Imate li mračnu stranu?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam sivo zlatnu stranu, osenčena je, nije mračna u klasičnom smislu.
Ali nije radosna. Mešavina nakupljenih osećanja.
Jedan od najpromišljenijih i najkvalitetnijih upisa koje sam do sada imao priliku pročitati na ovom forumu.

640px-Theodor_Kittelsen_-_Fattigmannen%2C_1894-95_%28The_Pauper%29.jpg

Svako ima svoju mračnu stranu. Neko je krije, neko, možda i nesvesno pokazuje.

Savršenstvo ne postoji. Ne postoje ni idealni ljudi.

Mislim da su nervoza i bes, ili ljutnja moje mračne strane. Nerviram se zbog mnogih stvari, a ljuta sam kad vidim nepravdu. Možda ta moja ljutnja nije mračna osobina?
kako pobijediti ovo? ili živit sa tim? ili uzet ''odvjetnika'' i napravit još veće sranje? ili ili ili ili?

Moja mračna strana se pojavi onda kada neka kap prelije čašu moje ogromne tolerancije. Zato se nekada ljudi iznenade zašto sam pokazala neko drugo lice zbog sitnice, ne shvatajući da sam dugoo tolerisala i krupne propuste. Naravno, za pokazivanje mračne strane su obično zaslužni izazovi sa kojima smo suočeni.Neću zbog nečijeg preskakanja reda u prodavnici dok čekam da izludim, ali će se taj bes možda skupljati, pa ću ga ispoljiti u nekoj sasvim beningnoj situaciji i time izazvati mišljenje drugih da sam neprimereno reagovala, tj pokazala bes i gnev, kao svoje mračne strane.

kako pobijediti ovo? ili živit sa tim? ili uzet ''odvjetnika'' i napravit još veće sranje? ili ili ili ili?

Pobeđuje se uz pomoć REBT terapije, ovde ima detaljno o toj terapiji besa

https://www.antamedica.com/edukativni-tekstovi/rebt/

Moja mračna strana se pojavi onda kada neka kap prelije čašu moje ogromne tolerancije. Zato se nekada ljudi iznenade zašto sam pokazala neko drugo lice zbog sitnice, ne shvatajući da sam dugoo tolerisala i krupne propuste. Naravno, za pokazivanje mračne strane su obično zaslužni izazovi sa kojima smo suočeni.Neću zbog nečijeg preskakanja reda u prodavnici dok čekam da izludim, ali će se taj bes možda skupljati, pa ću ga ispoljiti u nekoj sasvim beningnoj situaciji i time izazvati mišljenje drugih da sam neprimereno reagovala, tj pokazala bes i gnev, kao svoje mračne strane.

Ne besnim zbog preskakanja reda u prodavnici uvek, ali se tokom vremena nakupi taj bes. Ispoljavao se do sada u prodavnici ili na pijaci, ali ne eksplodiram u smislu da vičem. Samo jasno i glasno opomenem tu osoba da sačeka svoj red.

Pisala sam u nekoj od ranijih tema o besu da sam ga ispoljavala na sastancima Kućnog saveta, u staroj zgradi i ovde dva puta. Od tada ne idem na te sastanke.

Ne volim da neko ponižava i to pred svima moju sestru ili moju majku. Takođe "ginem" kada neko napada moje prijatelje ili osobe koje su mi jako drage.

Posle nerviranja obično plačem i zatim se smirim.

Šta znam. Ako ćemo o djavolu na ramenu onda iskoči često prvi ali nadvlada razum tj andjeo srećom. Nemam želju za osvetom ili zavist.
U svakom od nas čuči mračna strana ako nam pogodi u osjetljivu tačku.
Moja mračna strana je želja za uništavanjem onog koga bi vidila da maltretira nejako čeljade ili životinju. Tad bi bila spremna da robijam ili ginem. Tu se nikad nebi mjenjala.
Ostalo je sve u kontroli.

Možete li da je definišete i kako se manifestuje?
Da li vas sabotira ili vas na neki uvrnuti način inspiriše/motiviše?
Moglo bi se reći da je ,,mračna strana" kod mene želja za konstantnim napretkom (pre svega fizičkim, telogradnja, gde spada i održavanje mišićne mase), kažem mračna strana jer to nekad zna da optereti i učini me smorenim ako ispreskačem nekoliko treninga, dok je ona druga ,,pozitivna" strana mene više ono u nekom chill fazonu (kakav sam prirodno) i uopšte nije sportski tip.

Moglo bi se reći da je ,,mračna strana" kod mene želja za konstantnim napretkom (pre svega fizičkim, telogradnja, gde spada i održavanje mišićne mase), kažem mračna strana jer to nekad zna da optereti i učini me smorenim ako ispreskačem nekoliko treninga, dok je ona druga ,,pozitivna" strana mene više ono u nekom chill fazonu (kakav sam prirodno) i uopšte nije sportski tip.
Meni ovo deluje kao pozitivna osobina, kako znamo koja nam je granica ako ne guramo do granice izdrzljivosti?

To se zove griza savest a ne mracna strana.
Mislim da ste odlutali negde sa definicijama.

Back