Ispovedanje

Nikada se ne ispovedajte sveštenicima/popovima, a pogotovo ako ste kriminalac. Oni su zavrbovani agenti BIA-e. Zamislite da se ispovedate popu da ste grešni i da kažete mu da ste dilovali heroin ili da ste se bavili utajom poreza. Odma će da dojave svojim pretpostavljenima koji, budite sigurni, arhiviraju svaki vaš pokret. A BIA, da ne bi prljala ruke, dojavi opštinskom SUP-u koji vas hapse, zatim zadržavanje do 48h, pa kod tužioca itd...
Moral priče: Nosite Vaše tajne u grob.
Normalno i logično, crkva je institucija. Čak imaju i uređaje za snimanje glasa. Dođe krimos da se ispovedi i ćao, ili ga drukne pop. Bolje se ispovediti samom sebi u sobi gde nema nikoga, jer svakako ste vi bog.

Nikada se ne ispovedajte sveštenicima/popovima, a pogotovo ako ste kriminalac. Oni su zavrbovani agenti BIA-e. Zamislite da se ispovedate popu da ste grešni i da kažete mu da ste dilovali heroin ili da ste se bavili utajom poreza. Odma će da dojave svojim pretpostavljenima koji, budite sigurni, arhiviraju svaki vaš pokret. A BIA, da ne bi prljala ruke, dojavi opštinskom SUP-u koji vas hapse, zatim zadržavanje do 48h, pa kod tužioca itd...
Moral priče: Nosite Vaše tajne u grob.
Овај пост је нажалост тачан...

Велики број свештеника СПЦ (ако не и сви) не чува тајну исповести, већ пријављује атеистичком властима све што је усмерено против црвене идеологије, или актера који идеологију државног терора шире...

Јако морате да пазите коме се исповедате у СПЦ, јако мало је ту људи који заслужују људско поверење и искрен однос ...

Normalno i logično, crkva je institucija. Čak imaju i uređaje za snimanje glasa. Dođe krimos da se ispovedi i ćao, ili ga drukne pop. Bolje se ispovediti samom sebi u sobi gde nema nikoga, jer svakako ste vi bog.
Aha,dakle po tvojoj logici popovi su bog,jel tako ?
Znas,ako se bar jednom osudis da otvoris stranice Svetog Pisma otkrices da kad se vernici mole bilo sami bilo kolektivno,oni se ne mole sebi vec Tvorcu,Bogu nebeskome !!!
Nadam se da ce ti ovo otkrice pomoci da promenis perdpektivu tvog teoloskog pogleda.

Mislim da monah mora biti jeromonah da bi se pred njim ispovedalo. Kad sam pre mnogo života studirao bogoslovlje, zapamtio sam da je sveta tajna ispovesti uskraćena i đakonima, a data sveštenicima.
Не мора бити јеромонах...

Цака је у томе што имаш исповедање грехова, што је једно и ради се пред свештеником, и

...исповедање помисли (страхова, немоћи схватања, безвољности и сл.) које можеш пред сваким верником који добро барата духовношћу, а ту монаси, па чак и обични - предњаче...

Не мора бити јеромонах...

Цака је у томе што имаш исповедање грехова, што је једно и ради се пред свештеником, и

...исповедање помисли (страхова, немоћи схватања, безвољности и сл.) које можеш пред сваким верником који добро барата духовношћу, а ту монаси, па чак и обични - предњаче...
Mislim da shvatam razliku.

Bolje kod sveštenika nego monaha. Ako želiš i neki savet, oni su bliži našem svakidašnjem životu i bolje razumeju prilike.
Баш што су ближи вашем животу, слабији су духовно...

За обичне и практичне проблеме су добри, али за суштинске слепи, као и већина мирјана којима и сами припадају стилом и просечношћу живота...

Aha,dakle po tvojoj logici popovi su bog,jel tako ?
Znas,ako se bar jednom osudis da otvoris stranice Svetog Pisma otkrices da kad se vernici mole bilo sami bilo kolektivno,oni se ne mole sebi vec Tvorcu,Bogu nebeskome !!!
Nadam se da ce ti ovo otkrice pomoci da promenis perdpektivu tvog teoloskog pogleda.
Ne samo popovi, sve je bog, jedna svest. Bogomoljci se mole, meni to nije potrebno.

Ne.

