Inteligentan čovek bira dobro

pa u fazonu da neces nikad da se izderesh ni na koga, da ces na sebe svaliti krivicu i slicno, da ces nesporazume resavati mirnim putem

mozda je to dobro ali kad se nadjesh na ulici vidi se da li si iznutra instinktivan i ok iznutra ili si samo shtreber zato izbegavamo ulicu

pa u fazonu da neces nikad da se izderesh ni na koga, da ces na sebe svaliti krivicu i slicno, da ces nesporazume resavati mirnim putem

mozda je to dobro ali kad se nadjesh na ulici vidi se da li si iznutra instinktivan i ok iznutra ili si samo shtreber zato izbegavamo ulicu

Pa ne mora da inteligentna osoba bude streber, moze i da odraste na ulici, bas ona da bude huligan, ali da "inteligentna" osoba "uvek" bira dobro i za zajednicu u kojoj zivi gotovo sam siguran da nije tacno, svako nastoji da usreci samog sebe i da pronadje neki svoj mir, sto znaci da taj neko bira prvenstveno "dobro za sebe". E sada ce neko pokusati da nadje svoju srecu cineci dobra dela ili obrnuto. U svakom slucaju ne pravim razliku, svaki covek na svetu u osnovi ima jednan isti cilj, samo su razliciti pristupi.

Evo jedne gluposti.Kada je caletova firma zveknula govorio je"Ako samo neka kradu doci ce jednom sve na svoje" posle 15 godina kada sve njegove kolege sa pokradenim parama imaju svoje firme skoluju decu po inostranstvu kupuju im automobile i stanove on govori"Ne znas ti kako oni nocu spavaju".Mi smo ostali srednje obrazovani uglavnom lomimo kicmu ali smo zato posteni na dobrom putu i puni prica o postenju iz 50 i neke.Malo sam i temu promasio

Evo jedne gluposti.Kada je caletova firma zveknula govorio je"Ako samo neka kradu doci ce jednom sve na svoje" posle 15 godina kada sve njegove kolege sa pokradenim parama imaju svoje firme skoluju decu po inostranstvu kupuju im automobile i stanove on govori"Ne znas ti kako oni nocu spavaju".Mi smo ostali srednje obrazovani uglavnom lomimo kicmu ali smo zato posteni na dobrom putu i puni prica o postenju iz 50 i neke.Malo sam i temu promasio

Nisi promašio temu , tužno je ali danas pošteni ljudi ispadaju glupi .

Prvo ne znam šta pod dobrim podrazumevaš . Ako pod dobrim podrazumevaš nešto što je moralno onda nema nikakvih dokaza da je inteligencija pojedinca u kauzalnoj vezi sa njegovim karakterom. Zapravo ja ne znam ni jedno istraživanje koje to potvrđuje.

Dobar - osećajan, moralan, čist kao dete, tj. nezlonoameran i sl.. Da li karakter može da se usmeri u određenom pravcu?

I ja se slazem da nije promasena tema, ovo je bas pravi odgovor na nju.
Ovo je bas o cemu sam govorio, obe strane imaju razlicitu ideologiju ali identican cilj, jedni su videli da put ka duhovnom miru lezi bas u materijalnom dobitku dok druga strana pronalazi mir nekim kompromisom sa svojom savescu, sve u svemu nekima ce zvucati smesno ali kada se objektivno sve sagleda obe strane su na dobitku. Jednostavno mislim da intelekt sa ovim gotovo nema ama bas nikakve veze. Ali naravno na kraju krajeva to je samo moje misljenje.

zato što je jedino tada istinski srećan, kao i njegovo okruženje...

Kao što je već rečeno ne postoji nikakva korelacija između dobra (savesti) i sreće ( u ovom kontekstu je bolji termin zadovoljstvo ) i to iz prostog razloga što se radi o čisto subjektivnim doživljajima. Nema konsenzusa oko toga šta je dobro a šta loše, kao što za jednog čoveka nešto može biti izvor zadovoljstva a za drugog nezadovoljstva, tako da se već u startu polazi od pogrešnih premisa (da pod 'dobro' i 'istinska sreća' svi podrazumevaju iste stvari, dok je u realnosti svako shvatanje ova dva pojma jedinstveno i manje ili više drugačije).

