- Poruka
- 7.335
Dobro jutro, gospođo- prenaglašenim zvaničnim tonom pozdravih vlasnicu i radnicu u omiljenoj prodavnici, dok je nosa zabijenog u rafofe nešto slagala.
-Ooooo, pa gde si ti, Još jedan iz sela - otpozdravila je, trudeći se da bude srdačna.
-Kako ide pos'o?
-Ništa me ne pitaj, svaki dan je sve skuplje, a ovaj narod ćuti. Svaki dan u svetu se ljudi bune, a mi ćutimo. Razumem da je bila suša, ali, bre, čoveče! Kome ja to da prodam?
-Da, toliko smo otupeli da nas ništa više ne uzbuđuje. Sutra da objave da će streljati svakog desetog, svi bi ćutali u nadi da neće biti taj ...
-Da, da, rintamo, sve što zaradimo, to...-napravi pokret rukom od grla prema utrobi, pa na kraju pokreta otrese ruku kao da s nje otresa vodu - ...i, gotovo! Na to se sve svelo.
Jesmo li otupeli?
Da li se brzo mirimo sa sudbinom?
Da li brzo odustajemo od ambicija?
Gde je granici između zdrave i bolesne ambicije?
Šta nam je zaista potrebno, a šta nam je nametnulo potrošačko društvo?
-Ooooo, pa gde si ti, Još jedan iz sela - otpozdravila je, trudeći se da bude srdačna.
-Kako ide pos'o?
-Ništa me ne pitaj, svaki dan je sve skuplje, a ovaj narod ćuti. Svaki dan u svetu se ljudi bune, a mi ćutimo. Razumem da je bila suša, ali, bre, čoveče! Kome ja to da prodam?
-Da, toliko smo otupeli da nas ništa više ne uzbuđuje. Sutra da objave da će streljati svakog desetog, svi bi ćutali u nadi da neće biti taj ...
-Da, da, rintamo, sve što zaradimo, to...-napravi pokret rukom od grla prema utrobi, pa na kraju pokreta otrese ruku kao da s nje otresa vodu - ...i, gotovo! Na to se sve svelo.
Jesmo li otupeli?
Da li se brzo mirimo sa sudbinom?
Da li brzo odustajemo od ambicija?
Gde je granici između zdrave i bolesne ambicije?
Šta nam je zaista potrebno, a šta nam je nametnulo potrošačko društvo?