Inkvizicija . . .

Неразумно је очекивати да мислим на тебе лично, него на такве као ти. Да будем јаснији... такве самозване папе су производ модерног друштва и погорђености појединаца који мисле да су сами себи довољни, знају да читају и пишу, куцкају на компјутеру, седе у топлим собама, пуних стомака са чачкалицом у зубима. Ако се запитамо: "да ли су такве индивидуе могуће биле у вековима када се тешко живело и преживљавало", одговор је одричан.

Да скратим, егоизам и егоцентричност савременог човека производи и такве самозване папе који имају само једну дилему - да ли да дозволе и Богу вечи ауторитет, или да га оспоре и Њему ? :wink:

MaranAta:
А где су такви као вас двојица били у то време да вичете и вриштите ?!? Наравно, производ сте или отпадника Мартина Лутера, или овог декадентног друштва у коме су се сви погордили и мисле да су попили сву памет света. Што је најгоре, такви су пуни идеја о "реформацији" Божје Цркве, не схватајући да је отпадник Лутер то започео пре цца. 500 година, и процес се још није завршио !!! Зашто није ? Па сваки дан нека шуша дође на идеју да "само она зна како треба да изгледа Божја црква" и одлучи да оснује своју секту. Број је премашио 20,000 и незадрживо расте. Само... имају један проблемчић... све више Протестаната прелази у Православље, схватајући да је "реформација" заправо велика отпадија. :wink:

ПС: Неким чудом се пророчанство Еноха остварује. 8)

A gde rece da si ti bio u to vreme? Ko je ovde uopste pomenuo Lutera i protestante? Nemoj mi reci da nisi mislio na nas dvojicu ili da te citiram? Izgleda da imas neki problem sa samim sobom,pokusaj to da resis sto pre,bar procitaj ono sto napises,za pocetak,nije tesko,jos nesto,pa ti uopste ne licis na Pravoslavnog Hriscanina,lose predsatavljas to u sta verujes,cisto sumnjam da su svi pravoslavci takvi tj. znam da nisu,u Bibliji, cesto se nailazi na reci kao sto su -smirenost,trpeljivost,krotkost. . .poznajes li ti kao Hriscanin znacenje tih reci ili ja kao ateista da ti ih rastumacim? Pozdrav.

bill:
Kastor:
MaranAta:
Naravno da sam te razumeo,neces da prihvatis cinjenicu da je i pravoslavna crkava podrzavala zlocine,ne kazem organizovala,Ruska pravoslavna crkva je cak i organizovala i podrzavala preobracanje katolika,zlocin je zlocin a crkva je crkva,neces mi valjda reci da blagoslov dat nasim ratnicima pred boj na Kosovu je samo obicaj,crkva i svo Srpsko pravoslavno svestenstvo je podrzalo taj boj,samim tim pada u vodu sve to sto crkva propagira,ubistvo iz samoodbrane je ipak ubistvo i kaznjivo je i po Bogu i po zakonu,sta bi sa drugim obrazom? Kad je Neron lovio i proganjao Hriscane,kad ih je ubijao na raznorazne zverske nacine ovi se nisu branili vec su mirno i strpljivo cekali u redu za smrt,nisu cak ni pokusavali da pobegnu,drzali su se Hristovog ucenja,nigde u Bibliji ne pise da je dozvoljeno ubiti u samoodbrani,nigde ne pise da crkva trba da podrzi rat,ratnike koji idu u boj a kamoli da ih blagoslovi,smesno zar ne!? Pozdrav.

Ne banalizuj stvari. Prilicno si neupucen. U hriscanskom ucenju uvek su postojali SVETI RATNICI poput na pr. Bozije andjeoske vojske na celu sa Svetim arhangelom Mihajlom, pa Sveti Georgije, Sveti Dimitrije, Sveti ratnik Teodor Tiron, Sveti Aleksandar Nevski, Sveti knez Lazar i svi sveti kosovski junaci... To su borci i stradalnici za Gospoda i za Krst casni. Svako ko ustane protiv necastivog, protiv tiranije, ugnjetavanja i zlocina, ko se brani i u potpunosti pridrzava hriscanskih nacela taj je Sveti ratnik. Moze i put tihovanja i milosrdja od nekoga da nacini podviznika, a isto tako to moze i put strdanja za veru hriscansku.

