"ispisala sam decu iz vrtića, tek će se saznati sve!" mama malog jakova objavila video kako dečaka sklanjaju sa bine tokom priredbe

doppler

Poznat
Moderator
Poruka
9.916

"Ispisala sam decu iz vrtića, tek će se saznati sve!" Mama malog Jakova objavila video kako dečaka SKLANJAJU SA BINE tokom priredbe (VIDEO)​


Ceo region potresao je snimak iz vrtića u Širokom Brijegu, na kom se vidi kako jedna žena sa pozornice, tokom priredbe sklanja petogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom. Potom se pojavio još potresniji snimak, na kojem taj dečak sedi na klupi u hodniku dok priredba traje, koji je objavila dečakova majka.
FOTO: DRAGANAMANDIC/INSTAGRAM/ / SCREENSHOT
Dečak Jakov
Iz vrtića "Trnoružice" su se jutros oglasili saopštenjem za javnost, gde su u naveli "da se obraćaju povodom neistinih navoda gospođe Dragane Mandić koje je iste iznela dana 21. decembra 2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije preneli pojedini internet-portali", piše Avaz.

Ad
Blic preporučuje
PREOKRET U SLUČAJU DISKRIMINACIJE DEČAKA SA DAUNOVIM SINDROMOM? Oglasili se iz vrtića, izneli šokantne optužbe na račun majke malog Jakova: "OVO JE ISTINA"
Video koji je potresao region: Direktorka vrtića dečaku nije dala da učestvuje u predstavi (VIDEO)
Kome smeta proslava Nove godine: Deda Mraza ponovo proteruju iz Sarajeva
Naveli su, u najkraćem, da radnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20. decembra 2022. godine.
- Apsolutno su neistiniti navodi kako je dete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno da učestvuje na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg deteta nije bila namera, niti je praksa radnika vrtića bilo koga da diskriminište ili ugrožava, a pogotovo ne decu sa poteškoćama u razvoju - između ostalog su naveli iz vrtića.

Ispisala oba deteta iz vrtića​

Mama Dragana je za Avaz ispričala šta se tog dana događalo.
- Svako ima pravo na svoje mišljenje i Bogu hvala da je tako. Ja samo znam da neću stati i da moje dete niko neće ugrožavati. Mislim da se sve vidi na snimcima i na slikama i sve će se saznati. Ništa još nije ostalo da se ne sazna, a naravno da će direktorka reći svoje - kaže Dragana za Avaz.

Ad
Svog sina Jakova i ćerku Ritu je, naglašava, već ispisala iz tog vrtića, kako je i najavila. U celoj priči, kaže, postavlja se pitanje gde je bio asistent malenog Jakova?
- Teta koja je uzela Jakova sa pozornice nije njegov asistent. Njegov asistent nije bio uz njega. Mislim, želim da se zna da tete ne želim da uvlačim u sve ovo, one su divne i držale su do Jakova. Ali, zašto je Jakov dva meseca bio bez asistenta? Zašto me o tome niko nije obavestio? Jako sam solidarana osoba i da mi se to reklo, učestvovala bih u tome da se problem reši. Zašto Jakov nije bio u grupi uredan kada se silazilo na pozornicu, nego je sedeo na teti koja stažira u papučama, nije bio u patikama? Došla sam 15 minuta ranije i pratila sam decu i ranije. I drugi roditelji su videli kako sam ga uzela, rasplakala sam se, a trudna sam i stomak mi je do zuba. Rasplakala sam se kako me sve to pogodilo. Jesu li drugi roditelji videli kako se Jakov sam hteo popeti na pozornicu. Pustila sam ga i sam je otišao gore. Na kraju krajeva, ako dete nije diskriminisano, zašto asistent koji mu je dodeljen nije bio uz njega. Ponavljam, teta nije kriva, radi samo šta joj rečeno, a asistentu očito nešto drugo - priča Dragana.
Spominje slučaj od nekoliko meseci ranije kada je bila priredba za Dane hleba i kada je uz njenog sina bio njegov asistent. Tada je njen sin, kako kaže, celu predstavu izneo bez problema, a tom događaju je prisustvovalo puno više ljudi i program je bio duži nego za božićnu priredbu.

