Imam machku, uzela bih psa

Caliburn

Poznat
Poruka
9.660
Već neko vreme razmišljam da usvojim jednog napštenog psa.
Problem je što trenutno imam mali stan, u kome već imam tri mačke (ponekad četiri) i sitne ptice.
Pas koga želim da usvojim je neki gonič ili mešanac goniča (najverovatnije je balkanski gonič u pitanju). Veoma je poslušan, pametan i umiljat. Star je bar sedam godina.

Koji su mogući problemi koji mogu nastati?

Računam već na uobičajeno čišćenje od crevnih parazita, krpelja i buva, kao i na vakcinaciju. Interesuju me ostale stvari na koje treba da obratim pažnju. Na primer, odnos sa mačkama, moguće bolesti koje može da im prenese, ponašanje vezano za njegovu rasu, dužinu i broj šetnji, kako zaštiti ostale životinje od parazita koje eventualno pas pokupi u toku šetnje, ishranu, itd.
Takođe me interesuju iskustva u vezi usvajanja pasa koji su stariji i godinama su na ulici.

Odnos sa mackama je los, ili ce da "im prenese bolest iskidanih vratova" ili ce da ga strefi srchka zato sto bi ih zaklao a ne moze, imala sam na cuvanju oko radnje matoru balkanku, odahnuli smo i ja i macke kad je nestala, u svim ostalim situacijama je bila savrsena ali kad vidi macku, morala sam da bukvalno legnem na nju, da je tezinom obuzdavam da ne odjuri za mackom.

Zao mi je ako sam te obeshrabrila, ali tako pokoran pas je verovatno bio uz coveka, sto znaci da je verovatno isao i u lov, znam da je Njuskalo (tako smo je zvali) bila obucena da radi trag, a instinkti su gotovo nepobedivi u tom slucaju, sve sam po Cezarovim savetima radila, jela pre nje, isla ispred nje, onda onaj sitni govor tela, i slusala me je kad naidje radnik EPS da ocita strujomer, kad je se kupci plase i treba da je sklonim, moja cerka samo sto je nije jahala, stence joj je razvlacila, ali kad vidi macku, taj pas se preobrazavao u zver koju sam jedino svojom tezinom mogla da savladam.

Odnos sa mackama je los, ili ce da "im prenese bolest iskidanih vratova" ili ce da ga strefi srchka zato sto bi ih zaklao a ne moze, imala sam na cuvanju oko radnje matoru balkanku, odahnuli smo i ja i macke kad je nestala, u svim ostalim situacijama je bila savrsena ali kad vidi macku, morala sam da bukvalno legnem na nju, da je tezinom obuzdavam da ne odjuri za mackom.
To sam već testirao delimično. Dok sam ja blizini pas ne obraća pažnju na mačke (stoji mačka na 30 cm ispred njegove njuške i kostreši se na njega ili ga samo posmatra).
Brine njegovo ponašanje kada ja nisam tu, mada mi deluje kao da ne bi on pravio problem.

Zao mi je ako sam te obeshrabrila, ali tako pokoran pas je verovatno bio uz coveka, sto znaci da je verovatno isao i u lov, znam da je Njuskalo (tako smo je zvali) bila obucena da radi trag, a instinkti su gotovo nepobedivi u tom slucaju, sve sam po Cezarovim savetima radila, jela pre nje, isla ispred nje, onda onaj sitni govor tela, i slusala me je kad naidje radnik EPS da ocita strujomer, kad je se kupci plase i treba da je sklonim, moja cerka samo sto je nije jahala, stence joj je razvlacila, ali kad vidi macku, taj pas se preobrazavao u zver koju sam jedino svojom tezinom mogla da savladam.
Već sedam godina je lutalica, jedino ako je išao u lov pre toga i da mu je od tada ostala obuka.
Više me brinu ostale stvari koje sam naveo, kao i kako će reagovati mačke, pošto vidim da neke doživljavaju ozbiljan stres kada se dovede pas.
Trebalo je da napomenem da mačke koje imam ne izlaze napolje.

