Iskustvo sa vrticima

E pa onda im je loša politika poslovanja. Kod nas se napiše zahtev sa obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom i uglavnom se to odobri. Moraju postojati neke povoljnosti za roditelje, a i dete ukoliko postoji neki problem.
Ma, jok, verujte mi. Jedino sto su oni nama '' izasli u susret ", bilo je pri upisu. Mi smo platili 28000 za jedno dete, oni sami sebi 28000 za drugo dete, da bi nam krenula refundacija. Ali ja to nisam trazila. To je bilo na njihovo insistiranje, ja sam htela da cekam da skupim svih 56000. Ali oni su tada imali mozda 15oro dece u vrticu i valjda im se zurilo da jos neko krene. To smo vracali, naravno, sto su nam pozajmili. Bilo je vrtica i ono prvi mesec gratis, nego su ovde na sastanku sve tako predstavili bajno i divno, a pola toga posle nije ispostovano. Jos, recimo, nemamo uracunato u cenu sportic, to je doplata 1650. Sto je suludo da ne mogu da priuste na cenu od 30 000 po detetu

Ми плаћамо пуну цену до 6 дана радних одсуства. После иде умањење на 90% цене па има нека скала.
Али, рефундација то реши без проблема, само ако дете воли да иде у тај вртић.
Ma, kakvi, dan van vrtic je meni 1000 din. A veruj mi ja sam decu bolesnu vodila samo da mi ne upisu izostanak, jer kad mi refundacija legne po 18, 19 000 nije mi dobro, slosi mi se.. Nekad i 16000 po detetu. A deca, hvala bogu, svaki virus pokupe :D vise ne idu nego sto idu, meni zbog bolovanja ni ugovor nije produzen.ovaj boravak sto smo nasli je 100e po detetu, isli ili ne. I to je super, kad ja znam da je cena 200e, spremna sam toliko da platim i to je to. A kad jedan mesec platim 13000, a sledeći 26, pozli mi :D

Oni takođe moraju da rade po određenim pravilima koje im država propisuje, tako da im se verovatno može. Ovo za plaćanje pune cene vrtića je takođe poteklo od Ministarstva prosvete. Izmenili su Pravilnik o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama. U njemu piše kad i pod kojim uslovima roditelji mogu ostvariti cenu od 50% . Državni ili privatni, svejedno moraju da se pridržavaju svega onoga što nam diktiraju ovi odozgo.

Oni takođe moraju da rade po određenim pravilima koje im država propisuje, tako da im se verovatno može. Ovo za plaćanje pune cene vrtića je takođe poteklo od Ministarstva prosvete. Izmenili su Pravilnik o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama. U njemu piše kad i pod kojim uslovima roditelji mogu ostvariti cenu od 50% . Državni ili privatni, svejedno moraju da se pridržavaju svega onoga što nam diktiraju ovi odozgo.
Ne, ne, ja sam slusala Slavka Gak iz sekretarijata skoro na RTSu kako apeluje na privatne vrtice da svoju cenu umanjuju makar malo kad deca opravdano izostaju, jer mnogi roditelji placaju ove sulude cifre. Ja se ne bih bunila da placam fixno 5000 po detetu drzavni, verujte mi. Cifre od 25 000 su mnogo

Ne, ne, ja sam slusala Slavka Gak iz sekretarijata skoro na RTSu kako apeluje na privatne vrtice da svoju cenu umanjuju makar malo kad deca opravdano izostaju, jer mnogi roditelji placaju ove sulude cifre. Ja se ne bih bunila da placam fixno 5000 po detetu drzavni, verujte mi. Cifre od 25 000 su mnogo
On apeluje ali se ne mogu mešati u njihov rad, što znači nikom ništa. Evo teksta (ne volim ove novine ali...)
https://www.google.com/amp/s/www.te...nasa-je-preporuka-da-obracunavaju-kao-drzavni

