Ilirska plemena i srpska prezimena

@Lesandar , @nonaligned

Презиме Катала сигурно постоји. Има га и у Аустрији и у Словачкој, не знам порекло

Adam Katala.jpg

Katala 1.jpg

Mislim da je Slaven " moras da odes na poznanikov grob, da ga slikas, pa da ti veruje" type of person.

Jeste, u pravu si, ali Lesandar je toliko neproverenih stvari napisao da bukvalno ne postoji razlog da mu se veruje na reč ovde, odnosno da se isključi mogućnost da je nešto pomešao.

Osim toga, nisam nigde naišao na to prezime. Ni u Mihajlovićevom prezimeniku, nigde u drugim zbirkama prezimena...nigde. Zbog toga sam rekao da je moguće da se Lesandar zeznuo, te da je reč o nadimku ili strancu.

Jeste, u pravu si, ali Lesandar je toliko neproverenih stvari napisao da bukvalno ne postoji razlog da mu se veruje na reč ovde, odnosno da se isključi mogućnost da je nešto pomešao.

Osim toga, nisam nigde naišao na to prezime. Ni u Mihajlovićevom prezimeniku, nigde u drugim zbirkama prezimena...nigde. Zbog toga sam rekao da je moguće da se Lesandar zeznuo, te da je reč o nadimku ili strancu.
ni ja nisam nasla to prezime

ipak nije pomesao, ne znam jesi li video post iznad aranka:

Katala 1.jpg

Ovde će se dobri poznavalac hrvatskih prezimena Slaven složiti, postoji prezime SESAR.

Bravo i hvala sto doprinosis temi! Ovu temu retko ko posecuje. Dozivljavam je kao moju licno:mrgreen:

Prezime Sesar u modernoj Hrvatskoj

Sesari u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz Hercegovine. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Hercegovini (područje Širokog Brijega) i u Hercegovini (područje Mostara). U Kočerinu u Hercegovini svaki peti stanovnik prezivao se Sesar.

https://actacroatica.com/hr/surname/Sesar/

12. Deuri ili Derveni
Prezime: Deuric, Dervic,Drvar, Drvaric, Drveni

Ono sto je meni interesantno je kako poreklo mnogih lokaliteta na Balkanu neki objasnjavaju turskim poreklom, ili opet s druge strane grckim
A kao da svi zaboravljaju da postoji I ovo pleme a I srpski knez Dervan

Toponimi:
Posto je rec derveni / drveni rasirena u celom “slovenskom” svetu ovde cu staviti samo toponime sa Balkana

Derventa- grad u Republici Srpskoj
Derventa -reka u Srbiji
Derventa- vrh planine u Srbiji- ovo sam nasla lokaciju
Dervent- manastir u Rumuniji
Derventska visorvan (възвишения?)- Bugarska
Derveni- nalaziste u severnoj Grckoj
Derveni- grad u Grckoj
Derveni- planina u Grckoj
Derven- selo u Albaniji

Drvenik-selo u Hrvatskoj (kod Makarske)
Drvenik-selo u Hrvatskoj (Dalmacija)
Drvenik Veli- ostrvo u Hrvatskoj
Drvenik Veliki- mesto u Hrvatskoj
Drvenik Mali- ostrvo u Hrvatskoj
Drvar- grad u Bosni

Deur- postoji u Indiji :D

800px-Illyrian_tribes-sr.png

Jedan mali, ali veoma važan dodatak kao doprinos:

Postoji prezime DEURIĆ i izvor mu je upravo na istom mestu na kome je zabeleženo pleme DEURI, kod Šipova u centralnoj Bosni.

800px-Illyrian_tribes-sr.png

Jedan mali, ali veoma važan dodatak kao doprinos:

Postoji prezime DEURIĆ i izvor mu je upravo na istom mestu na kome je zabeleženo pleme DEURI, kod Šipova u centralnoj Bosni.
Poznajem jednu nasu koja se preziva Deura..jesu poreklom negde iz okoline Sipova ali amerikanizovani vec treca generacija..ipak prezime im je i dalje isto jedino sto imaju americka imena.