Tvrdi da ovo nije prvi put​

- Ne odustajem, naravno, legnem mirno, spavam mirno, u srcu sam mirna. Već jednom sam stvari iz vrtića stavila pod tepih, a da sam tada to rešila do ovog ne bi došlo. Gospođa direktorka je navela da su oni jedini vrtić koji prima decu s posebnim potrebama. Ne. Oni su jedini vrtić koji ima besplatnog asistenta, jer su gradska ustanova. Moj Jakov će ići u privatni vrtić i to će biti besplatno, ali asistenta ćemo morati da plaćamo. Nije problem. Do sada sam ga slala u taj vrtić, jer su vaspitačice divne i deca su divna, kao i njihovi roditelji. Ali, što je politika vrtića takva kakva jeste i što se vrtić vodi politički, to je druga stvar - kaže Dragana za Avaz.
Ona je navela da nije mislila da će neko reći kako je sve inscenirala, i da ju je to povredilo.
- Ja od ovog nemam ništa. Samo želim da moje dete bude prihvaćeno, kao i sva druga deca. I, sve ovo što radim i što ću dalje raditi ne radim radi svog deteta, već i radi svih drugih roditelja koji će imati dete s posebnim potrebama. Svim roditeljima je potrebno ovo što radim - govori majka.
Iznosi kako je dobila neverovatnu podršku javnosti, preko 2.000 poruka na Instagramu , ali i na drugi način od mase ljudi.
- Veliki broj mama mi se zahvalilo što borim umesto njih. Bogu hvala da je tako. Ja stati neću. Tražilo se od mene da iznesem kako tražim ostavku gospođe Zdenke. Ja to ne želim. Nikoga ne želim da nosim na duši, da neko radi mene ostane bez posla. Danas je teško vreme. Gospođa ne treba da zbog mene ostane bez posla. Samo treba da se promeni, ali i izvini meni i drugim roditeljima! Svi prave greške. Ako je bio problem nedostatka vaspitača u vrtiću, ako je asistent dobio druga zaduženja, samo je trebalo da se kaže - kaže Dragana.

vYAk9kqTURBXy9iYTI5M2VkZjQyZTIzM2I2MjljM2ZmZWVjYjZlNjlkMi5qcGVnkZMCzQH-AN4AAaEwAQ
FOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA

Direktorka kaže da je sve izmislila​

Zdenka Zovko, direktorka vrtića koji je pohađao Jakov juče je rekla da je čitava situacija bila "iscenirana".
- Snimak na kojem je dete ostavljeno u holu, gde izgleda tako ružno, ja bih se zgrozila. Znači mama kada je krenula kući, obukla je svoje dete, zatvorila je vrata pred ulaz tako da je ispalo da smo mi to dete samo zatvorili a mi u drugoj prostoriji radili priredbu - ispričala je ona.
Ističe da je sve inscenirano da ispadne kao "da je dete u kavezu". Prema njenim rečima, majka je uzela dete, obukla, obula ga u prostoriji ispred ulaza gde je garderoba za decu i snimila ga.

- To je veoma drago dete, dete sa Daunovim sindromom, njemu dajemo slobodu, penjao se na binu, silazio. U nekim trenucima sam ga čak ja htela uzeti do sebe da sedne da malo odmori, da sedi duže. Sve je to izvučeno iz konteksta i ružno prezentovano. Ali evo ja sam tu, ni od čega ne bežim, ja sam spremna na sve. Stvari nisu onakve kakve se čine - rekla je u sredu direktorka vrtića u razgovoru za "Avaz".

https://www.blic.rs/vesti/republika...avila-video-sta-se-deslio-na-priredbi/wer1k12



U našoj školi za sada imaju dvoje jedan ima asistenta (mamu) koja sedi sa njim i ostalom decom na svim časovima i taj ne pravi probleme i u drugom odeljenju dete koje se baca lomi, vrišti, skida se go, davi ostalu decu, ne znaju šta če sa njim, učiteljica ne sme da mu okrene leđa, a ostalih 25oro dece ima oko 5 minuta zdrave nastave.

Čini mi se da treba posebna obuka za nastavnike ovakve dece, a do sada su bile i specijalne škole , a od sada spektakl....

Inkluzivnost dece sa specijalnim potrebama , da ili ne?
 
Можда и ограду да подигнете? Па и неки ланац око врата и на ногама?
Па и тетоважа на руци?
А да, има ту још тога из времена 1941-45....
....и они су били противници укључивања као и ви, и присталице расне чистоте!
као ова што скида весело дете са бине...
....само напред!
ово дете има даунов синдром, а ви имате стокхолмски синдром. Нељудскости.
 
