Ilustracija kao umetnost

eeva-nikunen-wolfsbane-eeva-nikunen.jpg

Eeva Nikunen

Ајами Којима је самоука јапанска уметница најпознатија по својим веома цењеним дизајном ликова и илустрацијама за серију видео игрица Цастлеваниа.
FORwy_5XsAI2Lmu
FORw0TrXwAUBYe4

Japanski ilustrator Hiroši Nagai u svojim delima stvara minimalističke džepne univerzume i utopije izolovane od gužve i buke. Radovi inspirisani poseti SAD-u 70-ih godina 20. veka. Sportski tereni, urbane scene, vile, bazeni, plaže i fontane evociraju blistavim bojama idealan odmor, nostalgiju, privatnost i elitizam.
Moj omijeni rad je upravo ovaj teniski teren, koji me podseća na nekakvu digitalno procesuiranu utopijsku realnost toplih, prijatnih boja savršenog letnjeg dana. I dig it!

wp2448290.png

thumb-1920-980225a.jpg

Ilustracija
može biti crtež, grafika , fotografija ili drugi oblik umetnosti.
Svrha ilustracije je da dekoriše priču, pesmu ili deo tekstualne informacije, vizuelno predstavljajući neki deo opisa u tekstu.
Ilustracija obuhvata širok pojam .
...
Илустрације у књигама се могу посматрати и као оплемењивање књиге / приче / песме. Дешава се да надмаше сам квалитет текста који прате.
Неки научни радови показују да је ислустрација као средство за повећање доживљаја и разумевања књижевног текста, много ефикаснија од дургих видова (попут фотографије). У тој функцији, нарочито је значајна за лектире и уџбенике у основној школи.
На жалост (или управо због намере дебилизације деце) све је мање илустрација у новијим уџбеницима, а неке које постоје чак уопште не корелишу са књижевним делом (на пример: ловци су ишли у лов на зечеве, а нацртана лисица која се уопште не спомиње у причи :dash:).

Јапански постер за Дракулу Френсиса Форда Кополе.
Еико Исхиока и Харуо Такино.
Иначе, Ишиока је креирала и костиме за филм, за шта је награђена Оскаром.
Fbgy6CPWAAI4qU3

Back