Inovativni pank: The Ex u Beogradu na "Ring Ring" festivalu

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.892
The EX Zappa Baza Beograd Ring Ring


Na turneji kojom obeležava 45 godina rada, legendarna holandska pank grupa The Ex održaće koncert u Beogradu, u klubu Zappa Baza, 25. maja 2024, u okviru 28. festivala nove muzike „Ring Ring”. Iste večeri, nastupiće i norveško-nemački trio Flaten/Schick/Steidle.

Nižu se godine i decenije, ali The Ex ne posustaje. Slavni četverac iz Holandije, veoma cenjen u krugovima poklonika netipične, avangardne pank muzike, u 2024. godini slavi 45. rođendan. Jubilej obeležava zavidnim nizom koncerata, u 45 zemalja, u okviru kog je početkom marta u Holandiji održan 2000. koncert u karijeri. Ovo je njihova prva turneja nakon pandemije.

The Ex emituju neiscrpnu energiju i snagu. Zavidan je intenzitet njihovih koncerata i turneja, veoma im je dinamična diskografska aktivnost, a poznati su i po čestim, neobičnim i raznolikim projektima i saradnjama, kojima zahvataju svetove avangardne, tradicionalne i improvizovane muzike.

Osnovani 1979. godine u Amsterdamu, The Ex su već rani osamdesetih otpočeli saradnje sa džez muzičarima i jednom iračko-kurdskom grupom. Tokom devedesetih su saradnje postale sve učestalije i raznovrsnije, a verovatno najslavnija faza njihovih muzičkih ukrštanja započeta je 2002. sa Etiopijom, što je kulminiralo u saradnji sa čuvenim saksofonistom Getačuom Mekurijom, sa kojim su The Ex objavili dva albuma i održali preko sto koncerata.

Nepopustljivi pobornici koncepta „do it yourself”, grupa The Ex tokom svih ovih godina radi nezavisno od izdavačkih kuća, menadžera i roudija, predstavljajući time uzor drugim progresivnim bendovima i muzičarima. Ostvarili su 28 albuma za sopstvenu etiketu „Ex Records”, a još na samom početku rada ozvaničili su i samostalne menadžmentske aktivnosti pod nazivom „Stichting Ex”. Koncerte su do sada održali u skoro čitavoj Evropi, zatim u SAD, Rusiji, Kanadi i Etiopiji. U Beogradu su nastupili tri puta – poslednji put 2015. godine, takođe na „Ring Ring”-u.

Članovi sastava The Ex su: Teri Hesels (Terrie Hessels; gitara), Arnold de Bur (Arnold de Boer; glas, gitara), Andi Mor (Andy Moor; gitara) i Katerina Bornefeld (Katherina; bunjevi, glas).

Koncertu grupe The Ex na 28. „Ring Ring”-u prethodiće nastup akustičnog norveško-nemačkog trija Flaten/Schick/Steidle. Ovaj novi sastav čine izuzetno cenjeni i iskusni muzičari na sceni džez, improvizovane i eksperimentalne muzike: Ingebrigt Hoker Flaten (Håker), Ignac Šik (Ignaz Schick) i Oliver Štajdle (Steidle). Trio je zapravo rođen iz postojeća dva dua Ignaca Šika – jednog sa Štajdleom i drugog sa Ingebritom. U novoj postavi nije dat prostor elektronici, tako da slobodnu improvizaciju donose isključivo saksofoni, kontrabas i bubnjevi. Koncert trija Flaten/Schick/Steidle u Beogradu predstavljaće njihov premijerni nastup van Nemačke, u okviru prve zajedničke turneje.

Ulaznice od 1800 dinara i 15 eura:
Tickets.rs (RSD): https://cutt.ly/Vw2U1vOB
Ticketscloud (EUR): https://cutt.ly/hw2OXLzI


balkanrock.com
 

Back
Top