Invalidska penzija

Imam savet, jednu stvar sam primenila jer sam se u toku ovoga sretala sa lekarima koji su me docekali kao da im uzimam nesto njihovo.

Ne dajte ni minut tisine. Kada pitaju odgovorite detaljno i opsirno. Kada se ucutite ili kazete- pa ne znam... Oni se tu zakace kao krpelji.

Ako vas prekinu, a hoce, ljubazno recite "samo da obasnim, samo da zavrsim, momenat da kazem"...

Govorite, inicirajte razgovor, pricajte o bolovima, o terapijama, o problemima koje nosi vas problem.
Samo ne cutite i ne dozvolite im da sami donose zakljucke.
Odmah izvadite sve papire, snimke, nalaze sta god imate, sve na sto i rasirite pred njima. Prethodno ih slozite hijerarhijski i odvojite kopije od originala. Dodjite pripremljeni temeljno.

U vasem neznanju terapija, datuma, zahvata, prava, oni nalaze opravdanje za odbijanje.

Imam savet, jednu stvar sam primenila jer sam se u toku ovoga sretala sa lekarima koji su me docekali kao da im uzimam nesto njihovo.

Ne dajte ni minut tisine. Kada pitaju odgovorite detaljno i opsirno. Kada se ucutite ili kazete- pa ne znam... Oni se tu zakace kao krpelji.

Ako vas prekinu, a hoce, ljubazno recite "samo da obasnim, samo da zavrsim, momenat da kazem"...

Govorite, inicirajte razgovor, pricajte o bolovima, o terapijama, o problemima koje nosi vas problem.
Samo ne cutite i ne dozvolite im da sami donose zakljucke.
Odmah izvadite sve papire, snimke, nalaze sta god imate, sve na sto i rasirite pred njima. Prethodno ih slozite hijerarhijski i odvojite kopije od originala. Dodjite pripremljeni temeljno.

U vasem neznanju terapija, datuma, zahvata, prava, oni nalaze opravdanje za odbijanje.

Мислим да лекари са комисије одлуку доносе на основу онога што пише у медицинској документацији, а не на основу онога што клијент жели да каже.

@Alter_Ego_ Da komisija donosi odluku samo na osnovu medicinske dokumentacije i predloga lekara specijalista, ja bih istovremeno dobila i invalidsku penziju i tuđu negu i pomoć koju dobijaju svi sa cerebralnom paralizom.

Ali.. U ono vreme 2011- 2012.godine na poziv za Komisiju čekalo se koliko se i sada čeka. Komisija vrši pregled lica koje traži invalidsku penziju.

Pregled nije baš detaljan. Razmeni se i poneka rečenica sa onim ko traži penziju. Posle se čeka Rešenje o trajnoj nesposobnosti za rad.

Potom sledi Rešenje u kome stoji da lice dobija invalidsku penziju.

Na kraju, prvu penziju donosi poštar. Poštar donosi sve zaostale penzije ( od trenutka podnošenja zahteva pa do dobijanja Rešenja ).

Zatim se ide u PIO Fond i prilaže se potvrda iz banke preko koje će ići uplate penzija.

Tako je bilo 2012.godine, ne znam kako je danas.

@Alter_Ego_ Da komisija donosi odluku samo na osnovu medicinske dokumentacije i predloga lekara specijalista, ja bih istovremeno dobila i invalidsku penziju i tuđu negu i pomoć koju dobijaju svi sa cerebralnom paralizom.

Ali.. U ono vreme 2011- 2012.godine na poziv za Komisiju čekalo se koliko se i sada čeka. Komisija vrši pregled lica koje traži invalidsku penziju.

Pregled nije baš detaljan. Razmeni se i poneka rečenica sa onim ko traži penziju. Posle se čeka Rešenje o trajnoj nesposobnosti za rad.

Na kraju, prvu penziju donosi poštar. Poštar donosi sve zaostale penzije ( od trenutka podnošenja zahteva pa do dobijanja Rešenja ).

Zatim se ide u PIO Fond i prilaže se potvrda iz banke preko koje će ići uplate penzija.

Нисам сасвим разумео пост.

Хоћеш да кажеш да инвалидска комисија не одлучује на основу медицинске документације?

Него, на основу чега још?

Мислиш да су у твом случају имали неке друге мотиве?

Ако сам добро разумео, ти ниси била задовољна неком њиховом проценом (у смислу, добила си пензију, али не и туђу негу и помоћ?).

Јеси ли уложила жалбу на решење којим ниси била задовољна? Ако су којим случајем на инвалидској комисији погрешили, жалиш се, па неко други поново прегледа медицинску документацију, па ако су погрешили, овај други исправи одлуку.

А ако се ниси жалила, а сматраш да имаш право на туђу негу и помоћ, зашто поново не поднесеш. Ако су тада погрешили, сада ће да донесу исправну одлуку.

