Iskustvo sa psihoterapetima i psihijatrima

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
8.713
Vidim da niko neće da pokreće temu. Ako već postoji neka slična, molim moderatore da je obrišu.

Moje iskustvo s psihoterapeutima nije bog zna šta. NIje naročito ni sa psihijatrima, koji, mada imaju brža sredstva, sa sobom nose posledice. (Ovisnot o lekovima.)

Ali nije to stvar. Uvek sam imala taj problem da znam (otprilike) kakav je šrinkov lični život, pre nego mu dozvolim da petlja po mom. Ako je on privatno kompletno s.jebana ličnost, neću da imam veze s njim, kamoli da mu pričam intimne stvari o sebi - ponajmanje mu verujem da će umeti da ih reši. Da li je vama to bitno, kao meni? Da li biste otišli čoveku koji ima katastrofalnu istoriju međuljudskih odnosa, i poverovali mu da će umeti da reši vašu? I ako jeste, zašto jeste? I, uostalom, da li uopšte birate psihologe (mada oni nisu terapeuti) i psihijatre? Ili idete u dom zdravlja pa šta vam bog da? Jeste li sigurni, ako to radite, da ste dobili šta trebate? Svi znamo čemu služe državne službe (ničemu) a za privatnike trebaju pare. Kako to rešavate? Da li uopšte rešavate?

Uostalom, šta mislite, koliko je zanimanje istih cenjeno/precenjeno? Da li ste se spremni dati u ruke jednom?

• Podržavam
Reactions: DUH
Нисам био.

Али...мислим да ми не би сметало што је његов или њен живот у кyрцу.

Рачунам, постоје обрасци понашања, где ако теби нешто није како треба у понашању, испричаш му, а он је већ изучио те школе и повезује обрасце понашања, тако да зна узрок таквог понашања и зна начин за лечење.

• Podržavam
Zanimljivo.

Inače, izvinjavam se zbog greške u naslovu.

Nisi nikad pomislio, ako zna načine i obrasce, doveo bi valjda svoj život u red? Ne mislim sam, i nesretni je Frojd dvajst godina pokušavao da se samoanalizira pa je, umirući, priznao, da nije uspeo. Čovek bi rekao da su današnji "terapeuti" nadrasli Frojda. Oni se neće samoanalizirati, već ići kod kolega.

Moje je iskustvo da ih je mnogo previše sujetno da ide kod kolega, i da su, usprkos Frojdu, mišljenja kako su u stanju izlečit sami sebe. Iz mog iskustva, to nije bilo tako. Ali, možda je nečije iskustvo drukče.

Odi ti cero negde na selo ,naku planinu, nadji babu il dedu od 90 leta pa malo uz cuvanje ovaca da te izleci

Najpoznatiji narodni lek za ludu glavu, je tkz TRNOV LEK.
Odeš u nekui vrzinu, pa počneš da bereš TRNJINE.
I tako svaki dan po 10kg trnjina dok ne zaboraviš na ludu glavu od toga koliko si izranjavio ruke.

1577028152391.png

• Haha
Frojdovska psihoanaliza je danas mrtva religija iz razloga sto za izlecenje psiholoskih problema nije dovoljno znati obrasce i objasniti ih osobi, i boom voila here u go reseno, vec je neophodan tzv afektivni susret sa njima, a to zahteva indivualan pristup, i moze da potraje godinama, jer zavisi sa kakvim stanjem osoba ulazi u terapijski proces i koliki kapacitet za „drzanje” neprijatnih senzacija vec ima.

To je ujedno i odgovor zasto identican dogadjaj na jednu osobu moze ostaviti celozivotne posledice, a drugu ni ne okrznuti. Jer trauma nije u dogadjaju, vec u nervnom sistemu, a tu smo svi razliciti, sa razlicitim kapacitetom ulazimo i u sam zivot.

U skladu sa time, ne bih se opterecivala zivotom terapeuta, jer oni svakako prolaze i kroz 200 sati sopstvene terapije, vec da zna da radi sa tobom i kako da poveca kapacitet tvog nervnog sistema u pravcu rezilijencije, to je dovoljno. A i to je dovoljno retko.

