Ime Boga Jehova

I ti hoćeš na osnovu jedne rečenice da znaš istinu, a Pismo ima preko 1000 strana.
Ne radi se to tako.

Ali hajde i da suzimo na samo 32 glavu...Kada je pročitaš celu u bilo kom prevodu...Svevišnji koji se pominje u osmom stihu je Jehova. To govori 32 glava. Svevišnji je Jehova.
Đavo se krije u detaljima...šta je bila motivacija da menjaju tekst?
Šta ih je, po tvom mišljenju, nagnalo da menjaju božanski tekst?

Đavo se krije u detaljima...šta je bila motivacija da menjaju tekst?
Šta ih je, po tvom mišljenju, nagnalo da menjaju božanski tekst?
Koliko puta se sam izabrani narod okretao od Jehove? Mnogo. Jesu li tada pojedinci uvrteli sebi u glavu da je nešto po njima pogrešno ili ne?! Kao i izgovaranje samog Božjeg imena. Pa hajde briši tamo gde je Bog rekao da se zapiše.
Pa prepisivanje prepisivanih tekstova...pa prevođenje prepisivanih tekstova...pa prevođenje takvih prevoda...itd... pa kasnije modifikacija određenih stihova da bi se teološki uklopilo u njihovu versku praksu...
Mnogo je razloga....od onih 'dobronamernih' do onih zlonamernih.

I pored svega, suštinu nije promenio ni jedan prevod koji danas imamo u rukama.

Koliko puta se sam izabrani narod okretao od Jehove? Mnogo. Jesu li tada pojedinci uvrteli sebi u glavu da je nešto po njima pogrešno ili ne?! Kao i izgovaranje samog Božjeg imena. Pa hajde briši tamo gde je Bog rekao da se zapiše.
Pa prepisivanje prepisivanih tekstova...pa prevođenje prepisivanih tekstova...pa prevođenje takvih prevoda...itd... pa kasnije modifikacija određenih stihova da bi se teološki uklopilo u njihovu versku praksu...
Mnogo je razloga....od onih 'dobronamernih' do onih zlonamernih.

I pored svega, suštinu nije promenio ni jedan prevod koji danas imamo u rukama.
Ja te pitam za ovaj specifični stih...šta su pokušavali da sakriju?
Koje starije znanje koje se poklapa sa religijama koje su ih inspirisale?

Ja te pitam za ovaj specifični stih...šta su pokušavali da sakriju?
Koje starije znanje koje se poklapa sa religijama koje su ih inspirisale?
To je samo slučajnost, pa ti se čini da se poklapa.
Kažem ti, po meni je prepisivanje prepisanog...pa onda prevođenje takvog teksta...pa onda prevod takvog teksta sa jezika koji nije izvorni...itd...
Tu je došlo do zabune.

To je samo slučajnost, pa ti se čini da se poklapa.
Kažem ti, po meni je prepisivanje prepisanog...pa onda prevođenje takvog teksta...pa onda prevod takvog teksta sa jezika koji nije izvorni...itd...
Tu je došlo do zabune.
Nije tu problem u prepisivanju, nego u namernoj i ponavljanoj alteraciji teksta.

A sam čin alteracije teksta i različita tumačenja pokazuju nesposobnost boga kojem se klanjaš da komunicira dovoljno efikasno.
Da ne uvodimo sad ideju i što postoje različiti jezici i kako superiorno biće samom sebi komplikuje prenos poruke. :mrgreen:

Nije tu problem u prepisivanju, nego u namernoj i ponavljanoj alteraciji teksta.

A sam čin alteracije teksta i različita tumačenja pokazuju nesposobnost boga kojem se klanjaš da komunicira dovoljno efikasno.
Da ne uvodimo sad ideju i što postoje različiti jezici i kako superiorno biće komplikuje prenos poruke. :mrgreen:
Ne. Da je tako u svakom prevodu bi taj stih bio isti, ali nije. Zavisi ko je od koga prevodio, suviše je očigledno i tu je problem...dovoljno je da jedan omane i da se to prelije na razne jezike.

Drugo. Ti u sebi imaš savest i ona ti govori isto... kog god da si roda, plemena, jezika...urezano je u tebe to šta Tvorac želi da ti kaže. Tako da te neće osuditi Pismo, ali će te osuditi savest....što ti je isto. Nema izgovora...savest ne mora da se prevodi, ona se uvek razume.

Laku noć

Ne. Da je tako u svakom prevodu bi taj stih bio isti, ali nije. Zavisi ko je od koga prevodio, suviše je očigledno i tu je problem...dovoljno je da jedan omane i da se to prelije na razne jezike.
Ko govori o prevodima...kako glasi stih u najstarijoj verziji pronađenoj na hebrejskom, a kako u MT?
Drugo. Ti u sebi imaš savest i ona ti govori isto... kog god da si roda, plemena, jezika...urezano je u tebe to šta Tvorac želi da ti kaže. Tako da te neće osuditi Pismo, ali će te osuditi savest....što ti je isto. Nema izgovora...savest ne mora da se prevodi, ona se uvek razume.

Laku noć
"Svi imamo istu savest i to je dokaz Tvorca" je logička greška Ne sledi.

Poslednja izmena:
Jehovina Reč ti potpuno isto govori kao i savest koja se nalazi u tebi. To da li ćeš ti poslušati taj glas razuma, zavisi samo od tebe.
Jehova je preneo Reč i mi u potpunosti znamo šta je ispravno ili ne...dakle, uspeo je.
Da svi ljudi ispoštuju samo prve dve zapovesti, na zemlji bi već sada bio raj.

