Islam a Sv. Petka?

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.280
Pozdrav svima
Hteo bih da pitam sve koji posecuju ovaj deo foruma nesto sto mi je nejasno.
Citam danas da ce Dzej biti sahranjen "na muslimanski nacin" ali "sa Sv. Petkom"
Hteo bih da pitam kako je to moguce i da li je to "po pravilu" ?

Molim bez nekih glupih i debilnih komentara jer stvarno me zanima nesto sa religiozne strane kako je to moguce.

Hvala unapred svima na strucnim odgovorima.

Ако сам разумео, треба да буде сахрањен са иконом Св. Петке ? Не знам да ли је истина да је доста посећивао цркву и палио свеће за своје, двоумио се да ли да се крсти, али он је то све ишао стихијски, без планирања, па је остало тако.

Ако сам разумео, треба да буде сахрањен са иконом Св. Петке ? Не знам да ли је истина да је доста посећивао цркву и палио свеће за своје, двоумио се да ли да се крсти, али он је то све ишао стихијски, без планирања, па је остало тако.
Pa to me malo cudi sto se tice obicaja jer muslimani imaju totalno drugacije od pravoslavaca

Искрено да ти кажем, они имају понеке сличне ствари са хришћанима.
Ако се не варам, сахрањивање без ковчега, само полагањем у платно, тако се данас сахрањују монаси.
Клечање које постоји код муслимана, тако се ради у време васкршњег поста код православних.
Наравно да су разлике огромне, то не спорим, само ми је упало у очи сахрањивање завијањем у платно.
Била је очигледно његова лична жеља да се сахрани са иконом Свете Петке, па изгледа да ће му испунити жељу. Јесте некако што би рели контрадикторно с обзиром да човек није хришћанин.
Али опет, све то покреће познато питање - шта ће бити са онима који умру ван Цркве, тема о којој је говорио Патријарх српски Павле.
Или, пошто нема спасења без Цркве, где су границе Цркве ? Како Бог спасава добре људе који нису хришћани ? Спасао је разбојника који се покајао пре смрти, а ево Џеј је био добар целог живота, мислио је на друге, давао им новац који је сам зарадио.

Back