Intel ili Athlon

Dajte, nemojte se više primati na te gluposti.. uopšte ne postoji mogućnost da se kaže koji je procesor bolji dok se ultra precizno ne odredi o kakvoj se tačno aplikaciji i konfiguraciji radi. Što odgovara jednom, ne mora da odgovara drugom! Evo na primer, noćas sam renderovao 250 frejmova kompleksne 3D animacije na 25 kompjutera istovremeno. (Veoma kompleksna slika, HDV rezolucija, 200 hiljada poligona, raytrace) Među kompjuterima ima i Intela i AMD-a, i ovo su samo neki od rezultata (navodim broj frejmova koje je stanica uspela da izrenderuje za 12 sati koliko su radile).

Dual Xeon 3.2 sa 4GB RAM-a - 22 frejma
Dual Xeon 3.0 sa 2GB RAM-a - 18
Single Athlon 64 3200, 1GB RAM-a - 12
Single P4 3.0, 1GB - 11
Single P4 2.8, 1GB - 10
Single Athlon 64 2800, 1GB - 9
Single P4 2.4, 1GB - 8
Single P4 1.8, 256MB RAM - 5
Single Celeron 1.1, 512MB RAM - 1

Dakle, zaključak: najbolja mašina za renderovanje je definitivno Dual Xeon 3.2. ALI! Sa cenom od oko 8000 evra za datu konfiguraciju, za taj novac mogu kupiti barem 5-6 Athlona 64 na 3200, koji bi dakle u paralelnom radu izrenderovali barem tri puta više frejmova od navedenog IBM Dual Xeon servera. Dakle - isto para a više muzike. Takođe interesantno je da od 25 mašina samo dve nisu izdržale stres, jedan stari P4 Northwood na 2.4, koji je izrenderovao 9 frejmova pre nego što je časno pao u borbi sa intenzivnim kalkulacijama, i jedan noviji Athlon 64 2800 koji je pukao pre nego što je izrenderovao i jedan jedini frejm.

Eto, sad ako mene pitate koji je bolji - reći ću vam: i jedan i drugi su podjednako dobri dok god obavljaju ono za šta su namenjeni. Ako vam 3D predstavlja nepotrebnu opciju - onda je potpuno svejedno...

Sizif:
Dajte, nemojte se više primati na te gluposti.. uopšte ne postoji mogućnost da se kaže koji je procesor bolji dok se ultra precizno ne odredi o kakvoj se tačno aplikaciji i konfiguraciji radi. Što odgovara jednom, ne mora da odgovara drugom! Evo na primer, noćas sam renderovao 250 frejmova kompleksne 3D animacije na 25 kompjutera istovremeno. (Veoma kompleksna slika, HDV rezolucija, 200 hiljada poligona, raytrace) Među kompjuterima ima i Intela i AMD-a, i ovo su samo neki od rezultata (navodim broj frejmova koje je stanica uspela da izrenderuje za 12 sati koliko su radile).

Dual Xeon 3.2 sa 4GB RAM-a - 22 frejma
Dual Xeon 3.0 sa 2GB RAM-a - 18
Single Athlon 64 3200, 1GB RAM-a - 12
Single P4 3.0, 1GB - 11
Single P4 2.8, 1GB - 10
Single Athlon 64 2800, 1GB - 9
Single P4 2.4, 1GB - 8
Single P4 1.8, 256MB RAM - 5
Single Celeron 1.1, 512MB RAM - 1

Dakle, zaključak: najbolja mašina za renderovanje je definitivno Dual Xeon 3.2. ALI! Sa cenom od oko 8000 evra za datu konfiguraciju, za taj novac mogu kupiti barem 5-6 Athlona 64 na 3200, koji bi dakle u paralelnom radu izrenderovali barem tri puta više frejmova od navedenog IBM Dual Xeon servera. Dakle - isto para a više muzike. Takođe interesantno je da od 25 mašina samo dve nisu izdržale stres, jedan stari P4 Northwood na 2.4, koji je izrenderovao 9 frejmova pre nego što je časno pao u borbi sa intenzivnim kalkulacijama, i jedan noviji Athlon 64 2800 koji je pukao pre nego što je izrenderovao i jedan jedini frejm.