Sta ti znaci to sa Poljacima i Ruskom Crkvom? To nema veze sa hriscanstvom. To je cista politika. Ne mozes da kazes da su rimokatolici cinili najgore zlocine, pa onda da nadovezes i pravoslavce na to. To nije isto i nikako ne moze biti. Koji je tvoj motiv da saopstavas takve gluposti? Bice da si ti neki *********, jer se ocigledno sluzis takvom retorikom.

NEKI ********* kazes,da si mozda rekao NEKA ********* to bih onda shvatio kao neku vrstu uvrede pa bih ti onda odgovorio da aki nisi primetio do sada,ja nikoga nisam a i necu uvrediti,ali,ali posto si izgleda na nekom nizem nivou svesti onda ti to i necu reci,jer to onda i nije uvreda ! Jos kazes SVETI RATNICI? Pa gde to ima,jesi li svestan nebuloze? Po Bogu,svi ljudi na ovoj planeti su njegova deca,procitaj STARI ZAVET,takodje po Njemu je kaznjivo ubiti brata,kazes ZA KRST CASNI,samo za tvoju informaciju u Bog NE PRIZNAJE nikakva idolopoklonstva a KRST je sta? Sto se tice mog pominjanja Ruske Pravoslavne Crkve i Poljaka to je bio odgovor na pitanje koje nisi ti postavio a na pitanje koje nisi procitao! :wink: Pozdrav.

Kastore a jel` mozes ti nama da pokazes svoj tok misli, kako si od istorisjke diskusije (sta je ko i kom veku) dospeo do teoloske (ako se zna da vam/nam nije isto shvatanje Boga)? Sta je krst imas u NZ, a tvoj ateizam sigurno seze donekle. Dakle, da li si defetista ili ateista?

MaranAta:
Кастор је посвађан и са самим собом, акамоли са светом око њега. :roll:

Ima ih vise ovde posvadjanih sa samim sobom, ali ne bih rekao da je to Kastor...
Neko gore pomenu Svete Ratnike. Najveci apsurd hriscanske crkve. Bog kaze ne ubij, ne cini sebi idole, rezane i slikane, a hriscanska crkva proglasi ratnike, ubice, svecima, napravi im freske, ikone i ljudi se njima klanjaju.
Pa da vas covek pita gde vam je tu prava vera i gde vam je tu Hristovo ucenje?

НИшта се ти не брини за Христово учење и Његову цца. 2000 година стару Цркву Православну. Него се ти брини за себе и за своје спасење. Јер, како год се нико изван Нојеве барке нико није спасао, тако се неће спасти ни они који су изван Божје Цркве. :wink:

...:
Kastore a jel` mozes ti nama da pokazes svoj tok misli, kako si od istorisjke diskusije (sta je ko i kom veku) dospeo do teoloske (ako se zna da vam/nam nije isto shvatanje Boga)? Sta je krst imas u NZ, a tvoj ateizam sigurno seze donekle. Dakle, da li si defetista ili ateista?

Pa sad bas kad si uleteo, Sta je to krst po Novom zavetu? Ja nesto citah decenijama pa ne nadjoh, a mozda mi ti odgovoris ili dopises sta sam propustio.

Samo molim te nemoj da mi pominjes bajke i pricice o caricama i takvim glupostima i lazima.

maleni:
...:

Pa sad bas kad si uleteo, Sta je to krst po Novom zavetu? Ja nesto citah decenijama pa ne nadjoh, a mozda mi ti odgovoris ili dopises sta sam propustio.

Samo molim te nemoj da mi pominjes bajke i pricice o caricama i takvim glupostima i lazima.

Mogao bih i ja mada me ne pitaš: da li bi se ti krstio da je Isus obešen?

