Iseljavanje i život u inozemstvu

I ja mislim da pricas gluposti, jer sam ja licno imao sukob sa mojim caletom oko njegove plate i sa tecom oko njegove plate....teca je bio mesar, cale je bio profa u skoli.
A komsija je bio vozac 8h u lokalu..

Tako da ta tri coveka nisu imala 400dm platu jer je ostalo u nekoj zenskoj torbici koju je majka odbacila pa tu ja drzao lozove i kartoncic od biblioteke i tu prepisku sa njima jer ljudi imaju varljivo pamcenje i tu opkladu sa njima...

Cale je u skoli imao preko 3000dm platu....
Mesar je u mesari imao preko 3000 dm platu

Vozac je imao 1800 dm platu jer nigde nije isao van nego vozi po lokalu.
To se racuna po onom kursu koji mogu da kupe...a ne sticovanom, to ja ne uvazavam
E sad radi penzija i raznih obracuna su se radile razne stvari...mutne..

Ah da moj komsija je imao 5500 dm platu , radio kao rudarski inzenjer u rudniku.
On je bio bogatiji sloj...to se videlo....ali ne puno...niti je moj drug , njegov sin nesto mnogo cesce kupovao sladoled ili neku besnu hranu niti je majka bila drugacija na pijaci....
Videlo se najvise u elektronici, putuje u Kinu pa donese neki game toy...
I bolji auto.

A da ....to je bio jedan cudan grad u Srbiji ....Teca je ziveo u BG, komsija je radio u rudniku u centralnoj Srbiji, mozda je imao odvojen rad, ne znam...mozda..
Otac je radio u visoj ili fakultetu kako se uzme...
Vozac je radio za dve firme , jedna je metalopreradjivacka a druga je lokalna mesara PIK
:hahaha::hahaha::hahaha:
sunce ti poljubim, pa amerika je za nas bila analbanija

sta si ti bio neki direktor nad direktorima,
posto su plate onda bile iste ili manje nego sad,
a i to solidno je bilo manje nego sad
Moj ćale je sa srednjom stručnom spremom imao 1000 dem platu početkom 90tih. Hrana bila jeftina, pravila se zimnica, kupovao nov auto svakih 5-6-7 godina itd. Stojadin ili jugo su koštali 5-6000 dem novi, znači 5-6 platica hehe

KV radnik je bio ''duplo golo'' kao i SSS(tehničar) VKV radnik je bolje prolazio

''Kupovna moć'' je trenutno najača u zadnjih 40 godina,dinar 89-e godine nije vredeo koliko toalet papir...
Ti si lud ili nikada nisi živeo na ovim prostorima 80tih i 90tih. Upravo te 89-90te su svi kupili nove automobile. Video rekordere, novu belu tehniku, nameštaj, zidali kuće itd.

Danas je doživljaj kada kupiš papirni luster u ikei hahaha

minimalac postoji samo na papiru,
al to vama bosnjama moramo crtati,
nego, nisi rekao koliko ti to zaradjujes
Ovo je moj godišnji bruto od prošle godine ali ja radim 60 % radnog vremena, da bi dobila platu sa 100 % moraš još dodati 40 % na te 83000. 5 mjeseci godišnje sam u Španiji i imam i kuću u Španiji i sad upravo ovog momenta sam na moru i 1 mjesec u Bosni godišnje jer više volim slobodno vrijeme od novca. Niko ne radi za taj minimalac, svi ovi naši koji ne mogu da imaju veliku platu su na socijali i rade dva dana sedmično na crno i imaju više od minimalaca i po cijeli dan piju kafu po gradu. IMG_20210627_095057.jpg

Ti si lud ili nikada nisi živeo na ovim prostorima 80tih i 90tih. Upravo te 89-90te su svi kupili nove automobile. Video rekordere, novu belu tehniku, nameštaj, zidali kuće itd.

Danas je doživljaj kada kupiš papirni luster u ikei hahaha

Uvoz video rekordera je bio zabranjen,legalno da se uveze nije mogao...prošvercovani preko granice su ovde prodavani po 1200 do 1500 (zavisno od marke i modela)
Retko ko ga je imao....tek od 90-e kad je Ante ''pustio slobodan uvoz'' počelo se kupovati masovno-

Ma bre antoanko je neko ko je ziveo negde u nekom cudnom gradu u cudnom komsiluku.
Tamo su kuce koje su pravili ljudi kostale max 3000dem...a ne 20 000 dem koliko obicno kosta materijal za kuce a opet su ljudi pravili kuce lakse nego danas....lakse nego danas....garantujem to stalno cujem.
I nisu uzimali kredite, vecina nije...

