Ispovest i ispovedanje

GiovannaD

Primećen član
Poruka
940
Ispovest je, kažu, jedna od Svetih tajni. Trebala bi da se primenjuje, upražnjava, kako to već može da se kaže, ali ja ne vidim poentu.
Imam generalno tendenciju da detaljno razmišljam o svemu, posebno kada su neke bitnije stvari u pitanju, ali ako ne uspem da pronadjem logiku, ja ne mogu protiv sebe.

Kažu treba otići jer to je razgovor sa Bogom, da ti oprosti grehe. Treba otići jer se tako prenosi blagodat koja se još od apostola prenosi sa sveštenika na sveštenika ili monahe.
A onda se ja zapitam: a šta ispričati svešteniku? Šta je dovoljno relevantno ako vodite jedan relativno normalan život?
Niti sam ubica, niti kradem, niti lažem... Ako i slažem, recimo, to je tako sitno da mislim da ni popa, a kamoli Boga, to ne zanima.
Daleko od toga da smatram da sam savršena, ali... Šta ispričati?
Da se posvadjam ponekad sa ukućanima? A ko se ne posvadja? Na primer.
Ako se i ogrešim o nekoga i to shvatim ja ću toj osobi o koju sam se ogrešila to da priznam i da se izvinim. Neću toj osobi ćutati, a 'vamo sve u redu ako ispričam popu.
Sledeća stvar je što ne vidim ni kako bih mogla da neke intimne stvari ispričam nekom potpunom neznancu, pa da je pop još sto puta.
A i opet, ako bih pričala o svim svojim problemima, mislim da je to više tematika za psihijatra/psihologa, nego za popa.
Sledeće: teologija pravoslavna, hrišćanska nas uči da nas Bog čuje, da Bog sve vidi, da čuje naše želje, vidi naše muke... Ukratko: da je omniprisutan (sveprisutan).
I onda ja pitam: ako je Bog svuda i uvek me čuje gde god ja da stanem i da mu se obratim, kroz molitvu ili kako god, zašto meni treba sveštenik da bih se ja Bogu obratila?
Mislim, ako me već čuje i vidi.
Kontradiktorno je jer: ili me Bog čuje ili me ne čuje. Ili moljenje ima poentu ili nema, ako me ne čuje.
Zar ne dajem ja veću važnost i poštovanje Bogu time što mu se okrenem i sama obratim, nego da tražim posrednika za to?
Rekoše mi još, na konto toga šta popu ispričati: "Nešto što ne možeš i nisi nikome rekla."
Ok, nisam rekla nikome, sem što moje društvo nekadašnje zna i bivši dečko da sam se ispeglala od alkohola kao budala pre 3 godine, jer sam se prvi put u životu napila, ali da li je to realno tematika za popa?
Hipotetički i da kradem i da ubijam, pa da dođem to da ispričam popu, šta kao sve je kul, sve je u redu?
Oprošteno mi je, nisam i dalje lopov ili ubica?
Rekoše mi i: što onda ideš u crkvu da se pričestiš?
Taj koncept razumem. Idem u crkvu povremeno, ne baš svakog vikenda, jer je to za mene zajednička molitva, zajedničko odavanje poštovanja, održavanje zajednice sa drugim istomišljenicima u jednom aktivnom smislu.
Samo ne razumem ispovedanje, pa bi eto bilo lepo da neko ko razume, a dobro i neko ko je isto u zbunju kao ja, da prodiskutujemo o tome.

Uzgred, nisam se nikada ispovedala, jer mislim da bih popu samo mogla reći: "pa znate, svakodnevne razmirice", a ti pope biraj šta je od toga stvarno greh.

Pritom, ako je ispovest već neko ozbiljno "otvaranje duše", uopšte mi se ne svidja ideja ispovedanja nedeljom na liturgiji, kao na pokretnoj traci.

A ako sa popom treba samo, eto tako da se priča, kao npr o tome "zašto ne razumem ispovest", onda je to za mene filozofska rasprava, a ne ispovest. Možemo i kafu popiti onda.

Poslednja izmena:
Odes kod popa i sve ovako kako si nama ovde iznela , izneses i popu i neka ti on kaze sta ti valja dalje ciniti ...