Frka. Zamisli Silvestera i Tvitija u istom kavezu.
S tim da je jedan pas Silvester i tri mačke Tviti. Jedino da se umori jureći sve tri, pa da odustane. A neće odustati.

Pozdravljam tvoju lepu želju za udomljenjem psa, ali mislim da nisi trenutno u mogućnosti. Da imaš dvorište, pa Silvester da bude napolju, ok. Ovako... Frka. :(

Pravilo je kad hoćeš da imaš psa pored mačaka da to bude malo štene koje će da odraste sa njima. Mačkama se sigurno neće dopasti novi uljez a pogotovu pas.
Paraziti i buve su u drugom planu.....glavno je da će mačke doživeti stres jer će se osećati životno ugroženim, neznam kako ćeš im objasniti da nije opasan.

Imao sa štence u dvorištu, mačke ih nisu podnosile jer su dosadni i stalno se nešto muvaju i trče prema njima....epilog je da nisam mogao da ih pokupim kad dodje veme jelu....provodili su vreme po okolnim dvorištima.

Poslednja izmena:
Upravo tako, to je za macke ogroman stres. Kazes da nisu izlazile vani, logicno je da su ociscene od parazita, i da su igealni "domacini" za parazite sa psa kojeg zelis da udomis. To ce biti veelika bitka. Dalje, ne znam kako ce pas reagovati na ptice, pas moje kume je bio toliko agresivan i njuskom ulazio u kavez mog papagaja, tako da smo ga morali zakljucavati u posebnoj sobi kad je kuma u posjeti sa psom. Ti vjerovatno imas vise ptica i ne znam da li su u kavezu, ili slobodno lete po kuci. E sad, to je pas koji luta vec 7 godina i bice tesko navici ga na stan. Razmisli. Imas li nekog prijatelja koji bi mogao da udomi psa..steta da ostane na ulici.

Vidim da su svi odgovorili negativno na tvoju ideju.
Ja ne mislim da bi to sasvim sigurno bila loša varijanta. Možda bi bila, ali vrlo moguće i da bi sve bilo ok.
Mačke, ako nisu izlazile na ulicu, ni ne znaju šta je pas, niti imaju iskustva sa psima koji jure mačke. Dakle, moguće da se one ne bi ni bojale.
Što se tiče psa, to zavisi i razlikuje se od psa do psa. Isto važi i za reakciju prema ptici, ili pticama. I što se tiče navikavanja na stan, neki psi vole da budu napolju, da lutaju, a neki bi sve dali da su unutra i da imaju nekog da ih češka po ceo dan kome bi bili odani. Često su psi koji su napolju odrasli naučeni da za sve moraju da se potrude ili izbore, ali ne mora da znači da je taj pas takav, ili čak i ako jeste, da nije spreman da se prilagodi zarad dobijanja doma. I kada uzmeš štene moraš da radiš sa njime.
Tako da, ako si spreman da se malo potrudiš, možda je dobra varijanta da probaš.

Vidim da su svi odgovorili negativno na tvoju ideju.
Ja ne mislim da bi to sasvim sigurno bila loša varijanta. Možda bi bila, ali vrlo moguće i da bi sve bilo ok.
Mačke, ako nisu izlazile na ulicu, ni ne znaju šta je pas, niti imaju iskustva sa psima koji jure mačke. Dakle, moguće da se one ne bi ni bojale.
Što se tiče psa, to zavisi i razlikuje se od psa do psa. Isto važi i za reakciju prema ptici, ili pticama. I što se tiče navikavanja na stan, neki psi vole da budu napolju, da lutaju, a neki bi sve dali da su unutra i da imaju nekog da ih češka po ceo dan kome bi bili odani. Često su psi koji su napolju odrasli naučeni da za sve moraju da se potrude ili izbore, ali ne mora da znači da je taj pas takav, ili čak i ako jeste, da nije spreman da se prilagodi zarad dobijanja doma. I kada uzmeš štene moraš da radiš sa njime.
Tako da, ako si spreman da se malo potrudiš, možda je dobra varijanta da probaš.

