Ispovest Srpkinje koja živi u Švajcarskoj

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Isti ti švajcarci koji su do pre desetak godina jeli macije i psece meso pa je država donela zakon kojim se to zabranjuje
samo vi verujte b92... ako vi mislite da je Helvetia nekada jela konzerve pa se odjednom preko noći (čudom) obogatila - za bolje i niste.
jela konzerve?? a jeste vi čuli da tu postoje neki zamkovi dvorci stari po dosta stotina godina.. i to je tako mali pera i mika švicer zidar zidao odoka..??

jeste čuli da je cirih nezvanični centar sveta??
a što baš svi ti dolaze u davos? nisu ni jedno drugo mesto našli nego baš švica?

Ne slažem se sa svime što je navedeno u uvodnom postu, ali mislim da je ok da se malo razbije mit o tom "savršenstvu".

Švajcarci su generalno gledano seljački narod i imaju tipičan seljački mentalitet, što ima dobre i loše strane.

Dobre što su štedljivi, čuvaju tradiciju i ponosni su na to što imaju ma šta bilo- običan kamen mogu da uglancaju i da ga izlože u muzej jer je to švajcarski kamen. Vredni su i spremi na velika samoodricanja zarad opstanka i napredka.
Izuzetno su vezani za prirodu i svaki slobodan trenutak provode u prirodi. Kad je neki praznik ili sezona odmora može se više ljudi sresti na planini u sred šume nego u gradu. I tako šetaju satima... ili provode ceo dan pored jezera.

Loše je što su izuzetno manipulativni- kako na ličnom tako i na državnom nivou. Manipulišu sa porezom i poreskim olakšicama i daju privilegije raznim institucijama samo zbog prestiža (to je odgovor na predhodni post) i sve je stvar prezentacije. I uvek ima neka pozadina. Ne postoji mogućnost da nešto nije zbog nečeg drugog.
U Švajcarskoj je ono naše podrugljivo "šta će selo da kaže" način života. Najbitnije je da sve izgleda savršeno, da deluje savršeno, da se ne talasa.
O problemima se priča isključivo iza leđa, a svako svakog špijunira, komšije, kolege... nema ko ne prati šta onaj drugi radi i prijavljuje svaku sitnicu.
Ljubaznost i kultura koja se čini prisutna na svakom koraku u stvari nije kutura nego je kapitalizam. Svakog posmatraju kao mušteriju, klijenta i potencijalni izvor nekog prihoda.

Isti ti švajcarci koji su do pre desetak godina jeli macije i psece meso pa je država donela zakon kojim se to zabranjuje

https://www.b92.net/zivot/ljubimac.php?yyyy=2014&mm=11&dd=27&nav_id=929847

...i lutali su goli po šumama. Nisam mogla da verujem da su, isto pre desetak godina, morali da donesu zakon kojim se to zabranjuje.

vidim da se neko trudi da neće da shvati, ali evo vam ovako:
život možete proživeti tako što ćete biti u stanju da štekate 100eura / mesečno
a možete proživeti život da štekate i 5000eur/mesečno (ili 10000 ako živite udvoje).. na vama je!

uvek ima ljudi koji nađu koji patriotski razlog za 100eura

vidim da se neko trudi da neće da shvati, ali evo vam ovako:
život možete proživeti tako što ćete biti u stanju da štekate 100eura / mesečno
a možete proživeti život da štekate i 5000eur/mesečno (ili 10000 ako živite udvoje).. na vama je!

uvek ima ljudi koji nađu koji patriotski razlog za 100eura

:zcepanje::zcepanje::zcepanje: smejaću se još tri dana za ove cifre. Može da se šteka 5000, ali ako živite petoro u dvosobnom stanu na periferiji periferije uz delikates jeftina salama osim kad je slikanje za fejsbuk.

verujem da je istina zato sam ja odabrao gde ima stranaca u zgradi da mi Svabe ne zagorcavaju zivot. mislim, treba red da se zna ali oni preteruju posebno njihov mator svet... samo sede na prozorima i osmatraju
Htjele me neke dve babe, osmatracice na prozoru, prijavit komunalnoj, jer ne razvrstavam kako treba, a ja uopce nisam ni iznosio smece nego cimer. Neka selendra teska, maknuo se odatle.

Back