Игра деце или родитеља?

Deca nikada nisu kriva... Kriv je zastareli pristup obrazovanju kod nas... neko je davno smislio
da deca treba da krenu u školu sa sedam i tako je ostalo, a to što je nauka i tehnologija uznapredovala, to što deca predškolskog uzrasta bolje koriste računar nego njihovi bake i deke, to je druga stvar...

To je greška države i obrazovnog sistema (ne prosvetnih radnika, da ne skaču odmah :lol: )

Može da bude greška i roditelja ali nije ultimativno, neki roditelji nemaju dovoljno obrazovanja a neki vremena da procene i podstiču dečje sposobnosti. Neki to ne znaju na pravi način da urade...

Pogotovo ako govorimo o baka-deka servisu za čuvanje dece, svaka čast svima ali, to ume prilično
da utiče na interesovanja i kasnije radne navike deteta.. ako mališa provede 8-10 sati dnevno sa bakom i dekom dok su roditelji na poslu, ono malo vremena što provede sa njima kada dođu, nije dovoljno da se dete pravilno usmeri.

Pogotovo ako govorimo o baka-deka servisu za čuvanje dece, svaka čast svima ali, to ume prilično da utiče na interesovanja i kasnije radne navike deteta.. ako mališa provede 8-10 sati dnevno sa bakom i dekom dok su roditelji na poslu, ono malo vremena što provede sa njima kada dođu, nije dovoljno da se dete pravilno usmeri.

A sta da radis kad moras da radis?
Dete moras da ostavis na min 9 sati nekom drugom osim ako nisi u prilici da neko od roditelja bude sa detetom do njegove 2-3 godine, sto je cini mi se retko?

Моја млађа ћерка је јануарско дете (1998) и, по закону, кренула је у школу са 6 година, са генерацијом 1997.
Оно због чега сам помало бринула у почетку није то да ми се ''дете изигра''...играју се они свакако, тај резон ми је глуп. Бринула сам да ли ће по зрелости успевати да прати децу која су годину дана старија од ње. Најмлађа је у разреду, ситнија од осталих, изгледа бебастије...али кад сам питала учитељицу (и сада разредну) увек сам добијала одговор да се она поставља сасвим равноправно у односу на остале, да је по многим стварима зрелија од друге деце и да та разлика у годинама не оставља трага ни на њене оцене, ни на њено уклапање у средину.

Мислим да на тај полазак у школу не треба гледати ни као ''губитак једне године за игру'', нити као ''добитак једне године за учење''. Деца треба да крену у школу онда када стручњаци процене да је зрело и спремно, а највећи број деце се уклапа у просечно време - са својом генерацијом.

Од 28 ученика у одељењу, имам њих троје који су рођени децембра 2000. и троје фебруара 2001. Иначе, то је генерација 2000. сад иду у други разред.
Споменула сам ово шесторо деце јер су ми убедљиво ,,најјачи'' у социјализацији, у жељи за напредовањем, ма, у свему!
Имам три ученика који су по годину дана старији од њих (јануара 2000.) и нису им ,,ни близу''.

Не мора тако да буде, наравно, али се ето догодило.
Не могу да замислим ово шесторо да су сад прваци, то би им била казна! Били би оштећени да су кренули у школу са 7 ипо, тј. са скоро 8 година.

Jaslice primaju decu od 1. godine.. A sem toga, postavi se oglas na Učiteljskom fakultetu, za čuvanje dece će neko sigurno biti zainteresovan.

Mislila sam na onaj deo tvog posta kad kazes da roditeljima ostaje malo vremena da usmeravaju decu. Isto toliko malo im ostaje i kad su u vrticu ili ih cuva neko osim baka i deka.
A kud se bas seti utciteljskog fakulteta:)?
Pedagogija od malih nogu :D?

Mislila sam na onaj deo tvog posta kad kazes da roditeljima ostaje malo vremena da usmeravaju decu. Isto toliko malo im ostaje i kad su u vrticu ili ih cuva neko osim baka i deka.
A kud se bas seti utciteljskog fakulteta:)?
Pedagogija od malih nogu :D?

:lol: :lol:

Ma ne, nije mi baš to bila namera ;) Nego, razmišljam... Ako nećeš da baka i deka (kao stariji) čuvaju dete, onda ne dolazi u obzir ni neka "žena" pošto su po običaju ili penzionerke ili pred penzijom...
Ovako, studentima uvek dobro dođe neki dinar ekstra, školuju se da rade sa decom,
mladi su, što znači mogu dete da nauče nečem savremenom a i imaju snage da jurcaju za njima :lol: :lol:

Pogotovo ako govorimo o baka-deka servisu za čuvanje dece, svaka čast svima ali, to ume prilično
da utiče na interesovanja i kasnije radne navike deteta.. ako mališa provede 8-10 sati dnevno sa bakom i dekom dok su roditelji na poslu, ono malo vremena što provede sa njima kada dođu, nije dovoljno da se dete pravilno usmeri.