Čim je preporuka, to može, a i ne mora. Opet to treba urediti raznim zakonima za koje se zna ko ih propisuje, država. Sve dok ne bude tako, radiće se po principu - može mi se.
E, pa o tome ja pricam. Verujem da je u drzavnim ustanovama i vaspitacima i upravi vise stalo do dece, nego privatnicima, jer oni rade i uzimaju pare zato sto im se moze, a ne zato sto mnogo vole decu ( cast izuzecima kojih sigurno ima puno). Kada se moj sin upisivao u vrtic, zamenica direktorke je na mene vrsila pritisak da obavim sto pre uz srca, zbog te mane. Medutim bila je korona, a on nije bio medju hitnim slučajevima i termin nije bilo sansd da dobijemo, cak ni privatno ( isti kardiolozi i vamo i tamo, nikog slobodnog nema). I jedan dan zove me ona i kao znate ako se detetu nesto desi, niko tu nista ne gleda osim papira, mi moramo da se zasititimo na vreme. Ja sam bila u soku. Ok, verujem da im ne treba problem u vrticu, ali kako uopste razmisljas tako i u tom pravcu, užas. I kako uopste pricamo na tu temu, kao da je moje dete samo to, stavka na papiru?

E, pa o tome ja pricam. Verujem da je u drzavnim ustanovama i vaspitacima i upravi vise stalo do dece, nego privatnicima, jer oni rade i uzimaju pare zato sto im se moze, a ne zato sto mnogo vole decu ( cast izuzecima kojih sigurno ima puno). Kada se moj sin upisivao u vrtic, zamenica direktorke je na mene vrsila pritisak da obavim sto pre uz srca, zbog te mane. Medutim bila je korona, a on nije bio medju hitnim slučajevima i termin nije bilo sansd da dobijemo, cak ni privatno ( isti kardiolozi i vamo i tamo, nikog slobodnog nema). I jedan dan zove me ona i kao znate ako se detetu nesto desi, niko tu nista ne gleda osim papira, mi moramo da se zasititimo na vreme. Ja sam bila u soku. Ok, verujem da im ne treba problem u vrticu, ali kako uopste razmisljas tako i u tom pravcu, užas. I kako uopste pricamo na tu temu, kao da je moje dete samo to, stavka na papiru?
To je žalosno što ste napisali. U mom radnom veku imala sam decu sa raznim oboljenjima. Baš sam imala i devojčicu sa srčanom manom, koja je imala kasnije i intervenciju na srcu i vratila se posle oporavka u vrtić. Da ne pišem o deci bez roditeljskog staranja i deci sa smetnjama u razvoju, deci sa astmom i mnogim drugim oboljenjima. Nisam ih imala samo ja već i druge koleginice. Po upisu u vrtić, kad ih rasporede po grupama, obavezno pitamo roditelje da li deca imaju nekakve zdravstvene probleme. Za takvu vrstu oboljenja koje ima Vaše dete ne tražimo papire. Dovoljno je da nam roditelji kažu na šta da obratimo pažnju. Za decu sa smetnjama u razvoju treba papirologija, ne zbog ograđivanja od nekakvih nezgoda, već zbog izrade individualnog obrazovnog plana.

E, vidite, mene je to toliko uvredilo i povredilo i mislim da je njegovo zdravstveno stanje razlog sto su me zvali cak i kad mu je temperatura 37, 4. Ja ga dovedem kuci, izadjem sa posla, dete nema temperaturu. Nego se verovatno zamori malo, ugreje se, oni odmah alarm. Ok, znam da im je to posao, ali mi decu moramo i da hranimo, posebno je zenama tesko u privatnom sektoru, jedno, dva bolovanja i posla vise nema. A rekla sam im odmah da je njemu imunitet slabiji i da ce biti kilav nekada, srecom kako je jaci i stariji, to je redje, ali ja mislim da su oni u fazonu: ako treba nesto da mu se desi, bolje da nije u vrticu.
I strasno mi je bilo kad su tek krenuli, cerku su drug i drugarica pribili uza zid i grebali po ocima i licu, 2 godine kasnije ona jos to pamti, toliko je bila tuzna, posebno sto je dete koje obozava druge klince. I nije to nista strasno, lemaju su deca,znam ja to sve, ali niko nije reagovao. A kad sam cerku pitala sta je radila vaspitacica, bila je na terasi. Tako neke sitnice. I neumesna pitanja. Jednom je teta pitala mog muza : jel vi uopste zovite zajedno, kao dolazite na smenu po decu. Mislim se kako da dolazimo :D valjda mora i na posao da se ode

