Internet: USKO grlo današnje IT-tehnologije?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Džaba hardveraši razvijaju 'HeptaCore' super brze procesore, memorije SSD-e, brzi internet i ostalo. Sve to pada u vodu i postaje ZANEMARIVI napredak za 99 posto priučenih korisnika: Džaba meni veza 70 Mbps kada mi hebenu Google Home stranicu otvara 2,5 sekundi!
SMRT ovom internetu! Živela IT-REVOLUCIJA! :zcepanje::zcepanje:

internet.png

Ej gdje to nadje.. ne vjerujem ja tome što vidim. Kako je vrijeme došlo ne vjerujem da sam to ja ni kad se pogledam u ogledalu.. mslm neki će se naći da mi kažu da to nisam ja. da krivo gledam :eek: :eek: :hahaha::hahaha:
Čekaj,polako.. bit će bolje. kad nemamo bolje dobro je i ovo.
Otvoriš FF i New Tab. onda lupiš F12 dugme na tastaturi i klik na Home stranicu, ako je to Google.

A ovo je vrhunac, za jutarnji.hr kaže da treba 25 sekundi za potpuno otvoriti stranicu sa svim smećem na njoj! Ako tako nastave, još malo pa će mi biti brže otići do trafike i kupiti te novine! :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Poslednja izmena:
nije internet spor

nego su stranice nepotrebno komplikovane i glomazne

56k nije bio dovoljno brz , cak su se i slike sporo ucitavale

ali je vec prvi adsl sa 1mbps bio dovoljan

jeste sadasnja multimedija zahtevna , ali ne moraju 4k snimci biti bas na svakoj stranici
Tako je! Pogledaj na slici, sve su to transferi po nekoliko KILObajta! Ali, za svaki server i datoteku za svako slanje ili primanje imaš vreme potrebno za pristup serveru! Transfer traje ispod milisekunde! I tako se nakupe sekunde!

a gle korona ping:
Kod:
--- yahoo.com ping statistics ---
100 packets transmitted, 100 received, 0% packet loss, time 99081ms
rtt min/avg/max/mdev = 115.224/410.703/1137.969/356.983 ms, pipe 2
znaci jitter treba da bude do 5 a gle 356 :P
Za početak, uvesti međunarodnu zakonsku obavezu: Samo 10 posto površine stranice može biti popunjeno reklamama. I da vidiš veću zaradu od reklama: Ko hoće da upadne u tih 10%, na 'licitaciji' ima da plati više od ostalih!

Foske opet divllja mada je konacno sinhronizovao slab hw sa odazivom neta :p
NE sipaj SO na ranu ljutu! Dig'o sam kredit da s478 Pentium IV 3GHz zamenim sa super DualCore mašinom misleći da će mi to sve brže raditi! Kada ono, isti klinac! :zcepanje: Dva puta više procesora, dva puta brža memorija, dva puta više memorije...a ubrzanje? Pišljivih 10%! :zcepanje:

Otvoriš FF i New Tab. onda lupiš F12 dugme na tastaturi i klik na Home stranicu, ako je to Google.

A ovo je vrhunac, za jutarnji.hr kaže da treba 25 sekundi za potpuno otvoriti stranicu sa svim smećem na njoj! Ako tako nastave, još malo pa će mi biti brže otići do trafike i kupiti te novine! :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Pricate nebuloze.Razlog zasto se neke stranice na prvo otvaranje otvaraju malo sporije je zato sto su sad svi presli na neki js. framework.
Te vise nema stranica vec se sve otvara u startu.
Rezultat je malo sporije prvo otvaranje a onda kasnije prava formula.Niste ni svesni koliko bi dobili slom zivaca kada bi se vratili na staru tehnologiju web-a gde se za svaku sitnicu pravi request ka serveru i gde se sve izvrsava na serveru pa salje nazad a nema AJAX-a.