Противим се бака-дека сервису.
И не због тога што би их евентуално размазили или направили од њих стармале, јер то није правило, већ због тога што сматрам да деца један одређени део дана треба да проводе са другом децом.
У вртићу се стичу искуства и знања која су непроцењива за децу.
А оних 2-3 сата што проведу са родитељима су сасвим довољна за васпитавање и усмеравање ако је то време квалитетно искоришћено.
И ма колико се то нама чинило мало управо је то време најбитније за њихов развој, без обзира на то како су провели остатак дана.

Onda sam ja totalno van tokova. Izgleda da sada vise dece krece sa sedam punih godina. Meni se cinilo da krenuti sa sest i nije takva retkost, kanda sam u zabludi...

Хеленина ћерка је у вишим разредима, колико сам ја упућена. Тада се раније кретало само уз одобрење комисије.
Од пре пар година деца крећу у први разред са 6 ипо година.

Од прошле године то је обавезно.
Зато се сад у првом разреду може наћи доста њих који ће 7 година напунити до априла месеца ове године.

Ne znam Wanda, valjda je sad to tako kako kazes po slovu zakona, ali ja na svojoj kozi znam da sam upisana u prvi razred sa 6 i dva meseca, pa mi je to nesto bilo normalno, a ne za neke posebne komisije?

Ја сад мало да паметујем:
У малим местима су без обзира на закон деца уписивана у први разред кад је учитељ хтео да их прими. :)
Моја сестра од стрица је кренула у школу са пет година и 9 месеци!
А онда је почео да се поштује закон, посебно у градовима где је било много ђака.
А онда су родитељи почели да дају децу на енглески, балет, компјутере, тенис и остале активности, па престадоше да размишљају о школи!

Е, последњих година, ко је уписивао децу раније, стављан је малтене на стуб срама! Као, одузима детету игру и којешта! :dontunderstand:

П.С. Рекох већ, ЈА сам кренула са 6 ипо и мој старији син исто. Била сам најмлађа у одељењу увек и баш ми је пријало! Нисам налазила заједнички језик са мојим годиштем, увек су за мене били ,,балави''.

Сина сам уписала раније на препоруку васпитачице, психолога, педагога...Ми смо у породици сви просветари па смо и сами проценили да би требало да крене раније, али је комисија та која је одлучила. Многе колеге :rtfm: су ми говориле да сам му одузела годину дана игре! :dash:
Играо се док је хтео, забога! А не сматрам да смо погрешили, мислим да би много изгубио да је остао у вртићу још годину.

Poslednja izmena:
Ja samo mogu da konstatujem da osim srpskog i matematike, u prve dve godine ostali predmeti su im bili tipicno igranje, bojadisanje i lepljenje slicica.

:ok:

У првом разреду се учи сабирање и одузимање до 100, без прелаза преко десетице, а писање слова није тешко ни шестогодишњацима. У другом разреду је избачено дељење са остатком, раде се множење и дељење и латиница у другом полугодишту.
Искрено, много је лакше него кад смо ми били ђаци, једино је број часова превелик, али, ако се ради кроз игру, деци није тешко.

Скоро сам имала расправу са другарицом о томе кад је право време за полазак у школу.
Наиме, она жели да свог сина остави још годину дана да се игра...
Сматра да је штета да му сад прекида детињство (а можда ће и да се селе ове године, па не било баш згодно, је л’).
Иначе, дечак је рођен средином децембра (чак истог дана као и мој син, који је сад пети разред), па она мисли да може да сачека још годину...
Питала сам је како то мисли да изведе.
Па лако. Замолиће психолога.
То сви раде.
Ма излазе они у сусрет.
Шта их се тиче.
Уосталом, ко не жели да му се дете игра још годину дана... :eek::eek::eek:

Сматрам да је то погрешно. Постоји тренутак кад дете, не само да је спремно, већ треба да пође у школу. То је тренутак кад га морамо пустити да крене даље, да напредује. И да детињство и игра не престају са поласком у школу.
Као одговор сам добила само :roll: : ма дај, не преувеличавај...

И нађоше се ту још неке маме које су је подржале у томе.
На крају ја испадох лоша мајка. :evil:

И ето, сад ја питам шта ви мислите о томе.
Да ли ја преувеличавам целу ствар или можда све то и није толико важно?

A sva deca su razlicita... ali zakon je sila.
Mene su hteli pre vremena u skolu, psiholog nije pustio... za mene je bilo prerano i sa 7.5godina... mislim da sam bila kao u nekom paralelnom svetu, ne znam da li je skola uticala da postanem delimicno svesna sveta oko sebe ili bi se to desilo i samo od sebe... ne znam!
Sto se ti brines kada nije tvoje dete u pitanju... ma zivi i pusti druge da zive.

Ako bi mi se dete rodilo decambra sigurno da bih odložila odlazak u školu, jer je čini mi se velika razlika između dece rođene januara 2009 i decembra 2009, čitavih 11 meseci...Neće mu ništa faliti da pođe godinu kasnije... Moja bratanica je pošla sa 5 u školu (tad se polazilo sa šest) i ne da nije bila zrela, već je jedna od lošijih đaka tamo...

Тестира се пред полазак у први разред за то одређеним тестовима и скалама. Постоје законски оквири за полазак у школу и ту родитељу није остављено нарочито много места за личне одлуке...можда само месец-два (деца рођена у априлу или мају) и то уз посебна одобрења психолога....

Back