Ispovest je, kažu, jedna od Svetih tajni. Trebala bi da se primenjuje, upražnjava, kako to već može da se kaže, ali ja ne vidim poentu.
Мени се чини да је главна фора исповести у покајању.
Imam generalno tendenciju da detaljno razmišljam o svemu, posebno kada su neke bitnije stvari u pitanju, ali ako ne uspem da pronadjem logiku, ja ne mogu protiv sebe.
Па шта знам, можда се ту код тебе ради о хипертрофији предњег режња кортекса.
Kažu treba otići jer to je razgovor sa Bogom, da ti oprosti grehe. Treba otići jer se tako prenosi blagodat koja se još od apostola prenosi sa sveštenika na sveštenika ili monahe.
A onda se ja zapitam: a šta ispričati svešteniku? Šta je dovoljno relevantno ako vodite jedan relativno normalan život?
Niti sam ubica, niti kradem, niti lažem... Ako i slažem, recimo, to je tako sitno da mislim da ni popa, a kamoli Boga, to ne zanima.
Чини ми се да уопште није лепо лагати. И змија је Еву ситно слагала па ево сви видимо где смо данас.
Daleko od toga da smatram da sam savršena, ali... Šta ispričati?
Da se posvadjam ponekad sa ukućanima? A ko se ne posvadja? Na primer.
На пример сви ми прдимо. Многи прде у аутобусу. Нећеш ваљда и ти то радити у аутобусу само зато што то многи раде?
Ako se i ogrešim o nekoga i to shvatim ja ću toj osobi o koju sam se ogrešila to da priznam i da se izvinim. Neću toj osobi ćutati, a 'vamo sve u redu ako ispričam popu.
Овде си себе поставила као судију, по систему кадија те тужи - кадија ти суди. Као што си и сама написала много пута се огрешимо о другог, а да то и не схватамо.
Тек кад то огрешење о другога постане толико очигледно да и ми сами схватимо да смо погрешили, да ли заиста сматраш да је довољно рећи: "Крива сам. Извини."
И после новог огрешења тако опет и опет и опет и опет и ...
Sledeća stvar je što ne vidim ni kako bih mogla da neke intimne stvari ispričam nekom potpunom neznancu, pa da je pop još sto puta.
A i opet, ako bih pričala o svim svojim problemima, mislim da je to više tematika za psihijatra/psihologa, nego za popa.
Чини ми се, ако грешим исправи ме, да би ти поп требао бити ближњи, ближњи твој. И веруј ми, ако си случај за психијатра или психолога, сигурно ће те упутити њима.
Sledeće: teologija pravoslavna, hrišćanska nas uči da nas Bog čuje, da Bog sve vidi, da čuje naše želje, vidi naše muke... Ukratko: da je omniprisutan (sveprisutan).
I onda ja pitam: ako je Bog svuda i uvek me čuje gde god ja da stanem i da mu se obratim, kroz molitvu ili kako god, zašto meni treba sveštenik da bih se ja Bogu obratila?
Mislim, ako me već čuje i vidi.
Kontradiktorno je jer: ili me Bog čuje ili me ne čuje. Ili moljenje ima poentu ili nema, ako me ne čuje.
Zar ne dajem ja veću važnost i poštovanje Bogu time što mu se okrenem i sama obratim, nego da tražim posrednika za to?
Знаш ли онај виц о Муји на крову поплављене куће? Била велика поплава у БиХ и Мујо се спасио тако што се попео на кров куће. Дођу Срби у чамцу и кажу му да уђе у чамац.
Он им одговори како је он велики муслиман, како ће њему Алах помоћи, јер Алах све види, чује и зна. Срби оду, а вода настави да расте. Након два сата дођу Хрвати у чамцу и
кажу му да уђе у чамац. Он им одговори како је он велики муслиман, како ће њему Алах помоћи, јер Алах све види, чује и зна. Хрвати оду, а вода настави да расте.
Након два сата дођу УНпрофорци у чамцу и кажу му да уђе у чамац. Он им одговори како је он велики муслиман, како ће њему Алах помоћи, јер Алах све види, чује и зна.
УНпрофорци оду, вода настави да расте и Мујо се утопи. Душа му оде пред Алаха и у разочарењу, јаду, очају и чемеру запита Алаха што му није помогао кад му је било
најпотребније, јер је он читав живот провео као добар муслиман, онако како Куран прописује. Алах му одговори:"Мујо, три пута сам ти слао чамац."
Rekoše mi još, na konto toga šta popu ispričati: "Nešto što ne možeš i nisi nikome rekla."
Ok, nisam rekla nikome, sem što moje društvo nekadašnje zna i bivši dečko da sam se ispeglala od alkohola kao budala pre 3 godine, jer sam se prvi put u životu napila, ali da li je to realno tematika za popa?
Ако се и даље пеглаш алкохолом онда јесте.
Hipotetički i da kradem i da ubijam, pa da dođem to da ispričam popu, šta kao sve je kul, sve je u redu?
Oprošteno mi je, nisam i dalje lopov ili ubica?
Наравно да си и даље лопов и убица и ништа ти није опроштено. За та дела следи епитимија. Циљ је да престанеш са лоповлуком и убијањем, да то више не чиниш,
да се покајеш и да лепо сама одеш пред кривичног судију и одробијаш у неком КПД колико ти одреди.
Rekoše mi i: što onda ideš u crkvu da se pričestiš?
Taj koncept razumem. Idem u crkvu povremeno, ne baš svakog vikenda, jer je to za mene zajednička molitva, zajedničko odavanje poštovanja, održavanje zajednice sa drugim istomišljenicima u jednom aktivnom smislu.
Samo ne razumem ispovedanje, pa bi eto bilo lepo da neko ko razume, a dobro i neko ko je isto u zbunju kao ja, da prodiskutujemo o tome.
Uzgred, nisam se nikada ispovedala, jer mislim da bih popu samo mogla reći: "pa znate, svakodnevne razmirice", a ti pope biraj šta je od toga stvarno greh.
Pritom, ako je ispovest već neko ozbiljno "otvaranje duše", uopšte mi se ne svidja ideja ispovedanja nedeljom na liturgiji, kao na pokretnoj traci.
A ako sa popom treba samo, eto tako da se priča, kao npr o tome "zašto ne razumem ispovest", onda je to za mene filozofska rasprava, a ne ispovest. Možemo i kafu popiti onda.
Па Јована како се онда причешћујеш кад се ниси исповедила и покајала?
Сети се Јованових речи: "Покајте се, јер се приближи царство небеско."
Ако ништа баш немаш за покајање, онда се бар за почетак покај за ону фарбу коју ниси или јеси утрошила.
После ће и остало да се јави само од себе.
А што исповедање иде ко на траци у "Модерним временима" Чарли Чаплина, или смо као народ много грешни па попови не постижу да испуне норму или смо
већински безгрешни па нема потребе за појединачним исповедањем.
Пошто је ипак у питању оно прво онда постоји и веома раширена пракса појединачног исповедања.
И то би било то. Велики поздрав и свако добро Јована!