Iluminati i Masoni

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.138

Iluminati i masoni: počeci, ciljevi, djelovanje i razlike​

de124b6433fa5ec6f5639dd712e5583342b7f86f.jpg


U sklopu današnjeg Petka za znatiželjne donosimo kako su nastali Iluminati i po čemu se razlikuju od masona.​


U sklopu današnjeg Petka za znatiželjne, serije članaka u kojima se bavimo raznim temama, donosimo zanimljivosti vezane uz Iluminate, uz objašnjenje u YouTube videu Are the Illuminati real.

Drugu polovicu 18. stoljeća Bavarsku je zahvatio val racionalizma, borbe za religijske slobode i univerzalna ljudska prava. Vrijeme je to u kojem je Crkva i dalje imala ogromnu moć, ali su je istovremeno potresale i brojne javne afere. Istovremeno, Europom je sve više jačala sekularna filozofska misao, što je potaknulo njemačkog profesora prava Adama Weishaupta na osnivanje tajne zajednice, tzv. Iluminata. Organizaciji je cilj bio širenje prosvijećenih ideja koje bi reformirale tadašnje društvo, odnosno smanjile utjecaj katoličke crkve.

Uz Iluminate, slobodni zidari (eng. freemasons) su još u 16. stoljeću osnovali svoja udruženja po uzoru na srednjovjekovna bratstva kamenitih zidara. Međutim, s vremenom je organizacija poprimila skroz drukčiji karakter te su znanje i razum sjecišta ideala koje su zastupali. U međusobnoj su komunikaciji koristili razne lozinke, simbole i načine rukovanja kako bi se za početak međusobno prepoznavali.


Koja je razlika između Iluminata i masona?​


I jedna i druga organizacija sastavljena je od navodno slobodoumnih i intelektualnih pojedinaca. Ono što im je zajedničko jest tajnovitost njihovih organizacija, dok im se ciljevi poprilično razlikuju. Iluminati su skupina koja se često povezuje s Novim svjetskim poretkom, dok masoni, kako je to već spomenuto, promiču čast i ideale viteštva među svojim članovima. Uz to, masoni otvoreno djeluju, dok je postojanje danas Iluminata u najmanju ruku upitno.

Prema hrvatskom jezičnom portalu, definicija je masona sljedeća:
  1. pripadnici međunarodnog tajnog i ekskluzivnog udruženja framasona (slobodnih zidara); održavaju mistične obrede primanja u članstvo i u drugim prigodama; glavni ciljevi: uzajamno potpomaganje, zajedničko zastupanje cehovskih, građanskih i političkih interesa, u novije vrijeme modernizirali organizaciju, pojednostavnili i liberalizirali proceduru primanja u članstvo; framason
  2. pov. a. u srednjem vijeku pripadnici ceha kvalificiranih zidara koji su imali tajne znakove i lozinke b. članovi udruge takvih obrtnika koja je uključivala i počasne članove koji nisu bili vezani uz zidarstvo.
S druge strane, iluminati su prema HJP-u:
  1. pov. pripadnici različitih europskih udruženja koji uče da osim racionalne postoji i spoznaja prosvjetljenjem, protivnici dogmatizma; prosvijetljeni
  2. pov. pripadnici tajnog društva osnovanog 1776. u Ingolstadtu (Bavarska), zastupaju slobodoumne ideje protiv crkvenih dogmi i crkvenog djelovanja, srodni slobodnom zidarstvu
  3. zast. čarobnjak, hipnotizer.
Weishaupt je između ostalog regrutaciju vršio i iz redova masona, a sebi je nadjenuo nadimak Spartak po uzoru na slavnog poznatog vođu pobune robova u Rimskoj republici. Areoagus je naziv za rane članove Iluminata koji su s vremenom postali vrhovno tijelo organizacije. Jedan od najutjecajnijih članova bio je Adolph Knigge, ujedno i mason, zahvaljujući kojemu je članstvo naglo naraslo te 1784. brojilo preko 600 članova, sve redom istaknute članove društva.