Slazem se, treba da probas, ako ve bude ok. zasto da ne. Ako ne bude ok. nadji mu dom, nemoj ga ostaviti na ulici. Ja se ipak nadam da ce sve biti ok. Vjerovatno te je necim kupio, cim imas tu ideju. :)

Imam jedan problem, tj. tek cu ga imati. :P
Ja i moji smo resili da uzmemo psa (tj. ja i mama smo resile, tatu smo nagovorile :P). A tu nastupa problem! Vec imamo macku. Macka se slagala sa nasim pokojnim psom (uginuo je pre godinu ipo dana), ali ona je zivela napolju i sa mojim psom se druzila tako sto su zajedno setali se i igrali se napolju. Kada je on uginuo nju smo doveli kuci (nismo mogli ranije jer je pas bio bolestan) i plasim se da sada nije suvise teritorijalna jer je ovo sada njen dom. Sta ako krene da napada psa? Cula sam da macka odmah skace na njusku. :(
Da ne mracim, trazim savet sta treba raditi pri tom prvom upoznavanju koje je najbitnije. Da nju drzim u ruci i putim kuce da useta u stan? Ili da unesem psa, a da macka bude pustena? Svaka opcija mi se cini pogresnom i jako se plasim tog upoznavanja jer je ono jako bitno za njihovu dalju koegzistenciju.
Pomozite mi savetima, molim vas!

Imam jedan problem, tj. tek cu ga imati. :P
Ja i moji smo resili da uzmemo psa (tj. ja i mama smo resile, tatu smo nagovorile :P). A tu nastupa problem! Vec imamo macku. Macka se slagala sa nasim pokojnim psom (uginuo je pre godinu ipo dana), ali ona je zivela napolju i sa mojim psom se druzila tako sto su zajedno setali se i igrali se napolju. Kada je on uginuo nju smo doveli kuci (nismo mogli ranije jer je pas bio bolestan) i plasim se da sada nije suvise teritorijalna jer je ovo sada njen dom. Sta ako krene da napada psa? Cula sam da macka odmah skace na njusku. :(
Da ne mracim, trazim savet sta treba raditi pri tom prvom upoznavanju koje je najbitnije. Da nju drzim u ruci i putim kuce da useta u stan? Ili da unesem psa, a da macka bude pustena? Svaka opcija mi se cini pogresnom i jako se plasim tog upoznavanja jer je ono jako bitno za njihovu dalju koegzistenciju.
Pomozite mi savetima, molim vas!

Kod mene je obrnuta situacija. Imam kucu već dve ipo godine. Kada smo je našli (ispod kapije), imali smo u kući već dva odrasla mačora. Ona je odmah počela da se druži sa njima, ali su je mačori ignorisali. Bila je duplo manja od obojice i stalno je pokušavala da im se namesti u krilo dok spavaju. Tek posle nekih tri-četiri dana su počeli kao da je prihvataju, više je to bilo da je trpe i puste da legne pored njih. Za desetak dana su se već zajedno igrali, jeli i spavali. Mačori su bili unutra, kuca napolju dok nije naučila na red. Posle su bili unutra i napolju kad kome kako volja.
Nažalost, prošle godine su obojica uginuli, jedan je uginuo jer je negde u komšiluku pojeo otrov, a drugog je pregazio automobil. U Subotu mi je neko uvalio malu macu (opet pod kapiju). Hranimo je na barbikinu flašicu, juče je počela da jede hranu za male mace. Već drugog dana moja kuca ju je prihvatila i zajedno spavaju u njenoj kućici, igraju se, jedino joj ne da da se približi njenoj hrani, i pokušava stalno da pojede i mačju hranu. Od juče imamo dodatni problem, jer maca pokušava da sisa kod kuce, a ova joj dozvoljavaa mada naravno u njenim sikama nema ništa, ali sirota ćuti i pusti je. Ne znam šta da radim jer su joj sike već otečene:(

U Ponedeljak nosili kucu kod veterinara, kaže čovek da se ne brinemo, kuca ima mleka i maca može mirno da sisa. Mislila sam da me zeza, kuca se nikad nije parila a kamoli male imala, ali mi je pokazao, stvarno kaplje mlekce. Sad sam mirna, njih dve ko prave mama i ćera, ali još uvek ne mogu da verujem da tako nešto postoji.

