Ishrana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vegetarijanci imaju zdravije srce

Istraživanje je rađeno na 44.500 ispitanika i pokazalo je da s prestankom konzumiranja mesa smanjujemo rizik od srčanih bolesti za 32 odsto. Najveće razlike između vegetarijanaca u odnosu na ljude koji jedu meso ogledaju se u nivou holesterola, visini krvnog pritiska i telesnoj težini, pa su tako vegetarijanci okarakterisani kao zdraviji.

Srčana oboljenja su sve više prisutna među ljudima i odnose veliki broj žrtava svake godine.

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/522288-vegetarijanci-imaju-zdravije-srce

Ne vredi, Kamael, njima objašnjavati, rešili su da umru u mukama pa to ti je. :aha: Izneseš im dokaze da greše, čak i sopstveni primer, ali kazeomorfin i hipoksantin su čudo. Jedino što mi smeta je što će se od raka, dijabetesa, bolesti KVS, impotencije... lečiti o trošku poreskih obveznika.

Kako razbijas ove ''eksperte'' za meso :hahaha:
Ja ih postrojim isprozivam, istresem i sada su manji od makovog zrna, ne smeju vise da odgovaraju na moje postove, malo sam ih naucio pameti.
Ti ih isto vidim razbijas, tako da ce uskoro prestati i da odogovaraju i na tvoje postove, sta oni pricaju da su suhomesnati proizvodi odlicna prevencija protiv raka :zblesav:
july-2012-villa-madina-food-court.jpg

july-2012-tandoori-grill-food-court.jpg

burrito-boyz-aug-2012-1.jpg
Veganska hrana najbolja i najzdravija na svetu !!!!

Mmmm, comfort food! :zjede: Divno izgleda sve. :think: Imam neke ćuftice od okare u zamrzivaču, mogla bih... :ok:

Jao, ne mogu ovo da gledam! Na dve od tri imas ocigledan gluten... Ne da bih dobila rak od toga, nego nema sumnje. Ti si bre morbidan... Stavis sliku glutena i kazes najzdravija hrana! Bluaaak!

Gluten je protein biljnog porekla. Jedem sejtan, čist gluten, i ne osećam autoimunu buru kakve sam osećala ranije kad se najedem mesa i/ili sira. Pre dve-dve ipo godine sam čak uhvatila sebe da razmišljam o kupovini štapa za uveče, po kući, koliko sam se loše osećala dok sam obmanjivala samu sebe welfare pričama. Otkako sam rešila da ne podržavam eksploatatorsku industriju, imam takav bonus na humanost da mogu da uradim nešto što je ranije bilo apsolutno nezamislivo-da potrčim za autobusom. A što se tiče low-carb/high-carb priče, svako sam najbolje poznaje svoje telo (ili misli da ga poznaje) ali skidam kapu Freelee.

- - - - - - - - - -

Citiraj gde i ko je to napisao, ili si lažov, pa će te opet banovati.[/

:cepanje:
:tambalamba:

Pa ti se prvi kuneš u domaću šunku, slaninu... Sa sve solima.

Ne vredi, Kamael, njima objašnjavati, rešili su da umru u mukama pa to ti je. :aha: Izneseš im dokaze da greše, čak i sopstveni primer, ali kazeomorfin i hipoksantin su čudo. Jedino što mi smeta je što će se od raka, dijabetesa, bolesti KVS, impotencije... lečiti o trošku poreskih obveznika.

Mmmm, comfort food! :zjede: Divno izgleda sve. :think: Imam neke ćuftice od okare u zamrzivaču, mogla bih... :ok:

Gluten je protein biljnog porekla. Jedem sejtan, čist gluten, i ne osećam autoimunu buru kakve sam osećala ranije kad se najedem mesa i/ili sira. Pre dve-dve ipo godine sam čak uhvatila sebe da razmišljam o kupovini štapa za uveče, po kući, koliko sam se loše osećala dok sam obmanjivala samu sebe welfare pričama. Otkako sam rešila da ne podržavam eksploatatorsku industriju, imam takav bonus na humanost da mogu da uradim nešto što je ranije bilo apsolutno nezamislivo-da potrčim za autobusom. A što se tiče low-carb/high-carb priče, svako sam najbolje poznaje svoje telo (ili misli da ga poznaje) ali skidam kapu Freelee.