Sama brojnost članstva značila je i mnogo veću popularnost, shodno tome i poteškoće u djelovanju iz sjene. Iluminati su postali javna tajna, kao i masoni. To je veoma shvatljivo s obzirom na to da su brojni moćnici, članovi elite, bili rame uz rame s klerom i političarima. Crkva je tvrdila kako je cilj ovih organizacija poljuljati vjeru kod ljudi, iako one ne moraju nužno biti u suprotnosti s religijskim učenjima. Ove organizacije su zahtijevale sekularnije društvo, odvajanje vjere i politike, što je bavarskoj vladi bio i više nego dovoljan razlog da krene u progon.


Zabrana djelovanja tajnih skupina​


Tek što su počeli osiguravati važne pozicije na sveučilištima i u vladama, 1784. Karl Theodor Bavarski zabranjuje sve tajne organizacije, što ne mora značiti da one nisu mogle nastaviti djelovati iz tajnosti. Ipak, posljedice tog zakona uzrokovale su nakon tek devet godina postojanja njihovo razilaženje, dokumentacija im je zaplijenjena, a Weishaupt je protjeran u inozemstvo.

Glas na kojemu su danas Iluminati produkt je razdoblja u kojem su oni već bili davna prošlost. Naime, desetak godina nakon raspada organizacije, neki od suvremenika francuske revolucije u Iluminatima su vidjeli prave vođe revolucije kojoj je cilj bio srušiti monarhiju.

Međutim, dokaza o postojanju Iluminata kao organizacije navodno naprosto nema. Ideje koje su oni zastupali postale su uzori mnogim Zapadnim zemljama, no te ideje nisu počele od njih. Oni su bili samo jedna od organizacija koje su nastale na valu promjena u Europi 17. stoljeća oko kojih se stvorio niz mitova koji golicaju maštu mnogih i u naše vrijeme.
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.138

Ko je i kada osnovao ILUMINATE?​Nemački mislilac iz 18. veka, bio bi zapanjen kada bi znao da njegove ideje i danas podstiču globalne teorije zavere i nadahnjuju najprodavanije romane i najgledanije filmove.
IZVOR: FOTO: SHUTTERSTOCK
Sve do njegove 36. godine, većina poznanika - savremenika Adama Vajshaupta ne bi posumnjala da bi ovaj ugledni profesor mogao da bude državni neprijatelj.
Rođen 1748. godine u Ingolštatu u Bavarskoj (danas deo Nemačke), Vajshaupt je bio potomak jevrejske porodice koja se preobratila u hrišćanstvo. Kao dete je ostao siroče, a brigu o njemu preuzeo je njegov ujak koji ga je upisao u jezuitsku školu. Nakon završetka studija, Vajshaupt je postao profesor kanonskog prava na Univerzitetu u Ingolštatu, oženio se i zasnovao porodicu.
Na prvi pogled - savršen građanin. A onda je 1784. godine sve isplivalo na površinu.

Malo bliži pogled na njegovo odrastanje otkriva da je Vajshaupt uvek imao nemiran um. Još kao dečak je, u biblioteci svog ujaka, sa velikim entuzijazmom čitao knjige, tada modernih, francuskih filozofa. Bavarska je u to vreme bila duboko konzervativna i katolička zemlja, a Vajshaupt je verovao da monarhija i crkva sputavaju slobodu misli. I nije bio jedini.
Uveren da ideje koje propagira religija nisu adekvate za upravljanje modernim društvima, odlučio je da potraži drugi oblik "iluminacije", skupa ideja i praksi koje bi mogle da se primene i radikalno promene način vođenja evropskih država.
Društvo Slobodnih zidara se u ovom periodu neprestano širilo Evropom, nudeći atraktivne alternative ljudima. Vajshaupt je prvo razmišljao da se pridruži loži, ali razočaran mnogim masonskim idejama, a fasciniran ezoterijskim temama, odlučio je da osnuje svoje tajno društvo.
 Adam Vajshaupt
Adam VajshauptIZVOR: WIKIMEDIA COMMONS


