Ilirska plemena i srpska prezimena

13: Pleme: Bilioni, Biljonci
Prezime : Bilinovic, Biljan, Bilic (poznato prezime od 13.veka u Zadru), Bilan,

Toponimi:
Biljanovac-selo u Srbiji
Biljaca-selo u Srbiji
Biljanovce- selo u Makedonij
Bilina-grad u Ceskoj

Poreklo reci: da li od reci “belo, bilo” ili bilje?
“Biljana platno belese”

15. Pleme Japudi, Japodi
Prezime: Japundic (retko ali sam nasla i takve) , Japundzic,

interesantno nadjoh jednog Japundzica on je poreklom iz Like, a Japodi su ziveli na teritoriji Like
dzast sejin':mrgreen:

toponimi:nisam nasla na nasim teritorijama ali opet imamo Japode u Indiji:mrgreen:

Poreklo reci Ja Pod:mrgreen: zvuci srpski
salim se ne znam objasnjenje reci

16. Pleme Labeati
Prezime: Labovic, Laban (iz Cg) Labus (ovo je interesantno jer je latinizovano a srpsko prezime, kako su mogli da latinizuju svoje ime ako su dosli na pustu zemlju Sloveni i nista nisu zatekli?)
Labor , Labura (?)
http://www.laban.rs/q.php?a=l&doc=/O_prezimenu_Laban

Toponimi:
Lab -reka u Srbiji
Laba- reka (izvire u Ceskoj)
Labin-grad u Istri
Labove- selo u Albaniji
Labukovo- selo u Srbiji
Labunista-selo u Makedoniji
Labljanje- selo na Kosovu
Lapovo- selo Srbiji

Poreklo reci: Labeatis je bilo ime za Skadarsko jezero
sama rec u sanskritu ima mnogo znacanje vezanih za "uspeh" , "dobitak" "osvajanje"" dobrobit"

zanimljivo je da je jezero Labeatis a imamo dve reke u slovenskom svetu sa istom osnovom Lab

13: Pleme: Bilioni, Biljonci
Prezime : Bilinovic, Biljan, Bilic (poznato prezime od 13.veka u Zadru), Bilan,

Toponimi:
Biljanovac-selo u Srbiji
Biljaca-selo u Srbiji
Biljanovce- selo u Makedonij
Bilina-grad u Ceskoj

Poreklo reci: da li od reci “belo, bilo” ili bilje?
“Biljana platno belese”

Svako upis koji su ovde upisao je uglavnom netačan i proizvod tvoje puste želje.

Da si malo više prosutdirao video bi da je to od prideva "belo" iliti u po narečnjima "belo,bjelo i bilo" , i tu nema nikakvih ilirskim plemenaveć najočitiji slovenski koren kao kod svih slovenskih naroda.

Srpska prezimena Bjelan,BjelanovićBjelič,Belić,Belanović,Belan,....

- - - - - - - - - -

da se jos zadrzim na Trivalima:

Тривић

Тривичевић

Тривкановић

Тривковић

Тривуновић

Opet netačno.

Ova prezimena su nastala od ličnog imena Trifun(Trivun) , i možeš zaboraviti Tribale.

- - - - - - - - - -

15. Pleme Japudi, Japodi
Prezime: Japundic (retko ali sam nasla i takve) , Japundzic,

interesantno nadjoh jednog Japundzica on je poreklom iz Like, a Japodi su ziveli na teritoriji Like
dzast sejin':mrgreen:

toponimi:nisam nasla na nasim teritorijama ali opet imamo Japode u Indiji:mrgreen:

Poreklo reci Ja Pod:mrgreen: zvuci srpski
salim se ne znam objasnjenje reci

Evo ja za cirka jedan minut sam našao objašnjenje za prezime Japundžić , naravno to je turcizam i reč Japundža je suknena kabanica , a dolazi od reči turske reči yapınca.