Vama VELIKIM vernicima čim se postavi neko pitanje koje dovodi u pitanje veru, odmah sledi klasično: Huliš na Boga, prizeman si.
Sposobni ste da osuđujete druge više nego oni koji ne veruju u Boga. Ironija.
Не секирај се...

На форумима су грешке и претеривања ко добар дан...

Велико стрпљење је потребно код подучавања вери оних који са правом сумњиче у знање и такт...

Ne.

Vama VELIKIM vernicima čim se postavi neko pitanje koje dovodi u pitanje veru, odmah sledi klasično: Huliš na Boga, prizeman si.
Sposobni ste da osuđujete druge više nego oni koji ne veruju u Boga. Ironija.

А ти не верујеш у Бога и доводиш у питање веру, а питаш за исповедање? И лепо кажем да си трол.

Прва ствар код исповести је да опростиш другима њихове грехе да би Бог теби опростио твоје грехе, као у молитви Оче наш, и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим. А ти нећеш да се исповедиш код свештеника зато што је грешан, уместо да му опростиш његове грехе.

А ти не верујеш у Бога и доводиш у питање веру, а питаш за исповедање? И лепо кажем да си трол.

Прва ствар код исповести је да опростиш другима њихове грехе да би Бог теби опростио твоје грехе, као у молитви Оче наш, и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим. А ти нећеш да се исповедиш код свештеника зато што је грешан, уместо да му опростиш његове грехе.
Ja zaista neću da oprostim bližnjemu. Sigurno ne zbog sujete. Nego opraštanje znači zanemarivanje korisnog plaćenog iskustva.
Da oprostim bratu da me prevari ili povredi sedam puta sedamdeset puta? Neće imati ni drugu priliku. A znam da je ni ja pri davanju ili uskraćivanju oproštaja isto neću imati.

Ja zaista neću da oprostim bližnjemu. Sigurno ne zbog sujete. Nego opraštanje znači zanemarivanje korisnog plaćenog iskustva.
Da oprostim bratu da me prevari ili povredi sedam puta sedamdeset puta? Neće imati ni drugu priliku. A znam da je ni ja pri davanju ili uskraćivanju oproštaja isto neću imati.
Tačno. Čovek mora biti realist, a ne budača za iskorišćavanje.

Претпостављам да си Православан, и да се до сада ниси никада исповедио. Када би знао како то изгледа у Православној Цркви, не би постављао питање на овако приземан и богохулан начин.

Пре свега, исповест је једна од седам Светих Тајни Цркве, она те чисти од свих пређашњих грехова у том тренутку исто као и крштење.

Не исповедаш се свештенику него Богу, пред иконом Христа или Богородице.

Када не би био неозбиљан и трол, могао бих да напишем још пуно тога. Надам се да ћеш доћи на исповест, и да ћеш се врло изненадити како то изгледа, јер ниси то тако очекивао да буде.
Тачно.

Razumem ja to. Kako očekuješ da ti bude oprošteno ako nisi spreman drugima da oprostiš.
Uvjek me je kad sam bio dijete zavodila bratova zena i govorila izvini necu nikada vise i ja sam prestajao sa njom govoriti i ici u tu kucu ali opet me prevari da nece i jednom me je oborila i da sam znao nebi joj nikad povjerovao jer ostale su mi psihicke posljedice cijeli zivot.Bojim se kad kradljivcu ili zlocincu oprostis jednom da cete pokrasti ponovo i ponovo.

Uvjek me je kad sam bio dijete zavodila bratova zena i govorila izvini necu nikada vise i ja sam prestajao sa njom govoriti i ici u tu kucu ali opet me prevari da nece i jednom me je oborila i da sam znao nebi joj nikad povjerovao jer ostale su mi psihicke posljedice cijeli zivot.Bojim se kad kradljivcu ili zlocincu oprostis jednom da cete pokrasti ponovo i ponovo.
Поента је да не живиш у прошлости...тако што ћеш усмеравати ум ка нечему будућем

Људска природа је слаба на блуд, зато треба да задобија Божанска умна гледишта да би могла умом, и да се чувао од пада, а и од осуђивања оних који заводе у пад и падају, јер ни не знају шта раде, буквално су животињског гледања на живот и жртве своје приземности која прља и бешчасти њих понајвише...

