Одлично пријатељу. Права ствар. Већ дуго се бавим мишљу да покренем сличну тему.
Мислим да се вера мора састојати од искустава са Богом. Иначе све остаје у домену теорије. На овом форуму теорије свакако не недостаје, али живих искустава свакако да. Ја сам чак и написао нешто о томе у једној теми која је одавно изгубила на актуелности.
Мислим да је Penelope* у праву када каже то требало испричати, бар је једноставније.
Живот верника се састоји од сталних искустава која он примећује или не, зависно од степена вере (рогобатан израз, али осликава оно што сам желео да кажем). Прави, искрени верник (о другима нећу да пишем) види у свему Божје присуство и утицај, за њега не постоји ништа што је прошло мимо Божје воље и Божјег утицаја. Он у свакој травци, сваком листу, види Божје отиске прстију, у сваком атому Божју генијалност, у сваком човеку Божје дете, како онда, да не види Његов утицај на све што се дешава у времену и простору, коме и сами припада. Па, Он је Господар и времена и простора. (ЈОВ 12:7 Запитај стоку, научиће те; или птице небеске, казаће ти. 8. Или се разговори са земљом, научиће те, и рибе ће ти морске приповједити. 9. Ко не зна од свега тога да је рука Господња то учинила?) Вољан је да учини, моћан је да учини, било шта што се не противи Његовој природи и Његовом карактеру, али и нашој слободној вољи. Дакле, ако се неко пита зашто нема искустава са Богом, то је највероватније због тога што од тих искустава бежи. Некад и несвесно, али одбијање да живи по Божјим принципима (који су, без икакве сумње, најбољи) је свакако бежање.
Нису сва искуства са Богом лепа, али су свакако корисна, едукативна. Нису сва искуства спектакуларна, не види се сваки дан грм који гори, а не сагорева или визија пророка Језекиља са почетка његове пророчке књиге. Највеће чудо које сам ја видео је да Бог од неверника и противника створи верника и присталицу. То не изгледа нешто посебно, али је чудо над чудима. Својим очима сам гледао човека који се, буквално, држи за главу и бори... бори се са Богом. Многи су се молили у том тренутку. Не могу рећи да је Бог извојевао ту битку у своју корист, због молитава које су биле упућиване, јер тада би то изгледало као да молитве имају моћ да приморају Бога да чини одређене ствари, па и да мења, већ дату, слободну вољу. Али могу рећи да је том човеку била откривена истина у пуној светлости, захваљујући, од Бога, надахнутости људи који су ту истину откривали овом човеку.
Присуствовао сам том чуду и мада је то обраћење искуство тог човека, моје је искуство да сам то све видео и дивио се дивној победи Христа у животу једног човека.
Поздрав свима