Imate li para da od poštenog rada kupite i opremite sebi stan u Srbiji?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Imate li para da od poštenog rada kupite i opremite sebi stan u Srbiji?

• U ovoj ekonomiji ne

glasova: 3 27,3%
  • Od hiljadu devetsto devedeset seste godine do danas ne

glasova: 0 0,0%
  • Ni za putovanja a kamoli ovo

glasova: 2 18,2%
  • Ni u jednoj varijanti

glasova: 1 9,1%
  • Sa parama zaradjenim u Evropskoj Uniji da,ali u Srbiji ne

glasova: 4 36,4%
  • Ne ni u Srbiji ni u zemljama s kojim se granici Srbija

• Ne moze u vlasnistvu na moje ime u katastru

• Ma kakvi

glasova: 1 9,1%
  • Ko je dobi stan u bivsoj drzavi dobi,danas nema para da se kupi

• Ni da se sve proda a deli vlasnistvo nema para za nov stan

• Ukupno glasova
    11
Може, ако поредиш квадрат у БГ и НС у центру и квадрат у Бечу, Минхену и Берлину на далекој периферији и у лошијем стању.
Pa ne bas, gledao u Becu, nije sam centar al ne periferija. Za manje para po kvadratu mozes da kupis kucu u Spaniji na 100-200m od mora...

Vrsta
Stanovi
Mesto
Novi Sad
Deo grada
Bulevar Evrope
Tip
Stanovi standardni
Sobnost
Trosoban
Kvadratura
65 m2
Cena
167.370 €
Prateći objekti
Terasa, Ostava
Cena po m2
2.574,92 €
Stanje nekretnine
Novogradnja
Sprat
0.5 / 2
Tehnička opremljenost
Interfon, Telefon, Kablovska, Internet, Klima, Video nadzor
Godina izgradnje
2023
Način grejanja
Toplotne pumpe

Veliki broj tih podstanara u Nemackoj su imigranti a dobar deo njih zivi od socijale.

Stvar je ta sto od prosecne plate tesko moze da se kupi stan a da nije u BGu ili NSu, evo 5mil dinara kredit za 71 mesec ima da placas preko 100k mesecno. To je vec preko prosecne plate za Srbiju.

Problem je taj sto m² u BGu ili NSu moze da kosta vise nego u Becu, Minhenu, Berlinu..

Немачка има 83 милиона становника. Тешко да им је 44 милиона популација миграната, мада их има много.
Такође, стамбени кредит не можеш да узмеш на 71 месец, као кеш, и камата на стамбене је далеко мања него на кеш кредите (кад, јбга трају дуго).
У време кад сам узимао кредит, важило је правило да не могу да оптеретим више од 50% зараде.
Ајде да узмемо да имам просечну српску плату од 820 еур.
Рата 410 еур.
На тридесет година за то би могао да узмем стамбени кредит од цца 100.000 еур.
Узмеш са учешћем 10%, то му дође неких 110-111.000 еур.
Дакле, 37 тих квадрата од 3.000 ЕУР у неком Бг или НС.
Али у неком Врбасу, где је кредит новоградње 1200 еур то је више од 90 квадрата.

Немачка има 83 милиона становника. Тешко да им је 44 милиона популација миграната, мада их има много.
Такође, стамбени кредит не можеш да узмеш на 71 месец, као кеш, и камата на стамбене је далеко мања него на кеш кредите (кад, јбга трају дуго).
У време кад сам узимао кредит, важило је правило да не могу да оптеретим више од 50% зараде.
Рата 410 еур.
Али у неком Врбасу, где је кредит новоградње 1200 еур то је више од 90 квадрата.
Opteretiti platu na 50% je propast sledecih 30 godina.
Kad dodas mesecne troskove za stan, porez, auto osiguranje, telefon, i hranu...sta ti ostane? Odmor i ostale zabave bi bile pusta zelja...ko moze tako 30 godina da zivi?
To mora dvoje da se udruzi..jedan ne bi preziveo

Рата 410 еур.
Nemacka ima ogroman broj migranata, oko 20% populacije...
Kada si mlad dobices na toliko godina, sa preko 40god sumnjam da ce ti banka dati na 30god.
Znaci ti sam mozes da sa prosecno platom.kojs ti je opterecena sa 50% kredit prezivis mesec sa oko 400e? Platis sve racune koju su blizu 200e I za ostatak jedes, kupis neki deo garderobe?