Можда и ограду да подигнете? Па и неки ланац око врата и на ногама?
Па и тетоважа на руци?
А да, има ту још тога из времена 1941-45....
....и они су били противници укључивања као и ви, и присталице расне чистоте!
као ова што скида весело дете са бине...
....само напред!
ово дете има даунов синдром, а ви имате стокхолмски синдром. Нељудскости.
Prilično hrabro, imaš decu, da li su u njihovom razredu obavili inkluziju, kako im ide nastava?
Kako se u toj školi učitelji koji nisu pripremljeni za rad sa decom sa specijalniim potrebama snalaze?

evo par komentara sa blica

Goca
15:56 22.12.2022
U staroj skoli mog deteta je bila devojcica sa posebnim potrebama. Deca su je volela ali ceo razred je nazadovao polako jedno po jedno dete je odlazilo u drugu skolu. Isli su jer su nastavnici na svakom casu gubili po 15 minuta. U 7 razredu ih je ostalo 11 i rasformirali su razred

127
29

Branka
22:57 22.12.2022
Citam komentare i ne mogu da verujem gde je nestala ljudskost,empatija. Defektolog sam,oligofrenopedagog.Drzava je unistila i redovno i specijalno skolstvo planirano.35 godina sam radila sa decom sa posebnim potrebama u specijalnoj skoli.Problema nije bilo sve do inkluzije.

134
7

Skoro
15:00 22.12.2022
Majka deteta sa dijabetesom se buni jer druga deca za rodjendan se caste slatkisima a njeno dete dobilo nesto slano...neda zena niko da jede slatko zbog njenog deteta...mislim malo bezveze...

157
26
 
Smetao je drugim mama koje zhele da snimaju svoju djecu :roll:
zasto on nije imao ili dobio svoju ulogicu da npr odigra dva tri koraka? da in dobije aplauz? to bih recimo bila inkluzija!

Inkluzija znači da osobe sa invaliditetom više ne moraju da prilagođavaju svoje živote postojećim strukturama. Umjesto toga, društvo je pozvano da stvori strukture koje omogućavaju svakoj osobi – uključujući osobe s invaliditetom – da od samog početka bude vrijedan dio društva.
 
Ja koja sam defektolog i koja sam radila sa inklizivnom decom u redovnoj nastavi sam PROTIV inkluzije (bar protiv načina na koji se kod nas sprovodi), pa vi vidite.

pa mozda zbog toga jer se ne sprovodi to se jasno vidi u snimku da mali decak nije dio drustva jer je isortiran a mogli su recimo ukljuciti i njega po njegovim mogucnostima ali on od same pripreme nije bio ukljucen u taj projekat vrtica
 
evo još par komentara sa Blic sajta...

@@Yana draga
17:59 22.12.2022
Imam decu i jedno dete ima posebne potrebe. Ne guram dete da bude jednako sa drugima jer ono to nije vec prilagodjavam mogucnostima moga deteta. Ucestvujemo i druzimo se - ali ne silim da bude na bini i da me svi sazaljevaju i ocijukaju iza ledja dok je moje dete posebno.

171
21


Mixer
16:18 22.12.2022
Vi koji pljujete vaspitacice i nastavnike..Da biste shvatili sta je inkluzija..sakupite 10 klinaca iz kraja i dovedite jedno dete sa posebnim potrebama i cuvajte ih recimo 5 sati..Posle prvog dana ce vam sve biti jasno..Jaki ste ovako preko neta u pljuvacini..

164
22

igor
14:02 22.12.2022
Od kako se u vrtice uveo inkluzivni program ovakvi nesporazumi se desavaju.Roditelji dolaze sa stavom da posto njihovo dete ide u redovan vrtic sa zdravom decom i ono je zdravo i ocekuju da njihovo dete radi sve sto i zdrava deca...naravno ono to ne moze.

163
53

Васпитач
17:07 22.12.2022
Годинама имам децу различитих способности и за свако дете има места у групи.Родитељи и деца су прихватала изазов и врло често упућивали децу да помогне другу у шетњи,облачењу.Моја колегиница је девојчицу са Дауновим синдромом научила 5 кореографија,они пуно воле музику и плес.

142
11
Vule
17:49 22.12.2022
Koliko se vidi, sklonili su deze koje se penjalo na binu za vreme tacke neke druge dece. Sta je tu problem ?

143
20
 
evo još par komentara sa Blic sajta...

@@Yana draga
17:59 22.12.2022
Imam decu i jedno dete ima posebne potrebe. Ne guram dete da bude jednako sa drugima jer ono to nije vec prilagodjavam mogucnostima moga deteta. Ucestvujemo i druzimo se - ali ne silim da bude na bini i da me svi sazaljevaju i ocijukaju iza ledja dok je moje dete posebno.

