INDIJA

кад свратиш туристички изгледа лепо, нема шта

али када радиш и бијеш 1000км недељно кроз индустријске зоне ............................чега сам се све нагледао а што је далеко, далеко од онога што се презентује

мислим на беду и услове живота у индустријским насељима

тренутно сам ван Мумбаија (не смем много да помињем много Бомбај јер их то подсећа на британску окупацију) али све се на исто своди - екстремне разлике

Poslednja izmena:
ево јос пар сликица, најсвежијих

на једној је самоса, вегетаријанска

на другој је шећерна трска спремна за цеђење сока

Prilozi

• secerna trska.jpg
    secerna trska.jpg
    60,9 KB · Pregleda: 7
  • moj rucak samosa.jpg
    moj rucak samosa.jpg
    55,6 KB · Pregleda: 11
не смем много да помињем много Бомбај јер их то подсећа на британску окупацију

Otkad je to njima bitno?
To sto si ti video bedu i sl. nema sta da te cudi. Nisi otisao u Lihtenstajn nego Indiju. Tamo imas Toliko miliona stanovnika i sada se ti cudis kako oni nemaju visok standard. Ne znam sta je tu neobicno? Nikada mi nece biti jasan mentalitet ljudi sa Balkana. Ocekuju da ih neko doceka u inostranstvu kao bogove, a kod kuce mazu djem i hleb za rucak.

Hvala ti Active, sto si podelio utiske sa nama. Da li si za stalno u Indiji ili na odredjeno vreme..???

за пар недеља одлазим, али постоји мигућност да се опет ускоро вратим

ставићу још сликица за који дан

што се хране тиче, опасно сам се навукао на самосу, ову вегетаријанску, пробао сам и јужноиндијску пицу, сем имена и облика нема ничег истог са италијанском. у суштини је пица база са ситно сецканим црним луком. тако испечена и уз њу се служе неки масала преливи. занимљиво и необично. кида се на комадиће и умаче у бакарну чинијицу са тим преливом.

баба код које станујем ми спрема ПАНИ, величине наше палачинке али дебља и кроз њу има неки зелениш (као детелина) са уситњеним зеленим екстра љутим папричицама. ужас колко добро у комбинацији са јужноиндијским ајварем (нисам запамтио име али екстра љуто и укусно). тако да ајвар ипак није само нешто специјално наше.

али од свега, највише ми се допала кашмирска кухиња ( ала наше ћуфте), додуше само неколико пута сам пробао али много добро

Poslednja izmena:
за пар недеља одлазим, али постоји мигућност да се опет ускоро вратим

ставићу још сликица за који дан

што се хране тиче, опасно сам се навукао на самосу, ову вегетаријанску, пробао сам и јужноиндијску пицу, сем имена и облика нема ничег истог са италијанском. у суштини је пица база са ситно сецканим црним луком. тако испечена и уз њу се служе неки масала преливи. занимљиво и необично. кида се на комадиће и умаче у бакарну чинијицу са тим преливом.

баба код које станујем ми спрема ПАНИ, величине наше палачинке али дебља и кроз њу има неки зелениш (као детелина) са уситњеним зеленим екстра љутим папричицама. ужас колко добро у комбинацији са јужноиндијским ајварем (нисам запамтио име али екстра љуто и укусно). тако да ајвар ипак није само нешто специјално наше.

али од свега, највише ми се допала кашмирска кухиња ( ала наше ћуфте), додуше само неколико пута сам пробао али много добро

Meni je indijska hrana najbolja. Iskreno receno, nisam nista mesno probala, jer sam vegetarijanka, ali ostale stvari su odlicne.

да ли си пробала храну која се продаје на тезгама?

ја не могу, много прљаво и неуредно, а тако лепо мирише.

