Ipak se Srbija smrzava

Moguce je. Moja kuca je izolovana , i u neizolovanoj se to moze samo je pitanje koliko KW toplote proizvodis.

Ima nesto sto vi nepismeni ne znate a zove se kalkulator toplotnih gubitaka. Ukucas tu velicinu svog objekta i oni ti izracunaju koliki su ti toplotni gubici i koliko energije treba da doturas da bi odrzavao datu temperaturu. U kalkulatoru mozes da definises i koju temperaturu u objektu zelis sve ima.

Sprat kuce mi je prosle godine bio neomalterisan , ove godine sam odradio suvu malteraciju sa rigips tablama uz dodatak 5 cm mineralne vune u spoljne zidove objekta i to mi je podiglo tempraturu u objektu uz isti utrosak energije za nekih 2-3C.

Npr projektovani gubici za moju kucu su 3.3 kw na sat ako zelim 22C u objektu a 3.6 kw ako zelim 24C . Toliko treba da doturam toplote po satu. I ja to cinim trenutno mi je u kuci 26.5.

Najveca se usteda dobija izolacijom tavanice mineralnom vunom dvostrano slozenom. Kod mene je tu 20 cm izolacije al eto da racunamo i 15

Da mi je objekat neizolovan morao bi da trosim nekih 20 kw toplote po satu.,...

Kalkulator toplotnih gubitaka imas ovde

https://microma.rs/kalkulator/

Ja inace grejem 100 kvadrata prizemlje. Imam jos toliko na spratu ali gore trenutno ne boravimo pa i ne grejem.
Ma da, pričaj mi o tome. I ja imam izolaciju na kući, dali prije jedanaest godina staviti 15cm kamene vune, prije toga nova stolarija, dolazila firma koja je mjerila toplinske gubitke za kategorizaciju.

Ako imaš PVC stolariju više od 22° ti ne treba, ja gledam da je oko 20 i na toj temperaturi možeš biti u kratkoj majci.

Dobro je što se razvija tema o hladnoći i grejanju, jer nam se približava CRNI UTORAK iz 29-te.

Mnogima će tek biti zima rođaci.

" Državni dug Sjedinjenih Američkih Država prešao je novu granicu dostigavši prvi put više od 22 hiljade milijardi dolara.

Dnevni izveštaj Ministarstva finansija, objavljen u utorak, pokazuje da je ukupan javni dug „težak“ 22,01 hiljada milijardi dolara u odnosu na 19,95 hiljada milijardi, koliko je iznosio kada je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 20. januara 2017, izveštava agencija AP.

Iznos duga se povećao otkako je usvojeno Trampovo smanjenje poreza od 1,5 hiljada milijardi dolara u decembru 2017. godine i nakon prošlogodišnje odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe.

Državni dug je zbir godišnjih budžetskih deficita. Kancelarija Kongresa za kontrolu budžeta (CBO) predviđa da će ovogodišnji deficit biti 897 milijardi dolara, što je povećanje od 15,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji manjak od 779 milijardi dolara.

U narednim godinama, CBO predviđa da će deficit nastaviti da raste za maksimalnih 1.000 milijardi dolara godišnje, počev od 2022. godine, i da to povećanje nijednom neće biti ispod tog iznosa do 2029. godine. "

Izveštaj iz 2019-te. Amerika dakle ŠTAMPA DOLARE već odavno, kako bi pokrpila svoje ne male rupe u budžetu ?

Što znači da dolari koje držite u slamaricama vrede nekoliko puta manje nego što mislite da vrede.

A kad se to obelodani .:sad2::rtfm::rumenko::evil::mafijas::thumbdown::thumbdown::thumbdown::thumbdown::thumbdown::thumbdown::thumbdown:.

Može ih od trenutne propasti spasiti jedino RAT VEĆIH RAZMERA, za šta se uvelikopripremaju.
Na Evropskom tlu naravno, gde dovlače trupe i svoje nuklearne projektile.

Biće duuuuga zima u Evropi cenim, u narednih 200 godina najmanje.

