Ispovest Srpkinje koja živi u Švajcarskoj

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
još kad bi znala kada su žene u Švajcarskoj dobile pravo glasa...ih.
ja sam za konzervativizam i ovo sigurno nije minus. sta vredi Srbiji to sto zene medju prvima u Evropi imaju pravo glasa?

uz to bih pohvalio i sistem svajcarske direktne demokratije gde se za sva vaznija pitanja gradjani pitaju na referendumu.
ova danasnja demokratija je daleko od prave demokratije ko duppe i glava

Sećate se kad su prijavili one što su u dvorištu kuvali ajvar, u KeNJadi, činimi se?
A oni što su slikali svog sina na plaži, pa mu se na slikama videla, da prostite, kitica? Jedva se ljudi oslobodiše tužbe i robije, umalo im dete ne oduzeše.

ja sam za konzervativizam i ovo sigurno nije minus. sta vredi Srbiji to sto zene medju prvima u Evropi imaju pravo glasa?

uz to bih pohvalio i sistem svajcarske direktne demokratije gde se za sva vaznija pitanja gradjani pitaju na referendumu.
ova danasnja demokratija je daleko od prave demokratije ko duppe i glava
Mogu li stranci da na šalteru u Švajcarskoj zamene one novčanice što su povučene iz opticaja početkom ove godine, iz serije 2008

kaze meni Svaba - dete mi je sad vec poraslo ima 5 godina, moram da uzmem jos jedno osiguranje. pitam ja, sta ce ti brate mili znam da ima vec 4-5 osiguranja sigurno. kaze on pa ako mi dete napravi neku stetu, da budem osiguran

Ja moram da imam osiguranje za psa jer ako bi moj pas izazvao neku saobracajku ( pretrci ulicu,
automobili se sudare) kako bih ja to mogla da platim?
Za decu ,a i odrasle ( napravis neku stetu nekome u kuci) dovoljno je jedno osiguranje.
Inace stari ljudi svuda zabadaju noseve u tudje stvari, nije to samo svajcarska ili nemacka specijalnost.

Sećate se kad su prijavili one što su u dvorištu kuvali ajvar, u KeNJadi, činimi se?
A oni što su slikali svog sina na plaži, pa mu se na slikama videla, da prostite, kitica? Jedva se ljudi oslobodiše tužbe i robije, umalo im dete ne oduzeše.

Mogu li stranci da na šalteru u Švajcarskoj zamene one novčanice što su povučene iz opticaja početkom ove godine, iz serije 2008
Moze svako, al samo u ispostavama njihove "narodne banke", a njih ima u vecim gradovima.

on i plati porez za tih 150-200 evra ..poenta je da švajcarci izigravaju Iliju Čvorovića
:D I izigravaju one koji su Iliju Čvorovića poslali na Goli otok.

Ta potkazivanja u komunističkim državama su proglašavana za najveće zlo, a na Zapadu se to propagira kao model civilizovanog ponašanja.

Licemerje.

Pade mi na pamet kako su zbog slušanja ruskih radio stanica ljudi završavali u zatvorima. Sve zahvaljujući revnosnim komšijama koji su ih špijunirali.

Čuj tebe :lol:

Ne. Srbija je Nina policijska država jer te snimaju i prisluškuju jer si "unutrašnji neprijatelj", jer protestuješ protiv vlasti i tvituješ nešto što im se ne sviđa. Jer ti je celokupna služba podređena održanju režima i jer sve može kad si "njihov" i gde bahata stoka vlada a zakon ponekad važi za sitne ribe.
Nametanje osnovnih komunalnih propisa, kažnjavanje zbog prekršaja bez obzira na poreklo ili imovno stanje nije "policijska" nego uređena država.
To što su ti komšije naučene da je red red nije mana života tamo, naprotiv.
Kome nedostaje fleksibilnosti ima sijaset balkanskih, latinoameričkih i sl država širom zemaljske kugle da živi u njima. Zapad jeste to što jeste upravo zbog takvog mentaliteta i takvog načina razmišljanja na nekom pojedinačnom nivou svakog građanina. Kome se to ne sviđa u redu, legitimno je ali ne idi onda tamo.

pa da...meni se svidja svajcarska. barem ti komsije ne lupaju, reaguje se na svaku prijavu.
da.deukare, drukare. moja drugarica je jos pre 10 godina bila prisutna kad je njena sestra od ujaka zvala zbog nekog auta koji se pogresni parkirao. moja deugarica otisla u posetu, a ta njena sestra zivlea tamo od detinjstva i skroz se navikla na takav zivot.

Ko je slusao te ruske stanice? Ja znam da su zbog BBC-a ljudi odlazili u logore i zatvore.
Ko uopste u Engleskoj ili Francuskoj zna ruski i sta te komunisticke stanice i za koga nesto
emituju?