Nisam, naravno. :p Imam predivnu kuvaricu, koja je cista i veoma vesta. Najlepse mi je kada natrpa svo moguce povrce i to pripremi, bilo kuvano, bilo peceno sa puno zacina, koje nemam pojma koji su. Raj! A ne znam da li si probao onaj sladoled "sa jajima", ali vegetarijanski. Umesto jaja ima neki zacin, koji se muti sa vodom i na kraju izgleda kao da su ulupana jaja. Onda se u to doda sve sto ti padne od voca i zaledi. Carobno!

jos par slikica

Prilozi

• Photo345.jpg
    Photo345.jpg
    55,5 KB · Pregleda: 7
  • Photo344.jpg
    Photo344.jpg
    42,3 KB · Pregleda: 8
  • Photo347.jpg
    Photo347.jpg
    47,6 KB · Pregleda: 9
  • Photo338.jpg
    Photo338.jpg
    56,5 KB · Pregleda: 8
  • Photo353.jpg
    Photo353.jpg
    52,8 KB · Pregleda: 7
Nisam, naravno. :p Imam predivnu kuvaricu, koja je cista i veoma vesta. Najlepse mi je kada natrpa svo moguce povrce i to pripremi, bilo kuvano, bilo peceno sa puno zacina, koje nemam pojma koji su. Raj! A ne znam da li si probao onaj sladoled "sa jajima", ali vegetarijanski. Umesto jaja ima neki zacin, koji se muti sa vodom i na kraju izgleda kao da su ulupana jaja. Onda se u to doda sve sto ti padne od voca i zaledi. Carobno!

лепо је вегетаријански, али искрен да будем, једва чекам да се вретим на нашки, мени је доктор саветовао да не једем свеже поврће, и то ми пада тешко. од воћа цепам јабуке и локалне банане, а пробао сам и грожђе. бабче је вегетаријанац па ми тек по некад на мој захтев спреми рибу, а једном је пала и пилетина. мада није нешто. али нека црвена риба са гомилом зачина је екстра. кад ми је спремила први пут, сама је убацила 2 ситна парчета рибе међутим касније је укапирала да су моји капацитети малко већи па сада сам убацујем.

синоћ ми је спремила слатки роти са минтом, ух, оно треба преживети. толико је јако и слатко.

Prilozi

• Photo331.jpg
    Photo331.jpg
    38,1 KB · Pregleda: 8
Ja sam bio tri nedelje u Indiji sa drugaricom. Isli smo u sopstvenoj reziji. Odmah na aerodromu smo uzeli pripaid taxi koji nas je odveo do Central(Local) railway station (to je na par kilometra severno od Victoria train station). Taman kad smo izasli iz taxia poceli su da se bude lokalni klosari koji spavaju po trotoaru.Smece na sve strane,smrdi kanalizacija, go**a po trotoaru i gomila indusa koji vole da pljuju. :mrgreen: Tu smo kupili autobuske karte za Gou tacnije za grad Mapusa, i otisli smo do Victoria train station. Tamo smo se zaboli u Mek, malo da odmorimo i popijemo nesto jer nismo videli ni jednu prodavnicu. Tu smo bili nekih sat vremena i krenuli smo u obilazak tog dela grada. U tom delu grada smo videli samo dve normalne klupe (verovatno ih nema da na njima ne bi spavali klosari). Jedva smo nasli normalnu prodavnicu posle nekih sat i po traganja. Usput smo videli coveka koji najnormalnije pisa uz zid neke banke koja se nalazi u takvom delu grada (kao kad bi neko na terazijama pisao). Kasnije sam i video zenu kako je na sred trotoara razmakla onu njihovu haljinu i isto uradila kao gore pomenuti "gospodin". Oni ulicni prodavci su mi najjaci. Pakuju ona njihova jela u novine koje su takvog kvaliteta da se sa njih skida boja. :mrgreen:
Uvece smo krenuli za Gou. Oko pola 10 ujutru smo stigli u Mapusu (oni izgovaraju Mapsa). Tu smo naleteli na nekog lokalnog tuk-tuk vozaca i pitali ga da li zna nekog ko ima smestaj u Calangute-u? Posto je to bio 31.12. jedva je nasao, ali ne u Calanguteu vec neko malo mesto na 3-4 km od Calangute. Posle dva dana smo presli u Calangute. Tu smo bili do cetvrtka, jer smo u sredu isli na pijacu u Anjuna-u. Sad znam da Calangute treba izbeci pogotovo tu oko 31.12 i 01.01 jer je prepuno indusa koji bacaju smece gde god stignu a plus ima ih minimum 20 000 (koji su tu dosli da vriste i da se glupiraju). Zatim smo se spustili u Palolem. Tamo smo bili vise od 10 dana. Palolem je pravi mali raj. Malo mesto i sve se desava na plazi. Nema puno stranih turista a jos manje lokalnih turista koji bacaju smece po plazi. Od palolema smo isli taksijem do Margao i tu smo seli na bus za bombaj. Proveli smo jos jedan dan u Bombaju (inace ceo grad mirise na secernu trsku).
Inace njihova hrana je veoma ukusna.

