Internalizovana mizoginija

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da objasnim ovo za licemernost. Feminizam se navodno bori za ravnopravnost žena i muškaraca. A u praksi se ustvari bori da ženama bude što bolje a muškarce ko hebe. To je sasvim legitimno ali to znači da se lažno predstavlja.

Jeste li čuli da se feministkinje žale što žena u visokoj politici nema 50%, što su manjina kao direktori, u upravnim odborima, ovo, ono? Jeste. Naravno.
A jeste li ikad čuli da se žale što ih nema 50% na gradjevini, na frontu ( Ukrajina npr) , u rudnicima, što žene idu u penziju ranije od muškaraca? Niste. I nećete. Feminizam želi da se torte, kolači i uopšte fine stvari dele na pola a da gofna kusaju samo muškarci.
To je legitimno, ponavljam još jednom, ali nije borba za ravnopravnost polova.
Tema nije feminizam.

Da objasnim ovo za licemernost. Feminizam se navodno bori za ravnopravnost žena i muškaraca. A u praksi se ustvari bori da ženama bude što bolje a muškarce ko hebe. To je sasvim legitimno ali to znači da se lažno predstavlja.

Jeste li čuli da se feministkinje žale što žena u visokoj politici nema 50%, što su manjina kao direktori, u upravnim odborima, ovo, ono? Jeste. Naravno.
A jeste li ikad čuli da se žale što ih nema 50% na gradjevini, na frontu ( Ukrajina npr) , u rudnicima, što žene idu u penziju ranije od muškaraca? Niste. I nećete. Feminizam želi da se torte, kolači i uopšte fine stvari dele na pola a da gofna kusaju samo muškarci.
Upravo ono što sam napisala. Pogrešno shvatanje feminizma.

Tema nije feminizam.

To kaže forumašica koja je napisala da je feministkinja svaka žena koja poštuje samu sebe.

Uopšte nije obavezno učestvovanje na svakoj temi. Ako ne razumeš ili ne možeš da se držiš - preskočiš

Jasna stvar. Samo ovo je javni forum i svako može da komentariše bilo čiji post. Preskakanje tudjih postova je dostupno svima.

To kaže forumašica koja je napisala da je feministkinja svaka žena koja poštuje samu sebe.

Jasna stvar. Samo ovo je javni forum i svako može da komentariše bilo čiji post. Preskakanje tudjih postova je dostupno svima.
Može. Može da se ne drži teme, može namerno da se ne drži teme, može da spamuje, troluje, provocira, vređa, proganja ...sve može, zavisi od njega gde će da se zaustavi.

Hrabriji si nego mnogi ovde, nemam muda kao ti priznajem. Srbi su veoma ginocentričan narod samo neće to da priznaju. Razlike postoje i polovi nisu isti, možemo da se pozivamo na marginalne slučajeve do sutra, to ne ide tako.

Okarakterisati ukazivanje na očigledno nerazumevanje određenih pojava od strane određene grupe kao mržnju prema toj grupi je cinizam.
Okarakterisati određenu ''grupu'' u koju spada polovina čovečanstva kao ''očigledno'' egoistične ignorante, a većinu ostalih kao one koji su nezainteresovani, bez razumevanja i bez empatije - sve to bez ikakvih ograda, tvrdnjama sigurnim kao u kamen uklesanim (''poznato je da većina ljudi'') i ''primerima'' koji ne dokazuju niti negiraju mizoginiju i njenu internalizaciju - smatram pokušajem da se salatom od reči i tonom koji bi trebalo da odaje utisak apsolutnog vladanja materijom i terminologijom pomoću kojih sopstvene tvrdnje tobož pretvaraš u relevantne podatke, koji bi trebalo da nas uvere da sigurno znaš o čemu pričaš.

Takođe, u onome što sam napisao nema nikakvog cinizma, što znači da si još jedno svoje idejno čedo pokušalo da predstaviš kao očiglednu istinu. Uostalom, cinizam je na ovom mestu pretpostavljam nepoželjan.