Eto, sad ako mene pitate koji je bolji - reći ću vam: i jedan i drugi su podjednako dobri dok god obavljaju ono za šta su namenjeni. Ako vam 3D predstavlja nepotrebnu opciju - onda je potpuno svejedno...
U ovim testovima nije presudna brzina procesora, tj. za rad sa 3D animacijom i sa ogromnim brojem poligona i efekata RAM igra glavnu ulogu, i normalno da je taj Xeon bio najbolji jer raspolaze sa 4GB RAM-a.

Sucur:
U ovim testovima nije presudna brzina procesora, tj. za rad sa 3D animacijom i sa ogromnim brojem poligona i efekata RAM igra glavnu ulogu, i normalno da je taj Xeon bio najbolji jer raspolaze sa 4GB RAM-a.
Ne. Za renderovanje trodimenzionalnih modela presudan je upravo procesor. RAM memorija ima neznatnu ulogu (ukoliko je ima dovoljno), a grafička karta nema baš nikakvu. Ako ne veruješ, mogu renderovati isti frejm na istoj mašini sa različitom količinom memorije i video bi da razlika gotovo ne postoji. Najbitnija memorija za renderovanje je zapravo keš memorija u samom CPU, a dokaz za to su izvanredni rezultati procesora koji imaju 1 ili 2MB cache-a čak i na nižim radnim frekvencijama.

Sucur:
Sigurno da je i procesor bitan, al' RAM nije nista manje bitan, a eto mozes se i sam uvjeriti na osnovu tih renderovanja.
Kao što rekoh, RAM uopšte nije bitan ako ga ima dovoljno. Probao sam upravo malopre da renderujem jedan te isti frejm na ovoj mašini od 4GB RAM-a. Prvi rezultat (sa 4GB) bio je 7 minuta i 25 sek. Onda sam izvadio jednu pločicu od 2GB, dakle prepolovio raspoloživu količinu memorije i rezultat se nije promenio ni za jedan sekund, opet je renderovao tačno 7 minuta i 25 sek. Ovaj rezultat i ne čudi, s obzirom da proces 3dsmax.exe ni u jednom slučaju ne uzima više od 200MB RAM-a, dakle ni punih 5% od maximalnog kapaciteta.

U trećem prolazu sam vratio 4GB RAM, ali sam uključio SSE podršku i vreme renderovanja je palo za 5 sekundi, na 7:20.

Dakle, potvrđuje se da je (što se tiče renderovanja) ipak presudan CPU. (Nažalost trenutno nisam mogao da testiram dual Opteron vs dual Xeon, ali čim mi Opteron padne šaka staviću i njega na isti test.

Tacno je da nije bitan u tom segmentu, al' je potreban da "gura" podatke na obradjivanje procesoru, jer ako ti nije dovoljan RAM, dalji rendering nece biti moguc, tj. dobit ces poruku Low memory tipa.
Nego to sto si ti radio je neka "mala" animacija za tako jak RAM, da je u pitanju manji RAM, vrijeme bi bilo drugacije, jer je 4GB i 2GB sasvim dovoljno da izgura potrebe procesora.
Poz.

@Anica
Voleo bih da mi pojasniš kako ti to "pod rukom" osetiš performanse procesora i to još u pripremi štampe? Radio sam taj posao jako dugo, promenio barem 20 procesora i nikako mi ne ide u glavu kakve to ekstrasenzorne moći poseduješ? Ili Ti radiš neku pripremu za koju ja nisam čuo?

Drugo, nije mi jasno kako vas sve ne mrzi da se prepucavate oko gluposti tipa "moj tata je jači od tvog tate..."? Čemu to?

Ja više od svega volim da uživam u onome što imam i da pustim ostale da se dave u svom, mudrom, izboru. Ako neko živi u ubeđenju da je potrebno dati život za neku firmu... neka ga. Emotivno vezivanje za parče silicijumske prašine, smuljano sa nešto lepka i tranzistora gotovo da zaslužuje psihoanalizu.

