E ovo je dobar primer da pokazem sta znaci dvojkas je dvojkas a peticar je peticar....
Onaj ko zna kako da dobije peticu i lako je dobija, moze imati uzasnog profana geografije, npr moj. Ali to ne znaci da sam ja budala ako malo vise nabubam tu njegovu geografiju , a trazio je bukvalno da se buba iz knjige, imao covek prijatan izgled i ponasanje, ali takvu politiku ocena......
I manje vise bubas tu njegovu geografiju...
Sta je plus...Plus je sto obrazovanje u skoli nije ucenje znanja, nego ucenje sta ce sutra da vas strefi u zivotu , sto znaci i bubanje, i davanje ocena na lepe oci , i davanje na minic i davanje predsedniku opstine, i namerno sacekivanje da vas uhvate u makazice...
Npr dogovore se profan fizike, profan geografije, profan ono i dsz, da mi naprave sacekusu. Svaki djak zna kad otprilike ide njegovo ispitivanje, po redosledu u dnevniku, rasporedu predavanja i pitanja i slicnog...
I vidim ja da mi se sprema geografija mala sansa u ponedeljak ali velika u cetvrtak...
Kod njega nema da se javis, pa je sacekusa kad te prozove...
A cetvrtak imam i fiziku imam i ono i dsz...Ok, u ponedeljak predjem fiziku , to ide lako , a pravilo mi je ucim 1h dnevno za skolu, osim kad nesto moram, a to je npr to bubanje geografije...znaci cetvrtak moram 3h, sto znaci nema izlazak u grad ili skraceno , nema gledanje TV popodne oko pola 6 ili tenis da igram u dvoristu...
Dakle pokrijem fiziku u ponedeljak, rekoh pokricu ono i dsz u utorak i sredu , bice dosta i onda mi ostaje cetvrtak cist za geografiju...iako taj dan imam i ovo ostalo , ali je pokriveno...
Kad eto ti fizicara u ponedeljak predaje novu lekciju...Ne konstatujem ja to. Nastavljam plan. Spremljena ono i dsz i za cetvrtak nabubana tj spremna geografija..
Profa nije nepredvidiv tacno me proziva, ja odgovaram, paket je oko 7 do 9 lekcija, znam paket, sledi petica...ok..
Ali tu ide sacekusa od fizicara...on zna da sam odgovarao i dobio 5 iz geografije, i zakljucuje da sam odvojio dan za geografiju...zna da znam fiziku i da sam verovatno pokrio fiziku ranije...cuje da sam sredio i ono i dsz, znaci verovatno utorak i sredu...Cita me....i proziva me za zadnju lekciju...onu sto je predavao u ponedeljak...
Sacekusu...
Naravno ne da ne znam, nego nisam ni procitao....Nemam pojma ni o cemu se radi , mada imam pojma viskozno trenje, ali ne znam formule...
I sta ces...snalazis se...kazem viskozno trenje zavisi od koeficijenta, pa se okrenem ka odelenju....oni me gledaju , a ja pipkam mesto na tabli....i zvacem pricu...i najinteligentniji ukapiraju da cekam da mi kazu koje slovo...
Kazu mi , citam sa usana i pisem...i tako redom idemo , povucem razlomacku crtu i pipkam gore...neprimetno klimanje glavom, profa gleda ali ne vidi ko je klimnuo jer je neprimetno minimalno...i tako nabodem formulu , a cim nabodem formulu onda mogu da se vadim do prekosutra...
I vidi da sam se izvukao i kaze profa fizicar...Hteo sam da te upecam za keca ali ne moze te covek uhvatiti za keca pa cak ni na geografiju....i meni postane jasno sta se desava...
Naravno odmah nudim, moze jos jedno pitanje da bude bolja ocena...On kaze ma gde jos jedno pitanje, sve ostalo znas, spremio si , ovo ne znas jer je nova lekcija...ali eto ti dvojka...Ja kazem hajd, toliko sam znao kad je pocinjao cas....
Malo je anegdota, ali smisao skole nije samo obrazovanje, nego i da vidis kakvi su sve profani , kakve odnose prave u radu , sve je to zivot....
A sad da vratim sta znaci peticar....onaj koji resava zahtevano i uslove onako kako su postavljeni , a ne da se pravi pametan u smislu sta je vazno znanje a sta nije....
To je ono sto ja kazem da je sutra ta ocena profesionalni karakter....jer se isto tako postavlja i u poslu....
To sto se to ne ceni u Srbiji , to je druga prica, ali ima gde se ceni , garantujem vam da ce u CH svaki gazda da primeti kakav mu je radnik i njegov psiholoski radni profil...
A tacno je da vam ne koristi u Srbiji ni na fakultetu...tamo tek ima debila profesora, sto veci nivo obrazovanja to su veci debili....
Jedan te kaznjava sto neces da ga vodis pijanog kuci , drugi zato sto voli dupeuvlakace, treci zato sto voli da vidi da je neko nabubao gradivo...cetvrti te kaznajva zato sto ti je opsovao majku i oca jer ga je iznervirao prethodni student na pregledu radova, a ti mu rekao da se smiri i malo popije vode , da ne dovodi sebe u nezgodnu situaciju...sto znaci da te uzima ozbiljno , kao pretnju fizicki i pravno , a istvoremeno je ugrozen jer je mislio da je fizicki dominantan...
Sve je to zivot i to je bolje i najjeftinije proci dok si skolarac...
A ne da skupljas znanje ili jos gore da selektujes sta ti treba minimalno da bi prosao ....