Jugo je tacno bio 5000 dem, a u zastavi auto kad je akcija bio je 3600 dem,
Sony TV trinitron je bio 1000dem na sred knez mihajlove, a 700 dem u prodavnicama kompjuterske opreme, a rekorder je bio upola cene od toga,
E sad ne znam kako je coveku bilo zabranjeno kad nije....

Kompjuteri su se prodavali od 1987 pc a tad su postojali i u GRACu tj MRAZ elektronik je bio najpoznatiji u reklamama i neka slovenacka firma ...microdata ili tako nesto.
Shnajder pc je kostao 1660 dem....a nabudjeni 1890dem...
1987 godine ...
Legalno kupljeno u Srbiji...
I to prilicno lako kupljeno , otac masinac radi u firmi a majka medicinska sestra koja nije uzimala mito ako neko pomisli to...
Komsije preko puta, majka radi u knjizari , otac radi kao ekonomista u firmi nekoj srednjoj , takodje kupili pc ...sinu matematicar...bez problema..

Sećanja su varljiva,meni kolega koji je napustio Zorku objašnjava da je imao preko 1000 DM platu u doba kad smo imali oko ''milion i dvesta hiljada starih'' a to je bilo 82-e godine i to je poslednja ''dobra godina'' (to je bilo oko 600 DM)

Ne može da se seti kako su dinarske novčanice izgledale ali ''zna '' da je to bilo više od 1000 DM...ne seća se ni kako je izgledala novčanica DM ni ko je bio na njoj niti je kad bio u Nemačkoj ali zna ''da se putovalo,išlo se svuda'' (bio jednom do Trsta i jednom do Temišvara)

Pazi ovako,da smo imali 1000 DM ili više svi bi vozili nove golfove ili makar stojadine a činjenica je da smo vozili raspale fiće i tristaće koje smo teškom mukom uspeli da kupimo(kredit,pozajmica,pomoć rođaka,....)
U celoj državi SFRJ jedva je bilo 1,5 miliona registrovanih automobila....od toga 150.000 službenih...
da rezimiramo...ovde je uvek bila neka frka, jurnjava, problemi, gužva...realno govoreći, za radničku klasu, najbolje je bilo da su otišli u neku zapadnu državu i tu arbajtovali.....sada bi imali solidne penzije, a i manje stresa nego da su ostali u Jugi

da rezimiramo...ovde je uvek bila neka frka, jurnjava, problemi, gužva...realno govoreći, za radničku klasu, najbolje je bilo da su otišli u neku zapadnu državu i tu arbajtovali.....sada bi imali solidne penzije, a i manje stresa nego da su ostali u Jugi
Da , zvuci cudno ali ja se slazem da je nestabilnost omiljeno blato srpskih svinja...
Tako se profitira na licemerju , na lazima, na muvanju, dok se javno zahteva od drugih postenje i tu budale padaju....na pricu.

Koliko puta samo kazu , ti si pametan, daj pomozi....
Ne kazu ti si jak ti rintaj za dz ceo dan i pomozi narodu....
Ne kazu ti si lepa, daj malo podaj ovim starijima da im skoci testosteron.....

To nisu gluposti i nemoj da vređaš,poređao sam ti novčanice koje su se redovno doštampavale od 85-e (''mrtvak'' od 5000 sam zaboravio ali od njega je krenulo 85-e)čekovima smo se ''vadili'' nekoliko godina. (86 - 90)..Ante je zaustavio kurs na 1:7 ali samo na 6 meseci...

Ako si ti imao 1000 DM i supruga 1000 DM kao obični KV radnici svaka vam čast,sigurno ste radili neki jakoo odgovoran posao...ja nikad nisam upoznao ikoga ko je u SFRJ imao kao radnik 1000 DM platu....

Moj prijatelj kao dipl.ing tehnologije nije imao 1000 DM u Boru gde je radio na rafinaciji Bakra i Zlata...
evo, upravo završih razgovor sa bivšim radnikom HI Župa, oni su imali platu od 800 do 1 000 dm...period od 86 do pojave AM...u zavisnosti, da li su imali treću smenu...njima je plata određena bila u bodovima...1 bod=1 dm, na dan isplate...dobijali su po paket mesnih prerađevina ili paket sredstava za higijenu, svakog meseca...plaćenu mesečnu kartu za prevoz....hrana im je bila odlična, niko se nije žalio...Župa je imala svoja odmarališta, toga odavno više nema...firma je davala pare za lečenje svojih radnika ili njihovih bližnjih, to je direktor lično odobravao...čije dete je bilo dobar student, trebalo je samo doneti ocene na uvid direktoru, on je odobravao nepovratnu pomoć...SAMO DA NAPOMENEM, DA NIJE U PITANJU LOPURDA MIŠKOVIĆ