Jer se kaze "da ce se odgovarati za misli , reci i dela" i to svako o svojim mislima , recima i delima i tu nema razmene ili zamene teza ili tezica ...:)

Um, ne. Svakome će se suditi po delima, taj deo je tačan. :)

Možeš pomisliti svašta, a opet na kraju uraditi ispravno, ma šta god ti drugo mislio.

Da , toga ima opisanog i u Novom Zavetu ; medjutim , Sveta tajna ispovesti pred svestenikom , je nesto od cega ne treba bezati i izbegavati je , vec pristupiti svesteniku i potanko sve ili cak i vise od onog sto si ovde medju namam "ispovedila".

To je u Pravoslavlju jedini nacin .

Ovde mozes da se uputis po pitanju Ispovesti :

http://православнапородица.орг.срб/ctenie/570-mojsije-svetogorac-o-ispovesti

https://svetosavlje.org/saveti-onome-ko-se-priprema-za-ispovest/

http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=1342

http://www.spc.rs/sr/protosindjel_venijamin_kovachitsh_sveta_tajna_ispovesti

Da , toga ima opisanog i u Novom Zavetu ; medjutim , Sveta tajna ispovesti pred svestenikom , je nesto od cega ne treba bezati i izbegavati je , vec pristupiti svesteniku i potanko sve ili cak i vise od onog sto si ovde medju namam "ispovedila".

To je (jedna od) poenta: ja ovo ovde ne vidim kao ispovest, ovo je diskusija. x'D Nije greh ne razumeti nešto, zar ne? A nisam Bog da sve znam i shvatam... :)

- - - - - - - - - -

Bog je Otac, Sin i Sv. Duh. To je jedno u tri lica. Kao što sam ja ćerka, sestra i prijatelj, a jedna samo.

- - - - - - - - - -

Bog je Otac, Sin i Sv. Duh. To je jedno u tri lica. Kao što sam ja ćerka, sestra i prijatelj, a jedna samo.

Pa gde sam ja rekao da nije tako?
I ovo nije tema o trojstvu.

Nego ne rece mi kako je isto ono sto pisah pre?

Kad pises o tome.
Sta znaci to jedno u tri lica?
I to treba objasniti a prvo razumeti.

Poslednja izmena:
Postoji i druga sveta tajna ispovesti.

Prisupiti Bogu, direktno, skrusenog srca u poniznisti mu direktno reci svoje grehe i moliti da nam oprosti i da silu da pobedimo svoje slabosti i vise ne gresimo.

Efežanima 2,18
jer po njemu jedni i drugi u jednome Duhu imamo pristup Ocu.

Jovan
6 Isus mu reče: "Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi k Ocu, osim kroz mene.

Poslednja izmena:
Um, ne. Svakome će se suditi po delima, taj deo je tačan. :)

Možeš pomisliti svašta, a opet na kraju uraditi ispravno, ma šta god ti drugo mislio.

A opet, od misli sve počinje i one oblikuju dela.

Odakle uopšte ideja da ispovest služi da sebi sudiš da li si uradila dobro ili loše?
Odakle ideja da bi sveštenik o tome trebao da sudi?

Neće se suditi. Već sada sudiš i kako sudiš tako ti je.

A kome ili čemu sudiš?
I koga ili šta možeš da ispovedaš?

To je (jedna od) poenta: ja ovo ovde ne vidim kao ispovest, ovo je diskusija. x'D Nije greh ne razumeti nešto, zar ne? A nisam Bog da sve znam i shvatam... :)

- - - - - - - - - -

Znaci to je sve jedna osoba???

Pa to nije pravoslavno ucenje.
Takvo ucenje je odavno odbaceno od crkve.

To su tri Bozanske osobe.
Tri licnosti u jednoj tituli.
Njih troje cine jednog Boga.

Bog nije ime vec kao rec vlada na primer.

- - - - - - - - - -

Kao sto vladu cine vise osoba ne jedna.

- - - - - - - - - -

Jesi ti te tri osobe sreo, Glasniče? Ili pričaš napamet o nečemu.

