Ispovedanje

Ајде да будемо искрени и да се окренемо практичној страни. Исповједање гријехова пред свештеником приморава човјека да се директно суочи са својим гријесима јер треба прилична храброст да неком кажеш своју тамну страну и кад се одлучиш на тај корак значи да си на правом путу исцјељења.

Ne.

Vama VELIKIM vernicima čim se postavi neko pitanje koje dovodi u pitanje veru, odmah sledi klasično: Huliš na Boga, prizeman si.
Sposobni ste da osuđujete druge više nego oni koji ne veruju u Boga. Ironija.
I ja mislim da je @milsu preoštro nastupio. ''Ovako ja to vidim'' je sasvim
dovoljno kao objašnjenje. Pa ti sam posle zaključi da li ti vidiš pogrešno
ili ispravno.

Ајде да будемо искрени и да се окренемо практичној страни. Исповједање гријехова пред свештеником приморава човјека да се директно суочи са својим гријесима јер треба прилична храброст да неком кажеш своју тамну страну и кад се одлучиш на тај корак значи да си на правом путу исцјељења.
Molim konkretnog dokaza da su se ljudi ispovedali svestenicima u vreme SZ-ta ili hriscanima bilo koje verske pozicije u vreme NZ-ta !
Ako imas daj ga iznesi ali ako ga nemas ona bar pokusaj da nekako uklopis onaj poziv da se hriscani medjusobno ispovedaju i vasu praksu da se ispovedate oficijalnim crkvenim licima koje nelegitimno nazivate svestenicima ?

Molim konkretnog dokaza da su se ljudi ispovedali svestenicima u vreme SZ-ta ili hriscanima bilo koje verske pozicije u vreme NZ-ta !
Ako imas daj ga iznesi ali ako ga nemas ona bar pokusaj da nekako uklopis onaj poziv da se hriscani medjusobno ispovedaju i vasu praksu da se ispovedaju oficijalnim crkvenim licima koje vi nelegitimno nazivate svestenicima ?
Fino sam iznio jasne podatke da je Hristos apostolima dao vlast da otpuštaju grijehe.

Fino sam iznio jasne podatke da je Hristos apostolima dao vlast da otpuštaju grijehe.
Sta je Hristos rekao i kakvu im je vlast dao jeste jedna stvar dok je realna verska praksa nesto sasvim drugo i to se ne sme mesati !!!
A zasto ?
Pa zato sto je vrlo lako/moguce da neko ko nije obracen pogresno skonta Isusove reci i donese pogresan zakljucak dok je ujedno nemoguce da cela hriscanska Crkva pogresno shvati svog Gospoda i da ta toga radli ima pogresnu versku praksu koja bi postala deo Svetog Pisma !!!

Ako ti ovo jasno onda se fokusiraj na moje pitanje i na dokaze koje sam ti potrazio.
Izvoli.

dok je ujedno nemoguce da cela hriscanska Crkva pogresno shvati svog Gospoda i da ta toga radli ima pogresnu versku praksu koja bi postala deo Svetog Pisma !!!
Тако је робивече. А пошто имамо јасне податке да је рана Црква итекако практиковала исповиједање свештенику значи да нису погрешно схватили свог Господа.

Hajdemo videti sta nam kaze Biblija:
Mat.3,6.7:
"...I on ih kršćavaše u Jordanu, i ispovijedahu grijehe svoje.
A kad vidje (Jovan) mnoge fariseje i sadukeje gdje idu da ih krsti, reče im: porodi aspidini! ko kaza vama da bježite od gnjeva koji ide?..."

Gde ovde pise da su se ljudi ispovedali Jovanu,zasto falsifikujes Bozju Rec ?
Ono sto je radio Jovan bilo je iskljucivo krstenje a ne ispovedanje gresnika kao sto to rade vasi verski lideri stoga te molim da se fokusiras konkretno na Biblijske sadzine koje jesu zapisane a ne na vase izmisljene pricice !!!
Pameti moja pa jel nisi možda pomislio da su ispovijedali svoje grijehe prilikom obreda Krštenja?

"14. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, *помазавши га уљем у име Господње. [*Мк 6, 13.]
15. И молитва вјере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је гријехе учинио, опростиће му се.
" (Јаковљева 5:14-15).

Јасно као дан пише. Молитвом вјере презвитера/свештеника ОПРОСТИЋЕ СЕ ГРИЈЕСИ. Како се на овај начин могу опростити гријеси за које презвитер ни не зна? Нема смисла никаквог. Значи неопходна је исповијест пред презвитером за опроштење гријехова.

