ima li hopera????

Procvat zanra pesme i romanse, posebno je intenzivno potekao u Austriji – sa delima Franca Suberta, i Nemackoj – kroz kompozicije Roberta Sumana. Dela pomenute dvojice kompozitora odrazavaju i postojanje dveju struja koje su obelezile razvoj ovog zanra: jedna je vezana upravo za subertovsku, melodicnu (odnosno pevljivu) tradiciju, a druga za sumanovsku – deklamacionu.
Robert Suman je poceo da komponuje solo pesme u vreme kada je nemacka knjizevnost vec dala pravo bogatstvo lirske poezije koja je stihu dala novi i bogato izdiferenciran izraz. S’ obzirom na to da je ovaj veliki kompozitor posvecivao veliku paznju izboru tekstova, moze se reci da je naisao na potpuno pripremljeno i pogodno tlo za dalje oblikovanje svojih vokalnih kompozicija. Moze se, takodje, reci i da bi se od tekstova koje je Suman primenio u svojim solo pesmama, mogla sastaviti antologija nemacke poezije tog vremena, u cemu je ovaj kompozitor nadmasio Suberta.
Iako je Suman, pocevsi od 1840. godine, nekoliko puta pristupao komponovanju solo pesama, njegova najznacajnija dela sa tog podrucja nastala su upravo pomenute 1840. godine. To su ciklusi "Pesnikova ljubav" i "Ljubav i zivot zene", ali i pesme na Ajhendorfove, Hajneove i stihove raznih drugih knjizevnih autora.Ciklus pod nazivom "Ljubav i zivot zene", koji je nastao u jesen 1840. godine, na stihove osam poema Adelberta fon Kamisoa. Vec sam sadrzaj tekstova uticao je i na prisniji unutrasnji odnos pesama Sumanovog ciklusa. Rec je o svojevrsnom muzickom monologu zene cije placljivo samoponizenje i obozavanje odabranika jeste jako udaljeno od modernog nacina razmisljanja, ali koje Sumanova muzika, u svojoj ekspresivnosti, stilu, bogatstvu i zrelosti uspeva da premosti.
Venac pesama opus 24, nastao je na Hajneove stihove u prolece 1840. godine i vec ukazuje na Sumanovu karakteristicnu senzibilnost prilikom muzicke obrade odabranih pesama. Koncipiran je kao ciklus od 9 pesama cija se raspolozenja, slike i emocionalni kontrasti smenjuju i variraju.

Ste:
Miro u pravu si na neki nacin,Ja slusam uglavnom psy,tehno,trance,house,volim i rege da cujem da se opustim,ali kada se napijes ko bulja nema lespeg osecaja kada su na ramenima ortaci i ortakinje a u pozadini ide halid beslic-necu necu dijamante :lol:

Naravno ovo ne vazi za ove ultra-mega-turbo-indzekshn-high-folk-grand narodnjake tipa seka aleksic,stoja,....(ostalih ne mogu da se setim)

p.s. sta fali marihuani?
Ne mogu da verujem! "Sta fali marihuani?"

mala_Mira:
Mozda zato sto sam jugonostalgicna...kad god cujem Lepu Brnu rastuzim se i setim nekog lepog vremena... A volim i ove "nase" Turke,valjda zbog istocnjackog melosa,kome i mi velikim delom pripadamo.Volim,brate,sve sto je srpsko :!: Ne moze niko da mi kaze da za Novu godinu ne slusa narodnjake!Svi kao vole neki techno,rap,metal i sl. a kad se ponapivaju ne znas ko se jace dere: "Haljinicu boje lilaaaa..." . Ili na svadbi?Pa mislim,stvarno!Svi smo mi narodnjaci i seljaci,pa da vidim da me neko demantuje??!
p.s. naucite da igrate kolo,nemojte da se brukate,to je ipak nasa nacionalna igra
AJDE LJUBIM VAS! 8)
Ccccccccccccccc, i onda se još neko zapita zašto smo ovde gde smo. STRAŠNO!!!!!!!!!!!

