Ispiranje zlata Srbija

Milesrb

Početnik
Poruka
49
Pre svega nisam znao gde da postavim ovu temu pa sam resio ovde, molim moderatore ako sam promasio mesto da je premeste. Hvala.

Pozrav forumasi i rudari...

Prosle godine sam isao par puta u lov na zlato, i mogu Vam reci da to nije ni malo lak posao ali za sa ozbiljnom opremom moze i dobro da se zaradi. Prvi put sam otisao na reku da ispiram zlato sa drvenim veserajem i sa lopatom i mogu Vam reci da mi se nije isplatilo jer ko se odlicu da ide sa lopatom da radi tu nema zarada, mada i veseraj igra veliku ulogu, mnogo mi je zlato otislo jer sam imao veseraj neki bezveze bolje receno to sto sam ja imao i nije veseraj... Za ovu godu sam resio da idem ponovo ali sa mnogo ozbiljnijom opremom... Pravio sam veseraj skoro 20 dana, ali veseraj je jako ozbiljan i sada imam samo jednu malu dilemu da li da stavim vestacki tepih ili rudarsku mahovinu za ispiranje zlata? Ako je neko imao iskustva sa ovom rudarskom mahovinom neka nam kaze nesto vise kako se ona ponasa pri zadrzavanju zlata... ona je dosta skupa i krece joj se cena oko 3000 - 4000 hiljade dinara... pa nebi bas da bacam pare ako je ipak bolji vestacki tepih... Veseraj sam napravio 140cm duzine i 40cm sirine jer mi ta dimenzija veseraja odgovara za pumpu koju sma kupio... Pumpa baca 600l vode u 1minut... Mislim da je to zadovoljavajuce... Cev za usisavanje je f75...

Sada cu se vratiti malo na moje iskustvo kada sam otisao prvi put, kao sto sam napisao vec gore otisao sam za neki bezveze veseraj i sa lopatom... Za 7 sati lopatanja sam skupio 0,10grama zlata... sto je jako malo... za toliki veliki rad i lopatanje... zasto sam skupio tako malo zlata pa zato... kada pravim rupu u vodi i kada zabodem lopadu u pola metra dubine i dok je izbadim do gore voda povuce vise od pola sitnog peska i zlato ispadne iz lopate... tako da lopata nije resenje... zato sam odlucio da kupim pumpu jer kod nje nema sta da ispada vec sve odmah isisava i to prolazi kroz veseraj....

Ako neko ima jos iskustva sa ovim neka poslom neka podeli to sa nama... Kod nas u Srbiji ljudi zaista neznaju koliko zlata ima... mada i danas retko ko resi da ide da rudari... Ali sto je manje rudara to je bolje za nas koji rudarimo :)

Ovi temu sam otvorio da bi podelili iskustva....

Lopatom kojom grabiš materijal sa dna potoka ili rijeke, ako je taj materijal u rijeci, onda je naravno moguće da zlato isklizne i ode, dešava se. Ali, možeš i da kopaš na obalama, ne u vodi direktno. Baš na obalama se zlato zadržava u dobrim količinama na nanosima. Nije ti potrebna ni rudarska mahovina (engl. miners moss) niti poseban "vešeraj" (engl. sluice). Ja tu riječ ne bih mogao koristiti, ali istina, nema ispravne riječi na našem jeziku. Najsličnija riječ za sluice je drenaža, odvod vode, ustava, kanal. Kanal je možda najbolje za koristiti.

Ono najvažnije je da si utvrdio, ustanovio da za 7 sati rada imaš 0,10 grama. Znači, zlata ima. Sad je samo na tebi da tražiš na pravim mjestima. U pukotinama, na dnu, na površini stijena od dna korita rijeke na obalama, pa onda među starim korijenjem, na glinovitom tlu, čak i na korama i u pukotinama drugih većih kamenja. Proučavanjem gdje se zlato skuplja, naći ćeš bogatije dijelove. Najvažnije je da znaš da ga tu ima i da možeš da nastaviš da radiš.

Skupa oprema ne čin obavezno rezultate sama po sebi.

Back