Imamo li mi Srbi mentalnu gresku?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.504
Nije mi poznato da ni jedan narod na svetu slavi svoje gubitnike...

Slave se junaci, osvajaci, snazni ljudi koji su kroz istoriju donosili najznacajnije trenutke u zivotu neke nacije.

To bi nekeko BILO PSIHOLOSKI NORMALNO..

A koga slave Srbi?

Sve same gubitnike i luzere...

Prvo luzera kneza Lazara, pa onda vazala Marka Kraljevica, pa turskog ortaka Despota Stefana, pa gubitnika Drazu Mihajlovica, pa danas "heroja iz misije rupe" Mladica...

Pitam se da li su Srbi psiholoski ispravni kada ove licnosti slave u istoriji?

Drugi narodi bi ih se stideli, a mi ih slavimo!?

ZASTO JE TO TAKO?

Slave se junaci, osvajaci, snazni ljudi koji su kroz istoriju donosili najznacajnije trenutke u zivotu neke nacije.

A koga slave Srbi?

Prvo luzera kneza Lazara, pa onda vazala Marka Kraljevica, pa turskog ortaka Despota Stefana, pa gubitnika Drazu Mihajlovica, pa danas "heroja iz misije rupe" Mladica...

ZASTO JE TO TAKO?

Da slavimo gubitnike - slavimo. Najviše njih veličamo.:roll: Ali Marku i Stefanu nije mesto među nabrojanima. ;)

A koga slave Srbi?

ZASTO JE TO TAKO?

ZAŠTO..
vidi nauka jos to nije odgonetnula..i čini se i da neće....neverovatan..problem...:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Da slavimo gubitnike - slavimo. Najviše njih veličamo.:roll: Ali Marku i Stefanu nije mesto među nabrojanima. ;)

Ja bih rekao da jeste...

Marko je sekao Srbe naveliko, zajedno sa Turcima, cak i u kosovskom boju....A Srbi ga velicaju u narodnim pesmama...Zar nije to CUDNO?

Despot Stefan se borio za Bajazitovog sina sulejmana kada je mogao BEZ BORBE preuzeti tursku carevinu nakon odlaska Tamerlana jer Turska jedno vreme uOPSTE NIJE IMALA VOJSKU sem one koju je imao despot Stefan....

U toj borbi za Turke cak je likvidirao i svog rodjenog brata Vuka......

KAKO SU TURCI PONOVO usli u Srbiju, kada su se pregrupisali posle teskog poraza kod Angore, ako ih nije Stefan PUSTIO?.

Ne znam da li su gubitnici spomenute istorijske i neistorijske ličnosti, to je stvar nekih političkih ili istorijskih opredeljenja a ja mogu da objasnim zašto se to radi. Pa prosto, svaki pojedinac funkiconiše normalno onda kada ima pozitivnu sliku o sebi, pa tako i društvo. Zamislite jednog čoveka koji ima negativno mišljenje o sebi! Kako on živi? E sad zamislite jednu naciju koja sa kolena na koleno prenosi negativnu sliku o sebi. Kako bi ljudi tada funkcionisali? Verovatno da buzdovan Kraljevića Marka nije bio tako veliki kao što se priča :), ali narodu je neophodno da misli da jeste!

Ne znam da li su gubitnici spomenute istorijske i neistorijske ličnosti, to je stvar nekih političkih ili istorijskih opredeljenja a ja mogu da objasnim zašto se to radi. Pa prosto, svaki pojedinac funkiconiše normalno onda kada ima pozitivnu sliku o sebi, pa tako i društvo. Zamislite jednog čoveka koji ima negativno mišljenje o sebi! Kako on živi? E sad zamislite jednu naciju koja sa kolena na koleno prenosi negativnu sliku o sebi. Kako bi ljudi tada funkcionisali? Verovatno da buzdovan Kraljevića Marka nije bio tako veliki kao što se priča :), ali narodu je neophodno da misli da jeste!

A zasto Srbi ne slave, na primer, cara Dusana koji je bio mocni osvajac i dobar politicar?

Njega nigde nema...

KO ga krije i zasto?

A koga slave Srbi?

ZASTO JE TO TAKO?

Ovog lazara zbog SPC i njihove demagogije za narod u to vreme.To je bilo uproscen nacin da do naroda dospe ideja hriscanstva.Ali ona je sasvim neprimenljiva za drzavu i njene glavare.

A zasto Srbi ne slave, na primer, cara Dusana koji je bio mocni osvajac i dobar politicar?

Njega nigde nema...

KO ga krije i zasto?

Ne znam @ Blajbinger, nisam tako dobar poznavalac istorije ali sam mišljenja da apsolutno niko, čak ni najbolji istoričar ove zemlje ne može dati sud da li je neka istorijska ličnost luzer ili ne. Čisto sumnjam da postoje dovoljno verodostojni dokazi za donošenje takvih zaključaka.

Ja bih rekao da jeste...

Marko je sekao Srbe naveliko, zajedno sa Turcima, cak i u kosovskom boju....A Srbi ga velicaju u narodnim pesmama...Zar nije to CUDNO?