Osnivanje​

Vajshaupt, kako je sam govorio, nije bio protiv same religije, nego protiv načina na koji se ona praktikovala i nametala. Pisao je da njegova ideja nudi oslobađanje "od svih religioznih predrasuda, neguje socijalne vrline i pruža perspektivu u dostizanju univerzalne sreće". Da bi se to postiglo bilo je potrebno stvoriti "slobodnu državu koja neguje moralnu i rodnu ravnopravnost, oslobođenu svih prepreka koje potčinjenost, stalež i bogatstvo, neprekidno stavljaju pred nas".
U šumi nedaleko od Ingolštata, 1. maja 1776. godine, u noć, sastali su se prvi iluminati da osnuju svoj red. Oko baklje je bilo okupljeno pet ljudi koji su utvrdili pravila reda.
Izabrali su ime "Iluminati" što znači "prosvetljeni", oni koji vladaju pomoću razuma, oslobođen od mraka u kojem ljude drži organizovana religija.
Odlučeno je da oko prijema budućih kandidata moraju da budu saglasni svi članovi, da kandidati moraju da imaju dobru reputaciju, da imaju dobre porodične i društvene veze i da budu imućni.

Red je u početku imao tri nivoa: početnik, minerval i ilimunat minerval. Naziv "minerval" uzet je u čast rimske boginje mudrosti Minerve, i dražavao je cilj reda, da širi istinsko znanje o načinu na koji društvo i država mogu biti preoblikovani.
Tokom narednih godina, Vajshauptovo tajno društvo brzo je raslo, do 1782. godine brojalo je 600 članova. U početku su to bili samo Vajshauptovi studenti, ali kasnije su se priključivali i važni članovi bavarskog javnog života, kao što je baron Adolf von Knige. Redu su se priključili i mnogi plemići, političari, lekari, advokati i pravnici, ali i mislioci i pisci, poput Getea. Krajem 1784. godine, Iluminati su imali između 2.000 i 3.000 članova.
Baron von Knige imao je veoma značajnu ulogu u organizaciji i širenju društva. Kao bivši slobodni zidar, zalagao se za usvajanje obreda sličnim njihovima.

Pripadnici Iluminata dobijali su simbolično "tajno" ime preuzeto iz klasične antike, na primer, Vajshaupt je bio Spartak, a Knige je bio Filo Aleksandrijski. I nivoi članstva su se vremenom dosta usložnjavali. Bilo je ukupno 13 nivoa inicijacije, podeljenih u tri klase. U prvoj klasi najviši nivo bio je iluminatus minor, u drugoj iluminatus dirigens, a u trećoj - kralj.

Unutrašnji poslovi (i sukobi)​

Unutrašnji i spoljni pritisci ubrzo su zaustavili širenje reda, posebno među najvišim slojevima društva. Vajshaupt i Knige su imali sve više sporova oko ciljeva i delovanja društva. Knige je na kraju napustio red. Istovremeno, dugi bivši član Jozef von Ucšnajder, poslao je pismo vojvotkinji od Bavarske, i tako odškrinuo vrata ovog tajnog društva.
Otkrivanjem društva, počele su da se šire istine i laži o njemu. Ucšnajder je pisao da su Iluminati verovali da je samoubistvo legitimno i da je religija apsurd. Takođe je sugerisao da su Iluminati kovali zaveru sa Austrijom protiv Bavarske.
Nakon što je sadržaj pisma prenela svom suprugu, Karlu Teodoru, vojvodi i izborniku Bavarske, njegova Vlada je 1784. godine zabranila sva tajna društva.

Iluminati su u početku smatrali da ova opšta zabrana, koja nije bila pravno osnovana, neće direktno uticati na njih. Ali nešto manje od godinu dana kasnije, u martu 1785. godine, bavarski suveren je doneo novi, pravno pokriveni, edikt.
Počela su hapšenja članova, tokom kojih je bavarska policija pronašla veoma kompromitujuće dokumente, uključujući i one o zaštiti samoubistva i ateizma, plan za stvaranje ženskog ogranka reda, recepte za nevidljivo mastilo i medicinska uputstva za izvršenje pobačaja. Dokumenti su korišćeni kao dokazi za podizanje optužnice protiv reda, a bili su optuženi da su kovali zaveru protiv religije i države.

avgustu 1787. godine, vojvoda izbornik izdao je i treći edikt kojim je potvrdio naredbu zabrane i odredio smrtnu kaznu za članstvo.
Vajshaupt je proteran i do kraja života je živeo u Goti u Saksoniji (čiji je knez bio član reda), gde je predavao filozofiju na Univerzutetu Gotingen.