16. Pleme Labeati
Prezime: Labovic, Laban (iz Cg) Labus (ovo je interesantno jer je latinizovano a srpsko prezime, kako su mogli da latinizuju svoje ime ako su dosli na pustu zemlju Sloveni i nista nisu zatekli?)
Labor , Labura (?)
http://www.laban.rs/q.php?a=l&doc=/O_prezimenu_Laban

Toponimi:
Lab -reka u Srbiji
Laba- reka (izvire u Ceskoj)
Labin-grad u Istri
Labove- selo u Albaniji
Labukovo- selo u Srbiji
Labunista-selo u Makedoniji
Labljanje- selo na Kosovu
Lapovo- selo Srbiji

Poreklo reci: Labeatis je bilo ime za Skadarsko jezero
sama rec u sanskritu ima mnogo znacanje vezanih za "uspeh" , "dobitak" "osvajanje"" dobrobit"

zanimljivo je da je jezero Labeatis a imamo dve reke u slovenskom svetu sa istom osnovom Lab

Ne može sve reči na ovom svetiu povezati samo zato što imaju isti ili sličan koren.

Prezime Laban o Labović dolaze od biblijskog imena Laban:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD

I ne samo da je ovo tačno nego je i logično , jer priča o Labanu iz starog zaveta je priča o prepredenom i lukavom stočaru pod imenom Laban , a ta prezimena su iz dominatno stočarskog kraja , a fala bogu nikad nije nedostajalo prepredenih i lukavih stočara na ovim prostorima.

- - - - - - - - - -

14. Pleme: Peneste
Prezime: Penezic, Pinezic , Penic

toponim:
Penezici- selo u Srbiji
Penicici- selo u Hrvatskoj
Pinezici- selo u Hrvatskoj

znacenje:
ima u sanskritu "panasta" povezana sa vrstom zmije

Opet pusta želja za nečim drevnim u nama Srbima.

Prezimena Penezić i Pinezić , su od reči Penezi što označava novac , a poreklo vodi od staronemačke reči koja se i dana upoteebljava sa sitni nemački novac "Phenning".

Ne može sve reči na ovom svetiu povezati samo zato što imaju isti ili sličan koren.

Prezime Laban o Labović dolaze od biblijskog imena Laban:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD

I ne samo da je ovo tačno nego je i logično , jer priča o Labanu iz starog zaveta je priča o prepredenom i lukavom stočaru pod imenom Laban , a ta prezimena su iz dominatno stočarskog kraja , a fala bogu nikad nije nedostajalo prepredenih i lukavih stočara na ovim prostorima.

- - - - - - - - - -

.

prvo:
ja nemam nikakvu zelju za drevnim u nama, posebno ne "pustu"

drugo:

hajde da se zaista zapitamo koja prica zvuci realnije o Labovicima i Labusu

1. pleleme Labeati (to je iz rimskih izvora ne znamo kako su sami sebe zvali) koje je zivelo NA ISTOJ TERITORIJI gde danas zive Labovici i Labusi

ili

2. prica o Labanu iz starog zaveta koje su slusala slovenska plemena kad su dosla na Balkan? Oni su kao svi imali kod kuce bibliju .... pa su bili mnogo zainteresovni za to i mnogo su citali? Pa su nazvali dete po Labanu? taj Laban je toliko cuven da danas ne bi 1 covek od 200 mogao da ti kaze ko je taj Laban:mrgreen:
a eto slovenska plemena su bila na visem nivou obrazovanja pa su znali za tog Labana :zcepanje:

ajde smisli nesto realnije.............

ista prica se feningom

Poslednja izmena:
Svako upis koji su ovde upisao je uglavnom netačan i proizvod tvoje puste želje.

Da si malo više prosutdirao video bi da je to od prideva "belo" iliti u po narečnjima "belo,bjelo i bilo" , i tu nema nikakvih ilirskim plemenaveć najočitiji slovenski koren kao kod svih slovenskih naroda.

Srpska prezimena Bjelan,BjelanovićBjelič,Belić,Belanović,Belan,....

- - - - - - - - - -

Opet netačno.

Ova prezimena su nastala od ličnog imena Trifun(Trivun) , i možeš zaboraviti Tribale.