Keeper:
meni je dosta pravoslavaca i ovako, tako da se ne bavim jos i muzikom ..... ali znam za nesto takvo, nije bas "pojanje" i slicno, rec je o "pesmama sa istoka i zapada" ..... ne znam detalje. znam da su radili taj album npr. partibrejkersi ......
"Mala" ispravka:PESME IZNAD ISTOKA I ZAPADA !
"Rađen" je (cd) na tekstove svetog Nikolaja Žičkog (Nikolaja Velimirovića), a pored grupe Partibrejkers, učestvovali su i mnogi drugi - Goran iz "Anastasije", Drago Senić, Aco Gardašević... i nije pojanje već

Evo jedan ceo txt od mene koji je star nekih 7-8 meseci :). Al eto nesto pisano ono ne za 5min, danas sam ga iskopao ne znam ni ja kako :D..
Ako moze comment iskren nemam nista protiv :).. POz

[Verse 1]

Noci i jutra, shta me cheka sutra, na gajbi przi vutra
Slika mi je mutna, izmedju jave i sna - od vrha do dna
18 koraka do sna, svaki korak utrosena godina - besana
Glava rime po papiru jos uvek nocima tochi, hajde kroci
U moj svet izmedju svetova realnosti i snova neka nova
Shansa za bolje mozda padne ostavljam satove neka kasne
Ruke od mastila masne delove papira ne ostavljam prazne
Noci besane, neka shugavost u snovima prestane, zastane
Otkucaj na satu, da u glavi i na papiru izgradim palatu
Sa samo 18 koraka predjem svetsku kartu, upotrebi mastu
Ako treba napravicu svoju rekviziciju - zovite policiju
Spremite audiciju za najveceg sanjara na je*enoj planeti
Mozda neko pravih koraka od jave do sna se seti...

[Ref.]

18 koraka izmedju jave i sna me deli dusha ova shta zeli..
Glava misli na drugi deo sveta seli sansa do vrha sa dna...
Sve sto me drzi ovde je 18 koraka do sna [2x] 18 koraka do sna

[Verse 2]

Sanjati budan chekati nove runde, dok damice setaju pudle
U glavi slika nadi sto su pale, neki me zbog stava i zale
Neke dro*jice pale - kada ulicom prodjem a glava sanjari
Misle da moje ochi chekaju da me ulove njihovi pogledi
Brate ma samo mi prosledi - olovku i masu praznog papira
Da kroz snove trazim svoje brdo zlata i milione safira
Dok neko puteve zivota moze da bira, meni samo treba pravac
Kojim ce koraci od jave do sna da me vode, noci da prebrode
Nesanice, ove skitalice, pobrisem sva pitanja i pitalice
Pogasim lampe ulicne i u sobi, glavu kada trazim po torbi
Uvek prvo gledam, josh chekam trenutak kako u san padam
Pratim korake do sna, za pravu bravu na vratima hvatam
I kako jurim napred sve lakse shvatam.. da..

[Ref.]

[Verse 3]

3 runda ja jos uvek korake brojim - na nogama pravo stojim
Noci kao djavola bojim jer zavese na ochima ne mogu da sklopim
U san utopim, sa sredinom da se stopim, i onda samo lupim
Se po chelu, nategnem luk pustim strelu, neka pronadje metu
Ali kao bumerang se vraca pogadja jabuku koje nije bilo na chelu
I onda shavtim sanjati budan moze kostati glave, previse trave
Kazu mi brate, po mozgu ti pluta, ali svaka misao bez toga luta
U stranu od pulta, dajte malo prostora niko nece prasinu da guta
Snove trazim na stazi gde odavno izgubljena bila je marshuta
POgled oka prelazi preko kazaljke sata, otvaram nova vrata
Promena plana, izlazak iz tame sobe na svetlost malog grada
Zvezda sa neba pada dok oko prati putanju kojm se krece
Pogled ka tamnoj ulici skrece, na putu masu ljudi srece
Novcic u ruci premece - potrebe za snom iz trenutka vece
Prilazi mi prosjak ruka prema mojoj pruza dok dize sa dna
Nesto mi govori kroz zamagljen pogled vidim, ali glava
Samo jedno pitanje zna, izvinite da li neko zna korake do sna???