U Ponedeljak nosili kucu kod veterinara, kaže čovek da se ne brinemo, kuca ima mleka i maca može mirno da sisa. Mislila sam da me zeza, kuca se nikad nije parila a kamoli male imala, ali mi je pokazao, stvarno kaplje mlekce. Sad sam mirna, njih dve ko prave mama i ćera, ali još uvek ne mogu da verujem da tako nešto postoji.
Mi imamo džuleta Dobrivoja ispred ulaza, koji sve naše mačiće nosi u ustima kao mama-mace, mada ga one žestoko mlate kad to vide, ali on ne odustaje, a sa matorima se čas voli, čas bije, ali najjinteresantnije je, da dve male mace(bilo nažalost 3) koje su nam pre 7 dana ostavili ispod terase (po običaju) doji jedna od mojih maca koja je imala samo jedno malo pre tri ipo meseca, a mi je taman spremili za sterilizaciju.

Mi imamo džuleta Dobrivoja ispred ulaza, koji sve naše mačiće nosi u ustima kao mama-mace, mada ga one žestoko mlate kad to vide, ali on ne odustaje, a sa matorima se čas voli, čas bije, ali najjinteresantnije je, da dve male mace(bilo nažalost 3) koje su nam pre 7 dana ostavili ispod terase (po običaju) doji jedna od mojih maca koja je imala samo jedno malo pre tri ipo meseca, a mi je taman spremili za sterilizaciju.

I meni sve kuce i mace koje sam dosad imala obično gurne neko pod kapiju:) Dugo sam imala jednu porodicu ježeva, stavim mački mleko i hranu, a oni dođu i sve smažu. Ako sam ostavljala posebno za njih pojeli su i to i macino. Posle sam stavljala u veeeliku činiju da bude dosta za sve. Nema ih već dve-trri godine, baš mi nedostaju, tako su bili slatki, kad se naklopaju krenu dalje, najveći prvi, valjda tata, za nnjim malo i na kraju mama:D

E ovako :D Imam psa, zlatnog retrivera, koji je star 4 godina. Lud je ko struja, ali je vecinom preko dana sam jer sam ja u skoli i nema ko sa njim da se igra, iako bi on to radio 24h, pa sam razmisljao o tome da uzmem macku. Kada je on dosao u kucu, ja sam tada vec imao macku koja je bila stara negde oko 2 godine. Oni su se dobro slagali, mada mi se cini da je on vise smarao nju :D I tako mozda do njegove 1. godine kada je maca nestala :( E sada me zanima da li ce se oni dobro slagati ? Za njega verujem da hoce jer i dan danas kad pozovem ime mace on je trazi svuda po dvoristu...
Takodje imam jos jedan problem, sada je u pitanju on. Imamo komsijsku macku, sa kojom bi on da se igra ali ona nece. Sada nije ni vazno to, ali kada bacim nesto toj maci da jede on prosto poludi. Laje, skace, vrti se. Iako ja njemu prvo dam da jede pa posle njoj, on bezobzira na to, sa punim ustima hrane laje i dalje !
Jedino me je to strah, da on ne napadne novu macu kad je vidi jede...
Ako neko ima neki savet, dobro dosao je :D

Ne mora da znači, zlatni retriveri su uglavnom prijateljski nastrojeni, kažem uglavnom jer uvijek ima izuzetaka. Npr. moje mačke tri mačke su odrasle zajedno sa psom i bukvalno niko ne može da vjeruje da se psi i mačke tako slažu. Spavaju zajedno, ližu se i slično.