Bavarska Vlada bila je ubeđena da je red ugašen, međutim, njihovo nasleđe je nastavilo da živi i podstiče mnoge teorije zavere.
Vajshaupt je optužen da je pomagao u podizanju Francuske revolucije, a Iluminati se spominju i u kontekstu novijih istorijskih događaja, poput ubistva Džona Kenedija.
Takođe, Vajshauptove ideje uticale su na stvaranje popularnih književnih dela, poput Anđela i demona, Dena Brauna i Fukoovog klatna, Umberta Eka.
Iako je Vajshauptovo društvo rasformirano, ostao je jedan večni doprinos - ideja da iza kulisa tajna društva povlače niti na svetskoj pozornici.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Schrodinger

Iskusan
Poruka
6.592
Nešto kao Zvezda i Partizan. Imaju istog gazdu.
1680432255998.png
Sami su se i zvanicno razotkrili
Tреће око је прилично уобичајено код неких живих бића, посебно код гуштера и змија, које чак имају посебну рупу у лобањи. Научници сугеришу да због посебних својстава трећег ока гмизавци могу да примају суптилне информације о предстојећим догађајима из информационог поља планете. Можда одатле потичу легенде о змијској мудрости. https://ezoterik-page.com/otkrytie-tretego-glaza/
 

bas kao

Elita
Poruka
21.094
Nije mi jasno gde su ove teme o iluminatima izgleda je za njih to jos taboo tema i teorija zavere
Call it illuminism, secularism, Luciferianism, humanism, paganism or the occult: It's all Kabbalah.

leaders-handsign.jpg

Pogledajte prilog 1319972Sami su se i zvanicno razotkrili
Tреће око је прилично уобичајено код неких живих бића, посебно код гуштера и змија, које чак имају посебну рупу у лобањи. Научници сугеришу да због посебних својстава трећег ока гмизавци могу да примају суптилне информације о предстојећим догађајима из информационог поља планете. Можда одатле потичу легенде о змијској мудрости. https://ezoterik-page.com/otkrytie-tretego-glaza/
imaju i neki ljudi, dok je drugima tu cvrsto, kao dijamant, imas kod jezekilja opis
nego evo i ovde istog motiva:
mason22.jpg

For the Zionists, this is obviously the preparing of the stage for their long-awaited satanic Messiah. What their ultimate goal is one can see by looking at a picture of the Free Mason monument outside Eilat, Israel. This monument clearly shows by it's positioning of the two globes on the pillars of Solomon, of which one represents the earth and the other the universe, that the cabalist is not satisfied with only conquering life on earth.https://evidencearchives.wordpress.com/category/judaism/freemasonry/

preuzeo odavde https://www.henrymakow.com/
 

Обилић

Poznat
Poruka
9.641

Iluminati i masoni: počeci, ciljevi, djelovanje i razlike​

de124b6433fa5ec6f5639dd712e5583342b7f86f.jpg


U sklopu današnjeg Petka za znatiželjne donosimo kako su nastali Iluminati i po čemu se razlikuju od masona.​


U sklopu današnjeg Petka za znatiželjne, serije članaka u kojima se bavimo raznim temama, donosimo zanimljivosti vezane uz Iluminate, uz objašnjenje u YouTube videu Are the Illuminati real.

Drugu polovicu 18. stoljeća Bavarsku je zahvatio val racionalizma, borbe za religijske slobode i univerzalna ljudska prava. Vrijeme je to u kojem je Crkva i dalje imala ogromnu moć, ali su je istovremeno potresale i brojne javne afere. Istovremeno, Europom je sve više jačala sekularna filozofska misao, što je potaknulo njemačkog profesora prava Adama Weishaupta na osnivanje tajne zajednice, tzv. Iluminata. Organizaciji je cilj bio širenje prosvijećenih ideja koje bi reformirale tadašnje društvo, odnosno smanjile utjecaj katoličke crkve.

