Iskustva forumaša u vezi peći na čvrsto gorivo

Bezi od njih. Ja kupio Blist Ambasador lm 22 kw, montirao, ma nema veze sa vezom. Svuda se reklamira kao 22 kw a pozadi na peci nalepnica, snaga na izlazu 9-10 kw ? Plus sto mi pola toplote najmanje pobegne kroz dimnjak. A dimnjak fi 200 visok 8 metara a drva suva al ne mogu 50 stepeni da nabijem na izlasku ?
Blist Ambasador LM R, по наводима произвођача даје 9-10 KW. Било каква друга "реклама" је неадекватна и имаш проблем са продавцем а не са произвођачем.
За ту количину топлоте, пречник димњака од 200мм је превише. Ја терам 17 KW кроз 160мм и то је превише.
Дакле, пазите шта купујете јер на тараби свашта пише, а ако не знате које захтеве треба да испуните, питајте стручније људе.
Савет за вас је да инсталирате инокс цев мањег пречника унутар постојећег димњака како би смањили одвод топлоте. Јесте инвестиција али ће вам за годину две вратити уложено кроз уштеде на количини дрва.

moze neko ovde da pise kakav je ovaj susler?

Kapacitet grejanja: 4500 Kcal
Priključak za dimnjak: 13 cm
Priključak za dimnjak sa gornje strane
Ložište: šamot/ gus
Emajlirana vrata i obloga
Neto težina: 59kg
Dimenzije: 38 x 38 x 71 cm

5844susler-2005-pe-51295-1.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav svima, :bye: evo da se i ja priključim i podelim svoja iskustva, jer smo prošle godine renovirali kuću i sistem za grejanje.
Potpuno se slažem sa stavovima da pre ulaganja u grejanje treba uložiti u izolaciju i zamenu stolarije pa tek onda u grejanje.
Mi smo to uradili sve od jednom, uzeli smo kredit za povećanje energetske efikasnosti objekta koji obuhvata sve to i u kući unutrašnja kvadratura
oko 100 m2, prvo zamenili kompletnu stolariju sve prozore i vrata (PVC i ALU), zatim uradili izolaciju stiropor 8-ica i za grejanje uzeli ALFA CENTRAL 23
iz njega izvukli cevi i radijatore u kompletnom objektu i PREZADOVOLJNI SMO . Šporet-kotao kako god ga nazvali je fantastičan ima 23 kw, postavljen
je u kuhinji i ove zime do sada potrošili oko 6 m bukovih drva bez uglja i bilo kakvog dodatka. Ložili od 6-23 h i najbitnija stvar je da kada ustanemo ujutru
kuća nije ledena, toplota je ostala u objektu, nisam napomenuo da je po ploči postavljena mineralna vuna 15 cm. Još da kažem da smo CENTRAL 23 platili
48000 din, naleteli na neku akciju u TERMODOMU, a redovna cena mu je bila oko 52000 din. :super:
Fotografija2660.jpg

Poslednja izmena:
kupio sam termo vulkan pec koristim je manje od mesec dana od nove sobe i kuce napravio sam haos,pec toliko dimi da je NE preporucujem nikom da je kupi,u zivotu nisam video da toliko lose neka pec radi kuca je nova i sve je novo a od sobe sam napravio garez cela je pocrnela,nemojte ni u kom slucaju da kupujete ovu pec jer ce te baciti 70 000 hiljada i unistiti sobu nacisto,imam malo dete koje ce se jednog dana ugusiti od dima koliko lose radi pec,poslusajte moj savet i ne kupujte ni u kom slucaju TERMO VULKAN etaz jer je najgora pec na svetu

kupio sam termo vulkan pec koristim je manje od mesec dana od nove sobe i kuce napravio sam haos,pec toliko dimi da je NE preporucujem nikom da je kupi,u zivotu nisam video da toliko lose neka pec radi kuca je nova i sve je novo a od sobe sam napravio garez cela je pocrnela,nemojte ni u kom slucaju da kupujete ovu pec jer ce te baciti 70 000 hiljada i unistiti sobu nacisto,imam malo dete koje ce se jednog dana ugusiti od dima koliko lose radi pec,poslusajte moj savet i ne kupujte ni u kom slucaju TERMO VULKAN etaz jer je najgora pec na svetu

Da slučajno dimnjak ne uvlači negde falš vazduh, ili se možda zapušio ako je mali prečnik. Ako su drva vlažna od njih hoće da se stvara smola i da dođe do zapušenja u dimnjaku.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,
potrebna mi je peć na čvrsto gorivo za 25 kvadrata.
Mislio sam da kupim ovu peć, stari model manja i viša od smederevca ali taj tip:
http://www.mbs.rs/project/pg1/

Da li je neko koristio ili koristi ovu peć i kakvi su utisci?
Hvala unapred!