Krst je bio normalno sredstvo kažnjavanje razbojnika u Rimskoj imperiji, da bi umirali polako mučeći se.

Kada su Cezara uhvatili gusari za njega su tražili 50 talira, on im rekao da traže 500 (da ga ne omalovažavaju, oni nisu znali ko je on) ali da će ih sve razapeti na krst. Oni su mu se smejali. Kada je razmena obavljena ne zadugo Cezar je ispunio obećanje.

Ako se neko prekrsti, znači li to da on sebe poistovećuje sa svim razbojnicima toga vremena (i ona dva lopova sa Hristom)?

Hrist se nije krstio.

Novo jevanđelje, može neko da tumači, da je pisalo kako, je izmislilo kompjuter (kao neki, što će to pronaći u kuranu)

MaranAta:
НИшта се ти не брини за Христово учење и Његову цца. 2000 година стару Цркву Православну. Него се ти брини за себе и за своје спасење. Јер, како год се нико изван Нојеве барке нико није спасао, тако се неће спасти ни они који су изван Божје Цркве. :wink:

Teško meni karabatak, ja ne sedim u crkvi već u kući. :wink: :lol: :D

MaranAta:

Teško meni karabatak, ja ne sedim u crkvi već u kući. :wink: :lol: :D

Kastor:
Jos kazes SVETI RATNICI? Pa gde to ima,jesi li svestan nebuloze? Po Bogu,svi ljudi na ovoj planeti su njegova deca,procitaj STARI ZAVET,takodje po Njemu je kaznjivo ubiti brata,kazes ZA KRST CASNI,samo za tvoju informaciju u Bog NE PRIZNAJE nikakva idolopoklonstva a KRST je sta? Sto se tice mog pominjanja Ruske Pravoslavne Crkve i Poljaka to je bio odgovor na pitanje koje nisi ti postavio a na pitanje koje nisi procitao!Pozdrav
[/quote]

Izvini, nisam znao, izgleda da tebe razjeda neka strasna jeres tj. cini mi se da si pod uticajem neke sekte. Ovakvi stavovi na to jasno ukazuju. Zasto se odrices vere tvojih predaka (izvini, pretpostavljam da si poreklom Srbin)? Molim te, posto vidim da trazis i da si zedan istine, idi do najblizeg manastira i porazgovaraj sa nekim duhovnikom. Moje znanje je siromasno u tom pogledu. Razgovarajte o svim ovim pitanjima, i ako budes bio dovoljno zedan istine, Gospod ce sam da ti ukaze pravi put.

Bog te blagoslovio!

rdeki:
MaranAta:
Кастор је посвађан и са самим собом, акамоли са светом око њега. :roll:

Ima ih vise ovde posvadjanih sa samim sobom, ali ne bih rekao da je to Kastor...
Neko gore pomenu Svete Ratnike. Najveci apsurd hriscanske crkve. Bog kaze ne ubij, ne cini sebi idole, rezane i slikane, a hriscanska crkva proglasi ratnike, ubice, svecima, napravi im freske, ikone i ljudi se njima klanjaju.
Pa da vas covek pita gde vam je tu prava vera i gde vam je tu Hristovo ucenje?

Koja si to ti velicina da tako kvazisuperiorno tumacis Hriscanstvo?

Sta predstavalja sveti arhangel Mihajlo?
Ili sveti starozavetni prorok Ilija? Ili borba Davida i Golijata? Ili borba Jevreja protiv egipatskog ropstva?
To je sve borba za Gopoda, za pravdu, za istinu, a protiv necastivog, protiv iskusenja, protiv osvajaca, tiranije, mraka. Rod ljudski i narod boziji ne moze da ostane nem pred tim stvarima. U Hriscanstvu pored unutrasnje borbe, koja je najvaznija, vazna je i spoljasnja borba, za jednoga Gospoda, njegovu sabornu crkvu i veru hriscansku.

O odnosu rata za veru hriscansku i bozije zapovesti "ne ubij" procitaj sta kaze Petar II Petrovic Njegos ili sveti Isak Sirin.