Хоћеш да кажеш да инвалидска комисија не одлучује на основу медицинске документације?

Него, на основу чега још?

Komisija razmatra medicinsku dokumentaciju i površno pregleda osobu koja traži penziju.

Јеси ли уложила жалбу на решење којим ниси била задовољна? Ако су којим случајем на инвалидској комисији погрешили, жалиш се, па неко други поново прегледа медицинску документацију, па ако су погрешили, овај други исправи одлуку.

А ако се ниси жалила, а сматраш да имаш право на туђу негу и помоћ, зашто поново не поднесеш. Ако су тада погрешили, сада ће да донесу исправну одлуку.

Uložila sam žalbu i tada sam odbijena. Videću da podnesem ponovo zahtev jer sam u međuvremenu dobila ozbiljnu dijagnozu od ortopeda koji specijalno radi sa decom i odraslima koji imaju cerebralnu paralizu.

Komisija razmatra medicinsku dokumentaciju i površno pregleda osobu koja traži penziju.
То је зато што ће далеко више података о болести и здравственом стању да добију на основу медицинске документације, него на основу непосредног прегледа.

Uložila sam žalbu i tada sam odbijena. Videću da podnesem ponovo zahtev jer sam u međuvremenu dobila ozbiljnu dijagnozu od ortopeda koji specijalno radi sa decom i odraslima koji imaju cerebralnu paralizu.
Дакле, ако те прва комисја лоше проценила, исто то је ценила и ова старија комисија. Не верујем баш да обе комисије могу да погреше. Мсм....могу, али је ипак мања вероватноћа.

Надам се да ћеш сада бити успешна.

Дакле, ако те прва комисја лоше проценила, исто то је ценила и ова старија комисија. Не верујем баш да обе комисије могу да погреше. Мсм....могу, али је ипак мања вероватноћа.

Надам се да ћеш сада бити успешна.

Jedna jedina Komisija veštačila je i za penziju i za tuđu negu i pomoć, pošto su na šalteru rekli da podnesem i taj zahtev koji je inače postojao u medicinskoj dokumentaciji.

Jedna jedina Komisija veštačila je i za penziju i za tuđu negu i pomoć, pošto su na šalteru rekli da podnesem i taj zahtev koji je inače postojao u medicinskoj dokumentaciji.

Једна једина је вештачила и пензију и туђу негу,

а онда си се жалила, ако сам добро разумео,

па је у поступку по жалби и другостепена комисија гледала папире?

Дакле, укупно две комисије. Млађа, где си била, и старија (по старешинству) након што си се жалила?

Ne razumem ovu rečenicu.
Изашла си на инвалидску комисију (комисија број 1.),

добила пензију, а не и туђу негу, па си се жалила што ниси добила туђу негу,

у поступку по жалби је твој случај дошао на другостепену комисију (комисија број 2. -- друга комисија, виша и важнија од првостепене),

дакле, две комисије су разматрале твој случај.

Na zalost @Džudi S je u pravu
Razmeni se po koja rec, traljavo se pregleda dokumentacija, prozove se sledeci... Zato sam i rekla, govorite u svoje ime, pricajte, objasnjavajte...

Jer, vidite sta je problem, tu dokumentaciju moze otkucati doktor koji je jednostavno (tada kada je to pisao) ustao na levu nogu, nadrndan, nije mu dan, ljut zbog neceg, pa tvrdi da mozete da radite.

Kao sto se meni dogodilo.
Da nisam na jednu njegovu ostru rec, ostro odgovorila sa 10 svojih, taj ortoped bi meni napisao da jesam sposobna, da mogu da radim i da mi nije nista.
Da sam cutala, pola podataka ne bi naveo u izvestaj. A nije hteo da navede, ja sam ga vracala.
Ljut je bio na mene kao osica je da mogao zadavio bi me na mestu. Crven, iskolacenih ociju, napisao je da me salje na komisiju, ali mi je naglasio da se predomislim.

I vi skupljate svoje papire, i dodjete kod takvog, date mu snimak, on ne ume da okrene koja je leva koja desna strana.. Vi cutite.. On zamisljeno vice hmmmm, a u stvari razmislja da li cevapi da li pljeskavica za pauzu... Vi cutite.. On promrmlja latinski, vi cutite... Napise da vam nije nista.

Sad imamo komisiju, oni Vas nista ne pitaju, citaju te i takve papire, vi cutite. Pitaju- kako ste... Kazete- dobro.
I op, nije odobreno.

Vama je zivotno vazno? Pa bunite se, progovorite, ne dajte im da stopiraju ono sto je vazno. Naglasite koje lekove pijete, naglasite datume odredjenih operacija i zahvata, pomagala, lose dane, nervozu... Sve, galsno i jasno

Na zalost @Džudi S je u pravu
Razmeni se po koja rec, traljavo se pregleda dokumentacija, prozove se sledeci... Zato sam i rekla, govorite u svoje ime, pricajte, objasnjavajte...