- - - - - - - - - -

Pa ti se prvi kuneš u domaću šunku, slaninu... Sa sve solima.
Ја и не унесем соли колико то мало са шунком и киселим купусом, с тим што је код нас кисели купус рибанац где се ставља врло мало соли(1-1,5 посто), а не ко код вас где се кркне соли у цео простор од извађеног корена па буде слано у ПМ.
Остала пресна храна је неслана, богата калијумом који поспешује избацивање натријума из организма.
И нисам нигде помињао да шунка штити од инфаркта, мада га и не поспешује сем у тврдњама вегана који испусте из вида све остале факторе ризика(претилост, физичка неактивност, претерана конзумација шећера, ГМО, дуван итд) и обруше се на месну исхрану до те мере да попут Камајла мрзе псе и мачке јер су месождери!
Дакле хоћеш ми молим те цитирати мој пост где тврдим да шунка и сланина штите од инфаркта или си ко и Ни-кита?

Ljudi, sa vama nema diskusije, barem ne smislene. Kazeomorfin (iz mleka) i hipoksantin (iz mesa) su izuzetno adiktivne namirnice, naročito ako se unose kontinuirano tokom dužeg vremenskog perioda. Imam deja vu iz perioda kad smo mog pokojnog oca (bezuspešno) ubeđivali da ostavi cigarete. Ne pada mi na pamet da kopam po nekim lokalnim statistikama samo da bih zadovoljila tobožnju znatiželju nekoga ko nema preča posla nego da se svađa sa veganima po internetu, ako te zanima, kontaktiraj ih. Mene ne zanima, samo delim ono što sam naučila u stručnoj školi, kako se manifestuje određena infekcija kojoj su podložni "svaštojedi". Isto tako nemam nameru da tražim post u kom neko ko sebe naziva poznavaocem stvari tvrdi da je meso, pa još usoljeno, zdravo, sama činjenica da ga jede je dovoljan dokaz da dotični to smatra. Ako neko ima nešto smisleno i logično da pita ili iznese neki makar poluinteligentan kontraargument, rado ću mu odgovoriti, u prepucavanjima mi je ispod časti da učestvujem.

Ljudi, sa vama nema diskusije, barem ne smislene. Kazeomorfin (iz mleka) i hipoksantin (iz mesa) su izuzetno adiktivne namirnice, naročito ako se unose kontinuirano tokom dužeg vremenskog perioda. Imam deja vu iz perioda kad smo mog pokojnog oca (bezuspešno) ubeđivali da ostavi cigarete. Ne pada mi na pamet da kopam po nekim lokalnim statistikama samo da bih zadovoljila tobožnju znatiželju nekoga ko nema preča posla nego da se svađa sa veganima po internetu, ako te zanima, kontaktiraj ih. Mene ne zanima, samo delim ono što sam naučila u stručnoj školi, kako se manifestuje određena infekcija kojoj su podložni "svaštojedi". Isto tako nemam nameru da tražim post u kom neko ko sebe naziva poznavaocem stvari tvrdi da je meso, pa još usoljeno, zdravo, sama činjenica da ga jede je dovoljan dokaz da dotični to smatra. Ako neko ima nešto smisleno i logično da pita ili iznese neki makar poluinteligentan kontraargument, rado ću mu odgovoriti, u prepucavanjima mi je ispod časti da učestvujem.

a koja je to strucna skola u kojoj si to naucila?
pa, ja zelim smislenu diskusiju, samo izgleda da imamo razlicita shvatanja toga sta je smislena diskusija. recimo, ja ne smatram da je smislena diskusija to da ti iznosis tvrdnje koje ne mozes nicim da potkrepis, pa onda kad te ja pitam odakle ti takvi podaci, ti mi onda kazes "idi pa trazi". pa, sta da trazim? to za sta ja mislim da si izmislila? eto, tako izgledaju diskusije sa tobom i slicnima.
dakle, evo jos jednom: gde si videla podatke o pobacajima i smrti novorodjencadi za koje impliciras da su u nekakvom velikom porastu? koja je to strucna skola u kojoj si ucila da su svastojedi podlozniji nekoj infekciji i da se ona drugacije manifestuje kod njih?