[Ref.]

Sve sto me drzi ovde je 18 koraka do sna 18 koraka do sna

Ernesto_Che:
Monty:
...ako Bobbie ne uspe, javi se...
...nabavice se u svakom slucaju... :wink:
bilo bi mnogo lepo od tebe...a i od montya...

Ako Monty moze da ti nabavi nemam nista protiv,posto ce trebati "malo" vremena da dodjem do toga...
Znas kako nisam iz KVa, nisam ni blizu:(.....moram da kontaktiram druga , pa da ode do njih....pa da mi posalje.....ali ako Monty ne nabavi,obecavam da cu se potruditi!

WiseDog:
Hm,takodje i Ruska crkvena muzika je vrlo kvalitetna i jak utisak na slusaoca ostavlja.Najtoplije predlazem iako ne mogu tacno reci koja jer ne znam naziv...........

Ali verujem da koju god da izaberete da je uzvisena!
Predlažem, na primer, Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova

e daj yebo te zapad!sta fali nama?oces da postanemo tupi i neobrazovani kao zapad?sve sto je lose oni su doneli,mi smo bili ok dok nisu svi poceli da lude za takvim nacinom zivota.Majke ti,objasni mi emociju koju daje techno ili rap ili punk?Idi tamo medju te narkomane,kad ti se to svidja,sa takvim pogledima...Yebala vas Evropa,prodali biste rodjenu zemlju za saku evrica

Peruzzi:
He he..Svasta ima...
Pa naraavno da volim sve sto je srpsko.Ali Lepa Brena i ostalo posle nje sto je krenulo svrstao bih u
1.NEsrpsko
2.Obicno..e sad treba da nadjem pravu rec...da li je bludnicenje prava rec? Mislim da jeste.
Ovo je prosto bolesno.
Volim i ja sve sto je srpsko.Volim Moravac,Vlasko, naravno znam da igram kolo...pa kakav bih srbin bio a da to neznam...dajte molim vas...
problem je u tome sto svasta sad trpaju u "srpsko"
sbog toga smo i dosli ovde gde smo...:(
Jeee...a gde smo mi to?

Anonymous:
Ste:
Miro u pravu si na neki nacin,Ja slusam uglavnom psy,tehno,trance,house,volim i rege da cujem da se opustim,ali kada se napijes ko bulja nema lespeg osecaja kada su na ramenima ortaci i ortakinje a u pozadini ide halid beslic-necu necu dijamante :lol:

Naravno ovo ne vazi za ove ultra-mega-turbo-indzekshn-high-folk-grand narodnjake tipa seka aleksic,stoja,....(ostalih ne mogu da se setim)

p.s. sta fali marihuani?
Ne mogu da verujem! "Sta fali marihuani?"

http://www.erowid.org/

Idi obrazuj se.

Anonymous:
Peruzzi:
He he..Svasta ima...
Pa naraavno da volim sve sto je srpsko.Ali Lepa Brena i ostalo posle nje sto je krenulo svrstao bih u
1.NEsrpsko
2.Obicno..e sad treba da nadjem pravu rec...da li je bludnicenje prava rec? Mislim da jeste.
Ovo je prosto bolesno.
Volim i ja sve sto je srpsko.Volim Moravac,Vlasko, naravno znam da igram kolo...pa kakav bih srbin bio a da to neznam...dajte molim vas...
problem je u tome sto svasta sad trpaju u "srpsko"
sbog toga smo i dosli ovde gde smo...:(
Jeee...a gde smo mi to?

u shupku sveta :wink:
welcome, my friend, welcome to the machine ......

s.q.slo:
Svi koji vole STOJU nek pishu ovde svoje komentare.......

