Iskustva?

• Začetnik teme Začetnik teme rdeki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rdeki

Elita
Poruka
17.948
Ovo je pitanje za iskrene vernike svih veroispovesti.
Da li ste imali iskustva u komunikaciji sa Bogom? Kakva su ta iskustva bila?
Na primer, molili ste se za nesto, trazili ste nesto od Boga i On vam se javio, pomogao vam, jasno i nedvosmileno vam je rekao sta treba da radite, uputio vas je kako treba da se postavite i sta da cinite.
Da li se vama licno desilo neko iskustvo koje vam je nedvosmisleno pokazalo da je vasa vera u Boga ispravna?

rdeki:
Ovo je pitanje za iskrene vernike svih veroispovesti.
Da li ste imali iskustva u komunikaciji sa Bogom? Kakva su ta iskustva bila?
Na primer, molili ste se za nesto, trazili ste nesto od Boga i On vam se javio, pomogao vam, jasno i nedvosmileno vam je rekao sta treba da radite, uputio vas je kako treba da se postavite i sta da cinite.
Da li se vama licno desilo neko iskustvo koje vam je nedvosmisleno pokazalo da je vasa vera u Boga ispravna?

Hvala Allahu i selam na Poslanika Njegova Muhammeda savs

Jeste, meni se je desilo mnogo puta tako nesto slicno, medjutim nisam pricao sa Bogom, jer ne moze pricati covjek obicni, samo Poslanik.

Molio sam iskreno Allaha da mi pokaze istinu jasnu gdje je , i ako je istina na cemu sam da mi popravi moje stanje i da budem sretan i na ovom i na buducem svijetu, i sve sto sam trazio, a ima jos gdje sam dovio-trazio od Allaha nesto, medjutim to je tajna i ja nisam rekao to cak ni svojim roditeljima a sve mi je hvala Allahu - On uslisao...

Kaze Allah swt, kada hoce nekoga da uputi na pravi put, da on njegovo srce rasprostrani,prosiri, uraspolozi prema nebu kao da... znaci sretan bude, jer su zaista vjernici sretni, medjutim vjernici vole vise Ahiret- drugi svijet nego ovaj i svjesni su da je ovaj svijet prolazan i da je ovaj svijet onaj koji cesto iznevjeri...

Da. Odgovor je da, da da. Da budem iskrena imala sam neka iskustva koja su me obogatila i odvela u potpuno drugu dimenziju. Mislim da se to desava kada zaista verujes bez sumnje. Takodje mislim da razlog sto se to cesce ne desava je to sto svi mi pa cak i najveci vernici sumnjaju(bar ponekad).To je onaj glupi racio, nasledje i navika da posmatramo svet oko sebe nekim drugim ocima a na svojim. Tesko mi je da ti otkucam svoja iskustva. To bi eventualno moglo da se isprica, Mada i to je pitanje. Ja mogu da ispricam, ali pitanje je kako ces ti to ukapirati. Mozda je najbolje da se potrudis da sam imas ovakva iskustva. Ustvari najlepse je kada dva bica razmene svoja iskustva ovog tipa. :D

Penelope*:
Da, setila sam se da dodam i ovo - Sva ta iskustva su za mene nesto vrlo dragoceno i ne bih volela da to tek tako iznosim ovde. Pozdrav! :wink:

Prvo, zelim da ti zahvalim na ovome sto si vec napisala.
Ali moram da kazem ponesto.
Ovde te niko ne poznaje. Znamo samo tvoj virtuelni lik. Zasto bi se onda stidela da nam izneses svoja iskustva? Zar ne mislis da je to sto ih cuvas samo za sebe pomalo sebicno?
A onda, zar tvoj Bog koji ti se javio i pomogao ti ne bi zeleo da se zna za Njegovu slavu?

Nisi ti mene razumeo. Mozda ja nisam bila dovoljno jasna. Nije u pitanju stid. Daleko od toga. U pitanju je samo moja nemogucnost da ti to lepo docaram. To ti je slicno kao ono kada ljudi pokusavaju da definisu ljubav, pa ni jedna definicija nije bas tacna. Nije problem da nesto otkucam u tom smislu. Samo je problem u tome sto mozda neces razumeti ako nisi imao slicnih iskustava. Jesi li?

P.S. Mislim da Bogu nije bas od nekog znacaja da ga ja velicam ovde na forumu. Cak i da jeste, mislim da ja nisam dorasla takvom zadatku, kao ni vecina ljudi ovde, koliko vidim. Nego pravo pitanje je zasto si ti uopste postavio ovu temu?
P.P.S I pogledaj ovog Abahamumama, kako se vec zove, (izvinjavam se ne zapamtih ime) ali on se covek ubi od pisanja i objasnjavanja i sta, kao nesto postize. Nema potrebe za tim. Ili verujes ili ne. Svaki pokusaj da ubedis nekoga u vezi vere u Boga za mene je besmislen. Ljudi zameraju nasoj Pravoslavnoj Crkvi sto kao ne radi vise na propagiranju vere. Nije bre uopste poenta u masovnosti.