Despot Stefan se borio za Bajazitovog sina sulejmana kada je mogao BEZ BORBE preuzeti tursku carevinu nakon odlaska Tamerlana jer Turska jedno vreme uOPSTE NIJE IMALA VOJSKU sem one koju je imao despot Stefan....

U toj borbi za Turke cak je likvidirao i svog rodjenog brata Vuka......

KAKO SU TURCI PONOVO usli u Srbiju, kada su se pregrupisali posle teskog poraza kod Angore, ako ih nije Stefan PUSTIO?.

Marko i Stefan su bili racionalne ličnosti, i činili su ono što su mogli posle katastrofe svojih očeva da koliko toliko zaštite podanike. Misliš da nije jednom i drugom bilo lako da krenu sa dža-bu udri, bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob? Što da ne...pa da nas danas nema ni u tragovima...:roll:

Zašto spominješ Lazara, zato što je bio hrabar i suprostavio se brojnijoj vojsci..."Ja u boj ne idem gledajući kolika sila mi preti, vec koliku svetinju branim!"
Srbi su čudan narod , kukavičluk kod njih ne postoji ,bolje je časno izgubiti nego se predati i prodati ...
Srbi slave junake, ne luzere! Srbi slave Cara Dusana koji je Srbiju uzdigao do tolikih visina da je bila najveca drzava na Balkanu.Srbija slavi Karadjordja, junaka koji je skupio Srbe da posle pet vekova ropstva vaskrsnu i obnove svoju slobodu.Srbi slave Miloša Obrenovica koji od Srbije napravi nezavnisnu drzavu.Srbi slave Kraljeve njihove koji su je vodili u napredak.Srbi slave Zivojina Misica, Vojvodu cija se taktika u bici na Kolubari uci u najboljim oficirskim univerzitetima.Srbi slave Vojvodu Stepu Stepanovica, Petra Bojovica, Radomira Putnika,Srbija slavi pukovnijka Dragoljuba Mihailovica jer je organizovao prvi gerilski pokret u Kraljevini Jugoslaviji koji ce se boriti protiv okupatora...Srbija ne slavi luzere,Srbija slavi njene zastitnike koji su ustali protiv jaceg da bi odbranili ono najsvetije Srbima.Da odbrane SLOBODU!
Izgubili smo sve, ali smo sacuvali obraz!-Nikola Pasic

To što si stavio car pod navodnicima ,je verovatno iz razloga jer si jako upućen u istoriju...
Bio je Župan,veličinom njegovog dela ,narod ga je proglasio carem...
Ko je bio župan?
Lazar je bio stavilac na dvoru cara Dušana i cara Uroša. Posle 1371. potpisuje se kao knez. Da li je imao neku titulu između, ne zna se.
"Car" je postao crkvenom i Miličinom propagandom..;)

Postoje ljudi koji su vodili ustanke, bili bojeve, a bilo je i onih koji su bili zaduženi za komandovanje . Borba protiv Turaka nije zahtevala samo izaći iz šume , pobiti Turke i vratiti se natrag, potreban je bio i neko ko bi razgovarao sa saradnicima, uzimao oružje od saveznika, i dogovarao se o zajedničkim napadima...
Takođe je trebao neko ko će neorganizovanu Srpsku vojsku ,koju je činio običan narod, spremiti da se suprostavi Turskoj imperiji.

Upravo si rekao ono što sam rekla i ja ....jedina razlika je to što ti nazivaš propagandom njegovu spremnost da odbrani slobodu svog naroda protiv toliko jačeg neprijatelja...
Veruj mi sve ove ljigavosti koje se danas dešavaju više spadaju pod termin propaganda , ono što je bilo tada bila je hrabrost i ludost jednog naroda....

Postoje ljudi koji su vodili ustanke, bili bojeve, a bilo je i onih koji su bili zaduženi za komandovanje . Borba protiv Turaka nije zahtevala samo izaći iz šume , pobiti Turke i vratiti se natrag, potreban je bio i neko ko bi razgovarao sa saradnicima, uzimao oružje od saveznika, i dogovarao se o zajedničkim napadima...
Takođe je trebao neko ko će neorganizovanu Srpsku vojsku ,koju je činio običan narod, spremiti da se suprostavi Turskoj imperiji.

a je l' može meni fotelja i orden, a ti se idi valjaj po blatu za slobodu Kosova na primer? Ajde man' ne takijeh junaka, oceubica i bratoubica koji su samo tako umeli da puškaraju, a borbe sa Turcima promatrali iz mišje rupe ...:roll:

Upravo si rekao ono što sam rekla i ja ....jedina razlika je to što ti nazivaš propagandom njegovu spremnost da odbrani slobodu svog naroda protiv toliko jačeg neprijatelja...
Veruj mi sve ove ljigavosti koje se danas dešavaju više spadaju pod termin propaganda , ono što je bilo tada bila je hrabrost i ludost jednog naroda....