Ja sigurno ne mogu da ih nadmasim.

Neka je slava kod Gospoda svetim ratnicima njegovim, a neka od Tvorca izmole za nas svakoliki mir na zemlji i carstvo nebesko!

ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU!

Sta predstavalja sveti arhangel Mihajlo?

Boginju pravde Justiciju!

Ili sveti starozavetni prorok Ilija?

Simbol Jevrejski da su bliski Bogu (izabrana nacija, u tom fazonu nekako)

Ili borba Davida i Golijata?

Kako mali Jevreji mogu da opstanu iako su Filistejci (današnji Palestinci) jaki...

Ili borba Jevreja protiv egipatskog ropstva?

Mojsije je hteo da bude vladar i imao je državničke sposobnosti. Ali to tebe ne bi trebalo da brine, jer ti si Srbin a ne Jevrejski sluga.

To je sve borba za Gopoda, za pravdu, za istinu, a protiv necastivog, protiv iskusenja, protiv osvajaca, tiranije, mraka. Rod ljudski i narod boziji ne moze da ostane nem pred tim stvarima. U Hriscanstvu pored unutrasnje borbe, koja je najvaznija, vazna je i spoljasnja borba, za jednoga Gospoda, njegovu sabornu crkvu i veru hriscansku.

To je njihova borba za svoju državu, nacionalnost. Da li bi se toliko džapao da je u pitanju srpstvo kao što se džapaš za Jevrejstvo?

Ja sigurno ne mogu da ih nadmasim.

Njegoša nikad, ali ovoga sigurno da. On je Juda.

Neka je slava kod Gospoda svetim ratnicima njegovim, a neka od Tvorca izmole za nas svakoliki mir na zemlji i carstvo nebesko!

Milošu Obiliću, Toplici Milanu, kosančić Ivanu, Caru nad Carevima Lazaru....

ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU!

Za Srpstvo i srpsko jedinstvo!

Вера не може имати посесивни карактер. Вера припада сваком бићу понаособ, и ако је неко постао Православни, онда та вера више није јеврејска, грчка, и онога тамо, него - ТОГ КОЈИ ЈЕ ПОСТАО ВЕРНИК.

Вера је неодвојива од бића и припада само њему. :wink:

Očigledna je razlika i shvatanja vere (a šta je vera?) mene i tebe tamtaramantara! Ja govorim da su sve te knjige u pravu, ali sa istorijskog, pravnog, filozofskog... i još mnogo drugih gledanja. Nikako duhovnog. Pripadnik neke vere (koji je druge nacionalnosti) duhovno pripada tom narodu (znači ti si dušom Cige mige - Ciganin, jer je to njihova vera). Svako je imao svoju istoriju pa je hteo da je ovekoveči.

Vera je iskrivljeno politizovanje i glupo je govoriti sa duhovne strane.

Pravi put ka onom višem je umetnost, jer samo ona izaziva ono osećanje koje niko ne može objasniti ali osećaš. Muziku na primer (na kvalitetnu - klasiku mislim a ne na ove moderne i šašave) doživljavaju isto i naši Srbi ovde, tvoji Cigani tamo, Talibani onamo, Ješe takođe, žutaći, čamuge... A umetnik dobija te kosmičke vibracije pa je prenosi nama smrtnicima.

Nekome nije dato ali... nisu ni svi duhovno zreli.

Shvataš me?!

P.S.
Tamtaramantara, pitaću te nešto preko lične poruke, mislim da si kompetentan za to.

Pozdrav!

Kazanova:
Ja govorim da su sve te knjige u pravu,..