Abdurrahman :)

Abdurrahman znaci na bosanski "rob Milostivog" jer Abdul znaci rob, a rahman- milostivo, kad sastavis sa Abdul-rahman znaci rob Milostivog.

Nama je naredjeno prema Kur'anu da pozivamo u vjeru, da pozivamo ka istini, a ko zeli da primi je to je za njega dobro, a ko ne zeli, to je po njega lose, to je znaci na covjeku, na pojedincu svakome od vas , hoce li ili ne prihvatiti, medjutim u vjeri nema prisile...

Penelope*:
Ljudi zameraju nasoj Pravoslavnoj Crkvi sto kao ne radi vise na propagiranju vere. Nije bre uopste poenta u masovnosti.
Ja razumem šta ti želiš da kažeš, ali to nažalost nije tačno. Poenta svake komercijalne religije, od islama preko budizma do svih frakcija hrišćanstva je upravo masovnost. Crkveni aparat pokušava sebe da prikači na ljudsko nepoznavanje prirode, i još prisutan strah od nje i na taj način uspostavi još čvršće korene u narodu i obezbedi neizostavan finansijski priliv.

Komercijalne religije posmatraj kao bilo koju komercijalnu delatnost, i shvatićeš zašto mora biti masovna.

Crkve, proroci, svete knjige i religije nemaju nikakve stvarne veze sa Bogom - čovekovom utehom za svoju nemoć pred silama prirode.

Ma bitno je Sizife da si ti razumeo sta sam ja tebi htela da kazem. Crkva jeste jedno (samim tim sto su je ljudi sagradili) ona je ovozemaljska, a Bog je drugo. Mi se samo se uz njenu pomoc, boraveci u toj kuci Bozjoj, priblizavamo Bogu. Ali ne svi, vec samo oni koji to zele. Pravi vernik, koji ima svoja i samo svoja iskustva u "komunikaciji sa Bogom" te nikada nece nagovarati i prisiljavati da odes u crkvu. Kad si ti cuo da je neki duhovnik ili npr. nas Pavle nekog nagovaro da dodje. On uglavnom govori stvari poput "Mir Bozji, sloga medju ljudima" i sl. Ni jedan pravoslavni duhovnik nece te vuci za rukav da pristupis crkvi. Po Bibliji coveku je data slobodna volja i to se prilicno i postuje. Verujem da mozda ima i izuzetaka, poput onih klasicnih prica "Pop mrsi u toku posta", ali zna se kako se gleda na te stvari. Ako posmatras ocima analiticara, ti mozes da kazes da globalno jeste poenta u masovnosti. Ali to je politika. Pokusaj da neka grupacija bude masovna da bi zavladala svetom. Zivot je najlepsi kada ga posmatras kao nesto tvoje, individualno, pustis dnevne dogadjaje, politiku i Tv-ispiranja mozga na miru. Zar ne? E mislim da je i vera individualna stvar, a cilj svakog vernika cisto srce. :D

Одлично пријатељу. Права ствар. Већ дуго се бавим мишљу да покренем сличну тему.
Мислим да се вера мора састојати од искустава са Богом. Иначе све остаје у домену теорије. На овом форуму теорије свакако не недостаје, али живих искустава свакако да. Ја сам чак и написао нешто о томе у једној теми која је одавно изгубила на актуелности.
Мислим да је Penelope* у праву када каже то требало испричати, бар је једноставније.

Живот верника се састоји од сталних искустава која он примећује или не, зависно од степена вере (рогобатан израз, али осликава оно што сам желео да кажем). Прави, искрени верник (о другима нећу да пишем) види у свему Божје присуство и утицај, за њега не постоји ништа што је прошло мимо Божје воље и Божјег утицаја. Он у свакој травци, сваком листу, види Божје отиске прстију, у сваком атому Божју генијалност, у сваком човеку Божје дете, како онда, да не види Његов утицај на све што се дешава у времену и простору, коме и сами припада. Па, Он је Господар и времена и простора. (ЈОВ 12:7 Запитај стоку, научиће те; или птице небеске, казаће ти. 8. Или се разговори са земљом, научиће те, и рибе ће ти морске приповједити. 9. Ко не зна од свега тога да је рука Господња то учинила?) Вољан је да учини, моћан је да учини, било шта што се не противи Његовој природи и Његовом карактеру, али и нашој слободној вољи. Дакле, ако се неко пита зашто нема искустава са Богом, то је највероватније због тога што од тих искустава бежи. Некад и несвесно, али одбијање да живи по Божјим принципима (који су, без икакве сумње, најбољи) је свакако бежање.