Uz Iluminate, slobodni zidari (eng. freemasons) su još u 16. stoljeću osnovali svoja udruženja po uzoru na srednjovjekovna bratstva kamenitih zidara. Međutim, s vremenom je organizacija poprimila skroz drukčiji karakter te su znanje i razum sjecišta ideala koje su zastupali. U međusobnoj su komunikaciji koristili razne lozinke, simbole i načine rukovanja kako bi se za početak međusobno prepoznavali.


Koja je razlika između Iluminata i masona?​


I jedna i druga organizacija sastavljena je od navodno slobodoumnih i intelektualnih pojedinaca. Ono što im je zajedničko jest tajnovitost njihovih organizacija, dok im se ciljevi poprilično razlikuju. Iluminati su skupina koja se često povezuje s Novim svjetskim poretkom, dok masoni, kako je to već spomenuto, promiču čast i ideale viteštva među svojim članovima. Uz to, masoni otvoreno djeluju, dok je postojanje danas Iluminata u najmanju ruku upitno.

Prema hrvatskom jezičnom portalu, definicija je masona sljedeća:
  1. pripadnici međunarodnog tajnog i ekskluzivnog udruženja framasona (slobodnih zidara); održavaju mistične obrede primanja u članstvo i u drugim prigodama; glavni ciljevi: uzajamno potpomaganje, zajedničko zastupanje cehovskih, građanskih i političkih interesa, u novije vrijeme modernizirali organizaciju, pojednostavnili i liberalizirali proceduru primanja u članstvo; framason
  2. pov. a. u srednjem vijeku pripadnici ceha kvalificiranih zidara koji su imali tajne znakove i lozinke b. članovi udruge takvih obrtnika koja je uključivala i počasne članove koji nisu bili vezani uz zidarstvo.
S druge strane, iluminati su prema HJP-u:
  1. pov. pripadnici različitih europskih udruženja koji uče da osim racionalne postoji i spoznaja prosvjetljenjem, protivnici dogmatizma; prosvijetljeni
  2. pov. pripadnici tajnog društva osnovanog 1776. u Ingolstadtu (Bavarska), zastupaju slobodoumne ideje protiv crkvenih dogmi i crkvenog djelovanja, srodni slobodnom zidarstvu
  3. zast. čarobnjak, hipnotizer.
Weishaupt je između ostalog regrutaciju vršio i iz redova masona, a sebi je nadjenuo nadimak Spartak po uzoru na slavnog poznatog vođu pobune robova u Rimskoj republici. Areoagus je naziv za rane članove Iluminata koji su s vremenom postali vrhovno tijelo organizacije. Jedan od najutjecajnijih članova bio je Adolph Knigge, ujedno i mason, zahvaljujući kojemu je članstvo naglo naraslo te 1784. brojilo preko 600 članova, sve redom istaknute članove društva.

Sama brojnost članstva značila je i mnogo veću popularnost, shodno tome i poteškoće u djelovanju iz sjene. Iluminati su postali javna tajna, kao i masoni. To je veoma shvatljivo s obzirom na to da su brojni moćnici, članovi elite, bili rame uz rame s klerom i političarima. Crkva je tvrdila kako je cilj ovih organizacija poljuljati vjeru kod ljudi, iako one ne moraju nužno biti u suprotnosti s religijskim učenjima. Ove organizacije su zahtijevale sekularnije društvo, odvajanje vjere i politike, što je bavarskoj vladi bio i više nego dovoljan razlog da krene u progon.


Zabrana djelovanja tajnih skupina​


Tek što su počeli osiguravati važne pozicije na sveučilištima i u vladama, 1784. Karl Theodor Bavarski zabranjuje sve tajne organizacije, što ne mora značiti da one nisu mogle nastaviti djelovati iz tajnosti. Ipak, posljedice tog zakona uzrokovale su nakon tek devet godina postojanja njihovo razilaženje, dokumentacija im je zaplijenjena, a Weishaupt je protjeran u inozemstvo.