Мало ко је агресиван ко вегани и склон манипулацијама као већ споменути вегани оба пола.
Познавалац нигде није тврдио да је месо, па још усољено здраво, а није ни тврдио да је нездраво, само да га сам конзумира и да нема никакве тегобе&је здрав и да га конзумира нпр његов отац који је набацио 81. годину.
Узгред усољено месо бизона и јелена је била главна зимска храна Индијанаца у Северној Америци дуж обала оба океана, а они унутар континента су сушено месо споменутих животиња конзервирали утрљавањем млевеног жира... и једни и други су свакако били отпорнији, здравији и виталнији него вегани.
Људи су без обзира на један број исчашених персона одувек били сваштоједи... заправо наше очи су смештене напред као код предатора из породице мачака, паса и куна.
Сасвим је могуће да смо ми сваштоједи ближи типу месоједа.

Eksperti za meso, kazu meso je nasa tradicija, a pogotovo rostilj....
Zdravstveno osvešteni ljudi znaju da visok nivo ukupnog holesterola i tzv. “lošeg” LDL-holesterola može povećati rizik od bolesti srca. Međutim, sada naučnici ukazuju na još jedan oblik holesterola – oksiholesterol koji, kako se čini, predstavlja najveću opasnost za zdravlje srca i krvnih sudova.

Doslovce nepoznat u javnosti, oksiholesterol nastaje reakcijom masti i kiseonika, npr. prženjem mesa. Pržena i procesirana hrana, posebno fast-food, sadrže najveće količine oksiholesterola.

Naučnici ističu da oksiholesterol smanjuje elastičnost arterija i podstiče nastanak ateroskleroze i to u znatno većoj meri nego što to čini LDL-holesterol. Zbog toga je za zdravlje srca najbolje ograničiti unos hrane bogate oksikolesterolom te konzumirati što više hrane bogate antioksidansima poput voća i povrća.Prelaskom na zdrav stil zivota i konzumiranjem iskljucivo biljne presne hrane u samom startu eliminisete potencijalnu mogucnost za ovakve probleme…Koji su jednostavno nemoguci pri zdravom i adekvatnom nacinu zivota i ishrane.Biljna prvostepena presna hrana je hrana br 1 za nas ljude.

Izvor: American Chemical Society
no-more-bbq.jpg

Mjesec dana vetj mozgam da predjem na vegan ishranu , kopam po netu i stvarno ima dosta recepata sto slano To i slatko. Mesa skoro pa i ne jedem isto tako ni suvomesnato , ali volim da jedem sireve narochito ujutro za doruchak ...sad kontam da moram da doruchkujem drugachije a isto tako me odbija Soja ....soju ne volim a najgore je shto se poreklo soje retko zna i cesto mozhe biti genetski manipulisana .

Unjesto sojino mleko koristit tju bademovo .

Porodici sam vetj saopshtila da tje 3 dana u sedmici i oni da jedu vegansku ishranu

Mene sad zanima da li je nashe tijelo koncepcirano da mozhe da funkcionishe samo veganskom ishranom ? Da li treba da se koriste neke dodatne Vitamine i slichno ? Shta doruchkuju veganci ? I dali ima ovde veganaca ?

Da se podsetimo uvodnog posta. Naslov je možda uopšten ali uvodni post je vrlo konkretan.

Dakle, što se recepata tiče, stvarno ih je prepun internet, nije nikakav problem naći nešto zanimljivo. Što se tiče suplementacije, možda u prvo vreme, dok se organizam ne vrati u normalu, treba suplementirati B12, eventualno omega-3 i vitamin D, posle nekog vremena za tim nema potrebe.

Baš sam sinoć nešto razmišljala, moj celodnevni meni u proseku košta 200-250 dinara uključujući i dve voćne užine. Dakle, ekonomska strana uopšte nije negativan faktor. Drugo, uštedi se na lekovima, naročito na analgeticima, na ulošcima jer je menstrualno krvarenje mnogo manjeg obima i kraće traje. Uštedi se i vreme u toaletu i novac na osveživačima za isti, vezano za varenje.

Ako je jedini problem poreklo soje, u DM prodaju soju iz kontrolisanog organskog uzgoja njihove robne marke Alnatura. Takođe imaju i veliki izbor biljnih mleka, raznog drugog zrnevlja isl. Alpro proizvodi su, od zamena za mleko, takođe sertifikovani GMO free.