171
21


Mixer
16:18 22.12.2022
Vi koji pljujete vaspitacice i nastavnike..Da biste shvatili sta je inkluzija..sakupite 10 klinaca iz kraja i dovedite jedno dete sa posebnim potrebama i cuvajte ih recimo 5 sati..Posle prvog dana ce vam sve biti jasno..Jaki ste ovako preko neta u pljuvacini..

164
22

igor
14:02 22.12.2022
Od kako se u vrtice uveo inkluzivni program ovakvi nesporazumi se desavaju.Roditelji dolaze sa stavom da posto njihovo dete ide u redovan vrtic sa zdravom decom i ono je zdravo i ocekuju da njihovo dete radi sve sto i zdrava deca...naravno ono to ne moze.

163
53

Васпитач
17:07 22.12.2022
Годинама имам децу различитих способности и за свако дете има места у групи.Родитељи и деца су прихватала изазов и врло често упућивали децу да помогне другу у шетњи,облачењу.Моја колегиница је девојчицу са Дауновим синдромом научила 5 кореографија,они пуно воле музику и плес.

142
11
Vule
17:49 22.12.2022
Koliko se vidi, sklonili su deze koje se penjalo na binu za vreme tacke neke druge dece. Sta je tu problem ?

143
20
Do neke mere inkluzija je u redu, ali iznad neke mere ne, a pitanje je naravno i strucnjaka koji istu sprovode, za sta sumnjam da se kod nas sve radi povrsno i pro-forme.
 
Do neke mere inkluzija je u redu, ali iznad neke mere ne, a pitanje je naravno i strucnjaka koji istu sprovode, za sta sumnjam da se kod nas sve radi povrsno i pro-forme.
Tu spadaju
● deca oštećenoga vida;

● deca oštećenoga sluha;

● deca s poremećajima govorno-glasovne komunikacije;

● deca s promenama u ličnosti uzrokovanim organskim činiocima ili psihozom;

● deca s poremećajima u ponašanju;

● deca s motoričkim oštećenjima;

● deca sa smanjenim intelektualnim sposobnostima (deca s mentalnom retardacijom);

● deca s autizmom;

● deca s višestrukim teškoćama u razvoju;

● zdravstvene teškoće i neurološka oštećenja (dijabetes, astma, bolesti srca, alergije, epilepsija i slično).


Velika većina ove dece bi se uklopila u školski program i društvo u školi, ali ne treba insistrati da baš sva deca idu.

Dovoljno je jedno dete , a takav primer imamo u našoj školi , i nemoguće je držati predviđenu nastavu tu tri učiteljice nisu dovoljne a ne jedna,
dete vrišti skače, skida se go, gađa knjigama ili šta god mu padne pod ruku učiteljicu i ostalu decu, itd.....
većina dece ga se plaši a neki ga imitiraju, i nastaje haos.
 
- Neele Buchholz iz Bremena je profesionalna plesačica i glumica - i ima Downov sindrom. Ova 30-godišnjakinja je obišla Evropu sa mnogim plesnim produkcijama i imala je sporednu ulogu u igranom filmu "Simpel" sa Frederikom Lauom i Davidom Krosom. Sada se može videti u šestodelnoj ARD seriji "Eldorado KaDeWe", koja će biti prikazana 27. decembra u prvom, a od 20. decembra biće dostupna u ARD media centru.



7490F104-F0C3-42EC-893F-B51058A62156.jpeg
 
Ima jos jedna zanimljiva stvar, a tesno je vezana za inkluziju: ulice, pesacki prelazi, prilazi mnogim institucijama, ulazi u zgrade, poslovne prostore.....su pakao za ljide osudjene na kolica.
To sam tek skontao kada sam prvi put dosao u Srbiju sa bebom u kolicima.