Glas na kojemu su danas Iluminati produkt je razdoblja u kojem su oni već bili davna prošlost. Naime, desetak godina nakon raspada organizacije, neki od suvremenika francuske revolucije u Iluminatima su vidjeli prave vođe revolucije kojoj je cilj bio srušiti monarhiju.

Međutim, dokaza o postojanju Iluminata kao organizacije navodno naprosto nema. Ideje koje su oni zastupali postale su uzori mnogim Zapadnim zemljama, no te ideje nisu počele od njih. Oni su bili samo jedna od organizacija koje su nastale na valu promjena u Europi 17. stoljeća oko kojih se stvorio niz mitova koji golicaju maštu mnogih i u naše vrijeme.

Oduvek me interesovalo šta masoni rade ?
Dobro imaju inicijacije novoprimljenih, imaju tajno rukovanje, lozinke, pomažu jedan drugoga ...

Ali šta rade kad se sastanu ?

Bajaju ? Prave bižuteriju ? Diskutuju političku situaciju?

Šta ?
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.138
Oduvek me interesovalo šta masoni rade ?
Dobro imaju inicijacije novoprimljenih, imaju tajno rukovanje, lozinke, pomažu jedan drugoga ...

Ali šta rade kad se sastanu ?

Bajaju ? Prave bižuteriju ? Diskutuju političku situaciju?

Šta ?
ono što i ostali ljudi , pričaju o svakodnevnim problemima , o politici, kao i sav normalan svet
samo što iz njihovih razgovora proizlaze i odluke društveno političke prirode
 

Обилић

Poznat
Poruka
9.641
ono što i ostali ljudi , pričaju o svakodnevnim problemima , o politici, kao i sav normalan svet
samo što iz njihovih razgovora proizlaze i odluke društveno političke prirode

Pa to mu dođe nešto kao drugi muški, džentlmenski klubovi sa ostrva u koje žene nemaju pristup.

Imaju Englezi tu dečačku foru koju furaju i u odraslom dobu.

Ali da li je to tako i kod masona ? Dođeš u klub, pobegneš malo od žene i dece, popiješ omiljeno piće ..?
 

Обилић

Poznat
Poruka
9.641
Da li zvanično u dogovoreni čas sednu za neki veliki sto pa diskutuju, ili je baš klupska atmosfera, maleni stolovi, malena društva ozbiljne gospode, pa se menjaju, šetaju ...

Nemaju zvaničan stav o bilo čemu, ali imaju neki zajednički duh, zajedničku logiku kojom posmatraju svet ?
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.138
jedno su zvanične verzije o njihovom delovanju , a sasvim drugo u praksi
definitivno msm, bar za u današnje vreme , uloga i rad iluminata i masona svodi se na javno plasiranje i praktikovanje ideja mnogo moćnijih likova u senci
 
Poslednja izmena od moderatora:

Обилић

Poznat
Poruka
9.641
Pa dobro, imamo rad političkih partija, verovatno je aktivnost vrlo slična.
U nekoj partijskoj ćeliji se zakaže sastanak, pa ima dnevni red, tačka
1. Direktiva iz centrale,
2. Neki tekući lokalni problem,
3. Razno ...
 