U dominantno muškoj i mizoginoj sredini gde muškarci u najboljem slučaju ćute na mizoginiju je skroz opravdano i nemizandrično reći - muškarci nemaju empatiju. Ko to ne shvata...nek se razmisli o svojoj empatiji.

Pritom je reč o nemanju empatije prema ženama u kontekstu nerazumevanja mizoginije, a ne uopšte, kako se pokušava izvrnuti.

Cinizam, kao stil izražavanja stavova o pojavama je po poželjan, ali traženje greške "oštećenoj" strani kako bi joj se podmetnula jednaka krivica je cinizam kao postupak. A da li je poželjan, pa za onog ko se njime služi verovatno jeste.

Osvrnuću se na primer ženskog negiranja sebe kao feministkinje.

Ako uzmemo u obzir da je feminizam u svojoj osnovnoj ideji osvešćivanje i borba protiv mizoginije i za ravnopravnost polova i da većina ne zna ništa o "trećem", "četvrtom" talasu ili pojedinim varijacijama, koji muškarci antifemimisti podmeću kao argument protiv feminizma, a da bi opravdali ili relativizivali mizoginiju - šta je u osnovi tog (nepotrebnog) negiranja.

Jedan razlog vidim u prećutnom kompromisu sa svojim tradicionalnim partnerom oko škakljivog pitanja gde u raspravi mnogo toga neprijatnog može da ispliva.

Drugi motiv vidim kod žena koje su "poželjan materijal" i koje bi priznanjem postojanja mizoginije (a posledično i potrebe za feminizmom) i sebi smanjile vrednost. One veruju da je mizoginija usmerena na neke jadnice ili one koje ne umeju s muškarcima. Dok one nemaju s tim problem, pa šta će im onda feminizam.

Uopšte nije obavezno učestvovanje na svakoj temi. Ako ne razumeš ili ne možeš da se držiš - preskočiš
Draga moja ovo je javni forum i javna tema. Svako ima pravo da piše na kojoj god hoće temi dokle god to čini po pravilima. Pa taman mu stav koji iznosi bio skroz pogrešan i netačan. Kao što je većina ovog što si ti napisala i podvela pod mizogoniju poprilično pogrešno.

Osvrnuću se na primer ženskog negiranja sebe kao feministkinje.

Ako uzmemo u obzir da je feminizam u svojoj osnovnoj ideji osvešćivanje i borba protiv mizoginije i za ravnopravnost polova i da većina ne zna ništa o "trećem", "četvrtom" talasu ili pojedinim varijacijama, koji muškarci antifemimisti podmeću kao argument protiv feminizma, a da bi opravdali ili relativizivali mizoginiju - šta je u osnovi tog (nepotrebnog) negiranja.

Jedan razlog vidim u prećutnom kompromisu sa svojim tradicionalnim partnerom oko škakljivog pitanja gde u raspravi mnogo toga neprijatnog može da ispliva.

Drugi motiv vidim kod žena koje su "poželjan materijal" i koje bi priznanjem postojanja mizoginije (a posledično i potrebe za feminizmom) i sebi smanjile vrednost. One veruju da je mizoginija usmerena na neke jadnice ili one koje ne umeju s muškarcima. Dok one nemaju s tim problem, pa šta će im onda feminizam.

Осећам се прозвано јер сам написала да нисам феминисткиња.

Никада са својим партнером нисам разговарала о томе да ли је традиционалан или модеран. Нисмо ни улазили у непријатне расправе.

Нисам ни "пожељни материјал" нити сам се икада тако осећала.

Зашто бих била феминисткиња када знам да на послу новчана накнада, тачније плата зависи од броја радних дана и да ли је неко био на боловању и колико је трајало боловање.

Пошто сам годинама активна у политици на локалу, била сам и кандидат за општинског и градског одборника. И председник неких страначких, ресорних одбора.
И нисам била једина жена, било нас је доста.

Вок идеологија је нашкодила не само феминисткињама већ и онима који се аутостигматизују ( ЛГБТ популација ).

У складу са том идеологијом појавило се и питање родно сензитивног језика.

Тај РСЈ буквално "силује" и уништава лепоту српског језика.

Извињавам се, овде се не дискутује о феминизму.. Али, морала сам да се огласим...јер сам индиректно прозвана.