I strasno mi je bilo kad su tek krenuli, cerku su drug i drugarica pribili uza zid i grebali po ocima i licu, 2 godine kasnije ona jos to pamti, toliko je bila tuzna, posebno sto je dete koje obozava druge klince. I nije to nista strasno, lemaju su deca,znam ja to sve, ali niko nije reagovao. A kad sam cerku pitala sta je radila vaspitacica, bila je na terasi.
Озбиљнији приватни вртићи имају видео надзор и имате право да тражите снимак неког догађаја ако вам то одговара.

mene samo buni jedna stvar @Bjankilina ZASTO tvoje dete mora u privatni vrtic ?
Kako to da se gospodin i ti se niste angazovali da malce nekako prebacite u drzavni ?
Kako je moguce da "subvencije drzave" ne vaze za pojedine vrtice ?
Pa, zato sto nema mesta ni u jednom vrticu u blizini, kad sam konkurisala odbijeni su u tri ustanove zbog manjka mesta. Nikada ja nisam rekla da moraju, ja bih volela da idu u drzavni. Znate li koliko ima nezaposleni koji zauzimaju mesta, a upisali na mufte? Jedino scene da pravimo :D nisu moja deca jedina za koju nema mesta, 90% klinaca u privatnim je tu zbog manjka mesta Kako da se angažujem, ne razumem, nemam vezu, ako na to mislis
Kako ne vaze subvencije? Ja to nisam rekla

Pa, zato sto nema mesta ni u jednom vrticu u blizini, kad sam konkurisala odbijeni su u tri ustanove zbog manjka mesta. Nikada ja nisam rekla da moraju, ja bih volela da idu u drzavni. Znate li koliko ima nezaposleni koji zauzimaju mesta, a upisali na mufte? Jedino scene da pravimo :D nisu moja deca jedina za koju nema mesta, 90% klinaca u privatnim je tu zbog manjka mesta Kako da se angažujem, ne razumem, nemam vezu, ako na to mislis
Kako ne vaze subvencije? Ja to nisam rekla

Ni mi nismo imali vezu ali smo napisali pismo sa kojima smo OBJASNILI
vrtickoj eliti da gde ima 20oro dece moze biti i 22 i u tom stilu
sa dodatnim "detaljima" sta se radi i kako neko sa Cukarice moze da OTIMA mesto
mom detetu na Novom Beogradu i sl...

Bori se za svoju decu ... a visak para ce svakako ici u sladoled i igracek i odecu...

Srecno :D

p.s. od kukanja nema nista samo akcija !

Bori se za svoju decu ... a visak para ce svakako ici u sladoled i igracek i odecu...

Aha, na to misli. Pa, nije mi to palo na pamet :D ja sam inace kad sam odbijena pisala u kabinet Ane Brnabic AHAHHAHAHAAH. i zvali me tad stvarno. I rekli mi bukvalno kod nas u kraju da je mali vrtic i nema mesta jos 5 godina ( iz sekretarijata su me zvali), ali kao ima u Borci :D ja sam od Borce 2 sata voznje. I u medjuvremenu smo se ovde upisali. Pa, ajde probacu i to, vec sam pisala Subotickoj, cekam odgovor. Ma, ja samo delim svoja iskustva, da je neko to pisao pre mene, ja bih znala gde da ne idem, tako da smatram da su forumi sjajni za to

Aha, na to misli. Pa, nije mi to palo na pamet :D ja sam inace kad sam odbijena pisala u kabinet Ane Brnabic AHAHHAHAHAAH. i zvali me tad stvarno. I rekli mi bukvalno kod nas u kraju da je mali vrtic i nema mesta jos 5 godina ( iz sekretarijata su me zvali), ali kao ima u Borci :D ja sam od Borce 2 sata voznje. I u medjuvremenu smo se ovde upisali. Pa, ajde probacu i to, vec sam pisala Subotickoj, cekam odgovor. Ma, ja samo delim svoja iskustva, da je neko to pisao pre mene, ja bih znala gde da ne idem, tako da smatram da su forumi sjajni za to

