Instinkt nas ne vara u 90 odsto slučajeva

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Naučnici su vekovima proučavali vezu između instinktivnog i intelektualnog načina donošenja odluka, a jedna nova studija je pokazala da ljudi ne greše u 90 odsto slučajeva, ako svoje odluke baziraju samo na osnovu onoga što im govori instinkt.

Profesor Marijus Ašer sa Univerziteta za psihološke nauke iz Tel Aviva i njegove kolege kažu da su na osnovu svog istraživanja došli do zaključka da je intuicija veoma snažna alatka i zadivljujuće moćna kada je u pitanju precizno donošenje odluka.

Čak i na intuitivnom nivou, važan deo procesa donošenja odluka je integracija vrednosti, odnosno uzimanje u obzir prednosti i mana svake opcije u sveopštoj slici, objasnio je Ašer.

"Studija pokazuje da ljudi imaju neverovatnu sposobnost da integrišu vrednost kada to čine intuitivno, čime se ukazuje na mogućnost da sam mozak ima sistem koji je specijalizovan za procenu vrednosti. To bi mogao biti operativni sistem na osnovu koga je sagrađen proces donošenja odluka", izjavio je Ašer.

/copy/

Ja bih ovde jos dodao: kada muskarac instiktivno oseca da ga zena vara - u 90% slucajeva ima pravo! :roll:

Sve je to tačno.

Kakve odluke i kakve vrednosti?

Harry Potter je bajka, a madžioničari lažovi. Niko nije vidovit. Ne možeš donositi suda izvan svog iskustva.

Dešava se, više nego obično; da ljudi u stvarima i situacijama oko sebe pronalaze upravo ono što su namereni naći. Ako živiš u večitom strahu od izdaje i prevare; izdaja i prevara su ono što ćeš naći i dobiti. Ne zato što je sav svet kvaran, i svi su skotovi; već zato što ni za šta drugo (bolje?) nisi ni sposoban.

Zato što si uslovljen svojim rođenim frustracijama i fobijama. Po defaultu ćeš birati kretene za partnere; samo da bi mogao reći sebi: eto, znao/znala sam - još jedan kreten.

Mislim, nećeš to reći sebi zaista. Bilo bi sjajno i progresivno po ljudsku vrstu kad bismo sebi samima bili u stanju tako šta priznati. Caka je upravo u tome što to - najverovatnije - nikad za veka nećeš sebi bit u stanju priznat.

Već ćeš verovat da postupaš mudro i racionalno; i stalno se iznova čudit što su svi tvoji mudri i racionalni izbori ispali - kretenski. Ipak. Mada si preuzeo sve mere i predostrožnosti. Mada si ovaj put postupio pravo.

Nisi.

Toliko mali procenat ljudi na planeti ume izaći van svojih skripti, da se praktično može reći kako to niko nije u stanju.

Ono što zovemo prekognicijom, i instinktom; često je puka samoobmana. Prepoznaš lažljivca zato što si očekivao da imaš posla s lažljivcem. Prepoznaš ga zato što podsvesno biraš lažljivce da imaš s njima posla; jer su oni jedini relevantni u tvom celoživotnom iskustvu. Kao ona priča da ćerke zlostavljača biraju zlostavljače. A koga bi, majke ti? Zlostavljač je jedino što poznaju, i jedino što im imponuje. Pa i ćaća im je bio taki. Ako su ostale večito infantilno zaglavljene, kako da prepoznaju vrednost u finom momku koji će im pridržavat kaput i vrata?

Ono što zovemo "instinktom" često je samo nazor koji vučemo iz svog zlehudog detinjstva, prljave pelene. Čovek, ostavljen sam sebi, prirodno stremi ka obrascima koji su mu - poznati. Sad, da li su ti obrasci pozitivni ili negativni; to ti dođe ko karma. Nešto što nisi birao.

Birati možeš jedino da se usprotiviš; a i to samo ako u određenom trenutku postaneš svestan da biraš pogrešno.

Kako god, da se manemo filoSofije. :mrgreen: Ne verujem u instinkte koji prepoznaju muža/ženu švalera. Verujem da nisi ni bio u stanju naći partnera koji švaler nije; na prvom mestu.