Осећам се прозвано јер сам написала да нисам феминисткиња.

Никада са својим партнером нисам разговарала о томе да ли је традиционалан или модеран. Нисмо ни улазили у непријатне расправе.

Нисам ни "пожељни материјал" нити сам се икада тако осећала.

Зашто бих била феминисткиња када знам да на послу новчана накнада, тачније плата зависи од броја радних дана и да ли је неко био на боловању и колико је трајало боловање.

Пошто сам годинама активна у политици на локалу, била сам и кандидат за општинског и градског одборника. И председник неких страначких, ресорних одбора.
И нисам била једина жена, било нас је доста.

Вок идеологија је нашкодила не само феминисткињама већ и онима који се аутостигматизују ( ЛГБТ популација ).

У складу са том идеологијом појавило се и питање родно сензитивног језика.

Тај РСЈ буквално "силује" и уништава лепоту српског језика.

Извињавам се, овде се не дискутује о феминизму.. Али, морала сам да се огласим...јер сам индиректно прозвана.
Napisala sam "jedan razlog" a posle "drugi".

Ali nisam napisala da su to jedini razlozi, pa time nisam ni konkretno tebe prozvala.

Uostalom, ogradila sam se na feminizam kao ideju.

Draga moja ovo je javni forum i javna tema. Svako ima pravo da piše na kojoj god hoće temi dokle god to čini po pravilima.
Ne obraćaju mi se tako snoshodljivo sa Draga moja itd. I nema potrebe da mi objašnjavaš šta je forum itd.
Umesto toga mogao si da ispratiš prepisku
Može. Može da se ne drži teme, može namerno da se ne drži teme, može da spamuje, troluje, provocira, vređa, proganja ...sve može, zavisi od njega gde će da se zaustavi.

Pa taman mu stav koji iznosi bio skroz pogrešan i netačan.
Ovo ne sporim.

Poslednja izmena:
Da se držim teme? Dobro. Idemo onda redom
Prikazaću kroz primere (ima ih bezbroj, ko će sve to da pohvata)

Pr.1. Saučestvuje u objektifikaciji žena

Ovde ima više podtipova i motiva. Recimo, izigrava ortakinju i zajedno sa njima komentariše izgled žena - dobra je riba, ima dobre sise, loše dupe, veliki nos...znači upucava im se tako što "ima razumevanja" za mušku "potrebu" da se ponašaju socijalno i emotivno neinteligentno u mešovitom društvu. (Mada je takvo komentarisanje na niskom nivou svesti i za zatvoreni muški kružok, ali to je već njihov problem).

Drugi podtip (ili motiv) je da pokaže kako je kul, nije ljubomorna, da muško ne pobegnu od nje. Kači slike isključivo lepih žena, posebno u dominantno muškom (i mizoginom) društvu. (jer koju satisfakciju od toga ima ta žena ako nije lezbejka).

Kad ste videle, drage žene, da muškarci kače slike dobrih ili uspešnih tipova. Posebno ovo drugo, jer muška uspešnost je pandan ženskom fizičkom izgledu. Nikad! Zato što oni cene sebe i ne traže takvu vrstu milosti.
Žene itekako između sebe komentarišu muškarce. I u smislu izgleda. I u smislu toga kakav je u krevetu. I to čak i "sočnijim jezkom" od muškaraca. Pa niko ne misli da je to mržnja. U tome što žena komentariše izgled druge žene nema nikakve mržnje. I muškarci komentarišu druge muškarce. Pa i u ženskom društvu. I ne poslovni uspjeh nije pandan fizičkom izgledu. Ni kod muškaraca ni kod žena.
Pr. 2. Ima muški mozak

Hoće da kaže kako je ženski mozak neanalitičan, nepreduzetan, emotivno njanjav, nedosledan, neorganizovan, dosadan...dok je njen, muški, sve suprotno - izvedite sami odgovarajuće antonime.

Hvali se tako što unižava druge žene preko njihovog inferiornog mozga. Jedna od najtipičnijih automizoginih floskula.