Kljucne recii u "molbi"

- Iz komsiluka 3-6 dece ide u vrtic DOK SU MAJKE FIKTIVNO PRIJAVLJENE KOD MUZEVA U FIRMI, naravno da ih mozee sada naci u solarijumu i kod manikira jer su frizeri do subote zakazani (imena , adrese, detalje cuvam za pravnika ukoliko bude potrebno da se nadjemo na sudu)

- Da li treba da se preselimo u Paracin da bi imali pravo da na teritoriji opstine gde zivimo xxx godina nemamo pravo za nasu decu
kljucna rec koja je nevidljiva ali je izgleda da je neophodna - za nasu decu.
Tako je, lepo si primetila to je bio slogan sns-a i pravi psiholoski momenat "zbunjenosti" da li ste istaknuti clanovi, aktivisti ili
leteci pomagaci trenutne vladajuce garniture pa Vam se nece zamerati.
Nazalost moramo da se koristimo i mastom nebi li izvojevali, mozes misliti, mesto u vrticu koje nam pripada po mestu stanovanja.

Koliko vidim po pisanju dvoje dece je upisano e i tu je tvoja prednost.

Sad znas i par caka i ne kukaj nego delaj i upisuj decu lepo za 5800din mesecno ili koliko je vec "dodatak" koji subvencija ne pokriva.

Svako dobro i :smajli koji drzi fige:

Evo bezveze citam temu, nemam decu u tom uzrastu...ali mi je cudno kojoj vrtickoj eliti si objasnio.
Moja sestra radi u vrticu i nije uspela da svom detetu obezbedi mesto gde je htela, nego gde su ga oni ludaci iz Sekretarijata rasporedili.
Mozes da im pises, ali isto tako mozes i Svetom Petru da pisses, tu ces pre da dobijes odgovor. I ne citaju pritužbe.
Jedino ako bas resis da ih tuzis.

Evo moj sef... jedno dete u privatnom (jer nije bilo mesta), drugo u državnom... vuklja ih na razlicite strane... na istoj su opstini, ali nisu blizu, pisao, svadjao se makar da ih spoji... boli njih uvo.

Evo bezveze citam temu, nemam decu u tom uzrastu...ali mi je cudno kojoj vrtickoj eliti si objasnio.
Moja sestra radi u vrticu i nije uspela da svom detetu obezbedi mesto gde je htela, nego gde su ga oni ludaci iz Sekretarijata rasporedili.
Mozes da im pises, ali isto tako mozes i Svetom Petru da pisses, tu ces pre da dobijes odgovor. I ne citaju pritužbe.

Evo moj sef... jedno dete u privatnom (jer nije bilo mesta), drugo u državnom... vuklja ih na razlicite strane... na istoj su opstini, ali nisu blizu, pisao, svadjao se makar da ih spoji... boli njih uvo.

koliko sam ovde nepismeN toliko kada treba da se sroci "ostra rec"
i ulozi protest na nepravdu nemam problem :D
i naravno da ni nama iz prve nisu izasli u susret
ali iz drugog puta jesu... sad sve tajne da otkrivam kako i sta necu :lol:
nije bilo mita ni evrica nista...samo "prave reci pravilno poslagane"

koliko sam ovde nepismeN toliko kada treba da se sroci "ostra rec"
i ulozi protest na nepravdu nemam problem :D
i naravno da ni nama iz prve nisu izasli u susret
ali iz drugog puta jesu... sad sve tajne da otkrivam kako i sta necu :lol:
nije bilo mita ni evrica nista...samo "prave reci pravilno poslagane"
Meni se cini da si imao srece, al dobro svaka cast, bitno je da si dobio sta si hteo :D

To ti kazem i zamisli sad covek koliko mora da koriguje bukvalno citav dan da bi odveo i vratio decu. Sad zamisli tek gradskim prevozom. Pakao :D

Mi smo promenili 3 privatna i u svakom drzava umanjuje subvenciju za dane koje dete ne ide u vrtic....
Jedan je bio bas los sa mladim nezainteresovanim i neiskusnim vaspitacicama , druga dva super.
sad krece skola.

Back