Ух, ово је стварно "незгодна" тема. Ја, право да кажем, немам одговор који би задовољио постављача теме. Прво, морам да га критикујем - ако је приметио да су се мајка и син упарили, требало је да контактира ветеринара јер за то постоји лек да се спречи зачеће, а пошто то није урадио, дошло је до овога. Значи, веома неодговорно. Знам једну особу којој се десио исти случај, с тим што ти штенци нису преживели, тачније - родили су се мртви.
Можда би требало те штенце однети код ветеринара, да прегледа да ли су здравствено ок (бар онолико колико може да види, евентуално да уради ултразвук, мада схватам да то није јефтино). Нисам баш за еутаназију, јер не мора да значи да ће штенци испасти "фелерични", иако сам велики противник инцеста. Верујте ми, знам зашто то кажем. Код мог пса је постојала генетска мана од које је настрадало заиста пуно паса, а његовог рода, због присуства инцеста. Ти пси јесу били заиста екстеријерно квалитетни, али нису дуго поживели. Али, добро, да не би било да "причам у ветар", зауставићу се на овоме.
Можда постоји солуција да сам власник тих паса, тј. аутор теме, задржи код себе псе док их не стерилише, а самим тим ће се и (можда) показати да ли су пси видно "оштећени" и тад већ постоји гаранција да се ти пси неће парити. Знам да је неизводљиво отхранити 12 паса и да је нереално ово што предлажем, али кад је већ могао да буде толико неозбиљан и да дозволи да се мајка и син упаре, онда нека и сноси одговорност. Жао ми је што сам груба, али није из зле намере. И није на нама да одузимамо нечији живот, али кад већ морамо нек онда тада постоји заиста ваљан разлог типа ако је пас јако болестан, ако му нема спаса, ако трпи болове, и сл.
И још нешто - маните се предрасуда о питовима о ротовима, разумем се у ове друге и знам које су њихове особине и мане. И лепо сам рекла више пута - пас ће бити онакав каквог га васпитавате! Од њих правите оно што желите да имате, немојте на самог пса бацати дрвље и камење, бацајте га на власника.