Kako to biva ovde kod nas? Meni je nekako glupo to uraditi pošto znam i da su ti sveštenici dosta grešni danas, pa mi je bezvezno to činiti pred nekim ko je sam grešan. To mu dođe kao da pričam drugaru, osim što ovaj neće nikome reći (valjda). Ima li ispovesti kod nekih monaha ili je to samo kod sveštenika?
Bog nigde ne trazi da idpovedamo grehe koje smo ucinili Bogu, da ispovedamo nekom coveku.
To je jos jedna srednjovekovna izmisljena stvar kako bi crkva vezala coveka za sebe a i otkrila sta se u narodu radi.

Jer je crkva bila vlast i svestenici su bili njeni zvucnici ili prisluskivaci.
Pa cak i kralja su mogli tako da spijuniraju.

Grehe moze da oprasta samo Bog.
Zato Isus u molitvi Oce nas nas i poziva da se direktno obratimo Ocu.
U Hristovo ime.
Dakle direktno.

Matej 6,9Ovako dakle molite se vi: Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje;

Vi mozete da se direktno obratite Ocu i priznate mu svoj greh a ne kler za vas.
I molite za oprostaj direktno i licno Boga.

U stvari ko ne radi tako nece mu ni biti oprosteno.

Ali kada ucinite nekome nesto lose, onda tome kome ste ucinili trebate da se ispovedite a onda i Bogu direktno.

Kako?

Oprosti mi pogresio sam kada sam rekao ono protiv tebe...
Ispravicu to i reci cu svima da to nije bilo istina.

Nije dovoljno samo rrci oprosti, vec moramo i ispraviti stetu i ne ciniti vise

A onda otici u molitvi pred Boga i moliti da nam i on oprosti.
Ali kako ce ako nismo ucinili ova predhodna dva koraka?

Oni koji misle da je dovoljno otici kod svestenika i ovaj mu oprosti ili moli navodno boga za njega, preskocio je 3 tacke bez koje nema oprostenja.

Pa tako zivi i dalje u grehu i prokletstvu.
A onda se cudi narod sto smo tako prokleti?
Sto mi se dogadja ovo sto ono?

A misleti da svestenik posreduje za vas a vi posle iznova mozete cinite isto, je teska zabluda.

Dakle Hristos pred Ocem posreduje za nas i mozemo direktno u molitvi za sve da se obratimo Bogu.
To je prava istina.

Rimljanima 8,34Ko će osuditi? Hristos Isus koji umrije, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas

Kako to biva ovde kod nas? Meni je nekako glupo to uraditi pošto znam i da su ti sveštenici dosta grešni danas, pa mi je bezvezno to činiti pred nekim ko je sam grešan. To mu dođe kao da pričam drugaru, osim što ovaj neće nikome reći (valjda). Ima li ispovesti kod nekih monaha ili je to samo kod sveštenika?
Ali ne znaci da ne mozemo da se molimo jedni za druge.
To je druga stvar.

Vi mozete da se molite za svestenika on za vas pred Bogom u istoj meri.

Ali za oprostenje greha morate da priznate onme kome ste ucinili nesto a onda Bogu.
A ako ste samo Bogu zgresili onda samo Bogu.
Inace ce te ziveti u zabludi da vam je oprosteno.
Vase grehe ne moze niko da prizna pred Bogom za vas.
To mozete samo vi licno Bogu.

A za Bozju zastitu, ozdravljenja, vodstvo itd...moze da'se mole svi verujuci jednako jedan za drugoga.
Naravno da ce Bog tesko moci da uslisi ako se drugi mole ta vas a vi recimo ne.
Vec su to planirane molitve.
Moli se za mene itd..

Jakov 5,16Priznajte dakle jedan drugome grijehe, i molite se Bogu jedan za drugoga, da ozdravljate; jer neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoći.

Ne radi se o realnosti i logici vec sta stvarno Bog u Piamu kaze o tome.🙃

Cak i zemaljsko svestenstvo ne postoji u novom zavetu u prvoj crkvi.
To je kasnije uvedjeno.

Ali to je druga prica.
Doduše ja sve ovo informativno pitam, nisam pravoslavac. Ali me svakako interesuju sve religije. E sada, to što su ljudi ovde alergični i odmah im smeta čim neko nešto pita, to je skroz druga priča.

Doduše ja sve ovo informativno pitam, nisam pravoslavac. Ali me svakako interesuju sve religije. E sada, to što su ljudi ovde alergični i odmah im smeta čim neko nešto pita, to je skroz druga priča.
Ja samo informativno kazem.
Ljudi ne vole da se iznose istine koje su protivne njihovim ucenjima i dogmama.

To je ovo:

FB_IMG_1718722966386.jpg

Back