Lako joj je baljezgati jer je greje najjeftiniji moguci ruski gas .

Da je sisaju ko Hrvati sto sisaju svoje penzionere sa cenama grejanja , tako da za grejanje mora davati citavu penziju i pored toga sto greje samo jednu sobu - drugaciju bi pesmu pevala.
Kak vam se samo da toliko lagati o stanju u Hrvatskoj o kojem nemate pojma i pričati toliko gluposti?

"Molimo gradjane za strpljenje i razumevanje dok se situacija ne popravi"

au bre...

ili su Šiptari postali ko Srbi ili su Srbi postali ko Šiptari - iste fore

a što Komunalna Preduzeća nemaju "strpljenja i razumevanja" kad im se ne plati račun? Odmah izvršitelji...

Evo tihoglu , ako imas dovoljno znanja , bices na konju i po pitanju backup resenja ako nestane struje.

Pazi mozes lako vikendicu da upalis , lol
a šta će tebi UPS kad koristiš stari mobilni i još stariji kompjuter?

za kafu imaš plinsku bocu npr.

kad rekoh plinska boca...

možda nije najsrećnije rešenje za kalorifer ali i na običnom plamenu zagreje sobu dok zakuvaš kafu

NAJGORE CENTRALNO GREJANJE BEOGRAD JE IMAO TOKOM IŽIVLJAVANJA DS-a

a ako poredimo grejanje iz perioda SFRJ, Slobe, DS i SNS-a - najbolje i najhumanije je centralno grejanje tokom SNS-a

sasvim druga stvar što milion provincijalaca hoće da izigrava Irak po Beogradu do 31. decembra kad će pobegnu na rodni Smederevac

"Molimo gradjane za strpljenje i razumevanje dok se situacija ne popravi"

au bre...

ili su Šiptari postali ko Srbi ili su Srbi postali ko Šiptari - iste fore

a što Komunalna Preduzeća nemaju "strpljenja i razumevanja" kad im se ne plati račun? Odmah izvršitelji...

a šta će tebi UPS kad koristiš stari mobilni i još stariji kompjuter?

za kafu imaš plinsku bocu npr.
Nije to UPS , idi bre troluj neki drugi pdf

Pa ja grejem citavo prizemlje 100 kvadrata u sta spada dnevni boravak sa trpezarijom, kuhinja, 3 sobe, veseraj, kupatilo.

Vise nego dovoljno.

Vecina Hrvata greje samo jednu sobu jer im je grejanje preskupo. Evo clanak na tu temu....

Hladno k’o u štenari

Vukovarci smatraju da nije normalno da grejanje stana od 50-tak kvadrata košta hiljadu kuna mesečno. Osječani za isti broj kvadrata plaćaju tri puta manje