Pišem o društvenoj klimi u Jugoslaviji nakon rezolucije informbiroa kada su se Tito i KPJ ogradili od Staljinove politike. Ta rezolucija se desila naglo, za mnoge članove KPJ neočekivano, dok običan svet nije mogao ni da razume pobude zbog kojih se odigrao razlaz sa SSSR- om. Da bi se bolje informisali, ljudi su u tajnosti slušali ruske radio stanice, a komšije, ili njima bliski ljudi su ih potkazivali policiji. Zbog toga su pristalice informbiroa završavale na Golom otoku. O tome se piše u drami "Balkanski špijun" (Čvoroviči koje spominje Nina) i u romanu "Kad su cvetale tikve".

Dakle, nisi razumela moj post.
Govorila sam o potkazivačima, špijunima, špiclovima, tasterima, uhodama, dovoricama koji bi, misleći da su revrosni i pošteni građani, potkazali vlastima i najrođenije, a da pri svemu tome nemaju dileme u ispravnost svojih postupaka ili ispravnost odluka vlasti.

Ja moram da imam osiguranje za psa jer ako bi moj pas izazvao neku saobracajku ( pretrci ulicu,
automobili se sudare) kako bih ja to mogla da platim?
Za decu ,a i odrasle ( napravis neku stetu nekome u kuci) dovoljno je jedno osiguranje.
Inace stari ljudi svuda zabadaju noseve u tudje stvari, nije to samo svajcarska ili nemacka specijalnost.

Moze svako, al samo u ispostavama njihove "narodne banke", a njih ima u vecim gradovima.
Ima li neki propis koji precizira koliko se takvog novca može uneti preko granice u Švajcarsku?

Ima li neki propis koji precizira koliko se takvog novca može uneti preko granice u Švajcarsku?
Valjda je kao i svuda protivvrednost 10.000 evra, a to bi bilo isto kao i 10.000 franaka.
Nikako preko toga, a svuda je dozvoljeno i unosenje i iznosenje iznosa do 10.000 evra.
Slobodno unesi taj novac, idi u ekspouzitur Svajcarske nacionalne banke, ima je skoro u
svim gradovima i tamo ce ti 1:1 zameniti te stare franke u nove. Sve je to legalno, nema cega
da se bojis, mozes i u Nemackoj da menjas DM ili u FRancuskoj FFR, taj novac ima svoju vrednost,
ali mora da se zameni samo ( nazalost) u domicilnoj zemlji.

Pretpostavljam da pricas o francima iz neke serije 7?

Radim u data centru, 30tak servera , zena mi podgrejava rucak na istim uticnicama gde su ukljuceni i serveri . Nisam znao da je to decidirano zabranjeno , deca mi se igraju sa kablovima kad ih zena dovede na rucak .

to je sve u redu ali mene je iznenadilo da je Švajcarska policijska zemlja i da su Švajcarci najobicnije drukare
Jok nego da kao u srbiji bosanci , sjenicani I iz bojnika odredjuju vrh kulturnog ponasanja u drustvu.

Valjda je kao i svuda protivvrednost 10.000 evra, a to bi bilo isto kao i 10.000 franaka.
Nikako preko toga, a svuda je dozvoljeno i unosenje i iznosenje iznosa do 10.000 evra.
Slobodno unesi taj novac, idi u ekspouzitur Svajcarske nacionalne banke, ima je skoro u
svim gradovima i tamo ce ti 1:1 zameniti te stare franke u nove. Sve je to legalno, nema cega
da se bojis, mozes i u Nemackoj da menjas DM ili u FRancuskoj FFR, taj novac ima svoju vrednost,
ali mora da se zameni samo ( nazalost) u domicilnoj zemlji.

Pretpostavljam da pricas o francima iz neke serije 7?
da, ovi što su povučeni u roku od 30 dana, skoro pa krišom, da li beše u maju mesecu
ovde mogu da se zamene, ali po tako lošem kursu da ti uzimaju oko 10 % vrednosti, što je stvarno bezobrazluk
čak ni banke nisu htele da ih uzmu na štednju neposredno pred povlačenje iz opticaja
bruka jedna
mislio sam da odem do Švajcarske, nikad nisam bio, pa bar da taj neminovni trošak iskoristim da vidim pejzaže iz autobusa, umesto da to dam menjačima
jedino me plaši da u tim novčanicama ne pronađu neki mnogo dobar falsifikat koji ja ne mogu da otkrijem, pa da imam problem sa zakonom

a i ova sutacija oko covid 19 mi nije najjasnija
vakcinisan sam, 2 pita sinofarm, treći put fajzer, ali ne znam da li je ta jedna doza fajzera u skladu sa njihovim propisima
ai trenutno prebolevam omikron