Najbolje bi bilo da uzmeš malo mače i da ga polako privikavaš, ovi moji su od rođenja tako da nije bilo problema među njima, jedino što Keti (pas) ne voli da mu prilaze njegovoj hrani, ali nikad nije pokušao da ih povrijedi ili slično.

imam retriverku..kad je imala 3 godine macka se omacila i ona je macicima bila kao tetka..cak su joj se kacili i sisali je kad ih je macka odbila sa 6 meseci..
mislim da neces imati problem..jedini problem meni je sto mi macke svasta dovlace kuci..svaki dan najmanje svaka po jednog misa..udavljenog..
juce su donele mladunce zeca iz sume :(..poludecu vise sa njima!!!

ja mislim da bi se slagali ako uzmes mace. moj pas nije nikad napadao macke, iako nikad nije bila u kontaktu sa njima i dozivljavala ih je kao male pse sve dok je jedna macka nije bas dobro ogrebala po njusci, od tad ih nije podnosila, ali ako je tvoj pas vec imao maceceg drugara i lepo su se slagali i nije imao posle negativna iskustva s njima, ne vidim zasto bi nova maca bila problem.
samo ne treba nikako da dovedes mace i pustis ga samo u kucu/dvoriste, nego da ih prvo drzis malo pod kontrolom dok se ne upoznaju.
jos jedna bitna stvar da bi pas prihvatio macu je da ga izvedes iz dvorista pre nego sto nju dovedes (naravno, tako da on ne vidi sta se tu desava), onda da prvo dovedes njuu, pa posle da uvedes njega (to se inace preporucuje i kad ljudske bebe stizu u kucu gde je pas od ranije, jer psi bolje prihvataju one koje zateknu u kuci, nego one koji dodju naknadno).
e sad, ako vec zelis macu, potrudi se ili da bude samo u kuci, ili obezbedi dvoriste tako da ne moze da nestane o5.
sto se ljubomore oko hrane tice, tu ne vidim drugo resenje osim da ih hranis u razlicitim prostorijama...

imam retriverku..kad je imala 3 godine macka se omacila i ona je macicima bila kao tetka..cak su joj se kacili i sisali je kad ih je macka odbila sa 6 meseci..
mislim da neces imati problem.
.jedini problem meni je sto mi macke svasta dovlace kuci..svaki dan najmanje svaka po jednog misa..udavljenog..
juce su donele mladunce zeca iz sume :(.
.poludecu vise sa njima!!!

Pa, mora...Hvale ti se svojim radom :D:

E ovako :D Imam psa, zlatnog retrivera, koji je star 4 godina. Lud je ko struja, ali je vecinom preko dana sam jer sam ja u skoli i nema ko sa njim da se igra, iako bi on to radio 24h, pa sam razmisljao o tome da uzmem macku. Kada je on dosao u kucu, ja sam tada vec imao macku koja je bila stara negde oko 2 godine. Oni su se dobro slagali, mada mi se cini da je on vise smarao nju :D I tako mozda do njegove 1. godine kada je maca nestala :( E sada me zanima da li ce se oni dobro slagati ? Za njega verujem da hoce jer i dan danas kad pozovem ime mace on je trazi svuda po dvoristu...
Takodje imam jos jedan problem, sada je u pitanju on. Imamo komsijsku macku, sa kojom bi on da se igra ali ona nece. Sada nije ni vazno to, ali kada bacim nesto toj maci da jede on prosto poludi. Laje, skace, vrti se. Iako ja njemu prvo dam da jede pa posle njoj, on bezobzira na to, sa punim ustima hrane laje i dalje !
Jedino me je to strah, da on ne napadne novu macu kad je vidi jede...
Ako neko ima neki savet, dobro dosao je :D

Imam i psa i mačke...Nećeš imati nikakvih problema, ako je u pitanju malo mače koje će s njim da odraste. Svaki pas pravi razliku izmedju svoje, domaće, mačke i nekih drugih, uličnih. Što se toga tiče, nemaš problema.
Biće sigurno malih koškanja i mirenja, na to moraš da računaš, ali će to oni stalno raditi, tako da, nemoj se opterećivati s tim.
Što se klope tiče, ja moje repate živuljke hranim uvek zajedno, tako da nema frkisanja oko klope.

Jedino me buni tvoj razlog zašto nabavljaš mačku, da bi bila igračka psu?
Očigledno ne poznaješ karakter mačke........Mačka neće dozvoliti nikome, ni gazdi, ni psu, da se igra s njom kad ona to neće.. Tako da će ti se pas smarati dok će mače spavati, bio ti kući ili ne.

Poslednja izmena:

Back