Dgquotee94hezswd8psnhxjv4vbOtvorite galeriju fotografija
Nakon januarskih računa za toplinsku energiju, mnogi su Vukovarci zavrnuli radijatore jer je grejanje za njih postalo luksuz. Slučajevi Nade Čehajić i Ljubice Gvozdanović iz naselja Olajnica u centru Vukovara, po ko zna koji put otvorili su raspravu o grejanju. Ljubica je za stan od 59 kvadrata u kojem je, kako je rekla novinarima, povremeno grejala tek jednu sobu, dobila račun na 1905 kuna, dok njenoj komšinici Nadi koja živi u garsonijeri od svega 28 kvadrata, niti cela penzija od 1820 kuna nije dovoljna da plati račun koji je za 26 kuna viši.
I drugi Vukovarci se žale. Smatraju da nije normalno da grejanje stana od 50-tak kvadrata iznosi hiljadu kuna mesečno dok, naprimer Osječani za isti broj kvadrata stambenog prostora plaćaju tri puta manje. Uz sve mere štednje, Mara Andrejević iz Borova naselja je januarski račun platila skoro 700 kuna. U stanu od 40 kvadrata greje samo kuhinju u koju je smestila i krevet.
- Hladno je k´o u štenari, ali šta da radim. Lako je odvrnuti radijator, ali ko će to platiti, pita se ova penzionerka kojoj više od trećine primanja ode na grejanje. Prošlog leta je dala ugraditi razdelnike misleći da će na taj način uštedeti, ali se ispostavilo da je 500 kuna po radijatoru bačen novac. ‘Možeš ga jedino skroz odvrnuti ili zavrnuti’, kaže naša sagovornica.
Pometnju među stanarima stvara način obračuna koji nikome nije jasan. Tako se događa da račun za garsonjeru iznosi 1800 kuna, a za stan od 90 kvadrata upola manje. Zašto je to tako, pokušao je objasniti direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak, na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom. Odbacujući odgovornost za visoke račune i tvrdeći da na njihovu visinu Tehnostan kao distributer toplinske energije navodno nema nikakvog uticaja, Lovrenščak je rekao da se iznos izračunava na osnovu pravilnika koji je propisalo Ministarstvo privrede, dok cenu odobrava Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Prema njegovim rečima, Vukovar ima 283 stambene zgrade sa oko 4000 korisnika ove usluge, a obračun je od zgrade do zgrade različit. U novijim zgradama ugrađeni su kalorimetri (brojači) i računi su, tvrdi, realni, dok je u onim starijim, zbog položaja instalacija, to neizvodljivo. U njima postoji tek mogućnost ugradnje razdelnika kojima stanari nisu zadovoljni. Visoke račune kreira raspodela zajedničkih troškova, kaže Lovrenščak. Pojašnjava kako impulsi koje svako potroši u svom stanu i oni zajednički zabeleženi u toplinskoj podstanici, ulaze u formulu propisanu pravilnikom. U obračun tako ulaze i gubici toplinske energije od podstanice do stana što je u slučaju Olajnice 1 pogubno jer se podstanica nalazi pet zgrada dalje. Što je duži put od stana do podstanice, račun je veći. Najveći problem, tvrdi, stvaraju prazni stanovi.
- Troškovi toplinske energije od podstanice do stambene zgrade, a zatim i do stanova, raspoređuju se u omeru 20:80 odsto, s tim da se 20 odsto ukupne potrošnje obračunava prema površinskom udelu stana u ukupnoj celini, a 80 odsto u impulsnom udelu stana u ukupnoj potrošnji impulsa cele zgrade. To znači da vlasnici neuseljenih stanova plaćaju samo 20 odsto fiksnog dela potrošnje, ustvrdio je direktor Tehnostana te sugerisao stanarima da to promene i da odlukom za koju je potrebna većina stanara, odrede drugačiji omer koji će ići u korist onima koji u stanovima žive.
- U naselju Olajnica na jednoj toplinskoj podstanici imamo pet građevina sa ukupno 193 stana. Prema našoj analizi, 125 stanova ili 65 odsto se ne greje uopšte ili vrlo malo. Sistem nije predviđen za takav način grejanja jer umesto da se stanovi međusobno greju, oni ustvari jedni druge pothlađuju, dodao je Lovrenščak. Uz tu činjenicu, na iznos računa utiču takođe loša obnova zgrada, nedostatak toplinske izolacije i PVC stolarije. Lovrenščak tvrdi da Vukovar nema najskuplje grejanje, kako mediji često pišu, te da su jeftiniji samo Osijek, Zagreb i Sisak jer se toplinskom energijom snabdevaju iz termoelektrana, dok se u Vukovaru kao energent koristi plin. Mnogi su stanari zbog visokih računa pokušali izaći iz sistema grejanja plinom, ali je zbog komplikovane procedure svega njih 20-tak u tome i uspelo.
- Apsolutno sam protiv toga da stanari plaćaju dve hiljade kuna za grejanje garsonjera. To nije ni normalno ni prihvatljivo, ali to je problem koji nažalost imamo, a nije ga stvorila ni gradska uprava niti Tehnostan. Vukovar je poluprazan grad, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji smatra da teret visokih računa treba da snose i vlasnici praznih stanova.
- Sigurno je da će se javiti neko ko će doći iz Zagreba ili Novog Sada i postaviti pitanje zašto mora plaćati grejanje ako nije tu, ali mislim da je to manje nepravedno nego kažnjavati Vukovarce koji u svojim stanovima žive, rekao je Penava.
Grad će, najavio je, pomoći indirektnim merama kao što je poboljšanje energetske efikasnosti zgrada. U pripremi je dokumentacija za osam zgrada Olajnice, s kojom će aplicirati prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. Još jedno od rešenja koje bi smanjilo račune je izgradnja podstanica za svaku zgradu što stanari mogu finansirati iz sredstava pričuve. Za Olajnicu 1 priprema se dokumentacija za konkurse koji će biti raspisani u 2016. godini. Do tada Vukovarke s početka priče, koje su žrtve načina obračuna utroška toplinske energije, imaju tek mogućnost da astronomske račune za grejanje plate na nekoliko rata. O opraštanju duga, niko ni reči, kao i o tome da svi navedeni neophodni zahvati koštaju puno previše za većinu ljudi u Hrvatskoj, a kamoli u Vukovaru.