Naravno, za one koji imaju ekstreman otpor prema tudjim rukama u sopstvenoj glavi, uvek postoji i ova opcija:

Frojdovska psihoanaliza je danas mrtva religija iz razloga sto za izlecenje psiholoskih problema nije dovoljno znati obrasce i objasniti ih osobi, i boom voila here u go reseno, vec je neophodan tzv afektivni susret sa njima, a to zahteva indivualan pristup, i moze da potraje godinama, jer zavisi sa kakvim stanjem osoba ulazi u terapijski proces i koliki kapacitet za „drzanje” neprijatnih senzacija vec ima.

To je ujedno i odgovor zasto identican dogadjaj na jednu osobu moze ostaviti celozivotne posledice, a drugu ni ne okrznuti. Jer trauma nije u dogadjaju, vec u nervnom sistemu, a tu smo svi razliciti, sa razlicitim kapacitetom ulazimo i u sam zivot.

U skladu sa time, ne bih se opterecivala zivotom terapeuta, jer oni svakako prolaze i kroz 200 sati sopstvene terapije, vec da zna da radi sa tobom i kako da poveca kapacitet tvog nervnog sistema u pravcu rezilijencije, to je dovoljno. A i to je dovoljno retko.

Naravno, za one koji imaju ekstreman otpor prema tudjim rukama u sopstvenoj glavi, uvek postoji i ova opcija:

Gde si srela terapeute koji "svakako prolaze 200 sati sopstvene terapije"?

Ta opcija koju si navela ne postoji osim u filmovima, Pogovotovo ne za one koji imaju "ekstreman otpor". Ekstreman otpor i samoizlečenje su dve različite stvari

To je danas jedan od zahteva da se postane psihoterapeut. Nema drzanje privatne prakse bez toga, osim pod supervizijom.
Nisam čula da je psihoterapija priznata kao profesija u Srbiji. Do pre 10 i kusur godina nije bila priznata zvanično. Ako jeste, i ako se zahteva da joj terapeuti samo tako mogu pristupiti, to je već više nego sam ja srela, ali nije i ceo put.

Nisam čula da je psihoterapija priznata kao profesija u Srbiji. Do pre 10 i kusur godina nije bila priznata zvanično. Ako jeste, i ako se zahteva da joj terapeuti samo tako mogu pristupiti, to je već više nego sam ja srela, ali nije i ceo put.
Nije priznata jer ne postoji zakon jos uvek, u pripremi je. Za sada se praksa oslanja na sopstvenu regulaciju i eticki kodeks.

@Susan Sto Helit

Sta ti je tacno smesno, nemoguce da ne poznajes nijednog terapeuta, makar u edukaciji, da ti potvrdi? :roll:

Ja imam iskustva sa rebtom, i gestaltom, ali mi se ne dele. Najbolje rezultate sam imala sa somatic experiencing tipom terapije.
Nema potrebe za prevrtanjem očima. Ili možda ima? Smejem se jer je "zakon" još uvek u izradi, a svi znamo kako ovde zakoni idu. Dok ih ozvaniče, ako ikada, biću odavno mrtva.

Meni ne odgovara ništa osim klasične priče, ali imam problem jer sam mnogo godina intimno poznavala jednu osobu iz te branše, znam kako razmišljaju, a tokom seansi često razmišljaju onako kako je Erica Yong zaključila u Strahu od letenja. Moje se nedoumice ne temelje prosto na osnovu iskustva, već na osnovu kompetentnosti onih koji bi trebali bit stručni. Zbog svoje istorije, i poznavanja određenih ljudi privatno, kao i saznanja o tome kako misle, šta pričaju o klijentima iza njihovih leđa (pa makar i u najstrožem poverenju) i, uostalom, koliko su im lični životi katastrofalni, imam određen oprez u vezi te profesije. Napominjem da govorim o psiholozima. Psihijatri su druga priča, i s njima čovek postiže instant rešenja, bar na kratko. Problem je ono - na duže.

• Podržavam

Inače, istraživanja su potvrdila da terapija uspeva samo u trećini slučajeva. Što se tiče jedne trećine, nema nikakvog efekta. Što se tiče druge, situacija postaje još gora. Samo u trećini slučajeva pomaže, i to nakon otprilike 20 godina teškog rada. I da, naravno, slažem se da se Frojd ne može više uzimati za reper odavno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back