Pa gde sam ja rekao da nije tako?
I ovo nije tema o trojstvu.

Nego ne rece mi kako je isto ono sto pisah pre?

Kad pises o tome.
Sta znaci to jedno u tri lica?
I to treba objasniti a prvo razumeti.

Ne znam šta tu ima da ne bude jasno. Bog je jedan, jelte? Barem ko veruje u to. Sveto trojstvo ne mogu da ti objasnim, jer ni doktori teologije ne mogu to do kraja da objasne, a kamoli skromni istoričar umetnosti kao što sam ja. Postoje neke stvari koje jednostavno prihvatiš ili ne. Zato se i zove Vera, a sve drugo je Znanje. Kad se obraćaš Bogu, obraćaš se jednom entitetu, ne Hristu, pa on prenosi poruku.

Nije sudjeno sve da razumemo. Niti je Bog dužan da nam sve objasni. :)

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

"Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало;
Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек..."

Naša vera je monoteistička. Bog je jedan. Ujedno je i Otac i Sin i Sv. Duh. A u kojoj se ti crkvi moliš, to ne znam... :D

- - - - - - - - - -

A opet, od misli sve počinje i one oblikuju dela.

Odakle uopšte ideja da ispovest služi da sebi sudiš da li si uradila dobro ili loše?
Odakle ideja da bi sveštenik o tome trebao da sudi?

Neće se suditi. Već sada sudiš i kako sudiš tako ti je.

A kome ili čemu sudiš?
I koga ili šta možeš da ispovedaš?

A čemu tebi služi ispovest? Da utrošiš slobodno vreme kad ne znaš šta ćeš sa sobom?

"И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке."

Ti, čoveče, ne znaš ono osnovno. Idi pročitaj ceo "Simbol vere".

A čemu tebi služi ispovest? Da utrošiš slobodno vreme kad ne znaš šta ćeš sa sobom?

Ti, čoveče, ne znaš ono osnovno. Idi pročitaj ceo "Simbol vere".
Njah... Lakše ti je da se naljutiš nego da na postavljena pitanja odgovoriš.

Isus je rekao ''Ne sudite'' I sada ti možeš da mi preporučiš bilo kakav tekst,
neće me to ubediti da on nije znao šta priča.

Njah... Lakše ti je da se naljutiš nego da na postavljena pitanja odgovoriš.

Isus je rekao ''Ne sudite'' I sada ti možeš da mi preporučiš bilo kakav tekst,
neće me to ubediti da on nije znao šta priča.

Rekao je da ne sudimo drugima i da onaj ko nije grešan uzme prvi pa nek baci kamen.
A nije rekao da ne sudimo sebi, svopstvenim postupcima, i da se kroz RA-sudjivanje, a ne O-suđivanje naposletku pokajemo. Naučimo iz naših grešaka.

Uopšte se ne ljutim, nego sam neko ko se vrlo interesuje za religiju, živim sa teologom, pritom je teologija neodvojiva i od moje struke, pa se zabezeknem kad ljudi imaju poluinformacije, odnosno izvlače iz konteksta, pa interpretiraju na neki 10ti način.

Zar ti upravo to nije dovoljno da odes kod svestenika i da ti on , kao neko iz te "struke" i neko ko je vise upucen po pitanju Vere od vecine nas , a ne da te dezinformisu ili nekavalitetno informisu pojedini ucesnici Foruma i da rizikujes da doneses pogresnu odluku ...?

Rekao je da ne sudimo drugima i da onaj ko nije grešan uzme prvi pa nek baci kamen.
A nije rekao da ne sudimo sebi, svopstvenim postupcima, i da se kroz RA-sudjivanje, a ne O-suđivanje naposletku pokajemo. Naučimo iz naših grešaka.

Uopšte se ne ljutim, nego sam neko ko se vrlo interesuje za religiju, živim sa teologom, pritom je teologija neodvojiva i od moje struke, pa se zabezeknem kad ljudi imaju poluinformacije, odnosno izvlače iz konteksta, pa interpretiraju na neki 10ti način.