STOJA je retko fatalna zena i koja ima velike glasovne mogucnosti i istancan senzibilitet svojstven nasem narodu, narocito onoj njegovoj grani koja potice iz zimzelenih brdskoplaninskih krajeva. 8) Za mene ona ima kvalitete ambijenatalne muzike:znaci nesto kao ljubavno dozivanje kitova, zvuci neukrocene prirode-dzungle, odjek svajcarskih zurli... ali je tesko varim van kafancine sa kockastim stolnjacima i drusnom konobaricom negde u dubokoj unutrasnjosti nepripitomljenog Balkana... Sve u svemu- moj kompliment za ukus- ljudi su (ma i zene dakako :lol:!!!)nase najvece blago! :P :lol: :lol: :lol:

ljubitelj muzike:
WiseDog:
Hm,takodje i Ruska crkvena muzika je vrlo kvalitetna i jak utisak na slusaoca ostavlja.Najtoplije predlazem iako ne mogu tacno reci koja jer ne znam naziv...........

Ali verujem da koju god da izaberete da je uzvisena!
Predlažem, na primer, Svenoćno bdenije Sergeja Rahmanjinova

Ja predlazem Liturgiju, koju je komponovao ,takodje, Rahmanjinov

Sve to imate na

www.svetosavlje.org/pojanje

p.s.ali licno mislim da u uvo lakse "ulazi" Liturgija koju je komponovao Mokranjac

bleach:
silvereye:
Znaci danas sam pricala, i neki lik ima 40 gigabajta sve o nirvani, sve butlege....ma sta god zamislite on ima...i nekako cu da ga iscimam da mi to nareze..
:P :P :P :P :P :P :P

Dzemper sam kupila u Istanbulu na ekskurziji...kod nekog turcina na kutiji...Nisam ni sama mogla da verujem...a bukvalno je isti kao i Kurtov tra la la .

Wow... blago tebi! Hocu ja! Mnogo volim NIRVANU, a nemam nista. Pored albuma, samo Muddy Banks.smrc... smrc...

p.s. nasla sam negde na netu da su pesme sa Muddy Banksa uglavnom s neke svirke u Amsterdamu i iz nekog kluba u Kalifoniji i da su obe iz '91.

Evo, draga moja Bleach, da ti chika jaguar, GRUNGE-PRVOBORAC SPOMENICHAR IZ '91 POMOGNE. Pesme sa "From the Muddy Banks of Whishkah" su sa:

1.Intro (sa samog pocetka, verovala ili ne, a odakle,i kad, ne zna se)

2.School (Amsterdam, Holland, at Paradiso, 25.XI '91)

3.Drain You (Del Mar Fairgrounds, CA, at Westwood One, 28.XII '91.)

4.Aneurysm (Del Mar Fairgrounds, CA, at Westwood One, 28.XII '91- nije greska, sa istog koncerta kao "Drain You")

5. Smells Like Teen Spirit (isto kao prethodne dve)

6. Been A Son (Amsterdam, Holland, at Paradiso 25.XI '91)

7. Lithium (kao "Been A Son")

8. Sliver (Springfield, MA. at the Civic Center, 10.XI '93)

9. Spank Thru (Rome,Il Castello vi de porta, at Castello 41, 19.XI '91)

10. Scentless Apprentice (Seattle, WA., at Pier 48, for "MTV Live and Loud", 13.XII '93 rec. by Scott Litt -znas ko je ovak lik, garant!)

11.Heart-Shaped Box (Los Angeles, CA, at the Great Western Forum, 30.XII '93)

12. Milk It (Seattle, WA., at the Seattle Centre Arena, 5.I '94.)

13. Negative Creep (Seattle, WA., at Paramount Theatre, 31.X '91)

14. Polly (London, at Astoria Theatre, 5. XII '89)

15. Breed (kao Polly)

16. tourette's (Reading, England, at the Reading Festival, 30.VIII 1992.)

17.Blew (kao "Been A Son")

Nadam se da ti ovo nesto znaci. Pozdrav mladom narastaju grungera od chika jaguara! 8)

PS Silvereye, poshto dzemper,i je l' ruchni rad? (cista runska ili...):wink:

Back