Jer, vidite sta je problem, tu dokumentaciju moze otkucati doktor koji je jednostavno (tada kada je to pisao) ustao na levu nogu, nadrndan, nije mu dan, ljut zbog neceg, pa tvrdi da mozete da radite.
Не знам како лекари гледају ту документацију у поступку

али оно што нпр. знам јесте да људи мисле да судија на суђењу (рочишту) доноси одлуку.

Истина је да судија ништа на рочишту не одлучује, већ седне после тога и на миру гледа све списе предмета,

тако, верујем, и ти лекари нису луди да документацију лекарску гледају пред вама, кад могу уредно да седну и полако исчитају све и на миру донесу одлуку. Не постоји разлог да обимну документацију гледа пред вама, за то је потребно време.

Још, законом је предвиђено да се оно што ти лекари одлуче, врши контрола њихове одлуке,

Član 93

Kada je za rešavanje o pravu iz penzijskog i invalidskog osiguranja potrebno utvrđivanje postojanja invalidnosti, telesnog oštećenja, potrebe za pomoći i negom drugog lica uzroka invalidnosti i telesnog oštećenja, potpune nesposobnosti za rad i nesposobnosti za samostalan život i rad, fond rešenjem utvrđuje te činjenice na osnovu nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja čije se obrazovanje i način rada uređuje opštim aktom fonda.

Nalaz, mišljenje i ocena iz stava 1. ovog člana kojim je utvrđeno postojanje invalidnosti, telesnog oštećenja, potpune nesposobnosti za rad i nesposobnosti za samostalan život i rad podleže kontroli koju vrši organ fonda utvrđen opštim aktom iz stava 1. ovog člana.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_penzijskom_i_invalidskom_osiguranju.html

Тако да, ако он погреши та контрола га исправи, те нема разлога да ради преко крца или да му одлука зависи од леве или десне ноге, већ за правилно одлучивање седне, на миру прегледа документацију и одлучи.

Sta htedoh reci je da ta dokumentacija moze nositi propust, nedostatke i greske..
Veoma je velika stvar kada pise desna noga, a Vi tvrdite da Vas boli leva. Kome ce verovati, kolezi koji je kao tele i ne zna levo i desno i sta je napisao, ili Vama koji bi trebalo da znate da li boli levo ili desno? (ja sam ortopeda vracala da ispravi greske)

Tvridm da moraju posvetiti vise paznje pacijentima, upravo zato sto se papiri gledaju kasnije i detaljnije.

Da li kao penzioneri koristite pogodnosti PIO fonda koje se reklamiraju?
E salter, aplikacije, kartice, pogodnosti... Ili je to sarena laža?

Evo danas pokusavam da bilo sta proverim na sajtu PIO, sve sami bag go baga.
Aplikacija cuti od kad je instalirana, ne saradjuje..

Hvala Vam na odgovoru.
Znate li koliki je iznos takve penzije?

Bila sam pre par dana u PIO, ali oni su "sucmurasti", ne daju mi nikakve odgovore, samo spisak sta od dokumenata da pribavim.
Poslodavac mi je dobar, maksimalno mi je izasao u susret i u koroni i u nekim "sitnicama", pa ne bih ni njega da ostetim.
Ali mi je preko potrebno da tih par sati koje posvetim poslu, dobijem nazad kako bih ih potrosila na odmor, pa makar i po cenu minimalnog primanja
Sve zavisi od proseka primanja za vreme rada.

To znam, svarila sam to, sad da vidim dalje
Teraj to dokle mozes,jer ti iz PIO su drzava u drzavi i poznati lopovi,a drzava nista ne preduzima da to resi.Preko 70% zivotne ugrozenosti,t.j. nemogucnosti rada je dovoljno po zakonu da se dobije invalidska penzija,a ti imas mnogo vise.To sto se tice ortopeda,pogotovo na Banjici,ne mozes naci postenog,da se izbroje na prste jedne ruke.Kada gledaju snimak,samo ga podignu i pogledom gledaju prema prozoru,umesto da ih stave na lampe,da to dobro pogledaju,jer i sami ne vide dobro,jer nose naocare i to povece dioptrije.Sramota.Imao bih mnogo da ti pisem o njima,ali dugo bi trajalo.

Ortoped koji ne zna gde je levo gde desno, je u mom gradu (radi privatno po velikoj ceni, veoma poznat, ofrlji zdravstveni radnik svog radnog mesta, solidan ortoped privatno). S razlogom ne pominjem gde.

Dok sam sa lekirama s Banjice imala odlicnu sardnju, veoma sam zadovoljna njihovom radom. Na srecu, ili nazalost, ali dve razlicite oblasti su u pitanju.

Naravno, sto kazete teram do kraja, samo me ubi neizvesnost i odugovlacenje.

Isto.

Back