Sećanja su varljiva,meni kolega koji je napustio Zorku objašnjava da je imao preko 1000 DM platu u doba kad smo imali oko ''milion i dvesta hiljada starih'' a to je bilo 82-e godine i to je poslednja ''dobra godina'' (to je bilo oko 600 DM)

Ne može da se seti kako su dinarske novčanice izgledale ali ''zna '' da je to bilo više od 1000 DM...ne seća se ni kako je izgledala novčanica DM ni ko je bio na njoj niti je kad bio u Nemačkoj ali zna ''da se putovalo,išlo se svuda'' (bio jednom do Trsta i jednom do Temišvara)

Pazi ovako,da smo imali 1000 DM ili više svi bi vozili nove golfove ili makar stojadine a činjenica je da smo vozili raspale fiće i tristaće koje smo teškom mukom uspeli da kupimo(kredit,pozajmica,pomoć rođaka,....)
U celoj državi SFRJ jedva je bilo 1,5 miliona registrovanih automobila....od toga 150.000 službenih...
Доста нетачности има у овом приказу стања.
Суштина; да, 1982. године тих "милион и двеста" је било око 500 марака, прст лево- десно, али је то била реална куповна моћ као данас око 1200- 1500 еура, што се тиче оних врста роба које су неопходне за основни стандард становништва.
"Скупи" су били аутомобили и бела техника, највише због протекционизма домаће производње; а на кредит се могао купити аутомобил ниже класе и цене, али је било чекања; ствар планирања.
Рецимо, примера ради- да сам неке 1984, године купио 13 година стар "Ами 8", ситроенов модел, за износ једне месечне плате, у сасвим коректном стању, што доказује да сам исти возио уз нормално одржавање све до 1988, док сам зидао кућу.
Имало се шта приговорити том систему, али је спрам свих потоњих био неупоредиво одговорнији према сопственм становништву и обавезама које су му дате; отуд и оволико олајавање тог периода- сви ови после њих могу себе да "подигну" само ако тај период "срозају." :roll:

Uvoz video rekordera je bio zabranjen,legalno da se uveze nije mogao...prošvercovani preko granice su ovde prodavani po 1200 do 1500 (zavisno od marke i modela)
Retko ko ga je imao....tek od 90-e kad je Ante ''pustio slobodan uvoz'' počelo se kupovati masovno-
Legalno se prodavao po firmama same nabavljale za svoje radnike isto ko i one polutke praseće i zimnice. Vidi sa da nisi živeo u Jugoslaviji nego si neofašista sns srs ili već neki otpad današnji.

evo, upravo završih razgovor sa bivšim radnikom HI Župa, oni su imali platu od 800 do 1 000 dm...period od 86 do pojave AM...u zavisnosti, da li su imali treću smenu...njima je plata određena bila u bodovima...1 bod=1 dm, na dan isplate...dobijali su po paket mesnih prerađevina ili paket sredstava za higijenu, svakog meseca...plaćenu mesečnu kartu za prevoz....hrana im je bila odlična, niko se nije žalio...Župa je imala svoja odmarališta, toga odavno više nema...firma je davala pare za lečenje svojih radnika ili njihovih bližnjih, to je direktor lično odobravao...čije dete je bilo dobar student, trebalo je samo doneti ocene na uvid direktoru, on je odobravao nepovratnu pomoć...SAMO DA NAPOMENEM, DA NIJE U PITANJU LOPURDA MIŠKOVIĆ
sledeća kruševačka firma, koja je bila odlična za radnike, to je bila Merima...period direktora Vlade Markovića, do njegove smene i privatizacije

Miljka sam poznavao, imao je farmu pilića, odavno je otputovao u jednom pravcu

Predpostavljao sam da je skviknuo.Bio je mislim negde više od dva metra.Nosio je građene opanke jer nije bio broj cipela za njega.Ne sećam se
koji auto je vozio ali veliki auto je vozio kako bi stao u njemu.Redovno sam pratio pobedu i neka dešavanja.Znaš li kako je uspeo da takav
standard ima.

Predpostavljao sam da je skviknuo.Bio je mislim negde više od dva metra.Nosio je građene opanke jer nije bio broj cipela za njega.Ne sećam se
koji auto je vozio ali veliki auto je vozio kako bi stao u njemu.Redovno sam pratio pobedu i neka dešavanja.Znaš li kako je uspeo da takav
standard ima.
njemu je srce bilo mnogo veće nego kod drugih ljudi, sklopio je dogovor sa nekim nemačkim institutom i koliko se sećam, uzeo je deo novca...uslov da posle njegove smrti, srce bude predmet naučnih ispitivanja...

Back