gost 41782
Elita
- Poruka
- 19.638
У Горском Котару постоји место Триботињ https://mapcarta.com/18723356
Ima i selo u Bosni Tribistovo
https://hr.wikipedia.org/wiki/Tribistovo
i selo Tribic u Bosni
Poslednja izmena:
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
У Горском Котару постоји место Триботињ https://mapcarta.com/18723356
6.Omljeno srpsko pleme Trivali, Tribali
Prezime: Trivalic
Је ли наишао ко на податак да су илирска племена давала имена деци по дедама и прадедама?
ne znam kako sam previdela prezime Trivan
13: Pleme: Bilioni, Biljonci
Prezime : Bilinovic, Biljan, Bilic (poznato prezime od 13.veka u Zadru), Bilan,
Toponimi:
Biljanovac-selo u Srbiji
Biljaca-selo u Srbiji
Biljanovce- selo u Makedonij
Bilina-grad u Ceskoj
Poreklo reci: da li od reci “belo, bilo” ili bilje?
“Biljana platno belese”
da se jos zadrzim na Trivalima:
Тривић
Тривичевић
Тривкановић
Тривковић
Тривуновић
15. Pleme Japudi, Japodi
Prezime: Japundic (retko ali sam nasla i takve) , Japundzic,
interesantno nadjoh jednog Japundzica on je poreklom iz Like, a Japodi su ziveli na teritoriji Like
dzast sejin'
toponimi:nisam nasla na nasim teritorijama ali opet imamo Japode u Indiji
Poreklo reci Ja Pod zvuci srpski
salim se ne znam objasnjenje reci
16. Pleme Labeati
Prezime: Labovic, Laban (iz Cg) Labus (ovo je interesantno jer je latinizovano a srpsko prezime, kako su mogli da latinizuju svoje ime ako su dosli na pustu zemlju Sloveni i nista nisu zatekli?)
Labor , Labura (?)
http://www.laban.rs/q.php?a=l&doc=/O_prezimenu_Laban
Toponimi:
Lab -reka u Srbiji
Laba- reka (izvire u Ceskoj)
Labin-grad u Istri
Labove- selo u Albaniji
Labukovo- selo u Srbiji
Labunista-selo u Makedoniji
Labljanje- selo na Kosovu
Lapovo- selo Srbiji
Poreklo reci: Labeatis je bilo ime za Skadarsko jezero
sama rec u sanskritu ima mnogo znacanje vezanih za "uspeh" , "dobitak" "osvajanje"" dobrobit"
zanimljivo je da je jezero Labeatis a imamo dve reke u slovenskom svetu sa istom osnovom Lab
14. Pleme: Peneste
Prezime: Penezic, Pinezic , Penic
toponim:
Penezici- selo u Srbiji
Penicici- selo u Hrvatskoj
Pinezici- selo u Hrvatskoj
znacenje:
ima u sanskritu "panasta" povezana sa vrstom zmije
Ne može sve reči na ovom svetiu povezati samo zato što imaju isti ili sličan koren.
Prezime Laban o Labović dolaze od biblijskog imena Laban:
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD
I ne samo da je ovo tačno nego je i logično , jer priča o Labanu iz starog zaveta je priča o prepredenom i lukavom stočaru pod imenom Laban , a ta prezimena su iz dominatno stočarskog kraja , a fala bogu nikad nije nedostajalo prepredenih i lukavih stočara na ovim prostorima.
- - - - - - - - - -
.
Svako upis koji su ovde upisao je uglavnom netačan i proizvod tvoje puste želje.
Da si malo više prosutdirao video bi da je to od prideva "belo" iliti u po narečnjima "belo,bjelo i bilo" , i tu nema nikakvih ilirskim plemenaveć najočitiji slovenski koren kao kod svih slovenskih naroda.
Srpska prezimena Bjelan,BjelanovićBjelič,Belić,Belanović,Belan,....
- - - - - - - - - -
Opet netačno.
Ova prezimena su nastala od ličnog imena Trifun(Trivun) , i možeš zaboraviti Tribale.
- - - - - - - - - -
Evo ja za cirka jedan minut sam našao objašnjenje za prezime Japundžić , naravno to je turcizam i reč Japundža je suknena kabanica , a dolazi od reči turske reči yapınca.
18.Baski
Srpsko prezime Vaskić je poreklom od naroda Baska ali je vremeno b prešlo u v , odnosno.Baski su poreklom od Vaskića.
19.Šveđani
Staro srpsko Švedić iz Vojvodine tačno dokazuje o srpskom poreklu Šveđana koji su zbog krvne osvete prebegli u današnju Švedsku koja od njih dobila ime uvreme rimske okupacije srpske države.
20.Grčko ostrvo Milos
Osnovali su ga drevni Srbi Miloš i Milo kad su takođe zbog krvne osvete utekli na jug.
управо је ово поента, франци не знају за хрвате а на стреломет су им далеко а порфирогенит удањен 1000 км зна, овде је реч о фалсификату преписа вероватно из 16 векаZašto bi neko pominjao Fince?
Sa druge strane imamo Franke koji gospodare prostorom zapadno od Cetine, uredno vode hronike, ali ne beleže nikakve Hrvate. Samo Srbe.
18. Pleme: Palari
Palarioi (Greek: Παλάριοι) , Pleraei, Pyraei,
Prezime : Palaric
(postoji veliki broj slicnih prezimena ali ovo je najblize originalu)
Poreklo reci:
sanskrit:
nekoliko reci poveznih sa bastom, vocem
ali i ovo:
phalarAzi- 3rd term in rule of three, ne znam kako bih prevela
Име племена Албани није нужно ендоним. Не заборавимо на широку распрострањеност латинских топонима који садрже то Алб-.Toponimi i znacenje: mnogo i nevezanih za ovo pleme jer je osnova jako cesta
sve je to na nekom nivou pretpostavke a ja na ovoj temi ne iznosim nikakve teorije niti ista tvrdim vec mi je ovo podudaranje vrlo interesantno, posebno kod prezimena za cije poreklo ne postoji nikakvo realno objasnjenjeИме племена Албани није нужно ендоним. Не заборавимо на широку распрострањеност латинских топонима који садрже то Алб-.
Могуће је и да је тај етноним, као и многи други које помињу грчки и латински извори, заправо егзоним. Можда је сам топоним Албанија, који наравно нема никакве везе са Шиптарима, извор тог етнонима, а не обрнуто, као што се обично претпоставља.