Jedan krajnje dobronameran savet: pustite vodu neka teče. U svakom trenutku kupite baš ono što mislite da je najbolje, ali bez da se upuštate u analize saveta "zagriženih ljubitelja". Uzmite ono što je stvarno najbolje, a ako epitet "najboljeg" sutra ponese suparnička kompanija, ništa zato! Kupite njihov proizvod i nanovo uživajte! Ja lično, poslednjih godina koristim AMD, jer je zaista bolja kupovina, u svakom mogućem smislu. Što ne znači da to sutra neće biti Intel. Ako bude, ja ću ga sigurno kupiti. Trenutno je AMD definitivni lider i to je jedini razlog zašto ga koristim.

Shvatite ovo što sam napisao, kao nešto krajnje dobronamerno. Nisam imao apsolutno nikakvu nameru da nekoga uvredim svojim postom, već da u par rečenica sažmem svoja iskustva, koja broje dvocifren broj raznih procesora iz pogona svih postojećih i nepostojećih firmi. Ako je neko, i pored toga, ostao uvređen, neka primi moje iskreno izvinjenje.

Pozdrav i svako dobro.

Ne radim ja nikakvu cudnu pripremu, ali UVEK imam nenormalno KRATAK rok za izbacivanje idejnih resenja pri cemu sam naucila da radim JAKO brzo, kako mi se stvori misao ja je istog trenutka prenesem u racunar (sve komande unosim preko tastature jer jako ubrzava proces, mnogo manje vremena ti treba nego da klikces misem) i nastavljam sa daljom razradom, stvar je u tome da je racunar vec izvrsio operaciju koju sam mu zadala i ja mogu da nastavim sa daljim unosenjem, tako da je moja misao skoro trenutno preneta.
Ne znam da li sam uspela da objasnim, ali ne znam kako drugacije. Sve u svemu ne cekam ni delic sekunde da se izvrsi operacija koju sam zadala vec odmah prelazim na druge.
Nadam se da sam uspela malo da pojasnim na koji nacin ja vidim i osecam razliku...
Pozdrav

@Anica
U vezi posla - šta reći... Argumenti su... nepostojeći. Ne znam da li Ti je promaklo, ali vrlo dobro mi je poznat ceo proces pripreme - od miša do filmovanja. Zato sam i pitao, šta Ti to osećaš "pod rukom"? Koliko god bila brza, Ti ne možeš da prestigneš procesor u pripremi štampe (pa, Boga mu, nije to rendering) i stoga mi nikako ne ide u glavu, šta to Intel ume da uradi u pripremi štampe što ne ume AMD (ustvari, bilo koji procesor na planeti). To o čemu Ti pričaš nisu argumenti, već čisto simpatisanje i totalno je neprihvatljivo predstavljati sopstvene simpatije kao nekakve tobožnje argumente. (literatura: Leksikon stranih reči i izraza, "argument", pod "A").

O ovome u vezi istog vlasnika... ovaj... nije ovo film. I još bolje - španska serija. Niti AMD, niti Intel imaju jednog vlasnika, već akcionare, ako Ti je kapitalizam stran. Akcionari = gomila ljudi koji (barem u slučaju pomenuta dva giganta) poseduju jahte, dijamantske ogrlice i prstenje, vile na svakom kontinentu itd. Epilog: Ne, to mi ništa ne govori, jer nije tačno.

Pozdrav

Anica:
Da li ste znali da je vlasnik AMD I Intela isti covek?
Sta vam to govori?
Ne možeš govoriti o "vlasniku" ako je u pitanju akcionarsko društvo kao što pomenu Storm. Ako govoriš o čoveku br.1, u AMD-u to je gospodin Hektor Ruiz a u Intelu gospodin Pol Otelini. I njih dvojica se ne podnose i verovatno bi sve dali da njihova firma pregazi supraničku.

Šta ti to govori? :mrgreen:

Prvo, ne gledan spanske serije, drugo, NE KORISTIM MISA PRILIKOM RADA JER JE SPORIJA OPCIJA, i trece, postoje procesi i komande prilikom kojih itekako moras da sacekas racunar da odradi iste, ono sto ja hocu da kazem jeste da je vreme za to minimalno i gotovo u trenutku mogu da predjem na sledeci korak dok na mnogim drugim racunarima zaboravim sta sam sledece htela da uradim dok on davi...meni to puno znaci jer meni ostaje vise vremena za ostale stvari.

Back