@Lesandar , @nonaligned

Презиме Катала сигурно постоји. Има га и у Аустрији и у Словачкој, не знам порекло

Pogledajte prilog 627668

Pogledajte prilog 627669
Жена старог мајстора који нам је уводио парно грејање у кућу, звала се Каталинка.Говорило се да је Мађарица, имала је неке чудне шишке.

У средњем веку постоји као име Ката,Калина,Каталина
https://amarilisonline.com/srpska-zenska-imena-14-16-vek/

37. Pleme: Kornakati (keltsko)
Prezime: Kornak

Ovo prezime nisam lako pronasla a onda na jednom sajtu u rezultatima ispita jedna osoba nosi ovo prezime. :mrgreen: Nisam htela da kopiram sam dokument vec ovako ovo mozete sami pronaci:
Screenshot (244).png

Takodje pronasla sam to prezime u studiji "U potrazi za korenima"-Dragan Djurica.

Znacenje: moze li se povezati sa recju koren?

38. Pleme Narensi
Prezime Narančić

"Narensi su ilirski narod koji je od IV vijeka p.n.e naseljavao područje od izvorišta rijeke Neretve na sjeveru do Prenja na jugu."
"The Neretva ....., also known as the
Narenta"

.......Ako smo od Narente stigli do Neretve
jos je prihvatljivije Narenta> Narantshic> Narančić

Ja znam da nam je svima u glavi poznata rec Narandza....ali zamislimo se na momenat ......koliko smi mi poznati po uzgoju narandzi?

Занимљива тема. У вези презимена - Артур Јанг (Arthur Young) је забележио у својим путописима приликом посете Венецији крајем 18. века, где је копао по архивама, да се ту крију најдревније европске фамилије, остаци римских породица које су избегле пред Хунима у тај мочварни предео, и одакле је потом изнедрена Млетачка република. Древнији и од осталих европских племићких породица. Чак је дао и њихов попис, неких четрдесетак презимена, од којих је, што сам касније открио, најмање једна заправо далматинског порекла.
Можда има везе са Рагузом/Дубровником, ко зна.

Због чега ово спомињем? Могуће да је информација коју Артур Јанг даје застарела у међувремену (мада је он био тешки статистичар, копао је по архивама и писао објективно тако да мислим да је релевантан и даље), али ако су презимена на овој теми заиста илирског порекла, и то у континуитету, онда морају бити древнија и од тих млетачких римских породица. Колико је уопште могуће пратити историје тих презимена кроз цео средњи век па до данас?

Занимљива тема. У вези презимена - Артур Јанг (Arthur Young) је забележио у својим путописима приликом посете Венецији крајем 18. века, где је копао по архивама, да се ту крију најдревније европске фамилије, остаци римских породица које су избегле пред Хунима у тај мочварни предео, и одакле је потом изнедрена Млетачка република. Древнији и од осталих европских племићких породица. Чак је дао и њихов попис, неких четрдесетак презимена, од којих је, што сам касније открио, најмање једна заправо далматинског порекла.
Можда има везе са Рагузом/Дубровником, ко зна.

Због чега ово спомињем? Могуће да је информација коју Артур Јанг даје застарела у међувремену (мада је он био тешки статистичар, копао је по архивама и писао објективно тако да мислим да је релевантан и даље), али ако су презимена на овој теми заиста илирског порекла, и то у континуитету, онда морају бити древнија и од тих млетачких римских породица. Колико је уопште могуће пратити историје тих презимена кроз цео средњи век па до данас?
imas li taj dokument u PDF?

Само гуглај: Arthur Young Travels in France and Italy during the years 1787 pdf

И првих пар линкова су директни пдф-ови за скидање. Део о Венецији и старим породицама је на страни 227 или 258 у зависности од верзије.

Back