Iskustva, sadasnjost i buducnost mladih programera

Upravo tako, ne mjeri se 'koliko si srbin' na taj nacin.
Pametan covek ide tamo gdje mu je bolje, a vjeruj mi veci sam patriota iako po mitinzima ne zvizdim (Marko, neka godina nove ere).

Ali to je nebitno.

I ja sam kont'o python da probam, cak instalirao, ali nesto me okrenu, pa nisam jos ni lajne otkucao.
Reci mi malo o jeziku, i usput, koje si godiste ?

@iSpectrum

I meni to isto govore, ali ja necu ostajati ovde, jer se stanje ovde zadugo nece popraviti.
Citava moja okolina i dalje vise cijeni tatine fudbalere i mamine manekenke nego mene, ali ***, to ce se tesko promijeniti.

I glupo je da neki guzonja iz 256. plana zaradjuje 1500e a programer koji ostavi oci, kicmu pa neretko i zivot dobija 1000e.

Throw a bomb -.-'

EDIT : bequick, daj neki sajt da vidim o cemu to pricas, znam 18-to godisnjake koji u londonu zaradjuju 2000funti mjesecno, i jos kukaju kako su lose placeni.......

http://www.glassdoor.com/Salaries/junior-developer-salary-SRCH_KO0,16.htm

http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/uk/junior%20developer.do

Au Python nisi probao :) Ubedljivo najlaksi jezik za učenje. Pravi predlog svakom početniku, ja sam sa njim počeo.

Nije ono da mi je dupe zinulao za pare, ali mi je neshvatljivo zasto Srbija ne ulaze u IT kad imamo izvanredne strucnjake. Cuo sam u inostranstvu koliko je trazen posao za jednog (dobrog) programera 3 firme se "krljaju", za razliku kod nas...

Zato sto je kompletna privreda uzas. Za razliku od drugih poslova kod nas se solidno traze programeri, bilo je neko istrazivanje skoro, za prvo i drugo mesto se otimaju IT sektor i Prava.

da se razumemo - ja nemam nista protiv toga da se razmislja o novcu, narocito ako je nuzan (kao sto je u zvakinom slucaju)

ja sam samo hteo da vas podsetim na nasu programersku prirodu, na onu nasu introvertnu radoznalost, na onaj nas unutrasnji motiv za usavrsavanje
jer, licno sam iskusio, cim se umesa novac onda usavrsavanje stagnira, a zajedno s njim i ono introvertno zadovoljstvo
jer novac otvara mnogobrojne opcije koje te eventualno privuku, rasplinu i konacno skrenu sa introvertnog puta na ekstravertni put, put gde se zadovoljstvo stice u sirinu a ne u dubinu
put gde zadovoljstvo postoji samo ako redovno i povrsno isprobavas nove opcije, nove stvari, nove zanimljivosti
put na kojem eventualno postanes dzek svih zanata

a novac je potreban
mislim, nemoj da ispadne da sam ja sad neki moron - mora od neceg da se zivi

ali kad si mlad nemas tih briga, plus nemas mnogo izbora, a to je odlicna sansa da se introvertno zadovoljstvo upotpuni do maksimuma
kasnije kad dodju te brige onda ce biti mnogo sje bano

a ja strasno zelim da se vratim u sedmi razred osnovne jer mi nedostaje ta bezbrizna opsesija
koliko god da se trudim danas, jako mi je tesko da ponovim taj osecaj

Au Python nisi probao :) Ubedljivo najlaksi jezik za učenje. Pravi predlog svakom početniku, ja sam sa njim počeo.

Ne gotivim te jezike koji su lagani, ne zato sto sam u nekom fazonu, vec jednostavno vise volim da znam i sta je under the hood.
Ovo je jedan od osnovnih razloga zasto vise ne radim sa .NET-om i C#.
Nekako je sve prejednostavno.

Jesi koristio Flash/AS3? Flash je toliko dobar da ga koristim i za desktop aplikacije.
Koristio sam nekada, za fiziku neke loptice, klikove i ostalo kada sam pravio igricu.
Nije da je jezik los, vec mi je glupo pomalo sto je adobe-ov, a i vise volim Js..........................