da, ovi što su povučeni u roku od 30 dana, skoro pa krišom, da li beše u maju mesecu
ovde mogu da se zamene, ali po tako lošem kursu da ti uzimaju oko 10 % vrednosti, što je stvarno bezobrazluk
čak ni banke nisu htele da ih uzmu na štednju neposredno pred povlačenje iz opticaja
bruka jedna
mislio sam da odem do Švajcarske, nikad nisam bio, pa bar da taj neminovni trošak iskoristim da vidim pejzaže iz autobusa, umesto da to dam menjačima
jedino me plaši da u tim novčanicama ne pronađu neki mnogo dobar falsifikat koji ja ne mogu da otkrijem, pa da imam problem sa zakonom

a i ova sutacija oko covid 19 mi nije najjasnija
vakcinisan sam, 2 pita sinofarm, treći put fajzer, ali ne znam da li je ta jedna doza fajzera u skladu sa njihovim propisima
ai trenutno prebolevam omikron
Meni je neki poznanik (ja inace zivim u Nemackoj) nedavno dao 1000 franaka ( tih nekih starostavnih)
sa molbom da mu ih zamenim.Krajem marta cu ici nedelju dana na Bodensko Jezero, tu je i sama granica
Svajcarske pa cu mu zameniti te pare. Kad sam ja videla te novcanice ja sam stvarno i sama pomislila
da su falsifikati jer su stampane kao na novinskom papiru, ali nisu, ne brini, ili sacekaj da se ja vratim
pa cu te obavestiti jer sam sigurna da imamo iste novcanice.
Na ove mislis?

pic_6_100_recto.jpg

Naime, komšija Švajcarac je bračni par Zagorac prijavio da kuvaju ručak u servisu za automobile, što je prema njihovom zakonu strogo kažnjivo.

- Moj suprug drži servis za popravku automobila, a ja sam kao prava supruga odlučila da mu na posao donesem ručak. Međutim, ubrzo se na vratima pojavilo pet policajaca koji su došli da nam pišu kaznu, optužujući me da radim na crno kao kuvarica. Iako smo im objasnili da smo samo želeli da podgrejemo ručak, završili smo na sudu, pa sad moramo da dokazujemo da je to u Srbiji normalno i da nismo imali lošu nameru - kaže Srna, koja ističe da je to samo jedna u nizu neverovatnih situacija koje je preživela u Švajcarskoj.

Naime, komšije će vas prijaviti ako sami popravljate kvarove u kući, jer time po švajcarskom zakonu isključivo mora da se bavi majstor kojeg morate debelo da platite. U suprotnom, i po ovom osnovu ćete biti optuženi da radite na crno.

- Ovo je zaista policijska zemlja, u kojoj se sve vrti oko para i poreza. Jednostavno, šta god radio, porez moraš da platiš, pa čak i kad držiš kućnog ljubimca. Ovde retko ko ima svoju kuću budući da su sve pod hipotekom. Ako se razbolite, umrećete na ulici ukoliko nemate osiguranje ili para za lečenje. Oni nemaju emocije, zbog čega je život u Švajcarskoj obična farsa - kaže Srna.

http://www.balkanspress.com/index.p...je-moram-na-sud-jer-sam-muzu-podgrejala-rucak

Ne mogu da poverujem u ovako nešto iako sam svesna da žena ne bi pricala lazi.
Najviše me je zaprepastila to da te komšije šrijuniraju i prijavljuju
ovo nije istina - ja živim u švici.. to su utešne priče za one koji ne mogu ili neće da izađu (opet na žalost tih istih)
jeste ima pravilo da nema pravljena buke posle 22h a time i tuširanja.. ali niko vas neće prijaviti ako se tuširate ili slično.
bolje pogledajte šta država zapravo tim zakonom hoće da kaže - "noć je za spavanje a dan je za život"

ja sam puštao "mile voli disko" na velike zvučnike - ma samo mi lupaju kada hoće da spavaju ali milicije niđe vido nisam.
inače je zgrada pola šiptara i niko se nije bunio i bolji smo nego sa "srbima" (opet za ne poverovati onih koji nisu iskusili švicu)

a što se tiče supruge.. porez na dohodak je 20% ako si oženjen onda je 10%, tako da žena samo da sedi kući dobija 500e.
minimalna plata je oko 3000e a neću da vam kažem kolika može biti maksimalna u dobrim firmama jer bi stvarno ubio u pojam one što ne mrdaju d00petom.
da ne pričam o bonusima, povlasticama, lovi za nov auto, telefon naravno besplatan, voda se ne plaća, meni vraćaju oko 1000e godišnje od kirije.. pa vi vidite

traže da se zna nemački dobro..pa i u srbiji ako hoćeš da radiš moraš znati srpski dobro, zar ne? šta je tu čudno
... ali stvarno sređena zemlja za primer ostalima

Poslednja izmena:

Back