https://www.portalnovosti.com/hladno-k-o-u-stenari

Evo ti slika da se uveris....

Ovo mi je bezicni kontroler kotla i pumpi tu mu zadam koju temperaturu zelim u kuci i on putem bezicne kontrole aktivira ili iskljucuje pumpu koja vrti toplu vodu kroz moj sistem podnog grejanja. Ti se verovatno grejes na kukuruzovinu u kuci nabijaci na kaljevoj peci kad nisi cuo za tako jnesto i velis da je to nemoguce?

Vidis ja mom stavio minimalnu temperaturu tj 16 jer mi je u kuci trenutno ko u banji....
koubanji.jpg
Evo kod mene temperatura u stanu 24°.
IMG_20211215_141112.jpg

kad rekoh plinska boca...

možda nije najsrećnije rešenje za kalorifer ali i na običnom plamenu zagreje sobu dok zakuvaš kafu

NAJGORE CENTRALNO GREJANJE BEOGRAD JE IMAO TOKOM IŽIVLJAVANJA DS-a

a ako poredimo grejanje iz perioda SFRJ, Slobe, DS i SNS-a - najbolje i najhumanije je centralno grejanje tokom SNS-a

sasvim druga stvar što milion provincijalaca hoće da izigrava Irak po Beogradu do 31. decembra kad će pobegnu na rodni Smederevac
Mani se pre tog plina ... kako ces da punis tablet ili mobilni ?
Imas neki powerbank ?

Nije to UPS , idi bre troluj neki drugi pdf
ja isključivo komuniciram sa ekstremnim gorštacima koji za svaki krasni imaju svoju robinzonsku hajlajt alternativu a ti si u tome TOP 5 foruma

Mani se pre tog plina ... kako ces da punis tablet ili mobilni ?
Imas neki powerbank ?
hahaha PRAVI PROLETER!

plaši se da mu ne eksplodira plinska boca
jeftino nabavljena ispod svake zdravorazumne cene (skuplja dostava)

Stojko moramo da mislimo na crne dane ... nece nam biti ni gasa ni nuklearke izgleda...

Samo drva i litijumske baterije.
a najteže mi pada, kao svakom proleteru, činjenica da će neko drugi da krade kada ja umrem... to je muka nad mukama i nerado je priznajem... razgovarajmo kao dva proletera, razumemo se odlično...

Stojko moramo da mislimo na crne dane ... nece nam biti ni gasa ni nuklearke izgleda...

Samo drva i litijumske baterije.
e kupac sad litijumske baterije

501010_tuca-1_f.jpg

nek ti Crni sad nacepa dva kubika drveta
lako je pevati patrotske pesme po toplom i suvom vremenu

Poslednja izmena:
...on struju nema pola dana u vukojebini, al mu interesantno da l se i u Vukovaru smrzavaju lol

Dok su kod vas od snega padale bandere ja nisam jedne sekunde imao nestasice struje.

Kak vam se samo da toliko lagati o stanju u Hrvatskoj o kojem nemate pojma i pričati toliko gluposti?