Takodje, cak sam u zadnje vreme ceprkao malo oko assembly znam da tesko da ce mi ikad previse koristiti, ali kad imam vremena definitivno cu ga nauciti.
Volim da znam do detalja kako stvari rade, ali Python je skriptni jezik napravljen je da bude lak za koriscenje i to ima odredjene beneficije, prosto nema potrebe za neke
sitne stvari koristiti jezike kao sto su c++, mislim da skriptni jezici definitivno imaju svoje mesto i da mogu sacuvati nekad i dosta vremena iako po meni za bilo kakvo ozbiljnije programiranje c++ je mama.

Ne gotivim te jezike koji su lagani, ne zato sto sam u nekom fazonu, vec jednostavno vise volim da znam i sta je under the hood.
Ovo je jedan od osnovnih razloga zasto vise ne radim sa .NET-om i C#.
Nekako je sve prejednostavno.

Koristio sam nekada, za fiziku neke loptice, klikove i ostalo kada sam pravio igricu.
Nije da je jezik los, vec mi je glupo pomalo sto je adobe-ov, a i vise volim Js..........................

Pa zar nije jedan od glavnih ciljeva sutra u poslu da se aplikacija sto pre zavrsi? :)

Ne moze niko da dokaze da je C++ bolji od C# i obrnuto :D
Zavisi i od projekta koji jezik se koristi, prema tome svi su jezici dobri :klap:

U pravu si, najvise zavisi od toga sta radis sa jezikom.....ali opet ne mozes reci da su svi jezici dobri......
Uostalnom, u poslednjih par godina, to vise nije do jezika, vec do biblioteka, frejmvorka, tulkita i ostalog........

Ај` кад се изабере језик за којег је најлакше наћи релативно јефтину радну снагу која може да направи поуздану апликацију. :) Оно што не могу да разумем су Јава-сениори који се бече на помен да HashMap нема add а питају се чему служи TreeMap, или "одлични програмери" који по два сата имплементирају селекшн-сорт који не ради. :) Такође архитекте који беже с пројекта којег су сами закували. :) Свашта сам видео и доживео.

На тему. Ко је пробао да реализује нови бројевни тип у Јави, вероватно је пожелео да може да замени (енгл. override) или напише обичне бројевне операторе.

Ај` кад се изабере језик за којег је најлакше наћи релативно јефтину радну снагу која може да направи поуздану апликацију. :) Оно што не могу да разумем су Јава-сениори који се бече на помен да HashMap нема add а питају се чему служи TreeMap, или "одлични програмери" који по два сата имплементирају селекшн-сорт који не ради. :) Такође архитекте који беже с пројекта којег су сами закували. :) Свашта сам видео и доживео.

На тему. Ко је пробао да реализује нови бројевни тип у Јави, вероватно је пожелео да може да замени (енгл. override) или напише обичне бројевне операторе.

Sta fali Javi? Skoro sve kao u C# i jos univerzalnost na platforme. Ima li sta bolje?

Sta fali Javi? Skoro sve kao u C# i jos univerzalnost na platforme. Ima li sta bolje?

Ima, to sto su programeri nauceni na Javu i C# (cast izuzecima, ima tu i dobrih ljudi) prosto nespodobni ljudi, navikli da im se servira, na spomen C/C++ bjeze govoreci 'to je previse native', sto im je samo izgovor jer pojma nemaju o upravljanju memorijom (imaju Garbidz kolektor), pointeri su im kao vampirima krst........navikli ljudi na gotovo......kao sto kaze Misa 'bece se na pomen da hesmap нема ed a pitaju se cemu sluzi trimep'......citao sam na nekom od blogova ismijavanje Java developera na potpuno korektan nacin, ali nmg sada kopati po istoriji brauzera.