''Eksperti'' koji pricaju kako je meso zdravo i da ga treba jesti, a pogotovo suhomesnate proizvode vrte dva linka, i dve nebuloze i to im je sve. Oni pricaju veganstvo je stetno, ljudi umiru od veganstva, milioni veganskih beba umire svakodnevno ( jeste da to ne moze da se procita nigde, cak ni na wikipediji, ali to je istina u njihovim glavama )....Ako je veganstvo stetno, sto nije zabranjena promocija ishrane namirnicama biljnog porekla. Ja sam njima lepo predlozio da odu u policiju , sud, vojsku, komunalno....i da objasne sa dokazima ( dva linka ) da je veganstvo stetno i da se zabrani. Posto nemaju sta da kazu, onda se javi najpametniji od njih da kazu kako su od policije do suda na vaznim mestima svi vegani...:rotf:
Pazi veganstvo stetno, a vegani sirom Srbije javno vrse promociju , i to jos dobili dozvolu od policije za odrzavanje takvog skupa. Kako to da policija ne poslusa ove eksperte sa foruma, da je veganstvo stetno ? :hahaha:
Lepo si ih argumentima spustila, a postoji i poslovica - psi laju i karavani prolaze. Oni mogu da forumu da pisu sta god hoce....:zlud:
Ali u pravom zivotu vegani vrse promociju ishrane biljnim namirnicama kao najzdravije ishrane, tako da eksperti sa foruma ne mogu da promene nista ni na forumu, a kamoli u realnom zivotu, mogu samo da se nerviraju i puknu od muke.
Cak je i drzavna televizija prenela vest da vegani vrse promociju svoje ishrane, i cak sugerisala da je to najbolji nacin ishrane.z:poz:

Poslednja izmena:
Ako ikoga stvarno zanima, po struci sam veterinarski tehničar i da, učili smo u srednjoj o zaraznim bolestima.

i ucili ste, kazes, u srednjoj veterinarskoj skoli, o tome da su ljudi svastojedi podlozniji nekim infekcijama, kao i to da se one drugacije manifestuju kod ljudi svastojeda?

inace, sta bi sa onim podacima o pobacajima i smrtima novorodjencadi? odakle si ih uzela? ili si ih izmislila? nemoj mi reci da si ih izmislila, ili jos gore, da si ih cula od nekog forumasa!

i ucili ste, kazes, u srednjoj veterinarskoj skoli, o tome da su ljudi svastojedi podlozniji nekim infekcijama, kao i to da se one drugacije manifestuju kod ljudi svastojeda?

inace, sta bi sa onim podacima o pobacajima i smrtima novorodjencadi? odakle si ih uzela? ili si ih izmislila? nemoj mi reci da si ih izmislila, ili jos gore, da si ih cula od nekog forumasa!

Hajde, nađi gde sam napisala da imam te podatke. Nigde to nisam napisala. Učili smo u školi o zoonozama i kako se koja prenosi. Čak ni ja kao veterinarski tehničar pojedinim zoonozama nisam izložena koliko bih bila kad bih koristila u ishrani proizvode životinjskog porekla.

Hajde, nađi gde sam napisala da imam te podatke. Nigde to nisam napisala. Učili smo u školi o zoonozama i kako se koja prenosi. Čak ni ja kao veterinarski tehničar pojedinim zoonozama nisam izložena koliko bih bila kad bih koristila u ishrani proizvode životinjskog porekla.

Pa upravo tako, nisi nigde napisala da imas te podatke, ali si iznosila tvrdnje kao da imas podatke. Ako ih nemas, kako si onda mogla da tvrdis ono s pocetka zbog cega sam ti i postavio ova pitanja?

Čak ni ja kao veterinarski tehničar pojedinim zoonozama nisam izložena koliko bih bila kad bih koristila u ishrani proizvode životinjskog porekla.

Kojoj zoonozi su vise izlozeni ljudi u opstoj populaciji koji jedu veterinarski ispitano meso, odnosno ono koje kupe u mesari, nego veterinari i drugi profesionalci (lovci, ribolovci, vojnici i slicno)?

