Игра стаклених перли

• Začetnik teme Začetnik teme mjovo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Igru staklenih perli je pisao 11 godina u svom najzrelijem dobu, za nju dobio Nobelovu nagradu i posle nje nije napisao nista vise...pokusavao je da napise nastavak...bezvremeni zivotni tok (rec je o 3 zivotna toka na kraju romana koje je pisao junak kao vezbe u skoli)...roman je potpuna alegorija...ne moze se citati bez kljuca...to je svakako najkompleksnije Heseovo delo...zanimljivo je i da je Heseov prijatelj Tomas Man integrisan u jednom liku romana...to je jedan od romana koji se stalno citaju iznova...

Poslednja izmena:
U potpunosti se slazem,i ja sam procitao sve njegove knjige,u redu zasluzuje da bude procitan,ali da toliko bude popularan,to ne mogu da shvatim.Mozda sam ga citao u pogresno vreme.U to vreme je bio jako populan Karlos Kastaneda,koji me je naterao,da posle njega citam filozofe (jung,frojd,nice).Tako da,posle njih,kada sam uzeo Hesea on mi je izgledao tako prost i jednostavan,da sam tvrdio da takve knjige mogu i sam da napisem...

Frojd i Jung ciji je Hese bio pacijent nisu bili filozofi, vec psihoanaliticari.

Čitala sam Narcis i Zlatousti pre par godina i Rozaldu prošle godine, znači u četrdesetim, i baš su mi legle. Ne sećam se više kakav su utisak na mene ostavili Stepski vuk, Demijan i Sidarta pre trideset godina, osim da su mi bile teške. Moraću da ponovim.
Što se tiče Igre staklenih perli, dve su knjige prošle kroz moje ruke, a ne pročitah ni jednu. Jednu mi neko nikad nije vratio, a druga je imala neke neodštampane stranice pa sam je prodala na Limundu. Sad tražim da kupim treću, Valjda je treća sreća...:lol:
Imam Pod točkom i Knulp, ali ne stižem.:(
Srećan je onaj ko ume da voli je stalno na našem radnom stolu. Moj sin se ne odvaja od nje.

Pročitala sam sva objavljena dela ,kod nas.Igra staklenih perli,njegov poslednji roman,čiju je radnju smestio u 23.vek ,po meni je i najkompleksnije njegovo delo.Mada mi je najdraži Demijan i Stepski vuk.
No ,ka upoznavanju samog sebe,kao cilj kome svaki od nas teži,Hese na kraju ovog dela šalje poruku kroz pronalaženje uniteta izmedju čoveka i kosmosa.

Frojd i Jung ciji je Hese bio pacijent nisu bili filozofi, vec psihoanaliticari.

Četiri i po godine kasnije, moram istaći neslaganje sa mister Heseom :D Frojd i Jung su i te kako bili filozofi, iako ih uglavnom ne uključuju u razne udžbenike istorija filozofije. Meni je njihov svjetonazor uvijek bio više filozofski no naučni.

Čitao sam ova najpopularnija Heseova djela, Stepski vuk, Sidarta, Demijan, Narcis i Zlatousti. Ali ta kleta Igra me već godinama prati, u par navrata sam je počinjao čitati pa odustajao, iz raznih razloga. Sad su me odgovori na ovoj temi zaintrigirali, da ću je pitati da mi pruži još jednu šansu :D

Što se tiče Igre staklenih perli, dve su knjige prošle kroz moje ruke, a ne pročitah ni jednu. Jednu mi neko nikad nije vratio, a druga je imala neke neodštampane stranice pa sam je prodala na Limundu. Sad tražim da kupim treću, Valjda je treća sreća...:lol:

I tako, ređajući neke knjige, ugledah Igru staklenih perli na svojoj polici, treću. Ne znam kad sam je kupila.:sad2:

Ej, demencijo, teška li si...:dash:

Ako je neko zainteresovan za klub, mogli bi da je čitamo?;)

Čitala sam Narcis i Zlatousti pre par godina i Rozaldu prošle godine
Продала?! :eek:

Ej, demencijo, teška li si...:dash:
Рекао сам ти да се чита Росхалде, била си питала. Е кириа, сенилис!
У сваком случају свиђа ми се твој потпис: Uloga intelektualca jesta da govori istinu u lice nosiocima moći. :super:

Prodala, pa opet kupila.:rtfm:

Рекао сам ти да се чита Росхалде, била си питала. Е кириа, сенилис!