...ja imam tu pec, stara je koliko i ja znaci preko 50 godina, i jos uvek odlicno greje...ima dva lozista kao sto vidis,
pa moze da se koristi i kao sporet, a kad ti vise u tu svrhu ne treba onda kroistis donje loziste pa radi ako "trajno žaruće",
ako zatvoris cug...neces pogresiti ako ih zaista ima u prodaji...
...moja majka se kune u nju, ima smederevac, ali pec neda ni za zivu glavu...:)

Hvala svima na odgovorima. Peć se ponovo proizvodi ali nigde nisam bio našao neke utiske pa sam pitao ovde. Po svoj prilici ću je uzeti, greje, kuva, šta ćeš više :-)

...da ako vec mora da se kupi tako nesto onda bar da ima vise namena...i da greje dobro.....

:super: jeste ! peć koja dobro zna da ogreje i to na brzinu !

..da, da .)

Ne znam tačno u koju kategoriju spada ova tema, ali kako najavljuju poslupljenje struje ja već razmišljam o sledećoj zimi. Na netu sam videla peć na drva i ugalj koju proizvodi Blist Valjevo, pa me interesuje da li je neko već ima i kakva su mu iskustva, pošto joj je cena malo visoka pa ne bih da se zaletim. Hvala unapred svima koji odgovore.

Jedini savet koji su meni dali ljudi koji su koristili takav vid grejanja bio je da treba odustati ako se zivi na cetvrtom spratu, a ogrev je smesten u podrumu zgrade.

Ja sam u tenomediji narucio MBS-SD1 (na slici svetlo crvena sa zastitom stakla u obliku siljaka) sto i pise u racunu a stigla mi ista kao u videu gore MBS HERA PLUS (bordo crvena) koja je kao poboljsani model u odnosu na pomenutu... medjutim skinuli zastitu za staklo u obliku siljaka, otklonili mogucnost tresenja resetke i nije mi jasno sta su tu poboljsali...
Sto se tice pecke:
- na njoj pise "A+" sto oznacava da stedi energiju medjutim mnogo trosi drva tako da nije zasluzila ni "A" a kamoli "A+"... to moze samo u Srbiji...
- loziste malo i lazno prikazane dimenzije vxšxd=350x290x300 u stvarnosti su vxšxd=287x290x290
- pepeljara izuzetno mala (mora svakodnevno praznjenje) i nije dobro pozicionirana ispod resetke tako da pepeo pada ispred pepeljare... bitno da su je emajlirali kao da ce rucak da se kuva u njoj...
- vatra se ne moze kontrolisati kada su suva drva (hrast) a preporuka su suva... cak i kada se zatvore oba cuga postji tercijalni na vratima kod stakla i na plotni rupa...
- kad se vatra raspali boja emajla u visini lozista iz bordo crveno prelazi u crno... hladjenjem peci boja se vraca u bordo...
Sve u svemu jako sam razocaran sa MBS...

Ne znam tačno u koju kategoriju spada ova tema, ali kako najavljuju poslupljenje struje ja već razmišljam o sledećoj zimi. Na netu sam videla peć na drva i ugalj koju proizvodi Blist Valjevo, pa me interesuje da li je neko već ima i kakva su mu iskustva, pošto joj je cena malo visoka pa ne bih da se zaletim. Hvala unapred svima koji odgovore.
Alfa Plam Vranje.Imas za etazno i za obicno grejanje.Kupio sa lcerci i zetu,za etazno grejanje.Greje veoma dobro i mogu i drva i ugalj.

Ja imam Alfa plam kamin za eg,i relativno sam zadovoljan.pepeljara je relativno mala.u peci moze stati i drvo duzine 50cm sto je dobro ali se ne sme staviti mnogo ogreva. i treba paziti sa ugljem. Ako se lozi bas ceo dan kada je jaca zima pepeljara treba skoro svaki dan da se prazni. Jeste lepo videti kako gori vatra ali to je u slucaju samo kada je vatra bas jaka inace staklo je uvek zagaravljeno(pa mislim ko sada i to da cisti svaki dan). Kvalitet je zadovoljavajuci i nista vise od toga. Mene recimo nervira sto je pola peci gde je ono masivno gvozdje (tj samo telo peci) vrlo lose obradjeno tj grubo je i na svim tim povrsinama se zadrzava prasina,i nije bas lako obrisati je kao sa glatke povrsine.

Imam slicno iskustvo sa Termo Vulkan S (sa rernom). Pusta dim ispod ploce koja zatvara loziste. Limovi na koje ta ploca naleze su sklepani amaterski tako da ploca ne dihtuje. Vracam je prodavnici...

Back