VINOBRAN PRONADJEN U MESU

http://www.kurir.rs/planeta/skandal-u-crnoj-gori-vinobran-u-mesu-pronaden-u-39-radnji-clanak-1666025

Vinobran

Iako je sumpor-dioksid otrovan (vinobran) primenjuje se u mnogim granama prehrambene tehnologije i može da se kaže da je skoro najviše korišćen konzervans.

:eek:

Iako je otrovan primenjuje se?
Примењује се за конзервирање поврћа и пре свега поврћа и изнад свега поврћа, убио се за вегане,
А сад се мало ишчуђавај ко за клоаку јер ти везе са животом немаш.

Dokle mislis da se blamiras svojim izjavama?

Drzanje zivih bica u nehumanim uslovima, hranjenje kanibalskom hranom i ubistvo istih je odlika agresivnog ponasanja, cak i patoloskog, ako primenimo psiholsku definiciju koja se bavi pojmovima: zatvor, ubistvo, kanibalizam.
Веган који се на ПДФ Жене свађа са женама(Ериу, Врагана...) јер има страх од жена, а које га урнишу ко последњег слепца, који мрзи животиње до коске(мачкетине, џукелентине, птичурине) и боји их се(како си отпао ко тринаесто прасе кад ти је Дајвићка рекла да њена млађана кане корсо већ има 40кила, а да ћеш још много расти!!!:hahaha:) покушава неком да припише своју особину... а колега Ни-кита ти је најбанованији корисник на форуму због лагања, спама, речника... мада и ти имаш добру репутацију, тебе банују на тако бенигном ПДФ-у као Астрологија!
:cepanje:
:tambalamba:

mikelo90 koji za sebe kaze da je student médicine izjavio je Upravo tako, kad nesto tvrdis, onda treba da izneses i dokaze za to! Pa gde su ti dokazi za tu tvoju tvrdnju da je osteoporoza posledica nedostatka kalcijuma? Covece, ne znas nista i nadas se da ces ovde moci da prosipas svoje gluposti jer ne ocekujes da ni bilo ko drugi ovde zna ista vise od tebe. Eto, tu si napravio gresku u koracima.

Ostaje pitanje ljudi piju mleka i unose kalcijum, a posle dobiju osteoporozu tj nedostatak kalcijuma u telu.
Ako mikelo90 moze sada da demantuje mozda ?!z:lol:

Naravno da mogu. Konacno si uspeo da pronadjes klip na youtube-u za koji mislis da doprinosi tvojim tvrdnjama? :) Bas ovako nesto sam cekao da napises.
Dakle, ovako:
Osteoporoza je bolest kod koje se smanjuje GUSTINA kostiju, a ne MINERALIZACIJA. Dakle, citavo kostano tkivo propada, i zato kosti postaju porozne. Najcesca je kod zena u postmenopauzi, pa se smatra da su hormonske promene glavni faktori koji do nje dovode.
Ono sto je moja poenta, koju ti ne uspevas da shvatis: tu postoji manjak kalcijuma u kostima, ali ne i u citavom organizmu - kalcemija je kod njih normalna, nemaju nikakve sistemske simptome i znakove koji se povezuju sa niskim nivoom kalcijuma u organizmu, a ipak imaju osteoporozu. Dakle, nije osteoporoza uzrokovana snizenjem kolicine kalcijuma u organizmu, nego je kalcijum u kostima snizen zato sto je citavo kostano tkivo propalo.
Kada bi ovde postojao manjak kalcijuma u krvi (zbog smanjenog unosa ili povecanog gubitka kalcijuma) onda bi postojali i mnogi akutni problemi koji bi se ispoljili mnooogo pre same osteoporoze. Dakle, jos jednom, ljudi sa osteoporozom nemaju manjak kalcijuma takav kakvim ga ti shvatas. Njihovi nivoi kalcijuma u organizmu su normalni. Ovde je manjak kalcijuma u kostima posledica drugih promena u kostanom tkivu, a ne uzrok tih promena.

Za razliku od osteoporoze, osteomalacija je bolest u kojoj dolazi do poremecaja u mineralizaciji kostiju i to se cesto moze desiti zbog manjka kalcijuma, a tada se ispoljavaju i druge smetnje na nervnom, misicnom, kardiovaskularnom, gastrointestinalnom sistemu.
Kod dece se s manjkom kalcijuma (uglavnom zbog manjka vitamina D) javlja rahitis, a kod odraslih osteomalacija.