To nije spremnost to je ludost. Još veća je ludost što u vreme kada su mu se Turci doguzili praktično ispod balkona, neposredno pred Kosovsku bitku, Lazar našao za shodno da se umeša u unutrašnje sukobe u Ugarskoj, zbog čeka je Žigmund spremao početkom 1389. odmazdu protiv Srbije. Svojom glupom politikom našao se u sendviču i pošto nije znao ništa pametnije da smisli da se izvuče, poveo je narod u sigurnu smrt. 'ebo ga otac Pribac...:evil:

Vidim, ništa od onog što sam rekla nisi shvatio....
A da li uvek kreneš sa vredjanjem kad nemaš šta da odgovoriš ?
Uvek ću poštovati Živojina Mišića koji je za tebe još jedan čovek iz mišje rupe ,a koji je uspeo svojom taktikom da svojom jednom armijom preokrene situaciju na tadašnjem Balkanskom frontu i do nogu dotuče čitavu Poćorekovu armiju

Vidim, ništa od onog što sam rekla nisi shvatio....
A da li uvek kreneš sa vredjanjem kad nemaš šta da odgovoriš ?
Uvek ću poštovati Živojina Mišića koji je za tebe još jedan čovek iz mišje rupe ,a koji je uspeo svojom taktikom da svojom jednom armijom preokrene situaciju na tadašnjem Balkanskom frontu i do nogu dotuče čitavu Poćorekovu armiju

:eek:Gde sam ja tebe vređao?

Takođe gde sam rekao da je Živojin Mišić ćovek iz mišje rupe? Čitaj malo više o Karađorđu i njegovoj ličnosti..

da te podsetim...

Ge je Živojin tu?

Živojin Mišić nije iz školske klupe i toplog kreveta odnešen sa sve foteljom i jagodama sa šlagom u borbu sa Austro-Ugarskom da promatra borbu iz daleka i komanduje nego je njegov razvojni put malo duži. Počevši od spsko-turskih ratova 1876/7. godine pa na dalje. Smešno e porediti Karađorđa i Mišića.

Ovo ti nazivaš vređanjem???????? :eek: :worth: :pop:

Ako je ovo vređanje, molim moderatora ovog pdf-a da me banuje na 3 dana. Hvala!

Poslednja izmena:

A koga slave Srbi?

ZASTO JE TO TAKO?

овакав текст испада из сорошевог буђелара, преносе га несрби.

A koga slave Srbi?

ZASTO JE TO TAKO?
Ja ne mogu da verujem sta si ti napisao, ali dobro... Tvoje misljenje.
1. I drugi narodi slave svoje gubitke: Amerikanci imaju Bunker Hill, Alamo i Little Big Horn, Grci imaju Termopile, Poljaci juris konjice na nemacke tenkove u II sv. ratu...
2. Slave se junaci i osvajaci, da. A gubici se ne slave zbog cinjenice da su gubici vec zbog onoga sto predstavljaju. Amerikanci i Grci su znali da nemaju sanse kod Alama tj. Termopila ali su se svesno zrtvovali i time dali vremena ostatu vojske da se organizuje i stavise, svojim cinom ih inspirisali do konacne pobede. Lazar nije branio samo Srbiju nego i celu Evropu od Turaka o cemu svedoci zvonjava crkava u Parizu i brojnim drugim, vecim gradovima Evrope na vest (preuranjenu) da su Srbi pobedili. Lazar je mogao da se skloni, da pusti Turke da prodju ali nije. Svesno je otisao, sa manjom vojskom da se suprotstavi sili koja je tada bila u poletu i, svi se slazu, zamalo izgubio. Da li je mudro sto je tako postupio je druga stvar ali ne slaviti herojstvo koje je tom prilikom iskazano, koje je u tom momentu slavila skoro cela Evropa i koja je kasnije inspirisala generacije ljudi je debilizam. Ne slavi se poraz, slavi se postupak ljudi. Spartanci su mogli da se sklone. Kserks im je nudio mestu medju najelitnijim trupama u njegovoj armiji i velika bogatstva za inace siromasnu Spartu. Poljaci su mogli da puste Nemce da mirno udju u Varsavu jer je poraz svakako bio neminovan ali nisu. Radi se o principu koji nadmasuje ''racionalne'' postupke i koji mnogi ljudi danas ne razumeju. Ti ratnici su svesno otisli u smrt braneci svoju zemlju i davajuci vremena drugima da se pripreme za nastavak sukoba i to zasluzuje duboko postovanje u najmanju ruku o kojoj god naciji se radi. Alfons de Lamartin je, prolazeci kroz Srbiju 1833. godine, videvsi Cele-kulu rekao ''Narod koji ima ovakve spomenike nikada ne moze propasti''. O tome se radi kod svih ovih primera i zato se oni slave.
3. Da znas malo istoriju znao bi da je despot Stefan jedan od najvecih srpskih vladara kao i razloge zbog cega je tako. Isto tako ne bi Drazu nazivao gubitnikom, barem ne u pogrdnom smislu.
:rtfm:

Back