E tek tada sam ukapirao kako se osecaju invalidi. Pa na 90% mesta, gde u Holandiji i Nemackoj bih prosao kolicima glatko, ili bih morao da prenesem kolica, ili neke stepenice, ili neke rupčage, džombe, katakobme....
I vidim da ljudi u Srbiji nisu ni svesni jer su navikli da se bore sa tim.
Ne kapiraju koliko stvari ne valja, a lako mogu da se rese.
 
ljudi sa takvom decom su posebno osetljivi, danas su u stvari svi posebno osetljivi. na samom snimku ja ne vidim nista sporno, vaspitacica ili ko vec je pokupila sa bine dete koje se uspuzalo dok je isla predstava. pa ja kad sam bila u vrticu nas zdrave i prave su vaspitacice jurile da se ne penjemo po bini, ako nismo ucestvovali u predstavi, a to nije bilo nezno hvatanje, nego pojure te, urliknu, vrisnu - nemoj da ti pocupam usi i tome slicno. :rotf:

i u to vreme nisu sva deca ucestvovala u predstvama, birani su najbolji za predstavu. ja sma cesto birana za recitacije, i iggru, cak sma bila i prima balerina. :lol: jedino kada je trebao hor, mene su izbegavali u sirokom luku :mrgreen:, jer nisam talentovana za pevanje. muziku koju cujem u glavi, moje glasne zice ne mogu da reprodukuju.

za te predstave se biraju deca koja su najbolja u scenskom izvodjenju..ne znam cemu drama sto nije dete uvrsteno u predstavu.

sto se tice garderobe ja na snimku ne vidim ko je dete odveo u garderobu, a vidim da je tu jos neka zena sa njim.
 
Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom jača prava osoba sa invaliditetom širom sveta. Sastoji se od 50 članaka koji se intenzivno bave svakodnevnim temama.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom smatra se prekretnicom u međunarodnoj politici za osobe sa invaliditetom. Zabranjuje diskriminaciju osoba sa invaliditetom u svim oblastima života i garantuje im građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna ljudska prava. Osobe sa invaliditetom treba poštovati u svojim razlikama kao ravnopravne članove društva i prihvatiti ih kao deo ljudske različitosti.

------------------------------------------------------------------------


U Njemačkoj je 26. marta 2009. godine stupila na snagu Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom. Povodom 1. godišnjice, nacionalni predsjedavajući VBE Udo Beckmann objašnjava: „Inkluzivno školovanje mora biti uvršteno u zakon kao zakonsko pravo. Više nije pitanje da li će se Konvencija UN-a implementirati, već kako i odmah.” Do sada je promjena paradigme na inkluzivni obrazovni sistem samo na papiru, kritizira nacionalni predsjedavajući VBE. „Njemačko da za inkluziju znači da se škole temeljno reorganiziraju i dizajniraju. Za to se moraju staviti na raspolaganje odgovarajuća finansijska sredstva”, naglašava Beckmann.

„VBE može samo upozoriti“, kaže Beckmann, „da se Konvencija UN-a i član 24 o obrazovanju žrtvuju zbog pogrešno shvaćenog kulturnog federalizma. Savezne države moraju konačno uraditi svoj domaći zadatak i osigurati potrebne kadrovske, prostorne i materijalne potrebe u općim školama kako bi djeca s invaliditetom i bez invaliditeta mogla zajedno učiti.” Fokus ne može biti na ukidanju škola sa posebnim potrebama, ali ni prisiljeni odvojeni razredi biti dozvoljeni dati.

Beckmann nastavlja: „Konvencija UN izričito nije poziv na model štednje. Umjesto toga, posebna obrazovna podrška i briga moraju se pružiti u redovnim školama nesmanjenog visokog kvaliteta.” To znači da cjelokupna obuka nastavnika, daljnja i napredna obuka moraju inkluzivnu pedagogiju učiniti prioritetom. Postepenim smanjenjem časova u specijalnim obrazovnim ustanovama, nastavni sati koji postanu besplatni moraju se ponovo posvetiti bez ograničenja na posebnu obrazovnu brigu drugih tipova škola, kaže Beckmann.

Istorijat: U članu 24. Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, države učesnice se obavezuju da će obezbediti inkluzivni obrazovni sistem. Međutim, njemački prijevod dokumenta kaže “integrativni obrazovni sistem”. Tekst člana 24 u prilogu.


-----------------------------------------------------------------------------

translate sa www.vbe.de
 
jedno je kada dete ima fizicko ostecenje, ali je mentalno ocuvano. sasvim drugo kada postoji mentalno ostecenje i mislim da tu ne treba raditi inkluziju. svidjalo se to ili ne. takva deca treba da idu u specijalne skole, posebno prilagodjene njima, jer nikada nece biti u stanju da prate nastavu na nacin na koji mentalno zdravo dete moze. jedno je kada je dete u kolicima ili nema nogu, ruku, nece ucestvovati na fizickom. sto se ostatka nastave tice, takvo dete sasvim normalno moze da prati. sto se tice mentalnih poremecaja to je nasilna inkluzija i maltretiranje svih ucesnika, kako deteta koje je poremeceno, tako i zdrave dece i nastavnika.

kad su nas upisivali u prvi razred isli smo kod skolskog psihologa na razgovor i devojcica koja je bila sa mnom u vrtickoj grupi je odbijena i krenula je godinu dana kasnije, jer je konstatovano da je nezrela i nije jos sposobna da isprati nastavu.
 