Ponovo je do nas.
Znači nije mogao da nas stvori sve normalne, dobre, zdrave, te je zato morao da pošalje zapovesti. Nije mogao da nadogradi sistem, već je postavio table pored puta.

Ko govori o prevodima...kako glasi stih u najstarijoj verziji pronađenoj na hebrejskom, a kako u MT?

"Svi imamo istu savest i to je dokaz Tvorca" je logička greška Ne sledi.
Ma ti praviš svaku moguću grešku ako ignorišeš vagu dobra i zla koju nosiš u sebi.
Pa ti ponovo kažem...Onaj ko te s'vagom napravio (a jeste) neće uzimati u obzir tvoje pravdanje....ti si osvedčen .

Znači nije mogao da nas stvori sve normalne, dobre, zdrave, te je zato morao da pošalje zapovesti. Nije mogao da nadogradi sistem, već je postavio table pored puta.
Normalne i zdrave nas je i stvorio...mi smo otišli od njega, ignorišući njegovo upozorenje šta će se u tom slučaju desiti. Kako mu se ne da lagati, daje nam telo koje je sklono propadanju, samim tim i bolesti, smrti...
Da je prekomponovao bio bi lažov...
Ali će svakako prekomponovati kada za to dođe vreme...

Meni savest govori da treba da ti pomognem da se spasiš sopstvene zablude.
Hvala ti što mi želiš pomoći:)
Ali, ova 'zabluda' me tera da budem bolji čovek u praktičnom smislu.

Meni je pomoć potrebna samo onda ako idem preko savesti...a pošto nam je savest ista, trebalo bi de je to i tvoj problem...naravno, ako je ignorišeš.
Za svaku drugu nevolju, imam Boga kao zaklon.

Zašto bih bio bolji čovek u ovom svetu?...isplati li se to danas?...
Ko će me nagraditi što mi je savest čista?...
Bolje vrabac u ruci, nego golub iz bajke. :mrgreen:
Radićeš na stvaranju boljeg sveta svojoj deci, umesto da gubiš vreme na svoju verziju bajke, pa jednog dana tvoji potomci neće morati da izmišljaju svakakva opravdanja kako ih bog voli, a bebe dobijaju rak.

Bolje vrabac u ruci, nego golub iz bajke. :mrgreen:
Radićeš na stvaranju boljeg sveta svojoj deci, umesto da gubiš vreme na svoju verziju bajke, pa jednog dana tvoji potomci neće morati da izmišljaju svakakva opravdanja kako ih bog voli, a bebe dobijaju rak.
Ovi bez savesti odmah uzimaju goluba...
Zar za moju decu nije najbolje da i ja uzmem goluba odmah...vidiš valjda kako to u relu ide?!

Dok ja sačekam da svetu proradi savest, ja ostarih i život prođe...nije li svet sve gori i gori i mi ga takvim deci ostavljamo.
Hoćeš da mi kažeš da je savest nekad bila na ceni i da je svet bio lepše mesto zbog toga?...ili se nadaš da će to biti?...da ne kažem 'veruješ'...

Ovi bez savesti odmah uzimaju goluba...
Zar za moju decu nije najbolje da i ja uzmem goluba odmah...vidiš valjda kako to u relu ide?
Mislim da nisi razumeo šta je golub.
Dok ja sačekam da svetu proradi savest, ja ostarih i život prođe...nije li svet sve gori i gori i mi ga takvim deci ostavljamo.
Hoćeš da mi kažeš da je savest nekad bila na ceni i da je svet bio lepše mesto zbog toga?...ili se nadaš da će to biti?...da ne kažem 'veruješ'...
Verujem da je da bi svet bio bolji korisno ne trošiti vreme na sanjarenje šta će sa tobom biti kada ga napustiš.

Vidiš da se ne isplati biti bolji čovek?....što bi rekli savestan.
Ako za savesnog nema nagrade, šta je svrha savesti?

Znaš da bi mnoge savest pekla ako mogu da ukradu a nisu...Zašto?
Zato što ako ne krademo jedni od drugih održavamo socijalnu koheziju...to što ti doživljavaš kao dokaz boga je unutrašnji regulator ponašanja koji omogućava život u grupi.
Vrsta koja sarađuje i ima mehanizam da spreči sebičnost pojedinaca - opstaje lakše.
Dakle, iako pojedinac možda "gubi" ako ne krade, grupa dobija, a s vremenom i taj pojedinac indirektno dobija jer živi u stabilnijem i poverljivijem društvu.

Normalne i zdrave nas je i stvorio...mi smo otišli od njega, ignorišući njegovo upozorenje šta će se u tom slučaju desiti. Kako mu se ne da lagati, daje nam telo koje je sklono propadanju, samim tim i bolesti, smrti...
Da je prekomponovao bio bi lažov...
Ali će svakako prekomponovati kada za to dođe vreme...
Hoće, hoće. Biće jako otrežnjenje kada dođemo do saznanja kako smo nastali.
Kada Okamova britva poseče sve te stranice bajki, plagijata indijskih i egipatskih svetih spisa.

Zato što ako ne krademo jedni od drugih održavamo socijalnu koheziju...to što ti doživljavaš kao dokaz boga je unutrašnji regulator ponašanja koji omogućava život u grupi.
Vrsta koja sarađuje i ima mehanizam da spreči sebičnost pojedinaca - opstaje lakše.
Dakle, iako pojedinac možda "gubi" ako ne krade, grupa dobija, a s vremenom i taj pojedinac indirektno dobija jer živi u stabilnijem i poverljivijem društvu.
Lepo to zvuči kao teorija, ali u praksi stvari stoje mnogo mnogo drugačije.

Back