Нису сва искуства са Богом лепа, али су свакако корисна, едукативна. Нису сва искуства спектакуларна, не види се сваки дан грм који гори, а не сагорева или визија пророка Језекиља са почетка његове пророчке књиге. Највеће чудо које сам ја видео је да Бог од неверника и противника створи верника и присталицу. То не изгледа нешто посебно, али је чудо над чудима. Својим очима сам гледао човека који се, буквално, држи за главу и бори... бори се са Богом. Многи су се молили у том тренутку. Не могу рећи да је Бог извојевао ту битку у своју корист, због молитава које су биле упућиване, јер тада би то изгледало као да молитве имају моћ да приморају Бога да чини одређене ствари, па и да мења, већ дату, слободну вољу. Али могу рећи да је том човеку била откривена истина у пуној светлости, захваљујући, од Бога, надахнутости људи који су ту истину откривали овом човеку.

Присуствовао сам том чуду и мада је то обраћење искуство тог човека, моје је искуство да сам то све видео и дивио се дивној победи Христа у животу једног човека.

Поздрав свима

RDEKI postavio si jedno veoma licno i osetljivo pitanje o licnim iskustvima sa Bogom.
Moj ti je savet da se o tome mnogo ne raspitujes vec da to sam sa Gospodom licno trazis i izgradjujes kroz citanje Svetog Pisma i iskljucivo pravoslavne literature.
Ovo ti kazem iz razloga sto primecujem neke sektaske odgovore na tvoje postavljeno pitanje iznad.
To su vuci u jagnjecoj kozi i dok jos nisi utvrdjen u veri nemoj time da se bavis. To dolazi poslednje.
Veruj mi ovo ti kazem iz licnog iskustva,
jer mozes lako da zalutas!
Pozdrav!

a ovo:
RDEKI postavio si jedno veoma licno i osetljivo pitanje o licnim iskustvima sa Bogom.
Moj ti je savet da se o tome mnogo ne raspitujes vec da to sam sa Gospodom licno trazis i izgradjujes kroz citanje Svetog Pisma i iskljucivo pravoslavne literature.
Ovo ti kazem iz razloga sto primecujem neke sektaske odgovore na tvoje postavljeno pitanje iznad.
To su vuci u jagnjecoj kozi i dok jos nisi utvrdjen u veri nemoj time da se bavis. To dolazi poslednje.
Pozdrav!

Dragi moj, postavljena je tema za neverne Tome, koja je opet otisla u sasvim pogresnom pravcu. A ja pitam i tebe i ostale, kako cete najbolje ubediti neverne Tome da je to u sta verujete Istina?
I ovo pitanje je upuceno svima, bez obzira na veroispovest, pa i "sektasima".
Ne bih da sada ovo pretvorim u diskusiju, ali zivo me zanima gde si i u cemu prepoznao sektastvo? I zasto ti to bode oci?

rdeki:
a ovo:
Pozdrav!

Dragi moj, postavljena je tema za neverne Tome, koja je opet otisla u sasvim pogresnom pravcu. A ja pitam i tebe i ostale, kako cete najbolje ubediti neverne Tome da je to u sta verujete Istina?

Deki, da li si ti ikada covece bio zaljubljen. To jest, mozda je bolje pitanje da li si voleo. E, pa ako jesi, da li si ikada pokusao da objasnis nekome recima taj osecaj ljubavi. Nemoguca misija! E sad zamisli sebe kako kontas u nekom trenutku svog zivota da je ljubav cudo i da nista lepse na svetu ne postoji. Isto tako kapiras da je ona spas za celo covecanstvo. I sta radis? Pocinjes da ubedjujes sve ljude da je ljubav cudo. Ides ulicom i vices ljubav, ljubav! Malo je onih koji bi te skontali. Sto bi reko Djordje David u svojoj pesmi: "Malo nas je ostalo da ljubav nam je sve" E pa isto ti je i kada je vera u pitanju. Besmisleno je ici naokolo i ubedjivati druge. Svako treba da dozivi svoju pricu. Ako zaista zelis i verujes to se desava samo od sebe. Nista silom, nicim izazvano, naizgled, a kada se okice otvore... cudo!
I jos nesto, Nevernog Tomu cak ni Isus nije hteo da ubedjuje. On je bio uz Isusa, njegove oci su videle cuda, pa opet... Slobodna volja. Nikog ne treba da ubedjujes. Ako zele, samo ce im se reci. :wink:

Back