Razumem da decu sa lakšim mentalnim oštećenjima uključe u normalna odeljenja i pozdravljam to, ali imamo slučajeve da su u odeljenju i deca sa višestrukim teškoćama u razvoju , što je loše i po tu decu i po ostalu decu. Nikako da shvate da učiteljice,vaspitačice, nastavnici nisu stručni kadar za rad sa tom decom. Žalosno je da im se ne pruži maksimum , kad već postoje stručnjaci koji su se školovali da to rade.
 
ko podržava decu sa smetnjama u razvoju u srbiji? Da li je Srbija dobro pozicionirana sa terapijama? ko snosi troškove? Koje mogućnosti imaju roditelji koji sa svojom djecom ne žive u velikom gradu? šta je sa pomagalima za bolesnu djecu općenito (tu mislim, na primjer, na sport i slobodno vrijeme? Koji tipovi smještaja postoje za osobe sa invaliditetom? Postoje li radionice u kojima osobe sa invaliditetom mogu raditi i zarađivati? Ko podržava roditelji, ko rasterećuje roditelje Da li postoje grupe za samopomoć u kojima roditelji mogu razmjenjivati ideje i družiti se i da li su umrežene širom zemlje?

Čitam komentare ovdje i imam osjećaj da djeca sa smetnjama u razvoju nisu poželjena ni u vrtiću ni u školi i da je sve pod krinkom da se o njima tamo ne brinu, to je jako tužno!

stručni kadar mora da postoji i u vrticu i u skoli to nalaze Konvencija UN
 
Ima jos jedna zanimljiva stvar, a tesno je vezana za inkluziju: ulice, pesacki prelazi, prilazi mnogim institucijama, ulazi u zgrade, poslovne prostore.....su pakao za ljide osudjene na kolica.
To sam tek skontao kada sam prvi put dosao u Srbiju sa bebom u kolicima.

E tek tada sam ukapirao kako se osecaju invalidi. Pa na 90% mesta, gde u Holandiji i Nemackoj bih prosao kolicima glatko, ili bih morao da prenesem kolica, ili neke stepenice, ili neke rupčage, džombe, katakobme....
I vidim da ljudi u Srbiji nisu ni svesni jer su navikli da se bore sa tim.
Ne kapiraju koliko stvari ne valja, a lako mogu da se rese.
Ti majke mi ko da si rođen negdje drugo pa tek sa kolicima skapirao :D
Dakle, i tebe je prije bolio tuki :)
 
ko podržava decu sa smetnjama u razvoju u srbiji? Da li je Srbija dobro pozicionirana sa terapijama? ko snosi troškove? Koje mogućnosti imaju roditelji koji sa svojom djecom ne žive u velikom gradu? šta je sa pomagalima za bolesnu djecu općenito (tu mislim, na primjer, na sport i slobodno vrijeme? Koji tipovi smještaja postoje za osobe sa invaliditetom? Postoje li radionice u kojima osobe sa invaliditetom mogu raditi i zarađivati? Ko podržava roditelji, ko rasterećuje roditelje Da li postoje grupe za samopomoć u kojima roditelji mogu razmjenjivati ideje i družiti se i da li su umrežene širom zemlje?

Čitam komentare ovdje i imam osjećaj da djeca sa smetnjama u razvoju nisu poželjena ni u vrtiću ni u školi i da je sve pod krinkom da se o njima tamo ne brinu, to je jako tužno!

stručni kadar mora da postoji i u vrticu i u skoli to nalaze Konvencija UN

Konvencija UN nalaze mnoge druge stvari koje se u Srbiji ne postuju.

Pa ovi na vlasti ne postuju sopstveni Ustav, kamoli da postuju neku tamo konvenciju 😂
 
Ti majke mi ko da si rođen negdje drugo pa tek sa kolicima skapirao :D
Dakle, i tebe je prije bolio tuki :)

Jeste, zato i kazem da sam te stvari tek primetio kad sam morao da guram kolica.
Jednostavno ne primeti covek neke stvari 🤷‍♂️
 

Back
Top