Спасоје

Zainteresovan član
Poruka
493
mislim da su rozenkrojceri druga liga,a da se zanemaruje uticaj jezuita
"A šta su drugo rozenkrojceri do prerušeni jezuiti! Žele da nam nametnu katoličanstvo i proteraju protestantizam. Žele da pomute um i učine da duša posrne u greh i porok, što je stanje iz koga će žrtvama na koje se ustreme biti dopušteno da umaknu jedino u naručje Katoličke crkve. U naručje Crkve koja pruža utočište svima nečiste savesti i deli blagoslove i oproštaj za sve grehe i zločine. Iz istog razloga, rozenjkrojceri iskušavaju dobroćudnog, nesmotrenog kralja raskošju i razvratom; iz istog razloga ga isteravaju iz pameti prikazama i duhovima! U tom užasu, trebalo bi da on potraži utočište u Katoličkoj crkvi! Prozreo sam ih; i oni su svesni toga. Iz istog razloga me mrze; i dižu glas protiv mene, jer sam raskrinkao njihove spletke i taktike, i objavio da su ti gnusni rozenkrojceri zapravo prerušeni jezuiti, čiji cilj je širenje katoličanstva po svetu. To sam objavio u traktatu, koji je probudio uspavane i ubedio sumnjičave i izazvao gnev rozenkrojcera protiv mene.
...
... dragi rozenkrojceri su pokupovali čitavo izdanje mesečnika. Kada novi bude izašao iz štampe, pokupovaće i to da bi suzbili istinu. Međutim, neće im uspeti. Istina je silna i pobediće; a mi slobodni zidari i bratija iluminatskog reda, pomoći ćemo da istina pobedi. Mi slobodni zidari smo šampioni slobode i prosvetljenja. Mnogi od najuticajnijih i najuglednjih Berlinaca pristupili su našem redu i bore se sa nama protiv zagovornika mračnjaštva i neznanja - ponovo jezuita i rozenkrojcera. Sebe nazivamo iluminatima, jer prosvetljujemo mračnjaštvo rozenkrojcera i iznosimo istinu, satirući laž!"
 

hm337

Veoma poznat
Poruka
11.388
"A šta su drugo rozenkrojceri do prerušeni jezuiti! Žele da nam nametnu katoličanstvo i proteraju protestantizam. Žele da pomute um i učine da duša posrne u greh i porok, što je stanje iz koga će žrtvama na koje se ustreme biti dopušteno da umaknu jedino u naručje Katoličke crkve. U naručje Crkve koja pruža utočište svima nečiste savesti i deli blagoslove i oproštaj za sve grehe i zločine. Iz istog razloga, rozenjkrojceri iskušavaju dobroćudnog, nesmotrenog kralja raskošju i razvratom; iz istog razloga ga isteravaju iz pameti prikazama i duhovima! U tom užasu, trebalo bi da on potraži utočište u Katoličkoj crkvi! Prozreo sam ih; i oni su svesni toga. Iz istog razloga me mrze; i dižu glas protiv mene, jer sam raskrinkao njihove spletke i taktike, i objavio da su ti gnusni rozenkrojceri zapravo prerušeni jezuiti, čiji cilj je širenje katoličanstva po svetu. To sam objavio u traktatu, koji je probudio uspavane i ubedio sumnjičave i izazvao gnev rozenkrojcera protiv mene.
...
... dragi rozenkrojceri su pokupovali čitavo izdanje mesečnika. Kada novi bude izašao iz štampe, pokupovaće i to da bi suzbili istinu. Međutim, neće im uspeti. Istina je silna i pobediće; a mi slobodni zidari i bratija iluminatskog reda, pomoći ćemo da istina pobedi. Mi slobodni zidari smo šampioni slobode i prosvetljenja. Mnogi od najuticajnijih i najuglednjih Berlinaca pristupili su našem redu i bore se sa nama protiv zagovornika mračnjaštva i neznanja - ponovo jezuita i rozenkrojcera. Sebe nazivamo iluminatima, jer prosvetljujemo mračnjaštvo rozenkrojcera i iznosimo istinu, satirući lež!"
ne znam odakle je citat, ali ima smisla....ne znam mnogo o rozenkrojcerima...moguće je da su ispostava jezuita...jezuiti su opasna sekta koja kontroliše katoličku crkvu..čak je i papa Franja jezuita...vuk u jagnjećoj koži...
 

Спасоје

Zainteresovan član
Poruka
493
ne znam odakle je citat, ali ima smisla....ne znam mnogo o rozenkrojcerima...moguće je da su ispostava jezuita...jezuiti su opasna sekta koja kontroliše katoličku crkvu..čak je i papa Franja jezuita...vuk u jagnjećoj koži...
Pa, ne znam... Ovo je bilo u ta neka davna vremena dok su bili u ratu sa iluminatima. Odavno su prevladali, pa možda nisu imali više potrebe da budu toliko ekstremni.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Обилић

Poznat
Poruka
9.641
Хајде, опет бекство у високу политику
и оно што вам они наметну да размишљате,
а уствари не знате обичне ствари о њима
које су и најважније.
 

Top