- - - - - - - - - -

Evo ja za cirka jedan minut sam našao objašnjenje za prezime Japundžić , naravno to je turcizam i reč Japundža je suknena kabanica , a dolazi od reči turske reči yapınca.

ne znam odakle tebi pravo da tvrdis da je to sto si ti napisao tacno- ti si neki autoritet??

mislim da je i vrapcima na grani jasno da je belo- slovenska rec
ta cinjenica ne menja cinjenicu da su na Balkanu verovao il ne ziveli
Bilioni, ili Biljoni

znaci to pleme je zivelo na Balkanu

odakle ova prezimena dolaze -tvoja je samo pretpostavka

da li imaju veze sa Bilionima ili ne- ti nemas nikakav dokaz

a za Japude isto tako
sta cemo sa prezimenom Japundic

da li vise lici:

Japundic- Japudi (ilirsko pleme)
ili Japundzic- yapinca (Turska kobasica?, ovo ti kazes ja sam nasla drugacije objasnjenje, ne znam da su Turci neki strucnjaci za kobasicu) :mrgreen:

dakle ovo sto ti pises je samo pretpostavka i to losa i naivna i lici na ona objasnjenja poput one kako je rec Turija nastalo kad su devojke vikale za svinje "Tu rije, tu rije"

a i ja nisam ovde da nesto tvrdim
ovo mi je vrlo interesantno i drago mi je da se neko javio sa pokusajem da ospori

ali ne mozes u svakoj reci za koju nemas objasnjenje da trazis tursko i da da tvrdis da je samo to tacno

i na kraju

Trivali ,
sta je blize Trivalic- Trivali
ili Trifun/ Trivun
i sta cemo sa svim onim lokacijama sa Trib-

dakle svojom pretpostvakom ne mozes nista da dokazes niti da osporis
moraces jace da se potrudis

sad sam jos sigurnija :mrgreen:

Poslednja izmena:
Na 13.06 poreklo imena grada Salisbury; Engleska (sa nemacke wikipedije). Slicno grad Salcburg Austrija. Zanimljivo da Srbi i Madjari koriste srpsku rec Bec, dok ostali germanizovanu Wiener, Viene za prestonicu Austrije... Genetski Austirjanci su jako bliski Srbima, anglo-saksonci su jako bliski genetski Srbima, I2a hg. Englezi su bliski Srbima, a anglo-saksonci i I2a krug u Engleskoj najblizi.
Toponimi Srbi, Serb, Sorb.. po svetu 12.35

Винчанска култура - vinča culture

Poslednja izmena:
18.Baski

Srpsko prezime Vaskić je poreklom od naroda Baska ali je vremeno b prešlo u v , odnosno.Baski su poreklom od Vaskića.

19.Šveđani

Staro srpsko Švedić iz Vojvodine tačno dokazuje o srpskom poreklu Šveđana koji su zbog krvne osvete prebegli u današnju Švedsku koja od njih dobila ime uvreme rimske okupacije srpske države.

20.Grčko ostrvo Milos

Osnovali su ga drevni Srbi Miloš i Milo kad su takođe zbog krvne osvete utekli na jug.

18.Baski

Srpsko prezime Vaskić je poreklom od naroda Baska ali je vremeno b prešlo u v , odnosno.Baski su poreklom od Vaskića.

19.Šveđani

Staro srpsko Švedić iz Vojvodine tačno dokazuje o srpskom poreklu Šveđana koji su zbog krvne osvete prebegli u današnju Švedsku koja od njih dobila ime uvreme rimske okupacije srpske države.