Poslednja izmena:
Poslat cu ti "Prirucnik za Duhovni Mir" u PDF formatu cim bude bio zavrsen i gramaticki ispeglan.Mozes ga deliti sa kime hoces mozes ga kaciti na drustvene mreze mozes ga baciti u korpu.Pre svega ovo je materijalni svet i zasto mi ljudi moramo stalno nesto dodavati i izmisljati.Najbitnija stvar u zivotu je da znas sta hoces.Ako te interesuju duhovne stvari najbolje je da odes u Indiju u neki manastir.Monasi su dovoljno pametni da provedu ZIVOT u meditacijama porez ne placaju,turisti ostave dovoljno novca za pirinac.Svrati svakih 5 godina na 1 dan a mi ce mo se diviti kako nisi ostarila kako izgledas mladja kako ti je kosa bujna kako zracis energijom i dr.Onda se lepo vrati pod drvo pa disi 5 godina tamo je i vazduh cist jer su ti manastiri u nekim zabitima ,meditiraj dostizi nivoe prvi drugi sedmi pa opet svrati.Nemoj se iznenaditi svakom turom ce nas biti manje kada budes imala 100 godina vise nikog od nas neces zateci.Ja licno ne volim da me neko tera na duhovne stvari ili da me neko uci disanju disem onako kako priroda nalaze kad trcim ona brze kad spavam sporije.Jednom sam jednoj prijateljici objasnio tehniku "Tri Papira"kako bi otklonila stres pred ispite i stvarno joj je pomoglo to sto sam to izmislio pre naseg sastanka vise nije bilo bitno.Ako mene pitate ja volim Mrsnu slavu sa prasici,Otici kod KUMA na jednu LJUTU,volim da cistim sneg sa kola pa ukapiram da mi je vrisnuo akumulator,poslastica mi je kad zena ***** da joj treba 500 evra za novogodisnje praznike,merak mi je kad odem u septembru u Grcku na more za 120 evra pa 6 dana pada kisa.Cisto sumnjam da ce ovde nekad doci neko iz SHAOLINA i reci **** meditacije cuo sam da vi ovde imate dobru rakiju od sljiva pa gad progovori nas jezik reci ce VOLI VASA ZENA ,VOLI VASA HRANA ,VOLI VASA HUMOR.e dragi moji sad sam stvarno promasio temu odjavljujem se ADIOS

zato što je jedino tada istinski srećan, kao i njegovo okruženje...

Šta vi mislite?

Najveci (istinski,produhovljeni) geniji su bili najveci filantropi i ne samo to,nego uopšte veliki ljubitelji života,prirode,mudrosti,znanja,umetnosti,lepote,mistike i svega dobrog,konstruktivnog,lepog...Tesla,Betoven,Mocart,Gete,Dostojevski...ima ih još,naravno,u raznim oblastima,tipovima i rasponima genijalnosti...Van Gog,Ivo Andrić,pa i npr. Čarli Čaplin (pravi genije na polju humora) itd itd :)

Inače,velika ljubav prema nečemu je, u stvari, jedna jako praktična i korisna stvar (osim što je lepa). To je najveći trik da se otkrije nešto novo,jer što veću ljubav imamo prema nečemu to veću pažnju i (našu jedinstvenu) energiju usmeravamo na to, kao reflektor, i time možemo otkriti nešto što niko dotad nije,jer nije toliko uneo sebe u to.Ko ovo shvati na pravom je putu da dođe do svog maksimuma.

Poslednja izmena:
Mislim da inteligencija i dobrota nemaju puno veze jedno sa drugim , posto sam poznavao dosta inteligentnih prevaranata .
Pitanje je sad koliko je taj inteligentni prevarant ustvari inteligentan , posto ne vjerujem da prevarama moze ostvariti srecu .

Ne razumem kakve veze ima inteligencija sa moralom ili jos dalje srecom?