Жао ми је пријатељу, али морам да се не сложим са тобом. То што си изрекао је само резултат пропаганде Њу Ејџа који настоји да на свету створи једну веру. Та тврдња не долази нити од Хришћанства, ни мухамеданства, ни будизма, ... укратко ни од једне од познатих религија. Измишљотина је модерног доба, у коме се под плаштом "љубави према свима" заправо потурају лажи. Обрати пажњу на следеће и реци да ниј тако:

Упркос модерној технологији, просвећености, цивилизацији, култури итд. гордост је још увек иста и њена порука је и даље: Воли самога себе и не обожавај никога више од себе, јер си ти бог. Све гране друштва нас непрестано бомбардују поруком: "Ти си најважнији на свету и нема важнијег од тебе". Психологија нас учи да треба веровати у себе; школа да треба себе ценити; саветују нас да мислимо позитивно, да себе убедимо "ја то могу, ја сам најлепши, најспособнији..." цртани филмови уче децу: "ти си господар васионе"; псеудо научни пророци су помоћу телевизије ушли у сваку кућу: космичка свест, телепатија, реинкарнација, Нострадамус, кристали, хороскопи, постали су део сваке породице. Стара религија Вавилона: враџбине, гаталице и бајања, више није само застарела магија, већ се данас, за иста старинска бунцања на пример, за једно предавање Ширли Меклејн плаћа улазница по $400. Јавност је прогутала превару и духовна обмана је пуштена са ланца јер је ништа више не задржава.

Њу Ејџ се заснива на пет основних начела замене. Уколико говоримо о нашој земљи и народу, нашем световном и духовном бићу, замене су:

1. уместо монотеизма (хришћанство) - политеизам,
2. уместо васкрса - реинкарнација,
3. уместо молитве - медитација,
4. уместо предодређености рођењем – хороскопи и предвиђања,
5. уместо обичаја и традиције – окултне радње

Жив био и да се спасеш из раља Њу Ејџа. :wink:

bill:
Kastor:
Jos kazes SVETI RATNICI? Pa gde to ima,jesi li svestan nebuloze? Po Bogu,svi ljudi na ovoj planeti su njegova deca,procitaj STARI ZAVET,takodje po Njemu je kaznjivo ubiti brata,kazes ZA KRST CASNI,samo za tvoju informaciju u Bog NE PRIZNAJE nikakva idolopoklonstva a KRST je sta? Sto se tice mog pominjanja Ruske Pravoslavne Crkve i Poljaka to je bio odgovor na pitanje koje nisi ti postavio a na pitanje koje nisi procitao!Pozdrav

Izvini, nisam znao, izgleda da tebe razjeda neka strasna jeres tj. cini mi se da si pod uticajem neke sekte. Ovakvi stavovi na to jasno ukazuju. Zasto se odrices vere tvojih predaka (izvini, pretpostavljam da si poreklom Srbin)? Molim te, posto vidim da trazis i da si zedan istine, idi do najblizeg manastira i porazgovaraj sa nekim duhovnikom. Moje znanje je siromasno u tom pogledu. Razgovarajte o svim ovim pitanjima, i ako budes bio dovoljno zedan istine, Gospod ce sam da ti ukaze pravi put.

Bog te blagoslovio![/quote]

Srbin sam,nisam pripadnik nijedne sekte i nisam pod uticajem nijedne sekte,samo sam sposoban da razmisljam racionalno i svojom glavom,nije mi potrebna Biblija da mi objasni i pokaze sta valja a sta ne,kao tebi i nekima,naravno pricao sam sa mnogim duhovnim licima,takodje sam video mnogo toga sta ta duhovna lica rade,cuo sta pricaju i naravno nisam bas siguran da su to sto jesu,prijatelju,zar ti sem Biblije ne vidis nista,jel ti je ona potrebna da odvojis dobro od zla,pa sta bi bilo da nije napisana,kako bi se onda ponasali?Sto se mojih i tvojih predaka tice oni su primili Hriscanstvo a pre toga su nam ti isti preci verovali u nesto drugo,pa koje se to onda religije ja odricem? Pozdrav.

MaranAta:

A to Hrist bio pravoslavac? E to nisam znao,cccc!?
Elem,znas li ti kako je postala pravoslavna,katolicka religija?Znas li zasto katolicku zovu jos i Paolinska crkva?Pozdrav.

Back