Otkrićeš da su najneoprezniji i najlakoverniji ljudi upravo oni koji nemaju razloga da u svom životu očekuju, iščekuju i nadaju se skotovima. Oni kojima skotovi nisu najranije sećanje, ni šablon. Može se reći da ih je njihov instinkt prevario, naiđu li na skota.

Ja bi pre rekla kako nas naš nije. :mrgreen:

Naučnici su vekovima proučavali vezu između instinktivnog i intelektualnog načina donošenja odluka, a jedna nova studija je pokazala da ljudi ne greše u 90 odsto slučajeva, ako svoje odluke baziraju samo na osnovu onoga što im govori instinkt.

Profesor Marijus Ašer sa Univerziteta za psihološke nauke iz Tel Aviva i njegove kolege kažu da su na osnovu svog istraživanja došli do zaključka da je intuicija veoma snažna alatka i zadivljujuće moćna kada je u pitanju precizno donošenje odluka.

Čak i na intuitivnom nivou, važan deo procesa donošenja odluka je integracija vrednosti, odnosno uzimanje u obzir prednosti i mana svake opcije u sveopštoj slici, objasnio je Ašer.

"Studija pokazuje da ljudi imaju neverovatnu sposobnost da integrišu vrednost kada to čine intuitivno, čime se ukazuje na mogućnost da sam mozak ima sistem koji je specijalizovan za procenu vrednosti. To bi mogao biti operativni sistem na osnovu koga je sagrađen proces donošenja odluka", izjavio je Ašer.

/copy/

Ja bih ovde jos dodao: kada muskarac instiktivno oseca da ga zena vara - u 90% slucajeva ima pravo! :roll:

Ja mogu samo da napišem, da mi je samo žao, što nisam više "slušala" sebe, u nekim situacijama životnim. Čudan je taj instinkt. Intuicija, leptirići u stomaku, jeza.. kako god zvali. Žao mi je što "to" u kritičnim (prelomnim/ odlučujućim) momentima nisam (po) slušala. Tada sam najstrašnije obrala bostan. Ali je bilo i momenata, kada ništa nije išlo u prilog boljitku, ali sam slušala taj neki unutrašnji glas svojeg Bića, i sve je bilo dobro, ma kako da je u prvi mah drugačije delovalo, kasnije se dobrim ispostavilo. Što kažu mudraci, sve ima svoj neki predznak u životu, samo što naše Oči ponekad ostaju slepe i pri jasnom viđenju stanja stvari. Situacija. A, da...I ljudi.

instinkti su ono sto trebamo da sledimo (jer instinkti definisu nase *ja*) a inteligencija je ta koja nam omogucava da sledimo svoje instinkte tj. da budemo ono sto stvarno zelimo da budemo, ono sto je stvarno u nasoj prirodi, da budemo autenticni kako kaze Sartr (a njega nesto ne gotivim), ili -- kako kaze Nice (koga veoma gotivim) -- da budemo aktivni a ne reaktivni (neko ko ne sledi svoje instinkte i ko se oslanja na "razum" ili na ono sta drugi kazu -- a "razum" je samo jedna vrsta onoga sta drugi kazu -- taj neko je po Niceu reaktivan jer se prilagodjava okolini umesto da njome dominira).

jer nase telo (a instinkti su deo naseg tela) znaju bolje od nas sta je dobro a sta ne. i svaki put kada ignorisemo svoje instinkte (a ignorisemo ih vrlo cesto, te iz ovog razloga te iz onog, ali svaki od njih u sustini potice iz slabosti -- o tome kasnije) sprecavamo svoj razvitak i vodimo sebe u suprotnom smeru, u smeru dekadencije, u smeru mentalne i fizicke zakrzljalosti. tako da, ako se ja pitam, covek treba da donosi odluke slusajuci svoje instinkte.

medjutim, kao sto rekoh, retko ko od nas slusa svoje instinkte jer smo slabi. a glavni razlog zasto su ljudi slabi tj. oslabljeni je "moral", fascinantno lukava taktika kojom su jevreji uspeli da obore aristokratiju, stvore hriscanstvo i dovedu do toga da neobrazovana masa vlada svetom.

Back