To nisu gluposti i nemoj da vređaš,poređao sam ti novčanice koje su se redovno doštampavale od 85-e (''mrtvak'' od 5000 sam zaboravio ali od njega je krenulo 85-e)čekovima smo se ''vadili'' nekoliko godina. (86 - 90)..Ante je zaustavio kurs na 1:7 ali samo na 6 meseci...
Ako si ti imao 1000 DM i supruga 1000 DM kao obični KV radnici svaka vam čast,sigurno ste radili neki jakoo odgovoran posao...ja nikad nisam upoznao ikoga ko je u SFRJ imao kao radnik 1000 DM platu....
Moj prijatelj kao dipl.ing tehnologije nije imao 1000 DM u Boru gde je radio na rafinaciji Bakra i Zlata...
I ja mislim da pricas gluposti, jer sam ja licno imao sukob sa mojim caletom oko njegove plate i sa tecom oko njegove plate....teca je bio mesar, cale je bio profa u skoli.
A komsija je bio vozac 8h u lokalu..
Tako da ta tri coveka nisu imala 400dm platu jer je ostalo u nekoj zenskoj torbici koju je majka odbacila pa tu ja drzao lozove i kartoncic od biblioteke i tu prepisku sa njima jer ljudi imaju varljivo pamcenje i tu opkladu sa njima...
Cale je u skoli imao preko 3000dm platu....
Mesar je u mesari imao preko 3000 dm platu
Vozac je imao 1800 dm platu jer nigde nije isao van nego vozi po lokalu.
To se racuna po onom kursu koji mogu da kupe...a ne sticovanom, to ja ne uvazavam
E sad radi penzija i raznih obracuna su se radile razne stvari...mutne..
Ah da moj komsija je imao 5500 dm platu , radio kao rudarski inzenjer u rudniku.
On je bio bogatiji sloj...to se videlo....ali ne puno...niti je moj drug , njegov sin nesto mnogo cesce kupovao sladoled ili neku besnu hranu niti je majka bila drugacija na pijaci....
Videlo se najvise u elektronici, putuje u Kinu pa donese neki game toy...
I bolji auto.
A da ....to je bio jedan cudan grad u Srbiji ....Teca je ziveo u BG, komsija je radio u rudniku u centralnoj Srbiji, mozda je imao odvojen rad, ne znam...mozda..
Otac je radio u visoj ili fakultetu kako se uzme...
Vozac je radio za dve firme , jedna je metalopreradjivacka a druga je lokalna mesara PIK