Pa ne bas, gledao u Becu, nije sam centar al ne periferija. Za manje para po kvadratu mozes da kupis kucu u Spaniji na 100-200m od mora...

Ево шта ми гугл каже (претрага на брзину)

Beč

Ukoliko razmišljate o kupovini stana u austrijskoj prestonici, treba da znate da je cena po kvadratu papreno skupa za srpske standarde.

Tako po oglasima možete da naletite na stanove koji po kvadratu koštaju skoro 6.500 evra.

Naime, za dvosobni stan od 70 kvadrata, trenutni vlasnik traži 450.000 evra.
https://nova.rs/vesti/biznis/kvadra...-na-beograd-a-u-bukurestu-je-za-nas-bagatela/

Мислим да се људи у Србији превише заносе да су овде неке астрономске цене некретнина.

Свуда у свету је цена некретнине увек на ивици издржљивости средње класе. Било и биће.

А Шпанија, кућа на мору. Код нас ваздан има неких кућа у Грчкој на продају које су јефтине, или неки станови у Солуну који се пореде са станом у Београду.

Кућа на мору може да буде далеко од цивилизације и у цивилизацији. Прва је јефтинија од друге. Увек ће неко рећи "ма, ја бих на море да одмарам, да не лгедам никог", међутим, живот увек демантује такве ставове. Барселона може да буде кућа у центру Барселоне, и кућа негде у припиздини Барселоне.

Како је свуда у свету стамбена некрентина увек на ивици издржљивости средње класе, а како ће зараде у Србији расти, тако ће да расте и цена квадрата.

Ево шта ми гугл каже (претрага на брзину)

Beč

Ukoliko razmišljate o kupovini stana u austrijskoj prestonici, treba da znate da je cena po kvadratu papreno skupa za srpske standarde.

Tako po oglasima možete da naletite na stanove koji po kvadratu koštaju skoro 6.500 evra.

Naime, za dvosobni stan od 70 kvadrata, trenutni vlasnik traži 450.000 evra.
https://nova.rs/vesti/biznis/kvadra...-na-beograd-a-u-bukurestu-je-za-nas-bagatela/

Мислим да се људи у Србији превише заносе да су овде неке астрономске цене некретнина.

Свуда у свету је цена некретнине увек на ивици издржљивости средње класе. Било и биће.

А Шпанија, кућа на мору. Код нас ваздан има неких кућа у Грчкој на продају које су јефтине, или неки станови у Солуну који се пореде са станом у Београду.

Кућа на мору може да буде далеко од цивилизације и у цивилизацији. Прва је јефтинија од друге. Увек ће неко рећи "ма, ја бих на море да одмарам, да не лгедам никог", међутим, живот увек демантује такве ставове. Барселона може да буде кућа у центру Барселоне, и кућа негде у припиздини Барселоне.

Како је свуда у свету стамбена некрентина увек на ивици издржљивости средње класе, а како ће зараде у Србији расти, тако ће да расте и цена квадрата.
Mani ti sta kaze Google, pogledaj oglase...
Mozes naci stan/kucu u Becu, carski period za 10miliona al mozes naci I stan od 100m² blizu centra za 400-500k. Jeste to skuplje nego NS ili BG ( u proseku) al I'm je zivot daleko jeftiniji, atw vece...

Evo pogledaj ovo
https://www.amarealestate.es/en/archives/immobile/beachside-house-for-sale-in-san-pedro-marbella

Kuca blizu obale, 600k evra 150m², sredjena I dvoriste..

A onda imas budale koju prodaju I jos vece morone koji kupuju kavez u Beogradu na Vodi za 10k po m² gde zive sa 100 drugih budala na uscu dve kanalizacije..

4000 евра по квадрату у туристичком месту на мору.

Ипак, није за поређење ако причамо о стамбеним некретнинама.

Рекао бих да је ово кућа у месту које је живо лети, а мртво зими. Тема нам је ипак некретнина за живот.

4000 евра по квадрату у туристичком месту на мору.

Ипак, није за поређење ако причамо о стамбеним некретнинама.

Рекао бих да је ово кућа у месту које је живо лети, а мртво зими. Тема нам је ипак некретнина за живот.
Pa mozes da.zivis I kada nije sezona...

