Kako to biva ovde kod nas? Meni je nekako glupo to uraditi pošto znam i da su ti sveštenici dosta grešni danas, pa mi je bezvezno to činiti pred nekim ko je sam grešan. To mu dođe kao da pričam drugaru, osim što ovaj neće nikome reći (valjda). Ima li ispovesti kod nekih monaha ili je to samo kod sveštenika?
Bog nigde ne trazi da idpovedamo grehe koje smo ucinili Bogu, da ispovedamo nekom coveku.
To je jos jedna srednjovekovna izmisljena stvar kako bi crkva vezala coveka za sebe a i otkrila sta se u narodu radi.
Jer je crkva bila vlast i svestenici su bili njeni zvucnici ili prisluskivaci.
Pa cak i kralja su mogli tako da spijuniraju.
Grehe moze da oprasta samo Bog.
Zato Isus u molitvi Oce nas nas i poziva da se direktno obratimo Ocu.
U Hristovo ime.
Dakle direktno.
Matej 6,9 | Ovako dakle molite se vi: Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje; |
Vi mozete da se direktno obratite Ocu i priznate mu svoj greh a ne kler za vas.
I molite za oprostaj direktno i licno Boga.
U stvari ko ne radi tako nece mu ni biti oprosteno.
Ali kada ucinite nekome nesto lose, onda tome kome ste ucinili trebate da se ispovedite a onda i Bogu direktno.
Kako?
Oprosti mi pogresio sam kada sam rekao ono protiv tebe...
Ispravicu to i reci cu svima da to nije bilo istina.
Nije dovoljno samo rrci oprosti, vec moramo i ispraviti stetu i ne ciniti vise
A onda otici u molitvi pred Boga i moliti da nam i on oprosti.
Ali kako ce ako nismo ucinili ova predhodna dva koraka?
Oni koji misle da je dovoljno otici kod svestenika i ovaj mu oprosti ili moli navodno boga za njega, preskocio je 3 tacke bez koje nema oprostenja.
Pa tako zivi i dalje u grehu i prokletstvu.
A onda se cudi narod sto smo tako prokleti?
Sto mi se dogadja ovo sto ono?
A misleti da svestenik posreduje za vas a vi posle iznova mozete cinite isto, je teska zabluda.
Dakle Hristos pred Ocem posreduje za nas i mozemo direktno u molitvi za sve da se obratimo Bogu.
To je prava istina.
Rimljanima 8,34 | Ko će osuditi? Hristos Isus koji umrije, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas |