Islamizacija Bosne i Hercegovine

Kakve slicnosti kako se dualisticko vidjenje bogumila (sad dal su Krstijani bogumili ili nesto blizu njih) koji misle da je zli bog stvorio svet i opisan je u starom zavetom, dok dobar bog Isus, duhovnog sveta.

To je toliko suprostavljeno ucenju Islama, da meni se cini da gospodin Imamovic nema pojma o Bogumilima, bilo bi makar bolje nego da nema pojma o Islamu.

Što je najcrnje on je profesor i iz te njegove knjige studenti u Sarajevu i Zenici uče...

Što je najcrnje on je profesor i iz te njegove knjige studenti u Sarajevu i Zenici uče...

Pa da je to tacno sve sta se uci o bogumilima bi se moralo promeniti i bilo bi senzacija.

Pa imali neko ko ce coveku da kaze da lupa. Bogumilska teza inace ne objasnjava nase Muslimane na Kosovu, Sandzaku, delu Podrinja (nek me neko izprvi ako gresim Zvornik, Srebrenica i Bijelina su relativno malo bili deo Bosne i cvrsto pravoslavne ili Cazinska Krajina koja je bila hrvatska i katolicka.

Ovo je tema za doktorski pitaj boga koliko je seoba bilo.

Imali neko neki podatak o broju Muslimana u centralnoj Srbiji pre rata Austrije i Osmanskog Carstva 1683. Tada je ako se secam Beograd posle Konstantoplja bio drugi po vecini osmanski grad za muslimanskim stanovnistvom. Ako se upostavi da velik deo Muslimana domaceg porekla su napustili Srbiju za vreme tog rata i nisu se vratili moguce je da cela teza o mnogo vecoj islamizaciji Bosne gubi temelj.

Takođe, u Bosni su do danas preživeli potomci nekada uglednih aristokratskih porodica (za koje je, sa razlogom ili ne, često vezano predanje o njihovoj predotomanskoj plemićkoj starini). Bez obzira da li su istinita (a verovatno bar manjim delom jesu) predanja o hrišćanskom poreklu tih porodica (koje su prelaskom u muhamedanstvo zadržale društvene privilegije), postavlja se pitanje zašto je tih porodica bilo u Bosni, ali ne i u Srbiji. Jer, i u Srbiji je svakako bilo plemstva koje je moglo sebe sačuvati prelaskom u veru osvajača.

Ja sam cuo za muslimansko Brankovice to je mozda i razlog za ocrnjenje jadnog Vuka u Kosovskom mitu. Kako izgleda velik deo bosanskih Muslimana su se vezali porodicno za kosovske junake koji vecinski delom i nisu iz Bosne (pa cak one trupe koji je Tvrtko slao su humske. Dok je secanje na Kotomarice vecinski izumrelo, kao i Vojisavljevice koji su vladali i Bosni.

Pa da je to tacno sve sta se uci o bogumilima bi se moralo promeniti i bilo bi senzacija.

Pa imali neko ko ce coveku da kaze da lupa. Bogumilska teza inace ne objasnjava nase Muslimane na Kosovu, Sandzaku, delu Podrinja (nek me neko izprvi ako gresim Zvornik, Srebrenica i Bijelina su relativno malo bili deo Bosne i cvrsto pravoslavne ili Cazinska Krajina koja je bila hrvatska i katolicka.

Imali neko neki podatak o broju Muslimana u centralnoj Srbiji pre rata Austrije i Osmanskog Carstva 1683. Tada je ako se secam Beograd posle Konstantoplja bio drugi po vecini osmanski grad za muslimanskim stanovnistvom. Ako se upostavi da velik deo Muslimana domaceg porekla su napustili Srbiju za vreme tog rata i nisu se vratili moguce je da cela teza o mnogo vecoj islamizaciji Bosne gubi temelj.
Srebrenica je prelazila iz ruke u ruku, ali je uglavnom bila Bosna... Zvornik je duže bio u Srbiji, a najveći značaj je imao dok je njime vladao despot Đurađ Branković koji je sazidao utvrđeni grad koju danas Srbi zovu Đurđev grad, a Muslimani Kula grad... Bijeljina (odnosno današnja Semberija) je uglavnom bila ugarska, mada je stanovništvo bilo (valjda) slovensko...

Koliko ja znam Cazinska krajina nikad nije bila srednjevijekovna Bosna, a Turci su taj kraj po osvajanju zvali Turska Hrvatska...

Kao sto su Muslimani nestali iz Slavonije posle poraza od Habsgurgovaca, tako su nestali i iz centralne Srbije. Dugo je Sumadija bila pusta posle povratka Turaka...
Nego negde sam citao da Muslimana nesto i nije bilo u Podrinju sa bosanske strane do srpskih ustanaka, i da je vecina Muslimana iz Podrinja vodi poreklo od prebeglih iz Srbije. Da li neko zna nesto vise o tome?

Konstantine brate, da pustimo mi bogumile nego da rešimo jednu veću misteriju. Kako to da ti evo sad pišeš srpski za peticu, a (do) malopre si se služio tim jezikom taman kogod policajac Krabtri. :D
images

Kao sto su Muslimani nestali iz Slavonije posle poraza od Habsgurgovaca, tako su nestali i iz centralne Srbije. Dugo je Sumadija bila pusta posle povratka Turaka...
Nego negde sam citao da Muslimana nesto i nije bilo u Podrinju sa bosanske strane do srpskih ustanaka, i da je vecina Muslimana iz Podrinja vodi poreklo od prebeglih iz Srbije. Da li neko zna nesto vise o tome?
Bilo ih je, ali bili su manjina i živjeli najviše po gradovima... poslije srpskih ustanaka odnosno, u nekoliko talasa sve do 1863.) naseljavaju se na lijevu stranu Drine i u Posavinu... ipak, pravoslavni Srbi su u Bosni i Hercegovini većina (doduše relativna) kroz cio 19. vijek...

- - - - - - - - - -

Konstantine brate, da pustimo mi bogumile nego da rešimo jednu veću misteriju. Kako to da ti evo sad pišeš srpski za peticu, a (do) malopre si se služio tim jezikom taman kogod policajac Krabtri. :D
images

Naš'o neku našu cicu, pa vježbaju garant :)

Sacuvan je zapis pravoslavnog monaha iz Hercegovine (Trebinjski manastir) iz 1509.g., koji kaze da su mnogi pravoslavci drage volje prigrlili islam. O tome pise i Vladimir Corovic u svojoj knjizi "Bosna i Hercegovina" (str.65): "U trebinjskom manastiru pisan je i jedan zapis u 1509.g. i u njemu se kaze - radi nasih grehova postize nas izmailska zelezna palica, koja nestedno porazava ustanove pravoslavne vere; i razrusise se svete crkve i izmenise predanja starih ktitora, tako te se umalise i zakoni i knjige.

Poslednja izmena:
Kole, to je mit... Kod prve opsade Beča samo janičara je bilo više nego branilaca... btw i hrišćanske vojske su imale pomoćne trupe... npr. poljski vitezovi su bili mnogo bolje opremljeni nego spahije koje su imale slabe oklope...

Osmanlije nisu zeznuli Austrijanci kao sto ni Hitlerov Vermaht nije zeznula Crvena Armija koja je nestajala pred Nemcima poput pare, vec je i jedne i druge zeznula zima, a u to vreme pohoda na Bec, u Osmanskom carstvu na krajnoj strani, desila se pobuna plemena koje je pomagala iranska dinastija Safavid.
Nije im se dalo i to ti je.

Ја не знам ко још може да верује у руску зиму као разлог за немачки пораз, утицала јесте али пресудна била није, па ратовало се 5 година тада.
Уз то прва опсада Беча је била у јесен а друга у лепо тако да не видим ни ту разлог за снег.:)

Ја не знам ко још може да верује у руску зиму као разлог за немачки пораз, утицала јесте али пресудна била није, па ратовало се 5 година тада.
Уз то прва опсада Беча је била у јесен а друга у лепо тако да не видим ни ту разлог за снег.:)

Zima nije jedini faktor ali jeste jedan od faktora.

Osmanlije nisu zeznuli Austrijanci kao sto ni Hitlerov Vermaht nije zeznula Crvena Armija koja je nestajala pred Nemcima poput pare, vec je i jedne i druge zeznula zima, a u to vreme pohoda na Bec, u Osmanskom carstvu na krajnoj strani, desila se pobuna plemena koje je pomagala iranska dinastija Safavid.
Nije im se dalo i to ti je.
Logičnije je da su kiše i iscrpljenost vojske razlog poraza... valjalo je stići od Beograda do Beča kroz (tada) močvarne predjele bez puteva...

Doduse Habsburgeri te godine u konfliktu za Francuzima.

Francuzi su sprecavali Habsburgere da se rese Osmanlija dok Safavidi su sprecavali Turke. Za vreme 30 godinjeg rata (1618-1648) Habsburgerovi bi tesko obranili napad osmanske vojske, da je dosao ali Turci su bili u konfliktu za Irancima.

Zima je prvi put spasila Bec.
Jel Habsburgeri dođu nešto Hamburgerima?

Izvint'te ali morao sam :)

Back