Bolje kod sveštenika nego monaha. Ako želiš i neki savet, oni su bliži našem svakidašnjem životu i bolje razumeju prilike.
Mislim da monah mora biti jeromonah da bi se pred njim ispovedalo. Kad sam pre mnogo života studirao bogoslovlje, zapamtio sam da je sveta tajna ispovesti uskraćena i đakonima, a data sveštenicima.

Ne.

Vama VELIKIM vernicima čim se postavi neko pitanje koje dovodi u pitanje veru, odmah sledi klasično: Huliš na Boga, prizeman si.
Sposobni ste da osuđujete druge više nego oni koji ne veruju u Boga. Ironija.
Pa, prirodno je da je vernik stroži i manje trpeljiv od nevernika. Vernik, uz ostalo u šta veruje, veruje i da poseduje znanje. Razumljivo je da se iz pozicije znalca odnosi prema neznajši (npr. meni neverniku). Džaba mu vernika koji je izuzetno trpeljiv. To je vernik ili "vernik" sa dušom trgovca.

Kako to biva ovde kod nas? Meni je nekako glupo to uraditi pošto znam i da su ti sveštenici dosta grešni danas, pa mi je bezvezno to činiti pred nekim ko je sam grešan. To mu dođe kao da pričam drugaru, osim što ovaj neće nikome reći (valjda). Ima li ispovesti kod nekih monaha ili je to samo kod sveštenika?
Света тајна исповести и покајања постоји 2000 година. И функционише добро.
Да би и ти утврдио како добро функционише, мораш да пробаш.
Неће те нико примити у манастиру као ни мене. Прво монах је пошао у манастир да побегне од света.
Монах те и не може исповедити.
Може само јеромонах.
А он има већ људе из света које исповеда и не може да прима више.
Најбоље је о томе објаснио отац Стефан из манастира Велика Ремета, који препоручује парохијског свештеника за исповест.
Један манастир има можда једног или два јеромонаха и они имају генерално своје обавезе. То што се неком допада да се исповеда код монаха не значи да је дужност сваког монаха да то и прихвати.
Не разлога бежати од свештеника, какве везе што су и они људи. Па њихова дужност јесте да исповедају. И то заиста одлично раде.

Nikada se ne ispovedajte sveštenicima/popovima, a pogotovo ako ste kriminalac. Oni su zavrbovani agenti BIA-e. Zamislite da se ispovedate popu da ste grešni i da kažete mu da ste dilovali heroin ili da ste se bavili utajom poreza. Odma će da dojave svojim pretpostavljenima koji, budite sigurni, arhiviraju svaki vaš pokret. A BIA, da ne bi prljala ruke, dojavi opštinskom SUP-u koji vas hapse, zatim zadržavanje do 48h, pa kod tužioca itd...
Moral priče: Nosite Vaše tajne u grob.

Тако је робивече. А пошто имамо јасне податке да је рана Црква итекако практиковала исповиједање свештенику значи да нису погрешно схватили свог Господа.
Ne postoji kvalifikacija RANA Crkva vec imamo Hristovu Crkvu i sve ostale verske zajednice !
U ovom smislu merodavna je iskljucivo verska praksa hriscana koja je evidentirana u Svetom Pismu dok je sve ostalo,uz duzno postovanje -klasicna verska novotarija !!!

Ne postoji kvalifikacija RANA Crkva vec imamo Hristovu Crkvu i sve ostale verske zajednice !
U ovom smislu merodavna je iskljucivo verska praksa hriscana koja je evidentirana u Svetom Pismu dok je sve ostalo,uz duzno postovanje -klasicna verska novotarija !!!
Ti kad shvatiš da hrišćanska Crkva nije prestala postojati oko 100. godine kad je apostol Jovan napisao Otkrivenje onda će ti se sve posložiti.

Nikada se ne ispovedajte sveštenicima/popovima, a pogotovo ako ste kriminalac. Oni zavrbovani agenti BIA-e. Zamislite da se ispovedate popu da ste grešni i da kažete mu da ste dilovali heroin ili da ste se bavili utajom poreza. Odma će da dojave svojim pretpostavljenima koji, budite sigurni, arhiviraju svaki vaš pokret. A BIA, da ne bi prljala ruke, dojavi opštinskom SUP-u koji vas hapse, zatim zadržavanje do 48h, pa kod tužioca itd...
Bia vrbuje na dva načina: 1. Korupcijom 2. Zastrašivanjem/ ucenjivanjem. Ako se pop u svom životu pridržava zakona, Bia mu ne može ništa. Isto važi i za laike. Kad god su me Bia ili policija zvali telefonom, najstrašnije bih ih ispsovao i spustio slušalicu. Sveštenik koji nije ambiciozan u svetovnom smislu reči i koji ne brlja mimo zakona ne boji se nikoga osim Boga i vladike. A ima ih i koji se samo Boga boje. Vernici znaju ko je kakav. Osim toga, svi se družimo sa sveštenicima (i ja bezbožnik) i pošto i oni znaju ko je kakav od njihove duhovne braće, znate i vi.

