и масираш неких 5 минута након чега покријеш руку пешкиром и оставиш тако 10-15 минута) барем два пута дневно. Такође можеш да користиш разне креме/гелове за повреде лигамената...
Не очекуј брз опоравак јер ће ти требати пар недеља да престане активан бол а потом ће још неко време требати док се рука врати у потпуно функционално стање...
Ударање у врећу прескочи неко време....
(Горе описана процедура је лично испробана пре неки месец само је била у питању повреда лигамената скочног зглоба).

Као што ти је већ речено, мируј са руком барем једно недељу дана а потом почни да радиш лагане вежбе за покретљивост пристију и шаке (лагана померања у крајње позиције - појаве лаганог бола). Масажа ледом (направиш лед и масираш неких 5 минута након чега покријеш руку пешкиром и оставиш тако 10-15 минута) барем два пута дневно. Такође можеш да користиш разне креме/гелове за повреде лигамената...
Не очекуј брз опоравак јер ће ти требати пар недеља да престане активан бол а потом ће још неко време требати док се рука врати у потпуно функционално стање...
Ударање у врећу прескочи неко време....
(Горе описана процедура је лично испробана пре неки месец само је била у питању повреда лигамената скочног зглоба).
Hvala vam puno na pomoći, mnogo mi znaci. Jer zbog posla i nedostatka vremena za trening telo postaje podložno povredama, a ipak takav snažan udarac koji sam zadao udari si u zid me jako plašila mislio sam da sam zdromio šaku takvu bol sa imao ruka je natekla, jer znam jačinu svog udarca a pritom sam neko ko ima blizu 97 kg plaši le su me posledice za razvoj i lečenje takve konture, mene mnogo znači savet od osoba kojim se ta ili slična povreda dogodila, šaka mi je funkcionalna ali i dalje je prisutna velika slabost i blaga bol. Na posao još nisam krenuo a moram to što pre ne znam jedini je strah od ponovnjane povrede Jer ne znam pošto radim težak posao gde bas mora da imaš jake ruke i prste bojom se samo toga da će opet doci jer nema više cecanja posao zove osećam da bi bio spreman za jedno mesec dana već je skoro mesec prošlo od povrede ne znam sta da radim...

Hvala vam puno na pomoći, mnogo mi znaci. Jer zbog posla i nedostatka vremena za trening telo postaje podložno povredama, a ipak takav snažan udarac koji sam zadao udari si u zid me jako plašila mislio sam da sam zdromio šaku takvu bol sa imao ruka je natekla, jer znam jačinu svog udarca a pritom sam neko ko ima blizu 97 kg plaši le su me posledice za razvoj i lečenje takve konture, mene mnogo znači savet od osoba kojim se ta ili slična povreda dogodila, šaka mi je funkcionalna ali i dalje je prisutna velika slabost i blaga bol. Na posao još nisam krenuo a moram to što pre ne znam jedini je strah od ponovnjane povrede Jer ne znam pošto radim težak posao gde bas mora da imaš jake ruke i prste bojom se samo toga da će opet doci jer nema više cecanja posao zove osećam da bi bio spreman za jedno mesec dana već je skoro mesec prošlo od povrede ne znam sta da radim...
Ако већ ниси почни да радиш вежбе покретљивости са прстима и шаком:
  • Померање прстију - појединачно и заједно,
  • довођење шаке у крајње позиције - до појаве бола,
  • лагано стезање и опшутање шаке,
  • лагано оптерећивање шаке и песнице...
    У принципу најбоље би било да се посаветујеш с неким физијатром за неки конкретнији сет вежби уз чију помоћ ћеш брже опоравити повређее лигаменте.

Ако већ ниси почни да радиш вежбе покретљивости са прстима и шаком:
  • Померање прстију - појединачно и заједно,
  • довођење шаке у крајње позиције - до појаве бола,
  • лагано стезање и опшутање шаке,
  • лагано оптерећивање шаке и песнице...
    У принципу најбоље би било да се посаветујеш с неким физијатром за неки конкретнији сет вежби уз чију помоћ ћеш брже опоравити повређее лигаменте.
Već sam se posavetovao, i sa ortopedom i sa fizijatrom, u principu kažu isto da vreme je jedino važno i mirovanje naravno uz pomoć loptice koju pritiskam 3 puta po 20 puta ali mene je bitno da praktično prolaze je kroz takve povrede jer teorijski proćice samo je bitno vreme a mene vreme ponestaje moram početi sa radom... Obaveze zovu zanima me samo jeli ligament može da se oporavi skroz po mom mislim da istezanje može da se povrati u normalu kao i pre šta vi mislite?

Да би се лигамент потпуно вратио у функцију, осим времена треба и доста твог личног рада на опоравку. Ако је већ прошло месец дана ти си увелико требао да почнеш са вежбама и добрим делом да повратиш контролу над шаком.
Ако ниси почни да изводиш претходно описане вежбе...
Што ми рече физијатар када сам дошао на терапију, најгоре могуће што се може урадити при повреди лигамената јесте потпуно мировање. То не значи иживљавање кроз вежбање већ да се се одмах по слабљењу болова почне са једноставним вежбама у малим серијама ради што бржег стављања лигамента у његово природно стање...

Да би се лигамент потпуно вратио у функцију, осим времена треба и доста твог личног рада на опоравку. Ако је већ прошло месец дана ти си увелико требао да почнеш са вежбама и добрим делом да повратиш контролу над шаком.
Ако ниси почни да изводиш претходно описане вежбе...
Што ми рече физијатар када сам дошао на терапију, најгоре могуће што се може урадити при повреди лигамената јесте потпуно мировање. То не значи иживљавање кроз вежбање већ да се се одмах по слабљењу болова почне са једноставним вежбама у малим серијама ради што бржег стављања лигамента у његово природно стање...
2 nedelje sam morao da vezem zdrav prst za bolesni zavojem, sa elastičnim zavojem isto tako i zglob sake, stavljam led i mast sigurno se stvorila kontura, ali meni nije jasno da mi ni jedan doktor mi nije rekao konkretno rekao sta i kako, jer pri udarcu boksom sigurno je cela saka dobila traumu kao i svi prsti, vežbam sa lopticom kako mi je rečeno od prestanka bola koristim ruku u svakodnevne potrebe ali bez nekih većih opterećenja do pojave bola, ali baš mi je oslabila ruka u to sam siguran kintura je i dalje prisutna bol pri pritiskaju nešto mi se cini da bi brze trebalo ići sa oporavkom, jer sam skoro mesec dana bez posla, a ne osećam da sam baš spreman nositi terete sa ovom rukom još je u pitanju desna... Ne znam sta da radim od sledeće nedelje treba da sam na posao, ili će tražiti drugog radnika potpuno razumno za privatnika, oporavak ne smatraju da treba toliki period jer veruju da to nije neka povreda ozbiljna, a naše zdravstvo funkcioniše čudno da zakaze moj doktor na fizikalne terapije treba se čekati mesec ili dva do termina za privatne fizikalne terapije nemam novca i onako sam već par puta išao privatno od povrede jer u bolnicu je nemoguće dobiti pregled ortopeda bez čekanja bar dva meseca...

unaprijed zahvalan !!
morski koren i gotova prica

Back