Incest medju psima

Odgovor na tvoje pitanje je isti kao i odgovor na pitanje postavljaca teme. Mozda bidne, a ne mora da znaci. Ako ne bude kod ovih stenaca, postoji mogucnost da bude kod nekog njihovog potomka. Konsultuj se s nekim veterinarom, dzaba trazis strucno misljenje od nas ljubitelja-amatera.

Iskreno se nadam da je tvoje pitanje samo teorijsko, tj. da ti se to nije stvarno desilo. Mislim da ova tema nece podneti jos neku raspravu, haha. :lol:

pa nije mi jasno od toliko pasa na svetu vi morate da parite majke i sinove, bracu i sestre????? Dajte bre oglas da trazite zenku ili muzijaka te i te rase, za parenje i neko ce se javiti!!! Ako vec postoji i najmanja mogucnost da dodje do nekih problema, zasto cackati to?

Ух, ово је стварно "незгодна" тема. Ја, право да кажем, немам одговор који би задовољио постављача теме. Прво, морам да га критикујем - ако је приметио да су се мајка и син упарили, требало је да контактира ветеринара јер за то постоји лек да се спречи зачеће, а пошто то није урадио, дошло је до овога. Значи, веома неодговорно. Знам једну особу којој се десио исти случај, с тим што ти штенци нису преживели, тачније - родили су се мртви.
Можда би требало те штенце однети код ветеринара, да прегледа да ли су здравствено ок (бар онолико колико може да види, евентуално да уради ултразвук, мада схватам да то није јефтино). Нисам баш за еутаназију, јер не мора да значи да ће штенци испасти "фелерични", иако сам велики противник инцеста. Верујте ми, знам зашто то кажем. Код мог пса је постојала генетска мана од које је настрадало заиста пуно паса, а његовог рода, због присуства инцеста. Ти пси јесу били заиста екстеријерно квалитетни, али нису дуго поживели. Али, добро, да не би било да "причам у ветар", зауставићу се на овоме.
Можда постоји солуција да сам власник тих паса, тј. аутор теме, задржи код себе псе док их не стерилише, а самим тим ће се и (можда) показати да ли су пси видно "оштећени" и тад већ постоји гаранција да се ти пси неће парити. Знам да је неизводљиво отхранити 12 паса и да је нереално ово што предлажем, али кад је већ могао да буде толико неозбиљан и да дозволи да се мајка и син упаре, онда нека и сноси одговорност. Жао ми је што сам груба, али није из зле намере. И није на нама да одузимамо нечији живот, али кад већ морамо нек онда тада постоји заиста ваљан разлог типа ако је пас јако болестан, ако му нема спаса, ако трпи болове, и сл.
И још нешто - маните се предрасуда о питовима о ротовима, разумем се у ове друге и знам које су њихове особине и мане. И лепо сам рекла више пута - пас ће бити онакав каквог га васпитавате! Од њих правите оно што желите да имате, немојте на самог пса бацати дрвље и камење, бацајте га на власника.

designpara@gmail.com:
pa nije mi jasno od toliko pasa na svetu vi morate da parite majke i sinove, bracu i sestre????? Dajte bre oglas da trazite zenku ili muzijaka te i te rase, za parenje i neko ce se javiti!!! Ako vec postoji i najmanja mogucnost da dodje do nekih problema, zasto cackati to?

da,ali kako da nadjem nekog ko mu je nije rod kad njih 20 u Srbiji ima Dzek-Rasel terijera!!!
??????????

Odg-ORIM OF KRAN 1:
Prvo kad pricate o incesu morate da znate zasto se on primenjuje pa tek onda da pricate,ovako sto pricate je cista glupost i pokazuje vase neznanje o psima

Ок, онда нам поближе објасни да не би остали "неупућени и необразовани". Није фора улетети овде, направити "бум, трас" у фазону "ви сте сви глупи" ... фора је да нам објасниш зашто се не слажеш са нама. Изнеси и добре и лоше стране примене инцеста међу псима.