Nikada se ne ispovedajte sveštenicima/popovima, a pogotovo ako ste kriminalac. Oni su zavrbovani agenti BIA-e. Zamislite da se ispovedate popu da ste grešni i da kažete mu da ste dilovali heroin ili da ste se bavili utajom poreza. Odma će da dojave svojim pretpostavljenima koji, budite sigurni, arhiviraju svaki vaš pokret. A BIA, da ne bi prljala ruke, dojavi opštinskom SUP-u koji vas hapse, zatim zadržavanje do 48h, pa kod tužioca itd...
Не знам који си ти филм гледала, али ово овако баш и не иде у животу.
Није ово 1981, нешто ти се помешало.
Да погађам, никад не идеш у цркву а дајеш другима савет како треба радити ?
Што не пустиш друге да живе са својим избором као што ти живиш са својим ?

Da li Sveto Predanje ulazi u skup verskih istina? Da li su odluke vaseljenskih sabora (bile) nadahnute Svetim Duhom? Svako ko misli o hrišćanstvu odgovara za sebe.
Stvari se menjaju. Stari patrijarsi su imali po više žena i robove pride. Danas bi se sveštenik zgrozio kad bih mu rekao da (nameravam da) imam više žena, a vernici bi me motkama jurili kad bih nekog čoveka držao kao roba.

Не знам који си ти филм гледала, али ово овако баш и не иде у животу.
Није ово 1981, нешто ти се помешало.
Да погађам, никад не идеш у цркву а дајеш другима савет како треба радити ?
Што не пустиш друге да живе са својим избором као што ти живиш са својим ?
Ja sam 1981. redovno išao u crkvu (i ostajao i posle Oglašeni izijdite) i znalo se ko je kakav pop. Mnogi sveštenici bili su hrišćani, a ne žbiri.

Ево рецимо шта пише у Дидахију, документу из 1. вијека који је чак старији од Књиге Откривења по неким датирањима.
"У Цркви исповедај грехе своје, и не приступај молитви својој са савешћу нечистом. То је пут живота."

И сад би ми требали одбацити ово јасно свједочанство раних хришћана о њиховој вјерској пракси јер ето неко се сјетио 1500 година послије да све што није ушло у канон Библије (у којој свакако пише да молитва презвитера отпушта гријехе) није битно као извор за хришћанство. Будалаштина.

Da li Sveto Predanje ulazi u skup verskih istina?
Ne da ulazi nego ih Pismo definise i i od toga nema mrdanja - princip TAKO RECE GOSPOD mora biti sastavni deo svakog vernika,bez razlike dali je rec o SZ-u ili o NZ-u.
Da li su odluke vaseljenskih sabora (bile) nadahnute Svetim Duhom?
Sve sto je odluceno a u skladu je sa Biblijom to je inspirisano od Duha Svetoga dok sve ostalo nije od Boga !
Svako ko misli o hrišćanstvu odgovara za sebe.
Tako je.
Stvari se menjaju.
Ne,nista se ne menja - Bozje su zapovesti zapisane na kamenim plocama i nistra od toga nije izgubilo vaznost tokom vremena.
Stari patrijarsi su imali po više žena i robove pride.
I to je tada bilo suprotno Bozjoj volji jer u pocetku tako nije bilo...tako je bar Isus rekao a ja mu verujem !
Danas bi se sveštenik zgrozio kad bih mu rekao da (nameravam da) imam više žena,
Danas zapravo ne postoji realno svestenstvo ,sve je to ostalo u SZ jer je Hristos bio zadnja zrtva koja se prinela za spas palog coveka !

Ti kad shvatiš da hrišćanska Crkva nije prestala postojati oko 100. godine kad je apostol Jovan napisao Otkrivenje onda će ti se sve posložiti.
A ko je rekao da je crkva prestala da postoji,sta je tebi ?
Crkve Bozje je oduvek bilo na svetskoj sceni a sacinjavali su je ljudi koji su sluzili Bogu nebeskome u skladu sa Njegovim zapovestima.
Razlika je bila jedino u brojcanosti tako da su je u samom pocetku na primer sacinjavali samo dvoje ljudi,Adam i Eva i taj se broj menjao tokom vremena.
Medjutim sam broj njenih clanova nikada nije bio parametar koji je determinisao dali je ta zajednica zaista Crkva Bozja na ovoj planeti vec je to bila poslusnost Bozjim zapovestima.
Ako ti ovo jasno daj se onda vrati i pokusaj tu svoju versku zajednicu oceniti dali ispunjava uslove da bi mogla biti deo Hristove Crkve.

Back