Илиро-Срби (Illyro-Serben) као заједничко име за Србе, Хрвате и Словенце на аустријском попису

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Историја каже - да смо ми, Срби, Бошњаци и Хрвати један народ - једног порекла.

Генетика каже - да смо ми, Срби, Бошњаци и Хрвати један народ - истог порекла.

Језик каже - да ми, Срби, Бошњаци и Хрвати говоримо један језик.

Пре свега, ми нисмо посебне нације. Ми смо један народ три вере. Једини проблем је што се Бошњаци и Хрвати након ратова и верских разлика одричу српског порекла што нас прави унакрснима, дакле, наши национални идентитети се међусобно оспоравају.

Занимљив је аустријски попис који нас све бележк као Illyro-Serben или, по нашки, Илиро-Србе.

Да ли је српско име ипак оно које најбоље окупља и сабира историјску и културну баштину јужнословенских народа?

Hvataj.png

Illyro-Serben = Serben (Shokzen + Raizen) + Chorwaten (Kroaten) + Slowenzen (Winden)

Illyro-Serben = 4,604,600
a) Serben (Shokzen u. Raizen) = 2.624.000
b) Chorwaten (Kroaten) = 813.300
c) Slowenzen (Winden) = 1.167.300

Пре свега, ми нисмо посебне нације. Ми смо један народ три вере. Једини проблем је што се Бошњаци и Хрвати након ратова и верских разлика одричу српског порекла што нас прави унакрснима, дакле, наши национални идентитети се међусобно оспоравају.

Занимљив је аустријски попис који нас све бележк као Illyro-Serben или, по нашки, Илиро-Србе.

Да ли је српско име ипак оно које најбоље окупља и сабира историјску и културну баштину јужнословенских народа?

Pogledajte prilog 1333061

Illyro-Serben = Serben (Shokzen + Raizen) + Chorwaten (Kroaten) + Slowenzen (Winden)

srbi nisu iliri, niti su ikada bili
iliri, su bili R1b narod, sa dodatkom E-V13 i J2, kao današnji grci samo druga srazmera sastojaka
i istrebljeni su tokom mnogo stotina godina ratovanja sa rimljanima
Srbi, potom dolaze, tj vraćaju se na svoju prapostojninu posle nekih 4 -5000 godina, recimo....
i to ti je sva istina....
a samo izgon sa Hlma se desio jer su se velike masne i mesnate životinje pomerile na sever evrope
a kojima smo se mi hranili, poput bizona ili mamuta, kada ledeno doba potpuno nestaje, kreću žitarice obilnije
i mi se polako vraćamo, u većim ili manjim valovima, kako kad od 400 god. n.e pa sve do 800-1000 god. n.e

Poslednja izmena:

Taj zemljovid odražava ideja rane slavistike.
Već 1849. austrijske vlasti jasno razlikuju hrvatski i srpski.
https://www.google.hr/books/edition...+Oesterreich+1849&pg=PA21&printsec=frontcover

cand.png

1849. godine objavljena je i odredba bečkoga Ministarstva kulture i
školstva s privremenim zakonom o ispitu pristupnika za radno mjesto
gim nazijskoga profesora. U tom se zakonu određuje da profesori »živih jezika« moraju raspolagati utemeljenim znanjem o pojedinim jezicima i njihovim najvažnijim književnim pojavama (Allgemeines...:688—689). Jedan od »živih jezika« zove se »ilirski i hrvatski« i za nj je potrebno »poznavati izvrsne dubrovačko-dalmatinske književnike 16. i 17. stoljeća, npr. Gundulića, Palmotića, Zlatarića, Đorđića«. Za jezik koji se zove »srpski«, traži se pak »poznavanje razlika između temeljnoga jezika i crkvenoslavenskoga narječja koje se održava u liturgiji, nadalje poznavanje njegovih najstarijih jezičnih spomenika, tj. srpskih povelja tiskanih u Beogradu i zakonika Stefana Dušana«