Citam kaze neko ovde pse koji su iz incesa treba ubiti???????????
Alo ljudi neradi se INCES tek tako,sve ima svoje.
LUPATE GLUPOSTI I KAKO COVEK DA NE POMISLI DA STE GLUPI??????????
Evo bicu dobre volje i objasnicu vam zasto se primenjuje INCES.Metod zasnovan na parenju u srodstvu (poznat kao inbreeding ili konsanguinacija)
Princip ovog metoda je jednostavan: uparivanje uzgojnih jedinki u srodstvu u nameri da se njihove osobine učvrste u homozigotnom obliku.
Stepen konsanguinacije se lako vidi proučavanjem rodovnika i karkteriziran je:

koeficijentom srodstva (100% između braće i sestara, 50% uparivanjem oca i kćerke ili majke i sina, itd..)
stepenom srodstva, koji predstavlja broj generacija koji razdvaja individue od zajedničkog pretka. Na primer, nivo 2-3 predstavlja da je yajednički predak ded sa očeve strane a praded sa majčine.
Ovaj metod, često okarakterisan i kao "mač sa dve oštrice", učvršćuje osbine i kreira stabilnu liniju dve jedinke koje su u srodstvu u relativno kratkom vremenu. U isto vreme, i neželjene osobine, ukoliko su bile prisutne u recesivnom obliku, isplivavaju na površinu. Stoga je od velike važnosti izabrati besprekorne pse sa istim takvim pretcima.
Bez obzira, mora se spomenuti da ovaj metod jednostavno otkriva genetske defekte koji već postoje u latentnom obliku u genomu odgojnog para. Njihovim uparivanjem, moguće je identifikovati heterozigotne nosioce. Iako kasnija selekcija može izgledati surova, odstranjivanje potomstva sa neželjenim osobinama i njihovih roditelja dozvoljava odgajivaču da se fokusira na produkciju genetski zdravih pasa. U mladim odgajivačnicama koje tek stvaraju svoju krvnu liniju, često će te čuti da se na prodaju nude psi takozvanog "pet" kvaliteta.
Treba spomenuti da ovaj metod ne dozvoljava kreiranje novih osobina i stvara poteškoću u otklanjanju jedinki sa manama ukliko se pojavi visok nivo neželjenih homozigotnih osobina.

Ovaj metod zahteva vrlo strogu selekciju. Psi sa neželjenim osobinama se odstranjuju iz daljeg odgoja, ponekad i na onaj najsuroviji način. Reputacija odgajivačnice, stabilnost i uspeh njene krvne linije, ironično je povezan sa ovim strogim metodom selekcije.
Dalje, otprilike oko pete generacije parenja u srodstvu, može se očekivati pojavljivanje novih neželjenih osobina. Ukoliko je ovaj stepen veći od 10%, odgajivači koji prate ovaj metod odgoja ubacuju drugu krvnu liniju u svoj program.

Da odgovorim na postavljeno pitanje. Na drugoj temi sam videla da su se vec rodili.

Ne bih ulazila u polemiku zasto i kako je do toga doslo.

Desilo se, tu smo gde smo.

U svakom slucaju, ja bih pse ostavila, s tim da te pse treba dobro posmatrati. U najboljem slucaju celo leglo bih ostavila kod sebe do nekih godinu dana starosti. Iz tog legla moze da izadje 1 vrhunski primerak, i njega treba sacuvati. Ostale bih dala ali uz to da mi budu blizu i da mogu da pratim njihov rast i razvoj. Jednostavno, to je neophodno zbog toga da znam kakve gene nose moji psi.

Znachi odgajivachi glume Bogove....lepo je znati,sada imam jos gore misljenje o odgajivachima...a zasto sve to? da bi se tamo neki likovi hvalisali po izlozbama i pokazivali trofeje....ne mogu da verujem da zbog glupog trofeja bude surovo selekcionisana neka rasa......jadni ti psi...

Ljudi mora da znate da se inces primenjuje iz odredjenih namera,ja sam gore napisao zasto se radi Inces a vi probajte da shvatite,inace kad pricamo o odgajivacima isto znajte da postoje samo 3 nacina selektivnog rada i nepostoji vise jedan od ta 3 je i Inces,iz Incesa su dosli mnogi WORLD SAMPIJONI,tako da je los ne bi ga sigurno odgajivaci radili.

Back