Iracionalni strahovi

Vitez Koja

Ističe se
Poruka
2.108
Da li imate neki iracionalni strah od necega? Nesto cega se ,manje ili vise, bojite ili sto vam izaziva nelagodnost a da za to uopste ne postoji neki racionalan razlog? Ja ,na primer nikad nisam smeo da naduvam balon jer se bojim da,dok ga naduvavam, on ne pukne i ne udari me po licu ili oku. Isto, uvek kad idem negde po mraku osecam nelagodnost jer se bojim da ce od negde doci neki pas i ujesti me iako nikad nisam imao negativna iskustva sa psima.Znam da svega toga ne treba da se bojim,da nema razloga ali ipak ne mogu a da se ne osecam tako u tim situacijama. Uopste svi oko mene misle da sam plasljiva osoba ali ja mislim da sam samo oprezan. Smatram da onaj koji kaze da se niceg ne boji ili laze ili nije normalan.Da bi preziveli moramo neceg da se bojimo. Po mom misljenju strah nas stiti od opasnih situacija. Koliko ste vi plasljivi?

hahah i ja se bojim insekata pojedinih, onih kucnih paukova sa tankim dugim nogama (dok se npr tarantule ne bojim, cudno :lol:), vilin konica, onih velikih komaraca, stonoga i uglavnom tih buba sa tankim dugim nogama i antenama :lol: zbog cega nemam pojma.
kao mala sam se jako bojala nocu, uvek sam imala osecaj nekog prisustva u sobi.taj strah je iscezao, medjutim, ponovo mi se javlja taj strah povremeno i to samo u slucaju da deca spavaju kod babe i dede. uglavnom je taj strah sad vise usmeren ka mogucim provalnicima. :lol:
da li neko ima ideju zasto se taj strah javi samo kad mi deca nisu kuci?

ja realno nemam neki konkretan razlog za strah od visine. ja sam se kao mala pela na visoko drveće, na razne garaže, svuda gde sam mogla u suštini.
i odjednom pre neku godinu se smrzoh samo :eek:
iako jeste opravdan strah, me agree :)

hahah i ja se bojim insekata pojedinih, onih kucnih paukova sa tankim dugim nogama (dok se npr tarantule ne bojim, cudno :lol:), vilin konica, onih velikih komaraca, stonoga i uglavnom tih buba sa tankim dugim nogama i antenama :lol: zbog cega nemam pojma.
kao mala sam se jako bojala nocu, uvek sam imala osecaj nekog prisustva u sobi.taj strah je iscezao, medjutim, ponovo mi se javlja taj strah povremeno i to samo u slucaju da deca spavaju kod babe i dede. uglavnom je taj strah sad vise usmeren ka mogucim provalnicima. :lol:
da li neko ima ideju zasto se taj strah javi samo kad mi deca nisu kuci?

Mozda zato sto deca mobilisu svu nasu snagu koje cesto nismo ni svesni, a koja se aktivira tek onda kada su oni nadju u nekoj vrsti opasnosti.

Poslednja izmena:
ja imam strah od lopte kad igramo fudbal da me ne pogodi u jaja ili u facu :D

i ja imam takav stah, uvek imam osecaj da ce se neka lopta zabosti bas u moju glavu il kad krene da leti da je necu videti i da ce me udariti......
no to je donekle opravdan razlog....
ali cesto imam trip da je neko iza mene, da me prati... kad sam sama u kuci ima trenutaka kad utripujem da ima jos nekog..... iako znam da je to nemoguce cesto mi se taj strah javlja z:hm:
a sta je izazvalo taj strah ne mogu da shvatim ...

Da li imate neki iracionalni strah od necega? Nesto cega se ,manje ili vise, bojite ili sto vam izaziva nelagodnost a da za to uopste ne postoji neki racionalan razlog? Ja ,na primer nikad nisam smeo da naduvam balon jer se bojim da,dok ga naduvavam, on ne pukne i ne udari me po licu ili oku. Isto, uvek kad idem negde po mraku osecam nelagodnost jer se bojim da ce od negde doci neki pas i ujesti me iako nikad nisam imao negativna iskustva sa psima.Znam da svega toga ne treba da se bojim,da nema razloga ali ipak ne mogu a da se ne osecam tako u tim situacijama. Uopste svi oko mene misle da sam plasljiva osoba ali ja mislim da sam samo oprezan. Smatram da onaj koji kaze da se niceg ne boji ili laze ili nije normalan.Da bi preziveli moramo neceg da se bojimo. Po mom misljenju strah nas stiti od opasnih situacija. Koliko ste vi plasljivi?

Imam. Od nocnih leptirica - mrtvacke glave takozvane :lol: Ne ovih obicnih leptira, redovnih, lepih..

Jednom mi se upetaljala u kosu i toliko sam pocela da histerishem na sred ulice da su ljudi pomislila da sam luda :p

A to mi je urodjen strah, u stvari usvojen, tacnije. Keva ima strah od njih i verovatno sam kao mala jos to poprimila od nje kao po modelu.

Vise iskustva , manje straha .
Sto vise lupa po glavi , to se manje bojis .
Nisam plasljiv po prirodi

Živeti sa iracionalnim strahom nije normalno. Normalno bi bilo postarati se i otkriti mu uzrok a sa time ga eliminisati. Ipak, opreznost ili preostrožnost je potrebna da ne bismo bezglavo činili ono i onako kako ne treba. Strah će nas samo paralisati a neće nam pomoći u sačuvanju života...
Neki od iracionalnih strahova mogu imati koren iz našeg ranijeg detinjstva dok drugi dosežu daleko ranije - donešeni su iz prethodnih života kada je osoba pod odredjenim okolnostima gubila život...
Psiholozi koji se bave regresijom prepuni su ovakvih priča...
Osećaj da nekoga ima u praznoj prostoriji, po noći ili po danu, može biti potpuno realan budući da često nalete oni koji nisu u fizičkim telima. Ne retko izvestan broj ljudi oseća i njihove dodire. Manji broj ljudi ih čak i vidi.
(Interesantna je knjiga "We do not Die.")

Back