Nismo se bas razumeli, ali OK.
Dakle, ono sto sam hteo da napisem je da su I U TOM SOCIJALIZMU ljudi koji ZNAJU radili i gradili, a ne KOMUNISTI - oni su mahom sastancili i spijunirali ko govori viceve protiv Tita, u jurili sekretarice i sredjivali im stanove a za sebe kako da naprave vikendicu a da ih ne kosta nista - to su bili dometi prosecnog komuniste. Naravno, glavesine su zdusno radile na razbijanju SFRJ i pripremi svega ovoga sto je usledilo - samo budala misli da su rat izazvali Tudjman i Sloba, ili blentavi Slovenci. Jesu oni izvrsioci, da se razumemo, ali da su oni nesto uradili na svoju ruku - malo morgen. Toliko o komunistima.
Ne mogu da tvrdim da i u ono vreme nisu kupovane diplome, ili jos tacnije "sredjivane" po politickoj liniji, ali to sigurno nije bilo ovako kao danas. Osim toga, moram da ti kazem da se jako dobro znalo u ono vreme sta znaci diploma nekog fakulteta u Tuzli ili Zrenjaninu u odnosu na diplomu sa Beogradskog univerziteta. A danas? Vise ne znam ni koliko "univerziteta" imamo.
Da li znas koje diplome se zapravo kupuju? Jesi li cuo da je neko kupio diplomu teorijskog fizicara ili teorijskog matematicara? Ili mikrobiologa, ili inzenjera? Za ove prve garantujem da nije niko, za inzenjera je mozda poneko i kupio, ali to se toliko lako provali cim krenes da radis da nikom, ili vrlo malom broju ljudi, pada na pamet da kupi TAKVU diplomu.
Ne, kupuju se najvise diplome EKONOMSKO-BIZNIS profila, sto one raspale vise skole sto fakultetske, i uglavnom privatne. Znam da je jako lose na Medicinskom fakultetu, da vlada strasna protekcija njihovih sinova i cerki, ali je vrlo mali broj tih diploma kupljen u oblasti prirodnih i tehnickih nauka, tj. tamo GDE MORA DA SE UCI I MORA DA SE ZNA jer te svaki kolega provali za 5 min ako ne znas.
A za to ko je zavrsio fakultet a ko kupio diplomu cu da ti resim za 5 min, kratak test i samo ili stiskam ruku u znak postovanja ili sut nogom u dupe i cepam diplomu. TOLIKO JE PROSTO. Znaci da se svi sa diplomama istestiramo, i resen problem. Ne znam da li shvatas koliko je NEMOGUCE nauciti gradivo fakulteta, bilo kog, za mesec dana da bi se pripremio za test.
I samo da pojasnimo da pravo privatne svojine i vlasnistvo nekretnina U SVOM VLASNISTVU nije tekovina komunista, pod komunistima vlasnici su mahom bili SELJACI koji su imali SVOJE KUCE I SVOJU ZEMLJU, po gradovima su se gradili stanovi koji su bili DAVANI NA KORISCENJE a bili su vlasnistvo firmi i drzave. Tek je PADOM KOMUNIZMA izvrsena KRAJNJE NEPRAVEDNA privatizacija stanova, ZNACI STANOVA ne zemlje i kuca, gde je svako dobio pravo da otkupi stan u kome se zatekao u tom trenutku, mada su se stanovi dobijali na osnovu broja clanova porodice itd. Osim toga, nepravedno je jer nisu svi dobili po stan, a SVI su odvajali u stambene fondove, kao sto je nepravedno i to sto su privatizovani na osnovu koriscenja u tom trenutku i stanovi po centru Beograda (i ostalih gradova) koji su OTETI/KONFISKOVANI od strane komunista posle WW2.
Tako da stanove mozete da zahvalite Slobodanu MIlosevicu, da sam se ja pitao svaki stan bih istresao iz gaca da vidi ko ga je dobio, za sta, ko u njemu zivi, i da li je otet prethodnom vlasniku pa treba i da mu se vrati ili je u pitanju bar sa te strane cista situacija. Mnogi ne bi ziveli u stanu u kome zive da sam se ja pitao kako da resimo to pitanje 1990-tih. A o muvacini sa stanovima 1980-tih ne bih, vrlo je mucna tema. Samo po tome se vec moglo videti da se zemlja raspada (a naravno bilo je i drugih znakova).