опет некакво југословенско релативизовање већ познате чињенице да се то тзв исто (порекло и језик) зове српско порекло и српски језик

много је занимљивија за истраживање теорија да сви тзв словенски народи потичу од (имена) Срба

опет некакво југословенско релативизовање већ познате чињенице да се то тзв исто (порекло и језик) зове српско порекло и српски језик

много је занимљивија за истраживање теорија да сви тзв словенски народи потичу од (имена) Срба

“What you've just said is one of the most insanely idiotic things I have ever heard. At no point in your rambling, incoherent response were you even close to anything that could be considered a rational thought. Everyone in this room is now dumber for having listened to it. I award you no points, and may God have mercy on your soul.”

Е, ово је мој скрин шот?!
Кроасани ово негирају свим силама.
Нема те силе да ово прихвате!
Нашо сам исту слику на гуглу. Има их много, уствари :D

iliri, su bili R1b narod, sa dodatkom E-V13 i J2, kao današnji grci samo druga srazmera sastojaka
Srbi, potom dolaze, tj vraćaju se na svoju prapostojninu posle nekih 4 -5000 godina, recimo....
a samo izgon sa Hlma se desio jer su se velike masne i mesnate životinje pomerile na sever evrope
a kojima smo se mi hranili, poput bizona ili mamuta, kada ledeno doba potpuno nestaje, kreću žitarice obilnije
i mi se polako vraćamo, u većim ili manjim valovima, kako kad od 400 god. n.e pa sve do 800-1000 god. n.e

Najgore je sebe lagat.

Kakve gluposti o istrebljenju Ilira 🤪🥺🥴

Govorimo, od kad su Hrvati odbacili svoj, čakavski, koji je skoro pa i zamro, jer im je bogoslužbeni bio latinski, a nije bilo ni dozvoljeni štampanje knjiga na narodnom jeziku, i prihvatili štokavski preko Ilirskog pokreta Ljudevita Gaja kako bi nestala jezička barijera između Srba i Hrvata što je znatno olakšalo kroatizaciju Srba.

Iliro-serbsko ime je slično današnjem južnoslovenskom.

Hajde se malo prošetaj po Sarajevu i Zagrebu, izvrši anketu, pa nam se vrati sa rezultatima ako ovo ozbiljno misliš. :D
Боље би било да прошетам Цетињем. Али то не доказује да су Цетињани различити од остатка Срба поготово из тих крајева. :)

Govorimo, od kad su Hrvati odbacili svoj, čakavski, koji je skoro pa i zamro, jer im je bogoslužbeni bio latinski, a nije bilo ni dozvoljeni štampanje knjiga na narodnom jeziku, i prihvatili štokavski preko Ilirskog pokreta Ljudevita Gaja kako bi nestala jezička barijera između Srba i Hrvata što je znatno olakšalo kroatizaciju Srba.
Али и генерално, питање је колико је "изворних Чакаваца" а колико штокавских Срба-Католика.

Много више мислим да већина људи, на територији која се прича штокавским и јесу увек говорили штокавски, па се насељавали туда где су, него да су чакавци одбацили народни чакавски на рачун штокавског, тј. прешли на штокавски

Боље би било да прошетам Цетињем. Али то не доказује да су Цетињани различити од остатка Срба поготово из тих крајева. :)

Naprotiv. Itekako da dokazuje da su nacija, van svake doze razumne sumnje.

Људи од времена како је гавран поцрнио имају потребу сврставања у колетивитете, по етничком, политичком, завичајном, вјерском и ином (културошком, начину живота итд) основу, то је у људсјкој природи, Да ли ће од ова четири основна колективна идентитета предност дати неком зависило би од бројних околности, не ријетко кроз историју, а тако је и данас, политичком инструментализацијом би предност добијали неки колективни идентитети на рачун других, конкретно најчешће политички (поданство) и вјерски на штету етничког. Та тежња је присутна и у времену данашњем. Управо због тог потирања етничког идентитета код бројних монархија кроз историју сваки прелаз из монархије у републику био би праћен јачањем свијести о етничком идентитету и код оних нижих сталежа и ширих слојева, што би рекли у неким минулим временима, неминовно би дошло до бујања национализма, и то је својствено баш сваком таквом прелазу, без изузетка.