Pricate nebuloze.Razlog zasto se neke stranice na prvo otvaranje otvaraju malo sporije je zato sto su sad svi presli na neki js. framework.
Te vise nema stranica vec se sve otvara u startu.
Rezultat je malo sporije prvo otvaranje a onda kasnije prava formula.Niste ni svesni koliko bi dobili slom zivaca kada bi se vratili na staru tehnologiju web-a gde se za svaku sitnicu pravi request ka serveru i gde se sve izvrsava na serveru pa salje nazad a nema AJAX-a.
Dobro, drugo otvaranje traje SAMO 15 sekundi! A šta se ima izvršavati na serveru za prikaz web-stranice? I to su uk*njali?

uzo danas crucial ssd od 120gb da smuljam neki hackintosh sa mohaveom ubi me dosada od korone
sutra mi stize q9550 i cl4 memorije pa ce masina iz 2010 da zvizdi ko luda :lol:
jos ako sam lud da ga overklokujem na 3,2ghz a napanjanje od 300w ne crkne bici hepi ko tranzistor
u tu svrhu menjam hp bios po nekom rusu koji ga je hakovao da bi stavio xeone sto trose po 150w sunze ti kalajisano... ne smem ni da ga instaliram jer ako ne valja samo ce biti puf puf :lol:

Dobro, drugo otvaranje traje SAMO 15 sekundi! A šta se ima izvršavati na serveru za prikaz web-stranice? I to su uk*njali?
Ko zna kakvog smeca imas na kompu pa ti otvara 15 sekundi.
Ja pricam za kompleksne sajtove kao sto su Udemy,Dribble,Themeforest...Isti sajtovi su danas fantasticno brzi iako rade za ogromnombazom podataka.Kada bi te sajtove skinuli sa React,Vue,Angular frameworka,ljudi bi cupali kosu koliko bi bili spori.
Web tehnologija napreduje jako brzo,ali ljudi su uglavnom tupavi da primete i razumeju napredak.

Ko zna kakvog smeca imas na kompu pa ti otvara 15 sekundi.
Ja pricam za kompleksne sajtove kao sto su Udemy,Dribble,Themeforest...Isti sajtovi su danas fantasticno brzi iako rade za ogromnombazom podataka.Kada bi te sajtove skinuli sa React,Vue,Angular frameworka,ljudi bi cupali kosu koliko bi bili spori.
Web tehnologija napreduje jako brzo,ali ljudi su uglavnom tupavi da primete i razumeju napredak.
Dobro si počeo, i onda uprskao! Ovako je trebalo ići:
"Ko zna kakvog smeca imas na kompu pa ti otvara 15 sekundi..." a kod mene stranicu 'jutarnji.hr' otvara za manje od DVE sekunde!
95% prosečnih korisnika NE zanimaju ti 'kompleksni' sajtovi!:super:

Dobro si počeo, i onda uprskao! Ovako je trebalo ići:
"Ko zna kakvog smeca imas na kompu pa ti otvara 15 sekundi..." a kod mene stranicu 'jutarnji.hr' otvara za manje od DVE sekunde!
95% prosečnih korisnika NE zanimaju ti 'kompleksni' sajtovi!:super:
Facebook je na Reactu, ustvari React je i napravljen zbog facebooka. Toliko od tome da 95% prosecnih korisnika ne zanimaju ti kompleksni sajtovi.

Facebook je na Reactu, ustvari React je i napravljen zbog facebooka. Toliko od tome da 95% prosecnih korisnika ne zanimaju ti kompleksni sajtovi.
Dobro onda, ja sam penzić: Mene ne zanima FF-smeće, ja hoću na miru uz jutarnju kafu da prelistam novine. Kako to da se tako kompleksna stranica kao FF brzo otvara, a hebene dnevne novine po 5 sekundi? Zašto nisu i to tako napravili?
PS: Ipak se brže otvaraju ako to ne pratiš preko F12 jer onda radi i analize stranice!

Dobro onda, ja sam penzić: Mene ne zanima FF-smeće, ja hoću na miru uz jutarnju kafu da prelistam novine. Kako to da se tako kompleksna stranica kao FF brzo otvara, a hebene dnevne novine po 5 sekundi? Zašto nisu i to tako napravili?
PS: Ipak se brže otvaraju ako to ne pratiš preko F12 jer onda radi i analize stranice!
Nisam pri kompu pa ne mogu da proverim u kojem alatu je radjena stranica od tih dnevnih novina.
Ali mogu da nagadjam da je zato sto koriste staru tehnologiju umesto modernih,super brzih javascript biblioteka.Plus veoma losa optimizacija.
Takodje se sad sve radi u javascriptu. A isti je client-side jezik. Sto znaci da brzina izvrsenja ovog jezika zavisi od korisnikove slobodne RAM memorije i procesora.
I na kraju je po meni glupo pljunuti na ceo web razvoj koji veoma brzo napreduje samo zbog nekog tamo neoptimizovanog portala.

Back