Dobro je utvrdite i nemojte nikad da je koristite jer - ne, neće vas muškarci zbog toga više ceniti, džaba ste izdale svoj rod. (Da ne kažem kolika je ovo glupost per se -ženski/muški mozak, ali to je zasebna tema)
Ne neće to da kaže. To se misli u prenesenom smislu. Muškarci i žene zaista nemaju u većini ista interesovanja. I o nekim stvarima ne razmišljaju isto. Ni u tome nema ništa loše.
Pr. 3. Animira muškarce tako što spušta svoj, ženski rod

Ovo može da bude svašta, recimo kad prihvata negativne predrasude kao šalu na svoj račun: da je loš vozač, smotana, zaboravna...opet u dominantno muškom (i mizoginom) okruženju, ne bi li bila simpatična i umilostivila ih u spomenutoj mizoginiji.

Pogrešna taktika - nećete ih umilostiviti, još više će vas prezirati!
Jedno je ako se neko šali sa dobrom prijateljicom, a jedno je ako neko to stvarno misli. U prvom opet nema ništa loše. Drugo, da zaista nije u redu. Ali da ne počinjemo o ženskim predrasudama prema muškarcu.
Pr. 4. Saučestvuje u očekivanju idealne žrtve

Fenomen (nepostojanja) idealne žrtve se javlja u osudi žena žrtava nasilja tako što se traži njena krivica: ko joj je kriv, sama je tražila, ima jezik... Ovo sam videla ovde na forumu i bukvalno sam se zgrozila (pojedini muškaraci maltene likuju nad žrtvama sakaćenja, ponižavanja, mučenja, silovanja...jer zaboga htele su laku lovu, hehe, šta sad oće, hbg, nas tolike su zaobišle...)

Žene, shvatite da time saučestvujete u njihovom besu što njih nisu izabrale, pa su sad osuđeni na vas, kakve-takve (ali ispravne, čestite).
Nijedna žena to nije tražila, niti je znala šta će da joj se desi. A to su sve mlade devojke, do skoro devojčice, zavedene, navučene...ali nebitno, niko ne traži niti zaslužuje onakvo iživljavanje. Razmislite, da li ste i vi nekad mogle da pogrešite ali ste imale sreće. (Ne mora ovako nešto krupno, ali nesmotrenosti u mladosti su mogle da budu kobne).

Motiv ovoga, pored iMz može da bude i podsvesna ljubomora, ali nema razloga za tim, svaka od vas ima svoje (ljudske i ženske) vrednosti.
Za ovo ne postoji opravdanje. Samo mislim da si ti ovde nešto pogrešno shvatila.
Pr. 5. Generalno, svako samoreklamiranje u muškom (i mizoginom) okruženju.

Mada, verovatno tu ima i egotizma, ali u ovakvoj sredini je definitivno internalizovana mizoginija.
I žene i muškarci se "reklamiraju". Naročito kod drugog pola. To je sasvim normalno. I prirodno.
Pr. 6. Ismeva rodno osetljiv jezik i stidi ga se

Psihološkinja, hahaha. Muškarci, ja ne spadam u te moderne, u te feministkinje, ja sam doktor, učitelj, poznati član foruma.
Psihološkinja jeste rogobatno i glupo. Ili sociološkinja. I upropaštava i unakazuje jezik. A ničim ne doprinosi boljem položaju žena.
Pr. 7. Pravda se kako ona nije feministkinja

Ovo se naročito ističe, opet, u muškom (i mizoginom) okruženju. Svaka žena koja poštuje sebe - čitaj nije internalizovano mizogina - jeste feministkinja.
Znaš između poštovanja sebe i feminizma ne stoji znak jednakosti. Ima ne mali broj žena koje ne daju na sebe a "samo" su dobre domaćice i majke. Ne rade i ne žele.Teško da bi one bile feministkinje.

Ovde samo mala upadica, ne ismevam ga, već sam više puta naglasila da je malo robustan u našem jeziku. Često je jako teško neko zanimanje izgovoriti, zapisati u tačnom obliku prema našim pravopisnim pravilima.
Nisam ga usvojila zato što ne volim nasilna usvajanja. Dosad sam nazivala ovako, e sad ću odjednom prelaziti na drugo zato što je neko tako rekao ili zato što navodno poštujem svoj pol - epa neću. Poštovanje nije ime, poštovanje se gradi.
Za mene ostaje meteorolog, kardiolog, i tako dalje . I tačka.

