Deda mi je bio kasapin i nikada nije jeo salatu .Kaže da od te salate najbolje je meso.
Doživeo je 89 godina a baba još malo i više.
...................................................................................................................................................................................
U potpunosti se slažem sa tobom sinak. Ova tvrdnja je u potpunosti tačna. Moj deda je umro u 93-ćoj.
ALI?
Vreme se promenilo rođo. Dedovi su nam jeli ZDRAVO meso. A šta mi danas imamo na meniju?
Kada sam bio tvojih godina klanice su klale junad tzv Bebi-bif kvaliteta, simentalske rase ,450 kg teške. Ubijali smo pare od izvoza za Grčku, Italiju i dr. Meso I klase, čista organska ishrana, bez hemijje (steroidi, aditivi, "superproteini").
Klale su se svinje landrasa i jorkšira iz Bekon-tova , težine 100 - 120 kg. Ekstra kvalitet mesa, zasnovan na takođe čisto organskoj ishrani. (ZA KILOGRAM PRIRASTA TROŠILO SE 4,2 KG KONCENTRATA).
Jeli smo domaće piliće koji su kljuckali po dvorištu i 2 kg nabacivali za cca 8 meseci, pa kada ga baka izdinsta na pari, prsteeeee daaaa poooooližeš.
Pržili smo domaća jaja, čije žumance je imalo crveno-žutu boju, pa kad majka napravi omlet sa suvom slaninicom tanko sečenommmmmmmmmmm.
A danas?
Danas jedemo uvozno meso bikova teških 1200 do 1300 kg. Bos taurus, naravno nije evoluirao za tako kratko vreme, već smo mi eto malo ČEPRKALI PO NJEGOVOM GENOTIPU.
Evo ovde možeš pogledati o čemu pričam: ( Race de la Moyenne et Haute Belgique, Belgian Blue-White) - you tube.
Danas se u tovu svinja koristi koncentrat koji samo sa 2,5 kg daje kilogram prirasta (mesa). Možeš zamisliti o kakvim se "superproteinima" radi. Ne znam da li si video tovljenike teške 400 i više kg.
Ukus piletine koju je tvoj deda jeo nikada verovatno nećeš osetiti. Danas se pile za 45 dana "nabilduje" na 3 kg, naravno uz pomoć novih hemijskih aditiva. I nikako nema UKUS PILETINE.
Za jaje koje danas jedeš koka je utrošila 110 g "superkoncentrata". Jaje je teško 55 g. Znači da 2 kg koncentrata daju 1 kg jaja. Pa toga nije bilo ni u naučnoj fantastici pre dvadeet godina.
Moram dodati i podatak da se izmet peradi (sadrži dobar deo nesvarenih proteina zbog specifičnosti metabolizma kokoške) suši, reciklira i koristi kao sirovina za svinjski i juneći koncentrat. Na zapadu se ništa ne baca što se može iskoristiti, a ova vrsta reciklaže predstavlja latentnu opasnost od prenošenja, virusa i termostabilnih bakterija.
Pileći virus mutira u orgnizmu svinje i postaje opasan po čoveka. Čuo si za ptičji i svinjski grip, od kog čovek može umreti, vrlo lako. Zašto? Zato što je nov, mutiran, nepredvidiv i imunitet čoveka se sa njim nikada nije susreo. Bio je ptičji, potom svinjski i ko zna kako promenjen dospeo u čoveka. Virus "ludih krava" je nastao iz iste kuhinje zvane - reciklaža ( Kafilerija)
Uvođenje HACCP standarda u ovu oblast, dovelo je do "zatvaranja" tzv SPRATNIH FARMI, pilići iznad tovilišta sa svinjama. Žićani pod obezbeđuje "dodatne proteine" svinjama, koji se filovani AMONIJAKOM ugrađuju u mišićnu masu svinje.
Jednostavno rečeno, danas se na zapadu teško sa sigurnošću može naći zdravo meso, meso koje su i njihovi dedovi kao i naši nekada jeli. Masovna proizvodnja je masovna proizvodnja. Profit je profit.
Hormoni, stimulatori rasta su danas nezamenljivi u masovnoj proizvodnji mesa. To je činjenica. Metaboliti ovih supstanci se normalno moraju naći i u mesu, tako da ih analize ne mogu negirati.
Stoga ih FDA toleriše, dajući im odredjene "DOZVOLJENE KONCENTRACIJE".
Van svakog zdravog rezona. Supstance koje se nikako nebi smele naći u ljudskom organizmu, danas imaju svoje PROPISANE DOZVOLJENE KONCENTRACIJE.
Ne morate se složiti sa mnom, ali mislim da je danas pre svega sumljiva “bezbednost” mesa i mesnih prerađevina osnovni razlog sve veće popularnosti biljne hrane NA ZAPADU..
Istraživanja pokazuju da su danas i morski proizvodi kontaminirani za ljudsko zdravlje opasnim materijama. Ima nas sedam milijardi i dugo već kontaminirmo vodotokove, koji na kraju završe u morima i okeanima naravno.
Da se razumemo, ne navodim nikog da pređe u vegetarijance, izbor je vaš. Ko sa sigurnošću zna da jede zdravo meso, ne treba da se brine. Ali?
Prema tome rođo, savetujem ti da uključiš vijuge i dobro razmisliš o ovome što sam ti ovde nakitio. Dobro znam o čemu pričam, jer sam radio nekoliko HACCP studija koje se dotiču ove teme.
Ako to ne učiniš i svojim potomcima ne preneseš ovo iskustvo, teško da ćemo imati zdravu naciju u budućnosti.
Ovo je PRAVA I JEDINA ISTINA zašto su Pol Makartni , Bred Pit i ostali prešli u vegetarijance, sve ostalo je samo zamućivanje vode. Sve price o sektama i religiji su samo tračevi.
Uostalom ja Bredu nemam šta da zamerim na izgledu i kondiciji.
PS: A Madoni još manje.