Po toj logici 80% gradova I Sela. U Srbiji nemaju perspektivu, uvece u 99% Sela uvece Bog rekao laku noc a zimi da ne pominjemo

Nemacka ima ogroman broj migranata, oko 20% populacije...
Kada si mlad dobices na toliko godina, sa preko 40god sumnjam da ce ti banka dati na 30god.
Znaci ti sam mozes da sa prosecno platom.kojs ti je opterecena sa 50% kredit prezivis mesec sa oko 400e? Platis sve racune koju su blizu 200e I za ostatak jedes, kupis neki deo garderobe?

Ок, ако им је 20% популације мигрантско, остаје још 33% укупне популације, илити преко 40% Немаца у Немачкој који немају своју некретнину.

Реално, сам не бих могао (да ми је просечна плата 820 еур, и да је пола кредит) али у том случају не би куповао стан од 90 квадрата (шта ће ми самом), или не би куповао стан од 3.000 еура квадрат. Па би самим тим и кредит и рата изгледали другачије.

Опет долазимо до онога према свецу и тропар.

У Новој Пазови, на пример, са просечном српском платом самац (или самица) може да купи станчић од 35-40 квадрата, квадрат је 1200 еур, на 15-20 година (или чак и мање, ал да се баш стисне).

Тема није да ли просечан Србин од поштеног рада може да купи пентхаус у Београду на води, већ да ли може да се скући у Србији.

Одговор је: Може.

Moze da se kupi u Srbiji.
Nije Srbija samo Vracar Historical, Srbija je i Zajecar, i Sombor, i Kraljevo, i Nis....

Ni u Nemackoj ne mogu svi da kupe stan u Frnankfurtu, vecina i ne pokusava.

Razlika izmedju kvadrata u Frankfurtu i Dortmundu je oko 3 puta.

A ima i jos jeftinije od Dortmunda, a isto jako lepo.

Poenta - opruzimo se koliko smo dugacki.
Ako hocemo vise - moramo da radimo pametnije i zaradimo vise.

Nema vise poklanjanja stanova ko u komunizmu. Nema poklanjanja zemlje ko u Kraljevini.

Druga su vremena.

Ок, ако им је 20% популације мигрантско, остаје још 33% укупне популације, илити преко 40% Немаца у Немачкој који немају своју некретнину.

Реално, сам не бих могао (да ми је просечна плата 820 еур, и да је пола кредит) али у том случају не би куповао стан од 90 квадрата (шта ће ми самом), или не би куповао стан од 3.000 еура квадрат. Па би самим тим и кредит и рата изгледали другачије.

Опет долазимо до онога према свецу и тропар.

У Новој Пазови, на пример, са просечном српском платом самац (или самица) може да купи станчић од 35-40 квадрата, квадрат је 1200 еур, на 15-20 година (или чак и мање, ал да се баш стисне).

Тема није да ли просечан Србин од поштеног рада може да купи пентхаус у Београду на води, већ да ли може да се скући у Србији.

Одговор је: Може.
Tema je da li u Srbiji moze da se kupi I opremis stan, ne u Kladocu, Blru, Sjenici, Novoj Pazovi...

Veci deo populacije zivi u vecim gradovima, dakle zasto ne bi tako gledali?

Sa prosecno platom u svim tim gradovima nije moguce kupiti veci stan I jos opremiti

Opteretiti platu na 50% je propast sledecih 30 godina.
Kad dodas mesecne troskove za stan, porez, auto osiguranje, telefon, i hranu...sta ti ostane? Odmor i ostale zabave bi bile pusta zelja...ko moze tako 30 godina da zivi?
To mora dvoje da se udruzi..jedan ne bi preziveo

И теби одговор као колеги: према свецу и тропар.
Нећеш куповати стан од 90 квадрата ако си сам, или нећеш куповати стан од 40 квадрата у најскупљем делу града, ако недовољно зарађујеш.

Или хоћеш, ако си будала, чега ваистину у Србији не мањка.

Tema je da li u Srbiji moze da se kupi I opremis stan, ne u Kladocu, Blru, Sjenici, Novoj Pazovi...

Veci deo populacije zivi u vecim gradovima, dakle zasto ne bi tako gledali?

Sa prosecno platom u svim tim gradovima nije moguce kupiti veci stan I jos opremiti

Па и Нова Пазова, Кладово, Сјеница, Бор, Вршац су Србија.

Никакав проблем, узми Нови Сад. Са просечном ценом квадрата, и са просечном новосадском платом, која је већа од просечне у Србији.