Slučajevi Nade Čehajić i Ljubice Gvozdanović iz naselja Olajnica u centru Vukovara, po ko zna koji put otvorili su raspravu o grejanju. Ljubica je za stan od 59 kvadrata u kojem je, kako je rekla novinarima, povremeno grejala tek jednu sobu, dobila račun na 1905 kuna, dok njenoj komšinici Nadi koja živi u garsonijeri od svega 28 kvadrata, niti cela penzija od 1820 kuna nije dovoljna da plati račun koji je za 26 kuna viši.

I drugi Vukovarci se žale. Smatraju da nije normalno da grejanje stana od 50-tak kvadrata iznosi hiljadu kuna mesečno dok, naprimer Osječani za isti broj kvadrata stambenog prostora plaćaju tri puta manje. Uz sve mere štednje, Mara Andrejević iz Borova naselja je januarski račun platila skoro 700 kuna. U stanu od 40 kvadrata greje samo kuhinju u koju je smestila i krevet.

- Hladno je k´o u štenari, ali šta da radim. Lako je odvrnuti radijator, ali ko će to platiti, pita se ova penzionerka kojoj više od trećine primanja ode na grejanje. Prošlog leta je dala ugraditi razdelnike misleći da će na taj način uštedeti, ali se ispostavilo da je 500 kuna po radijatoru bačen novac. ‘Možeš ga jedino skroz odvrnuti ili zavrnuti’, kaže naša sagovornica.

U hrvatskim stanovima je zimi hladno kao u stenari - vele za Portal Novosti hrvatski penzioneri. A kako nece biti kad npr Nada Gvozdanovic iz naselja Olajnica u centru Vukovara daje citavu penziju za grejanje garsonjere od 28 kvadrata.

Vidis sudeci po ovom tekstu zivot u Hrvatskoj, hrvatskim penzionerima zimi je pakao, tako da nije nemoguce da podignu oni novu oruzanu pobunu sa ciljem prikljucenja tih delova danasnje Hrvatske Srbiji. Ako nista drugo bio bi im daleko nizi mesecni racun za grejanje z:D

nik_titanik9-e1569407233789-1280x857.jpg

nik_titanik7-e1569407416585-1280x857.jpg

Poslednja izmena:
Dok su kod vas od snega padale bandere ja nisam jedne sekunde imao nestasice struje.

Slučajevi Nade Čehajić i Ljubice Gvozdanović iz naselja Olajnica u centru Vukovara, po ko zna koji put otvorili su raspravu o grejanju. Ljubica je za stan od 59 kvadrata u kojem je, kako je rekla novinarima, povremeno grejala tek jednu sobu, dobila račun na 1905 kuna, dok njenoj komšinici Nadi koja živi u garsonijeri od svega 28 kvadrata, niti cela penzija od 1820 kuna nije dovoljna da plati račun koji je za 26 kuna viši.

U hrvatskim stanovima je zimi hladno kao u stenari - vele za Portal Novosti hrvatski penzioneri. A kako nece biti kad npr Nada Gvozdanovic iz naselja Olajnica u centru Vukovara daje citavu penziju za grejanje garsonjere od 28 kvadrata.

Vidis sudeci po ovom tekstu zivot u Hrvatskoj, hrvatskim penzionerima zimi je pakao, tako da nije nemoguce da podignu oni novu oruzanu pobunu sa ciljem prikljucenja tih delova danasnje Hrvatske Srbiji. Ako nista drugo bio bi im daleko nizi mesecni racun za grejanje z:D

Lupetaš gluposti. Ne kažem da nema problema ponegdje, ali eto u tom samom članku ti piše da je u Osijeku tri put jeftinije. Našao si primjer u par stanova i to si preslikao na cijelu Hrvatsku. Glupost, samo da bi mogao reći da u Hrvatskoj nešto ne valja. Pa evo i ja imam radjelnike u stanu, eto temperatura je 24 stupnja i dobio sam račun za prošli mjesec 500kn (7750din) za grijanje i zagrijavanje tople vode.

Back