Ispravite X i O noge! I to je moguće..

Neno

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.585
Deformitete donjih ekstremiteta, H ili O noge, trebalo bi ispravljati što pre, čim se nepravilnosti uoče. Ovi deformiteti pogrešno se "vide" samo kao estetski problem, a zapravo mogu da uzrokuju i ozbiljne zdravstvene probleme

Zbog nepravilnog opterećenja stopala i kolena, pri dužem hodu mogu da se jave zamor i bolovi, u svim zglobovima nogu, čak i u donjem delu leđa.


Stručnjaci savetuju da ako se deformiteti spontano ne isprave do četvrte godine, potrebna je pomoć fizijatra odnosno vežbe koje će da isprave nepravilnosti.

Najbolje bi bilo da procenu stepena deformiteta uradi specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i odredi program vežbanja. Ukoliko je reč o blažoj formi, onda mogu da pomognu i vežbe koje predlažemo.

X noge

Kolena u stranu

Čučnite sa ispravljenim leđima. Stopala su okrenuta spolja, dlanovi su sastavljeni. Gurajte laktovima kolena u stranu. Ponovite 15 puta.

Čučeći hod

Čučnite i hodajte sa stopalima okrenutim prema spolja.

Prekrštanje i ustajanje

Stojeći stav. Ispružite ruke ispred tela, a noge prekrstite. Pokušajte da ustanete i sednete sa prekrštenim nogama. Ponovite vežbu 10 puta.

Pritisak

Sedite na pod. Leđa su prava, noge savijene u kolenima, a tabani su sastavljeni. Dlanovima pritiskajte kolena nadole. Ponovite vežbu 15 puta.

Uzroci
S obzirom na to da X noge najčešće nastaju usled ravnih stopala, prva mera njihove korekcije je nošenje odgovarajućih uložaka, a da bi se ojačali mišići natkolenice.

Kada je o O nogama reč, najčešće se radi o urođenom deformitetu. O noge mogu da nastanu i zbog preranog postavljanja deteta da stoji i forsiranog hodanja kada se noge iskrive zbog opterećenja težinom tela.


O noge


Podizanje

Sedite na pod. Rukama se oslonite na podlogu iza zadnjice. Tabane okrenite ka unutra i pokušajte istovremeno da podignete noge. Ponovite vežbu 10 puta.

Otpor

Sastavite stopala i vežite elastičnu traku oko skočnih zglobova. Pomerajte noge u stranu savlađujući otpor elastične trake.

Lopta između nogu

Sedite na pod, ruke su pored tela, dlanovima se oslonite na podlogu iza zadnjice. Stavite loptu između stopala i podižite noge približavajući kolena jedno drugom. Ponovite 15 puta.

Privlačenje kolena

Sedeći na podu, skočne zglobovove fiksirajte jedan uz drugi, privlačite kolena pokušavajući da ih sastavite.

Hod

Hodajte na zamišljenoj pravoj liniji, stopalo ispred stopala.


lepotaizdravlje.rs
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.