Ahahahaha :) Ovaj prvi deo mi se mnogo svidja, iskreno i stvarno tako. Gledala sam ove stare postove kad si planirao da ides u Indiju i sad utiske posle puta... I kako ti se cini - jesti ili ne iz novina kod musavog i prljavog prodavca??? Ja nikada do sad u Indiji nisam jela na ulici, cak trazim i da mi izbace led iz case u restoranu ili klubu... Ne znam kako ti se cini bezbednost, ali za sve ostale na forumu upozorenje da paze koga unajmljuju za lokalnog vodica i da paze u busevima i vozovima na svoje stvari... nemaju svi u Indiji bez raloga resetke na prozorima ;) Ja sam prisustvovala jednoj takvoj situaciji u vozu gde je decko iz francuske unajmio lokalnog vodica - mladica koji izgleda ok, nasao ga je inace u kaficu i ovaj mu je na kraju uzo pare telefon i fotoaparat i izasao iz voza, a francuz jadan nije znao sta ga je snaslo...
U Goi ima puno stranaca, ali Indusi ne vode racuna i nekako su navikli da zive okruzeni djubretom...steta! Mada im sad sve vise na televiziji pustaju reklame kako bi trebalo da paze na cistocu, lepo ponasaju i ne gnjave turiste.

"Usput smo videli coveka koji najnormalnije pisa uz zid neke banke koja se nalazi u takvom delu grada (kao kad bi neko na terazijama pisao). " I ovo je isto kao dobar dan, na svakom koraku je tako, a o pljuvanju da ne govorim.
Inace Goa je glavna destinacija za Novu Godinu, tako da se svi upute tamo...

Ahahahaha :) "Usput smo videli coveka koji najnormalnije pisa uz zid neke banke koja se nalazi u takvom delu grada (kao kad bi neko na terazijama pisao). " .

нажалост то је као добар дан, прекјуче гледам једна баба на 10-так метара од мог таксија ладно задиже сукњу или шта год да је, и опали по тротоару . То сам још једном видео у скоро самом центру.

али млађе генерације се баш видно разликују и види се напредак, додуше постепен али очигледан

а храна сервирана на парчету новина је нешто што редовно. мада морам да признам да сам једном омлатио самосе и екстра љуте пржене зелене папричице сервиране на спортској страни TIMES-а од октобра 2010. где сам узгред прочитао да је србија тежак опонент у тенису.

a da malo vise kazes o njima?

Koliko se secam, bila sam u njihovom hramu u Nepalu i u Indiji. Iskreno da ti kazem, ne secam se nesto preterano njihove filozofije, ali znam da su imali dobru neku meditativnu muziku. Znam i da prave te cinije od lobanja, a cesto ih i pozlacuju, pa ih koriste u obredima. To mi je stvarno bilo odvratno. Odseku gornji deo lobanje i onda je ukrasavaju, pa imas kao neku pricest, odakle svi piju taj neki sok. Bas mi je odvratno. U Indiji sam susrela mali milion raznovrsnih religja, filozofskih pravaca i sl. Na zalost, nemam moj dnevnik sa sobom, pa da ti napisem nesto o njima. Ako se setim neceg reci cu ti, vazi?

пар свежих, јуче направљених, мислим да је у питању свадба

Prilozi

• Photo376.jpg
    Photo376.jpg
    51 KB · Pregleda: 14
  • Photo377.jpg
    Photo377.jpg
    52 KB · Pregleda: 8

Back