Ne volim Javu nikako, koristim je samo i samo za android, jer ne znam AndroidNDK dovoljno da bih sve radio tamo + ne radim nista prekomplikovano pa da mi treba NDK.........
Nemam osjecaj kontrole kao sto imam u c/c++, a i previse mi se stvari odigrava behind scene, pa mi to ide na zivac :)

evo parce java koda, ovo mi ide na zivce
Kod:
Universe universe = new Universe();
Person me = universe.galaxies["milky_way"].systems("sun").planets("earth").continets("europe").countries("bih").residents(moj_jmbg);
int brojDlakaPoIncuNaStomaku = me.getNumberOfHairsOnStomachPerInch();
// Ovde sa 2 linije koda izracunam kada ce biti 3 svjetski rat, kada ce pronaci atlantidu, kada ce biti smak svijeta, kada ce sunce postati crveni supergigant i kada cu sutra morati u wc
system.out.println("bye");

Ima bolje ;)

Poslednja izmena:
Свему (по)нешто фали. :p На пример, пробај да искодираш ово што сам навео у Јави и у C++, па подели с нама како си се где провео.

Заправо, Јава доста тога нема уграђено, за разлику од C#. Мени рече колега који ради са играма да након C# никад више неће имати C++ на својој машини. Ја помислим, човече издао си деструкторе. :)

Еда, није Јава крива што се на њу свако лепи. :) Такав је језик да омогућава да се доста ствари оствари релативно лако.

То што људи са јако лошом основом напредују кроз каријеру је узроковано директорима који од њих нису ништа бољи. :p Или просто запошљавају по "ортачкој" линији. Додуше, не мора свако током интервјуа да зна ни "универзитетске" тривијалности попут имплементације мерџсорта, или бектрекинг. Рецимо, ја бих знао да реализујем неку мини неуралну мрежу (мој чланак ^_^), ал` то би ме ретко ко питао.

Ал` рецимо поштена уводна питања за неки интервју би била имплементација equals, разрешавање дедлока (лајвлока?), и имплементирање неког генерика. Можда коју реч о рефлексији? :) Након тога за бекенде питања о спрингу, животном циклусу захтева и архитектури апликација. Вероватно мало и о упитима на базу и архитектури исте. Фронтенду и JSP/JSF, jQuery, CSS3, таглибу, i18n итд.

Vjerujem da je za njih refleksija misaona imenica......nego te neuronske mreze......mene to interesuje strasno, cuo sam da treba znati i oko linearne algebre, statistike i verovatnoce i jos par oblasti matematike.
Volio bih mnogo da to znam, ali kad, nemam vremena spavat' a ne ucit toliko........
Radim milion stvari, sto sebi sto ovoj firmi gdje radim, sad sam poceo jedan projekat oko XML i Json-a u C/C++.

A koliko sam ja skontao postoji neuroinformatika koja se bavi detaljnim oponasanjem nervnih sistema, i to mene interesuje.

Sta bi mi ti preporucio, kako da pocnem sa neuronskim mrezama ?
Sta trebam znati sta trebam nauciti i tako to ?

Hvala unapred :)

EDIT : usput, kako si radio ovo sto ti je na yt, ovo sa muzikom......samo okvirno....hvala opet :)

Poslednja izmena:
Ја сам учио из ове књиге. Ако се на гуглу унесе наслов, може се видети да се на доста универзитета користи.

За схватање самих неуралних мрежа је кључна станица да се савлада обучавање са повратним простирањем (backpropagation). А да би се оне примениле на неку конкретну тему, пожељно је о тој теми знати што више. Али то важи и за друге алате.

Ал` рецимо поштена уводна питања за неки интервју би била имплементација equals, разрешавање дедлока (лајвлока?), и имплементирање неког генерика. Можда коју реч о рефлексији? :) Након тога за бекенде питања о спрингу, животном циклусу захтева и архитектури апликација. Вероватно мало и о упитима на базу и архитектури исте. Фронтенду и JSP/JSF, jQuery, CSS3, таглибу, i18n итд.

najbolje je uvodno pitanje za intervju je da se odredi faktorijel broja preko rekurzije :D pola ljudi bi palo samo na sitno... Kad vec pominjes jsp/jsf jel bi to trazio za neke internet aplikacije ili u svakom slucaju?

Kad vec pominjes jsp/jsf jel bi to trazio za neke internet aplikacije ili u svakom slucaju?
Разуме се да све што сам у том делу навео важи за Java EE / Spring девелопере. Конкретно сам имао посла са форнтендовцима који се плаше да убаце <c:if ... у JSP, па бекендовци на крају раде и VDs. Дакле, `тварно, ако икако може, наћи фронтендовце који знају нешто о горе побројаним темама. :)

Back