Услијед тих процеса како би предност добијали политички и вјерски идентитет, временом би се знало десити у различитим епохама и на различитим меридијанима да тај испрва политички идентитет прерасте у засебан етницитет. Примјера има доста у историји, На нашим просторима у ХХ вијеку имамо тај примјер са Црногорцима, који су у XIX били искључиво политичка одредница, политоним, да би се 1945.године успоставила или родила нова црногорска нација са неким грејс периодом двојног идентитета, етнички Срби и национални Црногиорци (национални у складу са политичким концептом нације) да би задњих деценија из тог путешествија добили нов необичан етницитет Монтенегрина, доста посебан (не)сој препознатљив по ирационалној србомржњи.

Како нити један од ова 4 колективна одентитета није трајна категорија, процеси би знали одредити да ти колективитети, и етнички, настају, преливају се и нестају. Да би неки народ опстао у дужем периоду на неком простору, важно је да има политички ослонац, државу у којој је свој на своме. У супротном, морао би имати нешто што ће замијенити тај политички ослонац и бити чуваром колективног идентитета тог народа. Ако не би имао, конверитство би неминовно односило побједу.

Управо зато у времену данашњем имамо различите народе које везује снажна језичка, културолошка и духовна блискост. То је случај и са народима овог говорног подручја, и сви ти народи, колико год вриштала србофобијом задојена грла у околним корпусима, исто извориште имају.

Опет правити анкету у Сарајеву или пак Загребу, како предложи форумаш, о питањима националног идентитета је глупаво, јер и у бошњачком и у хрватском корпусу о тим питањима сви истом главом мисле. Уосталом, 28.09.93. неки Алија у подруму једног сарајевског хотела рече "до сада смо били Муслимани, од сада смо Бошњаци" и сви припадници тог корпуса омркнуше као Муслимани и освануше као Бошњаци, па ти види.

За разлику од српског корпуса гдје и о тим питањима и о другим, рецимо погледу на прошлост, влада велики плурализам мишљења, разумијевања проблематике, у тим корпусима нашег говорног подручја влада велико једноумље, уз тек неке појединце који ће направити отклон од тог једноумља. Могуће је разлог што је некако чуваром тих колективних идентитета србофобија, без које се ти идентитети осјећају угроженим, могуће је разлог и у чињеници да се људи радије хране илузијом него истином и радије бирају самообману, можда има мало и до насљеђа менталитета конвертита, могуће и нешто мимо тога, ко ће га знати.

Naprotiv. Itekako da dokazuje da su nacija, van svake doze razumne sumnje.
Не знам како неко здраворазумски то може да каже. Дакле, ја сад одлучим да сам по народности Ванземаљац, и то је без сваке дозе разумне сумње. А родитељи Срби(Црногорци), језик српски, генетика српска-словеенска..

Али и генерално, питање је колико је "изворних Чакаваца" а колико штокавских Срба-Католика.

Много више мислим да већина људи, на територији која се прича штокавским и јесу увек говорили штокавски, па се насељавали туда где су, него да су чакавци одбацили народни чакавски на рачун штокавског, тј. прешли на штокавски
Hrvati su pričali čakavski. U migracijama koja su uslijedila zbog turskih osvajanja su Hrvati, čakavci otišli sjevernije, a njihovo mjesto zauzeli Srbi štokavci.

Rođena ćelija kad te sluđena izda, postaje karcinom.

Toliko o temilici, prijatan dan svim saučesnicima.

I saučešće, naravno....:kpozdrav:
Имаш право...али некако се мора ријешит питање историјске баштине без сукоба...

Back