Ne treba suditi ni sebi jer ako svoju grešku osudiš onda se javlja osećaj krivice koji je negativano emocionalno stanje, ništa manje lošije od greha od kojeg je stvoreno.
Sasvim dovoljno je da spoznaš greh koji si počinila i da tog greha budeš svesna kako ti se ne bi ponovio.
Isus je mislio i na sopstvenu osudu, kao i na osudu nekog drugog. Svaka osuda je podjednako loša.

Zar ti upravo to nije dovoljno da odes kod svestenika i da ti on , kao neko iz te "struke" i neko ko je vise upucen po pitanju Vere od vecine nas , a ne da te dezinformisu ili nekavalitetno informisu pojedini ucesnici Foruma i da rizikujes da doneses pogresnu odluku ...?

Ma pusti ju. Viš da samo mamac pravi. Šta ima popa da pita kada sa teologom živi?

Teolozima diplome date da pričaju o stvarima koje ne razumeju.
Džaba je i sa Isusom živeti, ako ne tražiš dušom odgovore.

Ovo je forum i na forumu se diskutuje. Ne vidim problem? :D

- - - - - - - - - -

Ne treba suditi ni sebi jer ako svoju grešku osudiš onda se javlja osećaj krivice koji je negativano emocionalno stanje, ništa manje lošije od greha od kojeg je stvoreno.
Sasvim dovoljno je da spoznaš greh koji si počinila i da tog greha budeš svesna kako ti se ne bi ponovio.
Isus je mislio i na sopstvenu osudu, kao i na osudu nekog drugog. Svaka osuda je podjednako loša.

Nije greh osetiti se krivim ako jesi kriv. To znači samo da ima dobrote u tebi ali i razuma da shvatis da je enki tvoj postupak bio loš.
Ako si kriv i treba da se osecas emotivno lose, a ne da ti bude svejedno. Nisi panj.

- - - - - - - - - -

Ma pusti ju. Viš da samo mamac pravi. Šta ima popa da pita kada sa teologom živi?

Teolozima diplome date da pričaju o stvarima koje ne razumeju.
Džaba je i sa Isusom živeti, ako ne tražiš dušom odgovore.

Kakav crni mamac? :D
Jel ja pogresno koristim forum ovde? x'D

Ali bitno je da ste vi svi duševni, a oni što se školuju i pročitali su više nego što vi imate dlaka na glavi, to puj pike ne važi... xD

Ok, da, u pravu ste, zapravo. Ja diskutujem sa pogresnim ljudima. xD

- - - - - - - - - -

:)

Mozda ne sme iz nekih samo njoj znanih razloga ili ne zeli da pita teologa ...?

Hahahaha, o Bože, kakve gluposti... A odakle ti zaključak da nisam pitala? Ljudi ima milion, svi imamo neka mišljenja, neka shvatanja.
Pa ni svaki teolog ne zastupa isto mišljenje o svemu sa drugim teolozima.

sustina bi trebalo da bude,da se oslobodis krivice ili da imas cistiji um i da se osecas bolje i funkcionalnije
a ko stoji u hristu,hrist pere grehe,u smislu da ako ne gresis,osecaces se bolje,ako gresis,onda to ostaje u tebi
ali mi smo telesni i nismo savrseni,tako da ono sto mozes da popravis,zbog sebe i drugih,to ti donosi olaksanje
a nekad je ljubav dovoljna da se ocistis od losih misli ili dela
to je ustvari uzimanje grehova ljubavlju,to je i poenta boga i isusa i duha utesitelja i ostalog

Kakav crni mamac? :D
Jel ja pogresno koristim forum ovde? x'D

Ali bitno je da ste vi svi duševni, a oni što se školuju i pročitali su više nego što vi imate dlaka na glavi, to puj pike ne važi... xD

Ok, da, u pravu ste, zapravo. Ja diskutujem sa pogresnim ljudima. xD

Ne, nego ti uopšte ne diskutuješ.
Sama pitaš, sama odgovaraš i uopšte ne čitaš šta drugi pišu.
A nije to pogrešno korišćenje foruma. Većini forum za to služi.
Samo, nikakve koristi od toga nema.

Nije baš puj pike ne važi, nego ako je pogrešno shvaćeno može
mnogo da smeta.

Back