Neka fensi istrazivanja cak pokazuju da su inteligentni ljudi skloniji devijantnom ponasanju, od toga da su nocne ptice do potpunog ignorisanja drustvenih pravila.
Po tome bi trebalo da bude obratno, da inteligentan covek ne samo da ne bira dobro vec ne priznaje univerzalno shvatanje dobrog i loseg.

Najveci (istinski,produhovljeni) geniji su bili najveci filantropi i ne samo to,nego uopšte veliki ljubitelji života,prirode,mudrosti,znanja,umetnosti,lepote,mistike i svega dobrog,konstruktivnog,lepog...Tesla,Betoven,Mocart,Gete,Dostojevski...ima ih još,naravno,u raznim oblastima,tipovima i rasponima genijalnosti...Van Gog,Ivo Andrić,pa i npr. Čarli Čaplin (pravi genije na polju humora) itd itd :)

Inače,velika ljubav prema nečemu je, u stvari, jedna jako praktična i korisna stvar (osim što je lepa). To je najveći trik da se otkrije nešto novo,jer što veću ljubav imamo prema nečemu to veću pažnju i (našu jedinstvenu) energiju usmeravamo na to, kao reflektor, i time možemo otkriti nešto što niko dotad nije,jer nije toliko uneo sebe u to.Ko ovo shvati na pravom je putu da dođe do svog maksimuma.

Jeste, narocito ovi koje si navela su bili prave world peace dusice :lol:

Inace,velika ljubav prema necemu je, u stvari, jedna jako neprakticna i beskorisna stvar (osim sto je lepa).
Da se otkrije nesto novo ne pomazu trikovi vec talenat, strast, rad, odricanje, inteligencija, pa opet odricanje pa opet mukotrpan rad.
To sto je nama paznja kao reflektor usmerena na jednu tacku moze da znaci samo da je ostatak slike u mraku.
Mogu ja da unesem sebe u muziku kao niko zivi, da slusam Mocarta danju i nocu, da disem za umilne zvuke violine al' kad nemam talenta mogu samo da se slikam i da ispod napisem '' s ljibavlju''.

Po tome bi trebalo da bude obratno, da inteligentan covek ne samo da ne bira dobro vec ne priznaje univerzalno shvatanje dobrog i loseg.

Ne radi se tu o nepriznavanju i negiranju univerzalnog shvatanja dobrog i lošeg (i udaranju kontre istom),već o nadogradnji na to univerzalno shvatanje,sagledavanjem cele slike iz veće udaljenosti.Kada nesto dobije treću dimenziju,to ne znači da je izgubilo prethodne dve.

Jeste, narocito ovi koje si navela su bili prave world peace dusice :lol:

Drago mi je da se slažeš. Inače,sami su za sebe govorili da su filantropi i obozavatelji svega sto sam navela.A to se vidi i po njihovim delima.

Inace,velika ljubav prema necemu je, u stvari, jedna jako neprakticna i beskorisna stvar (osim sto je lepa).
Da se otkrije nesto novo ne pomazu trikovi vec talenat, strast, rad, odricanje, inteligencija, pa opet odricanje pa opet mukotrpan rad.

A šta te tera na korišćenje talenta,na toliki rad,odricanje,pa opet odricanje,pa mukotrpan rad...? :lol: I napiši usput razliku između strasti i ljubavi,u ovom kontekstu u kom pišeš.

Mogu ja da unesem sebe u muziku kao niko zivi, da slusam Mocarta danju i nocu, da disem za umilne zvuke violine al' kad nemam talenta mogu samo da se slikam i da ispod napisem '' s ljibavlju''.

Nisam ni rekla da je Van Gog imao talenta za komponovanje,a Betoven za elektricitet,a Čaplin za slikanje suncokreta...

Poslednja izmena:
Grace, apsolutno se slažem sa tobom, to je ono što i ja mislim...predavanje nečemu kroz lep osećaj, radostan prema ljudima i okruženju je ono što dovodi do otkrovenja i istinskih ostvarenja...

Najveći među nama nas svojom genijalnošću opominju da pogledamo prema svetlosti svoje i drugih duša...

Back