Nisam ga usvojila zato što ne volim nasilna usvajanja. Dosad sam nazivala ovako, e sad ću odjednom prelaziti na drugo zato što je neko tako rekao ili zato što navodno poštujem svoj pol - epa neću. Poštovanje nije ime, poštovanje se gradi.
Za mene ostaje meteorolog, kardiolog, i tako dalje . I tačka.
Za mnoga zanimanja i bez nametanja postoje "rodni" nazivi. Doktorica, profesorica, učiteljica, prodavačica, vaspitačica, policajka... Pa i mehaničarka recimo. A neki novi rogobatni nazivi su idiotizam. I baš me interesuje kako bi ortoped ili hirurg bili u ženskom rodu? Ili vatrogasac? A za ovo što ti pitaš pretpostavljam meteorološkinja i kardiološkinja?

Za mnoga zanimanja i bez nametanja postoje "rodni" nazivi. Doktorica, profesorica, učiteljica, prodavačica, vaspitačica, policajka... Pa i mehaničarka recimo. A neki novi rogobatni nazivi su idiotizam. I baš me interesuje kako bi ortoped ili hirurg bili u ženskom rodu? Ili vatrogasac? A za ovo što ti pitaš pretpostavljam meteorološkinja i kardiološkinja?
Znam kako idu novi nazivi ali ne želim da ih usvojim.
Ne dopada mi se.
Isto kao što je nekada bilo sub , sada je sup , a to me asocira na mup. :D Ništa od toga , u mom slučaju

E da, @Lagerta, zašto kao srbistkinja (i žena) na visokoj funkciji nisi tražila od administracije da primene opciju rodno senzitivnih forumsih zvanja?

To je programski jednostavno izvesti, nemoj da te foliraju kako je to nekakva komplikacija.

To je primer mizoginije, a prihvatanje toga bez pobune spada u internalizovanu mizoginiju na neki način.

Ali ko će ti ga znati, možda je 'veoma poznata' rogobatno 🤷‍♀️

Ili to neko poštovanje koje treba da se zasluži
🤷‍♀️

Poslednja izmena:
E da, @Lagerta, zašto kao srbistkinja (i žena) na visokoj funkciji nisi tražila od administracije da primene opciju rodno senzitivnih forumsih zvanja?

To je programski jednostavno izvesti, nemoj da te foliraju kako je to nekakva komplikacija.

To je primer mizoginije, a prihvatanje toga bez pobune spada u internalizovanu mizoginiju na neki način.

Ali ko će ti ga znati, možda je 'veoma poznata' rogobatno 🤷‍♀️

Ili to neko poštovanje koje treba da se zasluži
🤷‍♀️
Moguće da si u pravu, ali jedan od naziva je domaćin, da je to promenjeno, naziv za članicu bio bi domaćica, što opet može da asocira na neko drugo značenje. Teško je balansirati tako da svi i zbog svega budu zadovoljni. Koliko sam primetila, članovi nam se i obraćaju sa "superomoderatorka". Bez obzira što ne piše tako.

Moguće da si u pravu,
Čuj, moguće...:mrgreen:
ali jedan od naziva je domaćin, da je to promenjeno, naziv za članicu bio bi domaćica, što opet može da asocira na neko drugo značenje.

Domaćin i domaćica označavaju istu ulogu - održavanje kuće i domaćinstva. To što je značenju domaćinu pridodato da priča s gostima dok domaćica služi je mizoginija.
A prihvatanje i opravdavanje toga od strane žena - internalizovana mizoginija.

Uostalom, ako forumašica hoće da bude 'domaćica' foruma, pa makar neke to asociralo na krpu i varjaču - šta ima oni da brinu oko toga.

Teško je balansirati tako da svi i zbog svega budu zadovoljni.
Aha. Dakle administratori (muški) bi bili nezadovoljni da ženska osoba bude 'poznatA'
:lol:

Back