Mnogo mi neprirodno. :( Rayela, kako se čita?;)

У сваком случају свиђа ми се твој потпис: Uloga intelektualca jesta da govori istinu u lice nosiocima moći. :super:
Džaba, kad nećeš da se upoznamo...:zcepanje:

U pravu je Nautilus, čita se "Roshalde".
Pročitao je prošli vikend, bolje da nisam. Verujem da je to jedna od najlošijih knjiga koje sam čitao, meni, naravno.
Osim toga sam pročitao "Stepski vuk" i "Knulp", ova prva mi se svidela, druga manje. Uglavnom, sve tri govore o umetnicima, jedna o slikaru, druga o književniku i treća o nekom muzičaru.
Mislim da je bolje pročitati "Smrt u Veneciji" i "Tonio Kreger" po tri puta, nego sve tri pomenute Heseove knjige.

U pravu je Nautilus, čita se "Roshalde".
Pročitao je prošli vikend, bolje da nisam. Verujem da je to jedna od najlošijih knjiga koje sam čitao, meni, naravno.
Osim toga sam pročitao "Stepski vuk" i "Knulp", ova prva mi se svidela, druga manje. Uglavnom, sve tri govore o umetnicima, jedna o slikaru, druga o književniku i treća o nekom muzičaru.
Mislim da je bolje pročitati "Smrt u Veneciji" i "Tonio Kreger" po tri puta, nego sve tri pomenute Heseove knjige.

Reputejshen:worth:

Moram ja tebe da ubedim da citas Hölderlina To je vrhunska knjizevnost. Onako na ivici brijaca
( ne znas gde pocinje i zavrsava se poezija , a gde flozofija.

Kao Faust.:) Narano Faust Prvi. Drugog nemoj da citas.

Reputejshen:worth:

Moram ja tebe da ubedim da citas Hölderlina To je vrhunska knjizevnost. Onako na ivici brijaca
( ne znas gde pocinje i zavrsava se poezija , a gde flozofija.

Kao Faust.:) Narano Faust Prvi. Drugog nemoj da citas.

Drugi deo Fausta ne mogu nigde da nađem, a voleo bih da pročitam.
Tog Helderlina nisam čitao. Nadam se da sliči Geteu i Šileru, s obzirom da pripadaju istoj epohi. Potražiću sledeći put u biblioteci, ako ikad završim s Kafkom.

Drugi deo Fausta ne mogu nigde da nađem, a voleo bih da pročitam.
Tog Helderlina nisam čitao. Nadam se da sliči Geteu i Šileru, s obzirom da pripadaju istoj epohi. Potražiću sledeći put u biblioteci, ako ikad završim s Kafkom.
Ma batali bre taj drugi de Fausta.

O Helderliinu cu pisati malo detaljnije, kao da je pisao za vas pesnike:)
Savetovala bih ti da kupis njegovog Hiperiona, to je knjizica koju mozes da listas do kraja zivota.
Ali, nadji ga prvo, procitaj i sam ces doci do ovog zakljucka.

Što se tiče Igre staklenih perli, dve su knjige prošle kroz moje ruke, a ne pročitah ni jednu. Jednu mi neko nikad nije vratio, a druga je imala neke neodštampane stranice pa sam je prodala na Limundu.
Prodala, pa opet kupila.:rtfm:
Не разумемо се! Продала си неисправну књигу? :think: Сматрам да ниси упозорила купце да књига има празне стране, јер је нико не би купио.

Ja Hesea prilicno cenim. Jedan od mojih omiljenih pisaca.
"Stepski vuk" mi je jako draga knjiga jer sam se s Harijem poistovetio oko mnogo cega.
Isto tako i sa "Sidartom". Knjigu iz naslova teme jos nisam stigao da procitam, ali ce uskoro doci na red.

Nemam reci koliko obozavam ovaj deo iz "Stepskog vuka"
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred sveta čiji ciljevi nisu moji, čije mi radosti ništa ne znače! Ne mogu da izdržim dugo ni u pozorištu ni u bioskopu, jedva sam u stanju da pročitam novine, retko kad modernu knjigu, i ne mogu da razumem kakve to naslade i zadovoljstva ljudi traže u prepunim železnicama i hotelima, prenatrpanim kafanama sa nametljivom i sparnom muzikom, po barovima i varijeteima elegantnih, raskošnih gradova. Šta traže po svetskim izložbama, po korzoima, na predavanjima za one koji su željni obrazovanja, na velikim sportskim igralištima. Ja sve te radosti, koje bi mi, najzad, bile pristupačne i radi kojih se hiljade muče i guraju, ne mogu da razumem, pa sve i da učestvujem u njima.

Sta znam, jesam mlad pa mi "leze" takve stvari.
Ali nadam se da cu tu pricu o stepskom vuku i druga Heseova dela voleti i kasnije.

Poslednja izmena:

Back