Па ћемо направити калкулацију за, на пример, самца и стан од 40 квадрата.

И теби одговор као колеги: према свецу и тропар.
Нећеш куповати стан од 90 квадрата ако си сам, или нећеш куповати стан од 40 квадрата у најскупљем делу града, ако недовољно зарађујеш.

Или хоћеш, ако си будала, чега ваистину у Србији не мањка.
30% plate je maksimum, plus dve plate u kuci.
Nemoj da nekome bankarski sluzmenik baronise bilo koju drugu kombinaciju.

Postoje i slucajevi gde neko reskira i zaradi na stanu, jer na primer posle 10 god budu velike korekcije na trzistu. Zadnji primer korekcije posle kovid je primer u mnogom drzavama, ali to mu dodje vise ko kladjenje.

Колега капетанмарк има лични проблем самном (нећемо написати због чега :per: ), па зато овако пише.

Свако негде живи, неко ближе, неко даље, а ово је баш паланачки, да ме прозива због адресе.

Ваљда то њему раде по Новом Саду, јер је "дођош", како то кажу у Бојбодини, па је решио мало и он да се курчи над другим форумашима.
ako ti je lakse tako...

rekoh ne mozes porediti dupe i oko, pa tako ni nis i novi sad a kamoli nesto drugo sa ns i bg

nis je pripizdina za ns . e sad sto je nis diznilend za juznu prugu to je drugi par cipela...

Зато што су и Нова Пазова, Кладово, Сјеница Србија.

Никакав проблем, узми Нови Сад. Са просечном ценом квадрата, и са просечном новосадском платом, која је већа од просечне у Србији.

Па ћемо направити калкулацију за, на пример, самца и стан од 40 квадрата.
Moze stan od 40m² bez ulaganja je ooko 80k a cesto u skuplje, zavisi lokacija
Platu prosecnu u NSu dulize It sektor al I da ne racuna o prosek je 110k ili oko 930e, sto znaci ako opteretis sa pola plate mesecno ces davati 470e ( u grubo).

Moze da se kupi u Srbiji.
Nije Srbija samo Vracar Historical, Srbija je i Zajecar, i Sombor, i Kraljevo, i Nis....

Ni u Nemackoj ne mogu svi da kupe stan u Frnankfurtu, vecina i ne pokusava.

Razlika izmedju kvadrata u Frankfurtu i Dortmundu je oko 3 puta.

A ima i jos jeftinije od Dortmunda, a isto jako lepo.

Poenta - opruzimo se koliko smo dugacki.
Ako hocemo vise - moramo da radimo pametnije i zaradimo vise.

Nema vise poklanjanja stanova ko u komunizmu. Nema poklanjanja zemlje ko u Kraljevini.

Druga su vremena.

Jeste, samo u Nemačkoj ako kupiš Frankfurt ili Dortmund, to su ipak dva korektna i dobra grada, kapiram da ima razlike zato je i razlika u ceni, ali je pristojno za život, imaš neke mogućnosti, poslovne, ljudske, zabavne.

Kod nas zato uporediš Beograd, Novi Sad i Valjevo, Šabac, dođe ti da plačeš. Valjevo, npr, imaš šansu da se zaposliš u Krušiku i to ti je to, izlazak je tužan i imaš dva lepa restorana. Poenta je životni kvalitet, koji jednostavno nemaš.

30% plate je maksimum, plus dve plate u kuci.
Nemoj da nekome bankarski sluzmenik baronise bilo koju drugu kombinaciju.

Postoje i slucajevi gde neko reskira i zaradi na stanu, jer na primer posle 10 god budu velike korekcije na trzistu. Zadnji primer korekcije posle kovid je primer u mnogom drzavama, ali to mu dodje vise ko kladjenje.

Кад сам узимао стан правио сам калкулацију на 1/5 актуелне зараде. Јер је требало поплаћати и гомилу других ствари краткорочно (и опремање, али и гомила других трошкова), а требало је имати и за црвену паприку. Да поспеш по парчету леба и масти, јер је то најлуксузније што себи можеш да приуштиш у првих бар 2 године после куповине... :mrgreen:

Али, то је већ техника. Ја сам то радио сам, и на што краћи рок. Да сам имао породицу, и калкулација би сигурно била другачија, а вероватно и локација.

Поента је да може.

Back