Ovo je moj slucaj.
Niko ne zna kako je to dok ne dodje u tu situaciju. I ja bih kao iz topa, kao sto neki ovde rekose, rekla - razvod. Da mi muz predlozi tako nesto - isto, razvod. To sam govorila kad nisam imala dete i iskusto braka iza sebe. Krajnje bih bila uvredjena, povredjena, osecala se ponizeno u oba slucaja. Nezrelost, neiskustvo.
Ne zna niko kako bi uistinu reagovao dok mu se bas to ne desi.
Tesko je nemati sa muzem godinama sex zbog njegove erektilne disfunkcije. Prve godine masturburas, mislis proci ce, vratice se nekako na staro, trudis se oko njega, budes pazljivo, drzi te neka nada. Idu godine i ti i dalje nemas sex ni jednom. Posle par godina nemanja sexa vec pocinjem da gledam sta mogu da uradim da sebi pomognem. Osecaj je grozan, mucan, tesko opisiv. To moze, verujte, shvatiti samo onaj, ko je bio u toj situaciji, i niko drugi !! Pocinjes sve cesce da places, da se sve vise udaljavas od partnera, sanjas bizarne snove.
Razmisljala sam i o tome sta je brak zapravo. Vecina nas preleti preko tog obecanja 'i u dobru i u zlu'. Vecina nas samo i iskljucivo pristaje na ono dobro i dok je meni dobro, a ono zlo ne zeli. To je istina. To zlo je i bolest, nemastina, bolesno dete, impotencija, frigidnost. Treba onda menjati ta bracna obecanja, pa tamo navesti - u dobru kao i dok je licno meni lepo, pa da obe strane znaju da brak niti ista u vezi sa odnosom muskarca i zene sada nemaju garanciju, potpunu posvecenost, pozrtvovanost, ideale. Dakle, cim to zlo dodje, odoh ja polako. To je brak danas, ono sto je ostalo od te institucije.
Da li zena treba da ostavi muza, koji ne moze ili ne zeli da ima sex sa njom? Zena treba da odluci. Niko joj ne moze sugerisati da li ili ne treba. Ako je partner razuman, ako se vole, oni ce iskreno popricati i naci kompromis i neko resenje. Mozda je manje zlo i precutno to raditi sa strane, mada sam gotovo sigurna da ti partneri osete, ali ne spominju, ne pitaju.
Neke zene se razvedu, pa ostanu same do kraja zivota, doduse uz pregrst sexa, ali bez ljubavi i ispunjujuceg kompletnog odnosa. Same podizu decu, same su u svemu. Tesko je naci i ljubav i sex, kompatibilnu osobu. Nije da ih ima na svakom cosku. Nije da je vrlo moguce da si sa mnogima kompatibilan. Kompatibilnost je retka, ali sex je lakse ostvariv, za zenu pogotovo.
Niko ti iskreno nece reci da li se pokajao zbog svoje odluke da ostane u braku ili da ode iz njega i kako mu je sada. To su duboko privatne stvari. Ljudi se sale, nacnu temu povrsinski medju prijateljima, ali ono najintimnije ostave za sebe.
Zivot jeste jedan i neponovljiv.
Radis kako mislis da treba i to se jedino jos tvoje dece direktno tice i nikog drugog vise niti se iko treba tu petljati, osudjivati, predlagati.
Jos jednom, niko ne zna kako bi reagovao dok mu se to i ne desi. Polemisati se moze, naravno.