20.Grčko ostrvo Milos

Osnovali su ga drevni Srbi Miloš i Milo kad su takođe zbog krvne osvete utekli na jug.

btw Svedjani su nasa braca genetski

ovim svojim postom pokazujes da zapravo nemas nikakv argument za sva ona prezimena:mrgreen:

to sto si pokusao da objasnis poreklo prezimena Labovic nekakvim Labanom iz Biblije:rotf: a jasno je da su postojali Labeati na Balkanu samo si ispao smesan

ovaj tvoj post vidim kao tvoju kapitulaciju:lol:

a ja cekam da mi objasnis poreklo svih onih prezimena koja sam navela.....:think:

kreni od prvog samo napred:worth:

Poslednja izmena:
18. Pleme: Palari

Palarioi (Greek: Παλάριοι) , Pleraei, Pyraei,

Prezime : Palaric
(postoji veliki broj slicnih prezimena ali ovo je najblize originalu)

Poreklo reci:
sanskrit:
nekoliko reci poveznih sa bastom, vocem
ali i ovo:
phalarAzi- 3rd term in rule of three, ne znam kako bih prevela

Poslednja izmena:
Zašto bi neko pominjao Fince?
Sa druge strane imamo Franke koji gospodare prostorom zapadno od Cetine, uredno vode hronike, ali ne beleže nikakve Hrvate. Samo Srbe.
управо је ово поента, франци не знају за хрвате а на стреломет су им далеко а порфирогенит удањен 1000 км зна, овде је реч о фалсификату преписа вероватно из 16 века

Poslednja izmena od moderatora:
18. Pleme: Palari

Palarioi (Greek: Παλάριοι) , Pleraei, Pyraei,

Prezime : Palaric
(postoji veliki broj slicnih prezimena ali ovo je najblize originalu)

Poreklo reci:
sanskrit:
nekoliko reci poveznih sa bastom, vocem
ali i ovo:
phalarAzi- 3rd term in rule of three, ne znam kako bih prevela

мислим да су објашњења назива илирских племена разложна, уосталом данашњи срби имају јако мало везе са правим србима што значи да су становници илирије, трибалије - посрбљени, променили су име тек; уосталом, имају свега 16% словенских гена а 40% илирских; дакле, некадашњи илири и трибали се данас зву срби

Daesitae(dasitiani) Visoko i ta regija
Dasitić?
Od tog malim dječacima kažemo
Vidi ga što je dasa
Te latinski (Audacious)(smjel)
Imali su Batu kao poglavara (big brother)kao i druga plemena okolo
Ustanak Batona protiv Rima
Te riječ kod Grka koji nisu mogli reć B pa ispade Pato ,Pata...Father kasnije valjda

19. Pleme Albani, (Albani or Albanoi,Greek: Ἀλβανοί)
Prezime Albic, Albijanic, Albiani,

http://www.montenegro.org.au/A.html
Sto se tice prezimena Albijanic cuva se predanje da su navodno po babi Albijani dobili ime :think:

Toponimi i znacenje: mnogo i nevezanih za ovo pleme jer je osnova jako cesta

__________________________________________________________________________________
20. Pleme Celegeri
Prezime Celegin:eek: (Budva)

Postoji mnogo drugih prezimena Celigri , Celet a da na otvaram mogucnost sa osnovom Ch ili K,

Toponimi:
Celeaka je nekakav planinski vrh u Bejha a interesantno o njemu ima clanak samo na svedskom.

Toponimi i znacenje: mnogo i nevezanih za ovo pleme jer je osnova jako cesta
Име племена Албани није нужно ендоним. Не заборавимо на широку распрострањеност латинских топонима који садрже то Алб-.

Могуће је и да је тај етноним, као и многи други које помињу грчки и латински извори, заправо егзоним. Можда је сам топоним Албанија, који наравно нема никакве везе са Шиптарима, извор тог етнонима, а не обрнуто, као што се обично претпоставља.

Име племена Албани није нужно ендоним. Не заборавимо на широку распрострањеност латинских топонима који садрже то Алб-.

Могуће је и да је тај етноним, као и многи други које помињу грчки и латински извори, заправо егзоним. Можда је сам топоним Албанија, који наравно нема никакве везе са Шиптарима, извор тог етнонима, а не обрнуто, као што се обично претпоставља.
sve je to na nekom nivou pretpostavke a ja na ovoj temi ne iznosim nikakve teorije niti ista tvrdim vec mi je ovo podudaranje vrlo interesantno, posebno kod prezimena za cije poreklo ne postoji nikakvo realno objasnjenje

kad zavrsim sa nasim pocecu sa siptarskim plemenima da vidim ima li podudaranja

Back