Recimo, da si napisao da je nizak unos kalcijuma tokom celog zivota jedan od predisponirajucih faktora, s tim bih mogao da se slozim, iako je i to za sada samo pretpostavka, a mnoga istrazivanja pokazala su da kalcijum u profilaksi osteoporoze i nije bas od neke pomoci nazalost.

Poslednja izmena:
Naravno da mogu. Konacno si uspeo da pronadjes klip na youtube-u za koji mislis da doprinosi tvojim tvrdnjama? :) Bas ovako nesto sam cekao da napises.
Dakle, ovako:
Osteoporoza je bolest kod koje se smanjuje GUSTINA kostiju, a ne MINERALIZACIJA. Dakle, citavo kostano tkivo propada, i zato kosti postaju porozne. Najcesca je kod zena u postmenopauzi, pa se smatra da su hormonske promene glavni faktori koji do nje dovode.
Ono sto je moja poenta, koju ti ne uspevas da shvatis: tu postoji manjak kalcijuma u kostima, ali ne i u citavom organizmu - kalcemija je kod njih normalna, nemaju nikakve sistemske simptome i znakove koji se povezuju sa niskim nivoom kalcijuma u organizmu, a ipak imaju osteoporozu. Dakle, nije osteoporoza uzrokovana snizenjem kolicine kalcijuma u organizmu, nego je kalcijum u kostima snizen zato sto je citavo kostano tkivo propalo.
Kada bi ovde postojao manjak kalcijuma u krvi (zbog smanjenog unosa ili povecanog gubitka kalcijuma) onda bi postojali i mnogi akutni problemi koji bi se ispoljili mnooogo pre same osteoporoze. Dakle, jos jednom, ljudi sa osteoporozom nemaju manjak kalcijuma takav kakvim ga ti shvatas. Njihovi nivoi kalcijuma u organizmu su normalni. Ovde je manjak kalcijuma u kostima posledica drugih promena u kostanom tkivu, a ne uzrok tih promena.

Za razliku od osteoporoze, osteomalacija je bolest u kojoj dolazi do poremecaja u mineralizaciji kostiju i to se cesto moze desiti zbog manjka kalcijuma, a tada se ispoljavaju i druge smetnje na nervnom, misicnom, kardiovaskularnom, gastrointestinalnom sistemu.
Kod dece se s manjkom kalcijuma (uglavnom zbog manjka vitamina D) javlja rahitis, a kod odraslih osteomalacija.

Recimo, da si napisao da je nizak unos kalcijuma tokom celog zivota jedan od predisponirajucih faktora, s tim bih mogao da se slozim, iako je i to za sada samo pretpostavka, a mnoga istrazivanja pokazala su da kalcijum u profilaksi osteoporoze i nije bas od neke pomoci nazalost.

Samo sto si ti napisao DA JE GLUPOST DA JE OSTEPOROZA NEDOSTATAK KALCIJUMA, a sada nije glupost kada si pogledao klip i kada to tvrdi neki specijalista.
Nesto si naucio od mene, napredujes.

Samo sto si ti napisao DA JE GLUPOST DA JE OSTEPOROZA NEDOSTATAK KALCIJUMA, a sada nije glupost kada si pogledao klip i kada to tvrdi neki specijalista.
Nesto si naucio od mene, napredujes.

I dalje je glupost. Ne znam da li treba da ti crtam ono sto sam ti napisao u prethodnom komentaru. Koliko puta treba da ponovim da nedostatak kalcijuma nije uzrok osteoporoze?

To sto ti govoris je slicno kao ovo: Paraplegija je vezanost za invalidska kolica.
Ali paraplegija nije uzrokovana vezanoscu za invalidska kolica u bilo kom smislu.

Drugo, ponavljam - nije u pitanju nedostatak kalcijuma takav kako ga ti interpretiras. Dakle, njima je kalcemija sasvim normalna. Kalcijuma nema u kostima u normalnoj kolicini zato sto ni same kosti nema u normalnoj kolicini - propalo je kostano tkivo, pa samim tim nema ni kalcijuma.

Ja mislim da bi i petogodisnjak ovo mogao da razume, a da li ces ti razumeti zavisi od toga da li uopste zelis da shvatis (i da naucis nesto ;) ).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back